15.000 de euro pentru 2 antreprenoare in programul Empowering Women in Agrifood

Empowering Women in Agrifood - 15000 de euro pentru 2 antreprenoare din programProgramul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food si implementat de Impact Hub Bucharest, si-a desemnat cele 2 castigatoare care au primit finantare totala de 15.000 de euro: Ibolya Oprea – Reset, Cosmina Dinu – Ferma de pasari pasunate. Dupa 5 luni de mentorat personalizat si sesiuni de networking, cele 10 participante finaliste au sustinut pitch-urile in fata juriului si au expus progresul inregistrat in cadrul programului, precum si intentiile de dezvoltare a business-ului si nevoile identificate.


In urma unui proces de jurizare, care a tinut cont de criterii precum inovatia ideii de business, nevoia care este adresata, scalabilitatea si planul de business, impactul socio-economic si exploatarea oportunitatilor din domeniul agrifood, 2 antreprenoare s-au evidentiat:

Ibolya Oprea, fondatoarea Reset, si castigatoare a sumei de 5.000 de euro, propune un program online de slabit si de reeducare alimentara, prin care vrea sa ajute clientii cu planuri nutritionale, ghid de substituiri, indicatii de cumparare si preparare ale alimentelor, educatie nutritionala, comunitate si sustinere din partea specialistilor in nutritie, sport si psihologie.

Cosmina Dinu, fondatoarea Fermei de pasari pasunate, si castigatoare a sumei de 10.000 de euro, vine cu o idee inovatoare de a produce etic si local carne de pui sanatoasa in conditii de siguranta alimentara. Pasunarea aduce multiple beneficii comunitatii locale si vizeaza atat calitatea hranei produse, cat si bunastarea si sanatatea animalelor, protectia mediului inconjurator, fertilitatea solului, si nu in ultimul rand profitabilitatea micului fermier.

Juriul din cadrul programului a fost format din Oana Craioveanu - Managing Partner Impact Hub Bucharest, Lucia Costea - Managing Partner Secom si Roxana Bitoleanu – Cofondatoare Taraba Virtuala. Evaluarea juriului a reprezentat 40% din nota finala primita de antreprenoare, ceilalti 60% reprezentand progresul inregistrat de acestea de-a lungul celor 5 luni de program.

Antreprenoarele au lucrat impreuna cu mentorii lor la cateva directii importante: dezvoltarea ideii de business, imbunatatirea operatiunilor business-ului, strategia de monetizare si de marketing, dezvoltarea echipei, cresterea veniturilor si a numarului de clienti precum si dezvoltarea de produse si parteneriate noi.

30% dintre participante au avut primii clienti in timpul programului EWA, iar 60% dintre ele au stabilit parteneriate noi.

 

Antreprenoriat feminin in agrifood

Empowering Women in Agrifood - vizual eveniment


Programul EWA s-a incheiat pe 26 noiembrie cu un eveniment online despre oportunitatile in agrifood si leadership feminin, la care au participat Oana Craioveanu – Managing Partner Impact Hub Bucharest, Madalina Cocan – Cofondator Laptaria cu caimac si Stefania Cristescu - Director Marketing si Comunicare, Patria Bank.

Oana Craioveanu, Managing Partner Impact Hub Bucharest: Domeniul agrifood incepe sa fie din ce in ce mai inovator si sesizam in ultima perioada o implicare a noii generatii de fermieri si producatori care sunt deschisi in adoptarea tehnologiei si care isi doresc sa eficientizeze procesele. Rolul nostru este sa ii aducem mai aproape de visul lor prin conectarea la oameni si resurse care sa-i ajute in clarificarea viziunii pe termen lung. Implicarea in programul EWA a raspuns fix acestei nevoi si, mai mult decat atat, ne-a bucurat si ne-a surprins in mod placut determinarea si energia participantelor care aveau nevoie de a cuprinde imaginea de ansamblu a ideei lor de business.

