Strategia „De la ferma la consumator” pentru dezvoltarea sustenabila a agriculturii romanesti

Strategia - De la ferma la consumator pentru dezvoltarea sustenabila a agriculturii romanestiDin 2007 suntem cetateni europeni. Apartenenta la Uniunea Europeana ne ofera drepturi foarte importante la nivel socio-economic si politic, dar o data cu ele si responsabilitati serioase si obligatii presante. Una dintre responsabilitati este legata de asigurarea unei strategii de dezvoltare sustenabila a agriculturii romanesti, care sa valorizeze o prezenta inca ridicata a micilor producatori in rural.


In contextul urgentei determinate de criza climatica, Comisia Europeana a adoptat in decembrie 2019 cel mai ambitios pachete de masuri, care ar trebui sa permita transformarea Europei in primul continent neutru din punct de vedere climatic, pana in 2050. Este vorba de Pactul Ecologic European, document care urmareste cateva obiective majore:

    • sa stimuleze utilizarea eficienta a resurselor prin trecerea la o economie circulara, mai curata;
    • sa refaca biodiversitatea si sa reduca poluarea.


Pactul Ecologic European este noua strategie de dezvoltare, care isi propune sa dea inapoi mai mult decat foloseste. Aceasta arata cum trebuie sa ne transformam modul de viata, de munca, de productie si de consum pentru a putea trai mai sanatos si a face afaceri mai inovative.

Agricultura este unul dintre domeniile cheie care trebuie sa asigure acest tip de tranzitie. Pentru aceasta, Comisia Europeana a dezvoltat o strategie specifica, „De la ferma la consumator” (traducerea din engleza From farm to fork).

Strategia pune in evidenta rolul pe care producatorii si pescarii europeni trebuie sa si-l asume pentru a face trecerea spre o agricultura sustenabila. Este nevoie nu numai de o schimbare a modului de productie cat si a celui de consum, fiind necesara o implicare mai sustinuta a guvernelor pentru a asigura acces la informatii cu privire la hrana si modul in care aceasta este produsa.

 

 

De ce avem nevoie de strategia „De la ferma la consumator”?

In 2050, populatia lumii va ajunge la aproape 10 miliarde si avem nevoie ca toti acesti oameni sa aiba acces la alimente sigure, accesibile si hranitoare. In timp ce tranzitia catre sisteme alimentare mai durabile a inceput, FAO atrage in continuare atentia cu privire la importanta sustinerii micilor producatori in asigurarea unei alimentatii diverse si nutritive, acestia reprezentand totodata o plasa de siguranta pentru perioadele de criza.

Uniunea Europeana s-a angajat sa coordoneze Obiectivele de Dezvoltare Durabila, cu toate acestea, sunt necesare schimbari majore de comportament pentru a livra ce planuim. Provocarile sunt multe, de vreme ce vorbim despre probleme de mediu, sanatate si economice. Printre provocari se numara:

  • poluarea aerului, apei si solului, pierderea biodiversitatii, schimbarile climatice si epuizarea resurselor. Intre 25-30% din emisiile globale de gaze cu efect de sera (GES) sunt atribuibile sistemului alimentar, iar in UE, agricultura este responsabila pentru aproximativ 11% din emisiile de GES

  • risipa alimentara: in prezent, pierdem aproximativ 20% din alimentele produse in UE

  • accesul la alimente: 36 de milioane de cetateni nu isi pot permite o masa de calitate

  • obezitatea: peste jumatate din populatia adulta a UE acum supraponderala, aceasta contribuind la o prevalenta ridicata a bolilor legate de hrana si nevoia asistentei medicale


Strategia
 „De la ferma la consumator” va contribui la agenda europeana privind schimbarile climatice, protejarea mediului si conservarea biodiversitatii.

 

 

Cum va fi realizata strategia?

In termeni de timp, noua strategie va fi finalizata si promovata de catre Comisie UE pe parcursul anului 2020. In ceea ce priveste domeniul de aplicare, se va aborda fiecare etapa din lantul alimentar, de la productie si procesare, pana la comercializare, consum si comert international. Scopul strategiei este de a schimba modul in care producem si consumam, fara a face compromisuri cu privire la siguranta, calitate si accesibilitatea alimentelor. Tinta este crearea unei economii circulare, prin partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea si reciclarea materialelor si produselor existente cat mai mult posibil. In acest fel, ciclul de viata al produselor este extins, iar aceasta implica reducerea la minimum a deseurilor. Cand un produs ajunge la sfarsitul duratei sale de viata, materialele din care este facut sunt pastrate in cadrul economiei de cate ori este posibil. Acestea pot fi refolosite, creand astfel o valoare suplimentara.

