Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food si implementat de Impact Hub Bucharest, si-a desemnat cele 2 castigatoare care au primit finantare totala de 15.000 de euro: Ibolya Oprea – Reset, Cosmina Dinu – Ferma de pasari pasunate. Dupa 5 luni de mentorat personalizat si sesiuni de networking, cele 10 participante finaliste au sustinut pitch-urile in fata juriului si au expus progresul inregistrat in cadrul programului, precum si intentiile de dezvoltare a business-ului si nevoile identificate.
In urma unui proces de jurizare, care a tinut cont de criterii precum inovatia ideii de business, nevoia care este adresata, scalabilitatea si planul de business, impactul socio-economic si exploatarea oportunitatilor din domeniul agrifood, 2 antreprenoare s-au evidentiat:
Ibolya Oprea, fondatoarea Reset, si castigatoare a sumei de 5.000 de euro, propune un program online de slabit si de reeducare alimentara, prin care vrea sa ajute clientii cu planuri nutritionale, ghid de substituiri, indicatii de cumparare si preparare ale alimentelor, educatie nutritionala, comunitate si sustinere din partea specialistilor in nutritie, sport si psihologie.
Cosmina Dinu, fondatoarea Fermei de pasari pasunate, si castigatoare a sumei de 10.000 de euro, vine cu o idee inovatoare de a produce etic si local carne de pui sanatoasa in conditii de siguranta alimentara. Pasunarea aduce multiple beneficii comunitatii locale si vizeaza atat calitatea hranei produse, cat si bunastarea si sanatatea animalelor, protectia mediului inconjurator, fertilitatea solului, si nu in ultimul rand profitabilitatea micului fermier.
Juriul din cadrul programului a fost format din Oana Craioveanu - Managing Partner Impact Hub Bucharest, Lucia Costea - Managing Partner Secom si Roxana Bitoleanu – Cofondatoare Taraba Virtuala. Evaluarea juriului a reprezentat 40% din nota finala primita de antreprenoare, ceilalti 60% reprezentand progresul inregistrat de acestea de-a lungul celor 5 luni de program.
Antreprenoarele au lucrat impreuna cu mentorii lor la cateva directii importante: dezvoltarea ideii de business, imbunatatirea operatiunilor business-ului, strategia de monetizare si de marketing, dezvoltarea echipei, cresterea veniturilor si a numarului de clienti precum si dezvoltarea de produse si parteneriate noi.
30% dintre participante au avut primii clienti in timpul programului EWA, iar 60% dintre ele au stabilit parteneriate noi.
Programul EWA s-a incheiat pe 26 noiembrie cu un eveniment online despre oportunitatile in agrifood si leadership feminin, la care au participat Oana Craioveanu – Managing Partner Impact Hub Bucharest, Madalina Cocan – Cofondator Laptaria cu caimac si Stefania Cristescu - Director Marketing si Comunicare, Patria Bank.
Oana Craioveanu, Managing Partner Impact Hub Bucharest: Domeniul agrifood incepe sa fie din ce in ce mai inovator si sesizam in ultima perioada o implicare a noii generatii de fermieri si producatori care sunt deschisi in adoptarea tehnologiei si care isi doresc sa eficientizeze procesele. Rolul nostru este sa ii aducem mai aproape de visul lor prin conectarea la oameni si resurse care sa-i ajute in clarificarea viziunii pe termen lung. Implicarea in programul EWA a raspuns fix acestei nevoi si, mai mult decat atat, ne-a bucurat si ne-a surprins in mod placut determinarea si energia participantelor care aveau nevoie de a cuprinde imaginea de ansamblu a ideei lor de business.
Ibolya Oprea – Reset: Programul EWA mi-a oferit cea mai buna experienta antreprenoriala de pana acum. Fiind o antreprenoare la inceput de drum, aveam nevoie de know-how-ul celor care deja au trecut prin etapele de initiere ale unui start-up si care sunt dispusi sa ajute in scalarea business-ului meu. In acest program nu doar ca am cunoscut oameni foarte inteligenti si am primit sfaturi super utile, dar am realizat ca intr-un business antreprenorul este cea mai importanta resursa. Mai ales la inceput.
Consider ca programul EWA m-a ajutat sa imi clarific rolul meu in echipa, sa ma dezvolt din punct de vedere profesional si sa aduc schimbare in comunitatea celor care apeleaza la serviciile mele.
Programul a avut o miza financiara, insa cel mai mare castig pe care l-am primit, a fost ajutorul mentorului meu, Mircea Vadan, si ajutorul celorlalti mentori din program, cu o experienta consistenta in zona start-up-urilor, cu un know-how impresionant, pe care nu puteam plati in aceasta perioada initiala a business-ului. Si pentru asta sunt foarte recunoscatoare!
Echipa de organizatori sunt oameni extraordinari si au adus valoare in program prin munca lor si prin materialele educative trimise si incarcate in platforma programului. Organizarea a fost impecabila si intalnirile si-au indeplinit obiectivele propuse.
Premiul de 5000 de euro va fi investit in scalarea modelului de business, adica in optimizarea platformei si construirea unei aplicatii care sa livreze o experienta imbunatatita comunitatii de useri. Astazi misiunea mea este sa ajut cat mai multi oameni in procesul lor de slabit si sa schimb perceptia lor asupra alimentatiei.
Cosmina Dinu – Ferma de pasari pasunate: Pot spune cu toata sinceritatea ca simt ca am facut un salt urias in doar 5 luni, de la un business la foarte inceput de drum la unul functional. Si in mare parte o datorez motivatiei pe care mi-a dat-o Programul EWA si colaborarea extraordinara cu Madalina Cocan, care mi-a fost mentor. Am luat foarte in serios resursele alocate pentru noi in cadrul programului si ne-am dorit sa avem rezultate concrete, palpabile. Asadar, am apasat pedala la maxim si am obtinut niste rezultate senzationale. In primul rand am obtinut un produs sanatos si delicios cu care am avut onoarea sa hranim niste familii minunate, al caror feedback extraordinar ne fac sa privim cu nerabdare si entuziasm anul viitor. In al doilea rand, am construit din forte proprii un centru de sacrificare pe care ulterior l-am autorizat, depasind astfel, principala bariera de intrare pe piata a micului producator, atat din punct de vedere al costurilor cat si al legislatiei care este neclara. Iar in al treilea rand, am pus bazele unei retele de distributii moderne, bazata pe Facebook, care are toate sansele sa devina cea mai tare solutie de vanzare pentru micul producator si consumatorii interesati de produse locale, proaspete si sanatoase. A fost un an EPIC!
Premiul il vom investi intr-o camera de racire rapida care ne va creste capacitatea de procesare si calitatea carnii. Totodata, vom investi in mai multe echipamente necesare eficientizarii si imbunatatirii proceselor de productie si procesare.
Mai multe detalii despre antreprenoarele din program, precum si inregistrarea evenimentului sunt disponibile pe https://www.impacthub.ro/ewa-empowering-women-in-agrifood/.
Despre EWA – Empowering Women in Agrifood
EWA este un program dezvoltat de EIT Food pentru un total de 50 de femei antreprenor din 5 tari europene (Cehia, Portugalia, Romania, Spania si Turcia) si este implementat in Romania de Impact Hub Bucharest.
Despre Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 3 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.
Despre EIT Food
Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeana in 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare si inovare al Uniunii Europene.
EIT Food este un consortiu pan-European care activeaza in zona antreprenoriatului si inovatiei in sectorul agroalimentar. Membrii comunitatii EIT Food sunt actori la nivel global in industria alimentara: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare si universitati din 13 tari.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>