Empowering Women in Agrifood - Ibolya Oprea - ResetIbolya Oprea – Reset: Programul EWA mi-a oferit cea mai buna experienta antreprenoriala de pana acum. Fiind o antreprenoare la inceput de drum, aveam nevoie de know-how-ul celor care deja au trecut prin etapele de initiere ale unui start-up si care sunt dispusi sa ajute in scalarea business-ului meu. In acest program nu doar ca am cunoscut oameni foarte inteligenti si am primit sfaturi super utile, dar am realizat ca intr-un business antreprenorul este cea mai importanta resursa. Mai ales la inceput.

Consider ca programul EWA m-a ajutat sa imi clarific rolul meu in echipa, sa ma dezvolt din punct de vedere profesional si sa aduc schimbare in comunitatea celor care apeleaza la serviciile mele.

Programul a avut o miza financiara, insa cel mai mare castig pe care l-am primit, a fost ajutorul mentorului meu, Mircea Vadan, si ajutorul celorlalti mentori din program, cu o experienta consistenta in zona start-up-urilor, cu un know-how impresionant, pe care nu puteam plati in aceasta perioada initiala a business-ului. Si pentru asta sunt foarte recunoscatoare!

Echipa de organizatori sunt oameni extraordinari si au adus valoare in program prin munca lor si prin materialele educative trimise si incarcate in platforma programului. Organizarea a fost impecabila si intalnirile si-au indeplinit obiectivele propuse.

Premiul de 5000 de euro va fi investit in scalarea modelului de business, adica in optimizarea platformei si construirea unei aplicatii care sa livreze o experienta imbunatatita comunitatii de useri. Astazi misiunea mea este sa ajut cat mai multi oameni in procesul lor de slabit si sa schimb perceptia lor asupra alimentatiei.

Empowering Women in Agrifood - Cosmina Dinu - Ferma de pasari pasunateCosmina Dinu – Ferma de pasari pasunate: Pot spune cu toata sinceritatea ca simt ca am facut un salt urias in doar 5 luni, de la un business la foarte inceput de drum la unul functional. Si in mare parte o datorez motivatiei pe care mi-a dat-o Programul EWA si colaborarea extraordinara cu Madalina Cocan, care mi-a fost mentor. Am luat foarte in serios resursele alocate pentru noi in cadrul programului si ne-am dorit sa avem rezultate concrete, palpabile. Asadar, am apasat pedala la maxim si am obtinut niste rezultate senzationale. In primul rand am obtinut un produs sanatos si delicios cu care am avut onoarea sa hranim niste familii minunate, al caror feedback extraordinar ne fac sa privim cu nerabdare si entuziasm anul viitor. In al doilea rand, am construit din forte proprii un centru de sacrificare pe care ulterior l-am autorizat, depasind astfel, principala bariera de intrare pe piata a micului producator, atat din punct de vedere al costurilor cat si al legislatiei care este neclara. Iar in al treilea rand, am pus bazele unei retele de distributii moderne, bazata pe Facebook, care are toate sansele sa devina cea mai tare solutie de vanzare pentru micul producator si consumatorii interesati de produse locale, proaspete si sanatoase. A fost un an EPIC!

Premiul il vom investi intr-o camera de racire rapida care ne va creste capacitatea de procesare si calitatea carnii. Totodata, vom investi in mai multe echipamente necesare eficientizarii si imbunatatirii proceselor de productie si procesare.

Mai multe detalii despre antreprenoarele din program, precum si inregistrarea evenimentului sunt disponibile pe https://www.impacthub.ro/ewa-empowering-women-in-agrifood/.

 

Despre EWA – Empowering Women in Agrifood

EWA este un program dezvoltat de EIT Food pentru un total de 50 de femei antreprenor din 5 tari europene (Cehia, Portugalia, Romania, Spania si Turcia) si este implementat in Romania de Impact Hub Bucharest.

 

Despre Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 3 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.

 

Despre EIT Food

Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeana in 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare si inovare al Uniunii Europene.

EIT Food este un consortiu pan-European care activeaza in zona antreprenoriatului si inovatiei in sectorul agroalimentar. Membrii comunitatii EIT Food sunt actori la nivel global in industria alimentara: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare si universitati din 13 tari.

  

 
 
 
 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>