Comisia se va consulta pe larg cu producatorii si alti operatori din sectorul alimentar, cetateni, ONG-uri si alte parti interesate, pentru a obtine echilibrul corect. Este necesar ca statele membre sa se implice si sa ofere intregul sprijin necesar.

Strategia este in proces de realizare si are 5 obiective principale:

  • Asigurarea ca fiecare cetatean UE are surse de hrana sustenabile si accesibile

  • Abordarea Schimbarilor climatice

  • Protectia mediului

  • Conservarea biodiversitatii

  • Dezvoltarea agriculturii ecologice


La nivel european au existat deja mai multe reactii cu privire la importanta documentului strategic, precum si cu privire la masuri suplimentare care trebuie avute in vedere.

Fair Trade Advocacy Office transmite un comunicat de presa prin care se arata ca Pactul Ecologic European nu poate fi sustenabil daca nu este etic, respectiv ca este regretabil faptul ca Comisia recunoaste ca doar „fermierii si pescarii europeni sunt esentiali pentru gestionarea tranzitiei ”, ignorand rolul important al fermierilor non-UE care cresc si furnizeaza alimente consumate in Europa. Comunicatul in intregime poate fi consultat aici

De asemenea, peste 20 de organizatii din societatea civila solicita Comisiei Europene sa recunoasca impactul de mediu pe care il are o dieta bazata pe consumul excesiv de carne si oua. In scrisoarea semnata de organizatii care au reprezentanta si in Romania, dintre care amintim Greenpeace, Slow Food, Via Campesina, WWF si URGENCI, se mentioneaza ca Strategia „De la ferma la consumator” nu adreseaza in nici un fel lipsa de sustenabilitate a modelului actual de crestere a animalelor in Europa. Semnatarii documentului solicita Comisiei Europene dezvoltarea unui plan care:

  • Sa stabileasca tinte concrete si masuri pentru reducerea productiei industriale de animale;

  • Sa sustina modele mai bune de crestere a animalelor;

  • Sa creeze conditii pentru a se imbunatati alegerile legate de consumul de alimente si bauturi.


Se atrage atentia ca industrializarea fermelor de animale s-a produs cu suportul masurilor politice si a subventiilor, fiind necesara si acum asumarea responsabilitatii politice pentru schimbarea acestui model.

 

 

Criza Coronavirus

Ne aflam in plina criza Coronavirus si efectele sunt resimtite mai ales de fermeri si de micii producatori. Chiar daca Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a ajuns la concluzia ca „alimentele nu sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere” a noului COVID-19, ne confruntam cu o serie intreaga de probleme.

O treime din populatie se afla in carantina, ceea ce genereaza o adevarata criza atat in lantul de distributie, cat si privind accesul la produsele agroalimentare.

Criza COVID-19 a adus o serie de probleme atat in interiorul Uniunii Europene cat si in relatiile comerciale cu alte continente. Tari precum Kenya si Africa de Sud sunt furnizori importanti pentru Europa de legume si fructe proaspete, si se confrunta cu probleme legate atat de productie cat si de transport al acestora catre continent. Dificultatea de a asigura transportul pe distante mari, cresterea perioadei de asteptare a camioanelor cu mancare pentru trecerea granitelor interne UE precum si probleme legate de lipsa fortei de forta de munca, sunt doar unele dintre provocarile cu care ne confruntam in aceste saptamani.

In multe tari, forta de munca este sezoniera si se bazeaza pe muncitorii emigranti, acestia confruntandu-se acum cu restrictii de mobilitate. De exemplu, in Spania, care este cel mai mare exportator de fructe si legume din UE, trebuia sa ajunga un numar de 16.000 de muncitori sezonieri din Maroc, care sa ajute la culesul capsunilor.

Se poate preconiza astfel o crestere a nevoii de a produce mai mult si mai divers la nivel local, dar si de schimbare a comportamentelor de consum, in vederea favorizarii produselor de sezon. In acest context, apare in spatiul public o preocupare tot mai ridicata a consumatorilor de a dezvolta lanturi alimentare scurte. Pentru Romania, poate fi si o oportunitate de a relansa discutia despre importanta sociala a fermelor de semi-subzistenta si dezvoltarea unor masuri de atragere a fortei de munca in agricultura, inclusiv din randul persoanelor care si-au pierdut locurile de munca in contextul COVID-19.

Strategia - De la ferma la consumator - Trade fair Live fairMaterialul este realizat in cadrul proiectului Trade Fair, Live Fair, implementat in 18 tari din Europa, cu co-finantare din partea Uniunii Europene, in perioada 2017-2021. Proiectul urmareste promovarea la nivel european a unor politici favorabile dezvoltarii durabile, cu accent asupra tematicii de consum si productie durabila.

Asociatiile CRIES si Mai Bine sunt parteneri ai proiectului in Romania, participand la implementarea mai multor activitati: organizarea unor sesiuni de formare pe tema Comertului Echitabil pentru un numar de 150 de persoane; organizarea la Timisoara si Iasi a unor evenimente de constientizare publica, inclusiv Ziua Mondiala a Comertului Echitabil; informarea parlamentarilor romani din Parlamentul Europei cu privire la activitatea Grupului de lucru pe tema Comertului Echitabil.

 

  

Pactul Ecologic European este noua strategie de dezvoltare, care isi propune sa dea inapoi mai mult decat foloseste. Aceasta arata cum trebuie sa ne transformam modul de viata, de munca, de productie si de consum pentru a putea trai mai sanatos si a face afaceri mai inovative. https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en

 

Agricultura este unul dintre domeniile cheie care trebuie sa asigure acest tip de tranzitie. Pentru aceasta, Comisia Europeana a dezvoltat o strategie specifica, „De la ferma la consumator” (traducerea din engleza From farm to fork).

Strategia pune in evidenta rolul pe care producatorii si pescarii europeni trebuie sa si-l asume pentru a face trecerea spre o agricultura sustenabila. Este nevoie nu numai de o schimbare a modului de productie cat si a celui de consum, fiind necesara o implicare mai sustinuta a guvernelor pentru a asigura acces la informatii cu privire la hrana si modul in care aceasta este produsa.

De ce avem nevoie de strategia „De la ferma la consumator”?

 

In 2050, populatia lumii va ajunge la aproape 10 miliarde si avem nevoie ca toti acesti oameni sa aiba acces la alimente sigure, accesibile si hranitoare. In timp ce tranzitia catre sisteme alimentare mai durabile a inceput, FAO atrage in continuare atentia cu privire la importanta sustinerii micilor producatori in asigurarea unei alimentatii diverse si nutritive, acestia reprezentand totodata o plasa de siguranta pentru perioadele de criza..

 

Uniunea Europeana s-a angajat sa coordoneze Obiectivele de Dezvoltare Durabila, cu toate acestea, sunt necesare schimbari majore de comportament pentru a livra ce planuim. Provocarile sunt multe, de vreme ce vorbim despre probleme de mediu, sanatate si economice. Printre provocari se numara:

 

  1. poluarea aerului, apei si solului, pierderea biodiversitatii, schimbarile climatice si epuizarea resurselor. Intre 25-30% din emisiile globale de gaze cu efect de sera (GES) sunt atribuibile sistemului alimentar, iar in UE, agricultura este responsabila pentru aproximativ 11% din emisiile de GES

  • risipa alimentara: in prezent, pierdem aproximativ 20% din alimentele produse in UE

  • accesul la alimente: 36 de milioane de cetateni nu isi pot permite o masa de calitate

  • obezitatea: peste jumatate din populatia adulta a UE acum supraponderala, aceasta contribuind la o prevalenta ridicata a bolilor legate de hrana si nevoia asistentei medicale

 

Strategia „De la ferma la consumator” va contribui la agenda europeana privind schimbarile climatice, protejarea mediului si conservarea biodiversitatii

 

Cum va fi realizata strategia?

 

In termeni de timp, noua strategie va fi finalizata si promovata de catre Comisie UE pe parcursul anului 2020. In ceea ce priveste domeniul de aplicare, se va aborda fiecare etapa din lantul alimentar, de la productie si procesare, pana la comercializare, consum si comert international. Scopul strategiei este de a schimba modul in care producem si consumam, fara a face compromisuri cu privire la siguranta, calitate si accesibilitatea alimentelor. Tinta este crearea unei economii circulare, prin partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea si reciclarea materialelor si produselor existente cat mai mult posibil. In acest fel, ciclul de viata al produselor este extins, iar aceasta implica reducerea la minimum a deseurilor. Cand un produs ajunge la sfarsitul duratei sale de viata, materialele din care este facut sunt pastrate in cadrul economiei de cate ori este posibil. Acestea pot fi refolosite, creand astfel o valoare suplimentara.

 

Comisia se va consulta pe larg cu producatorii si alti operatori din sectorul alimentar, cetateni, ONG-uri si alte parti interesate, pentru a obtine echilibrul corect. Este necesar ca statele membre sa se implice si sa ofere intregul sprijin necesar.

 

Strategia este in proces de realizare si are 5 obiective principale:

  • Asigurarea ca fiecare cetatean UE are surse de hrana sustenabile si accesibile

  • Abordarea Schimbarilor climatice

  • Protectia mediului

  • Conservarea biodiversitatii

  • Dezvoltarea agriculturii ecologice

 

La nivel european au existat deja mai multe reactii cu privire la importanta documentului strategic, precum si cu privire la masuri suplimentare care trebuie avute in vedere.

 

Fair Trade Advocacy Office transmite un comunicat de presa prin care se arata ca Pactul Ecologic European nu poate fi sustenabil daca nu este etic, respectiv ca este regretabil faptul ca Comisia recunoaste ca doar „fermierii si pescarii europeni sunt esentiali pentru gestionarea tranzitiei ”, ignorand rolul important al fermierilor non-UE care cresc si furnizeaza alimente consumate in Europa. Comunicatul in intregime poate fi consultat Pactul Ecologic European nu poate fi sustenabil daca nu este etic.

 

De asemenea, peste 20 de organizatii din societatea civila solicita Comisiei Europene sa recunoasca impactul de mediu pe care il are o dieta bazata pe consumul excesiv de carne si oua. In scrisoarea semnata de organizatii care au reprezentanta si in Romania, dintre care amintim Greenpeace, Slow Food, Via Campesina, WWF si URGENCI, se mentioneaza ca Strategia „De la ferma la consumator” nu adreseaza in nici un fel lipsa de sustenabilitate a modelului actual de crestere a animalelor in Europa. Semnatarii documentului solicita Comisiei Europene dezvoltarea unui plan care:

  • Sa stabileasca tinte concrete si masuri pentru reducerea productiei industriale de animale;

  • Sa sustina modele mai bune de crestere a animalelor;

  • Sa creeze conditii pentru a se imbunatati alegerile legate de consumul de alimente si bauturi.

 

Se atrage atentia ca industrializarea fermelor de animale s-a produs cu suportul masurilor politice si a subventiilor, fiind necesara si acum asumarea responsabilitatii politice pentru schimbarea acestui model.

 

 

Criza Coronavirus

 

Ne aflam in plina criza Coronavirus si efectele sunt resimtite mai ales de fermeri si de micii producatori. Chiar daca Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a ajuns la concluzia ca „alimentele nu sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere” a noului COVID-19, ne confruntam cu o serie intreaga de probleme.

 

O treime din populatie se afla in carantina, ceea ce genereaza o adevarata criza atat in lantul de distributie, cat si privind accesul la produsele agroalimentare.

 

Criza COVID-19 a adus o serie de probleme atat in interiorul Uniunii Europene cat si in relatiile comerciale cu alte continente. Tari precum Kenya si Africa de Sud sunt furnizori importanti pentru Europa de legume si fructe proaspete, si se confrunta cu probleme legate atat de productie cat si de transport al acestora catre continent. Dificultatea de a asigura transportul pe distante mari, cresterea perioadei de asteptare a camioanelor cu mancare pentru trecerea granitelor interne UE precum si probleme legate de lipsa fortei de forta de munca, sunt doar unele dintre provocarile cu care ne confruntam in aceste saptamani.

 

In multe tari, forta de munca este sezoniera si se bazeaza pe muncitorii emigranti, acestia confruntandu-se acum cu restrictii de mobilitate. De exemplu, in Spania, care este cel mai mare exportator de fructe si legume din UE, trebuia sa ajunga un numar de 16.000 de muncitori sezonieri din Maroc, care sa ajute la culesul capsunilor.

 

Se poate preconiza astfel o crestere a nevoii de a produce mai mult si mai divers la nivel local, dar si de schimbare a comportamentelor de consum, in vederea favorizarii produselor de sezon. In acest context, apare in spatiul public o preocupare tot mai ridicata a consumatorilor de a dezvolta lanturi alimentare scurte. Pentru Romania, poate fi si o oportunitate de a relansa discutia despre importanta sociala a fermelor de semi-subzistenta si dezvoltarea unor masuri de atragere a fortei de munca in agricultura, inclusiv din randul persoanelor care si-au pierdut locurile de munca in contextul COVID-19.

 

 

Materialul este realizat in cadrul proiectului Trade Fair, Live Fair, implementat in 18 tari din Europa, cu co-finantare din partea Uniunii Europene, in perioada 2017-2021. Proiectul urmareste promovarea la nivel european a unor politici favorabile dezvoltarii durabile, cu accent asupra tematicii de consum si productie durabila.

Asociatiile CRIES si Mai Bine sunt parteneri ai proiectului in Romania, participand la implementarea mai multor activitati: organizarea unor sesiuni de formare pe tema Comertului Echitabil pentru un numar de 150 de persoane; organizarea la Timisoara si Iasi a unor evenimente de constientizare publica, inclusiv Ziua Mondiala a Comertului Echitabil; informarea parlamentarilor romani din Parlamentul Europei cu privire la activitatea Grupului de lucru pe tema Comertului Echitabil.

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>