S-a infiintat Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., la initiativa principalelor cooperative agricole functionale din sectorul vegetal, formate din fermieri activi care au ca obiectiv capitalizarea fermierilor si cooperativelor pentru a realiza investitii in comun care sa le aduca valoare productiei primare. La mai putin de 6 luni de la formarea Uniunii sunt deja 14 cooperative agricole ai caror membri exploateaza peste 180.000 ha, care au o cifra de afaceri anuala insumata de peste 160 milioane de lei.
Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 350 de persoane juridice si fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din Uniune exploateaza suprafete intre 7 ha si 3500 ha.
Cooperativele agricole autentice nu sunt o alternativa, ci singura cale optima de reducere semnificativa a riscurilor principale la care sunt expusi agricultorii individuali, indiferent de marimea lor. Rolul cooperativelor este sa ajute la optimizarea costurilor membrilor si sa aduca valoare adaugata produselor prin investitii in comun. Cooperativele agricole trebuie sa raspunda nevoilor majoritatii membrilor, scopului pentru care au fost create si sa combine negocierea cu mutualizarea, standardizarea si optimizarea.
Diferentele majore dintre forta de negociere a fermierilor si cea a distribuitorilor de ingrasaminte, pesticide si seminte sau cea a traderilor au fost puse in discutie in ultimii ani agricoli, dar putini au fost cei care au prezentat solutii concrete astfel incat fermierii sa reuseasca a-si gestiona mai bine riscurile.
Aderarea producatorilor agricoli la o cooperativa agricola este certitudinea asigurarii profitabilitatii fermei agricole indiferent de dimensiune.
Fermierii isi pun in comun doar mintea, decid daca vor sa degreveze catre cooperativa sarcina de a achizitiona input-urile, comercializa productia sau alte activitati pentru a reduce considerabil costurile de productie si obtine cel mai bun raport calitate/pret la momentul respectiv.U.N.C.S.V. a inceput cu 8 cooperative agricole, membri fondatori: AGRISUD COOPERATIVA AGRICOLA, ARGES BIOSUD COOPERATIVA AGRICOLA, BRAICOOP COOPERATIVA AGRICOLA, DOBROGEA SUD COOPERATIVA AGRICOLA, OLTENIA CEREAL NORD COOPERATIVA AGRICOLA, TINOASA COOPERATIVA AGRICOLA, UNIREA COVURLUI COOPERATIVA AGRICOLA si 15 FEBRUARIE ROTUNDA COOPERATIVA AGRICOLA, carora li s-au alaturat altele 6: AGROMURESANA COOPERATIVA AGRICOLA, AGROSIRBI CIOCANESTI COOPERATIVA AGRICOLA, FERMIERUL NADLACAN COOPERATIVA AGRICOLA, RAZESII MOLDAVI COOPERATIVA AGRICOLA si TORMAC COOPERATIVA AGRICOLA, aflandu-se in continua crestere si consolidare.
Membri cooperativelor afiliate obtin discount-uri si de peste 50% din pretul de lista, cel mai bun raport calitate/pret posibil la momentul respectiv si primesc informatii constante privind preturile practicate de traderi pentru a comercializa in situatii avantajoase. Potentialul procentual de crestere a afacerii fermierilor asociati in cooperative este direct proportional cu capacitatea cooperativei, administrarea si investitiile realizate prin aceasta.
Invitam fermierii sa se afilieze la o cooperativa agricola functionala sau sa se asocieze pentru a infiinta cooperative agricole eficiente. Anexat la prezenta adresa regasiti pasii care trebuiesc urmati pentru realizarea unei cooperative agricole de succes, unde fiecare membru are un vot, se administereaza in mod transparent si se repartizeaza cota de profit si pierdere in functie de rulajul avut prin cooperativa.
Cooperativele afiliate in U.N.C.S.V. au constatat ca nu reusesc sa isi apere interesele in mod individual. Au considerat ca este necesar sa treaca la urmatorul nivel, acela de a forma o uniune de ramura pe sectorul vegetal care sa aiba o implicare activa in realizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea, eficientizarea si capitalizarea cooperativelor din sectorul vegetal pentru a aduce valoare adaugata produselor agricole ale fermierilor membri. Credem in dezvoltarea constanta si durabila a sectorului agroalimentar, aceasta fiind o componenta principala in strategia de dezvoltare a U.N.C.S.V. si a cooperativelor membre.
In calitate de Uniune de ramura la nivel national, dorim sa ne pozitionam ca un instrument flexibil si util pentru cooperativele agricole din sectorul vegetal si fermierii membri. Cooperativele membre ale Uniunii noastre au, fiecare in parte, o expertiza profesionala vasta pe domeniul lor de activitate si, tocmai de aceea suntem de parere ca se impune trecerea la o noua etapa de dezvoltare.
Cooperativele din U.N.C.S.V. fac schimburi de experienta atat in cadrul intalnirilor periodice, cat si zilnic pe email sau grupul creat special pentru membri unde dezbat problemele/oportunitatile cu care se confrunta atat in desfasurarea si eficientizarea activitatii cooperativelor agricole cat si a exploatatiilor unde isi desfasoara activitatea. Discutiile cele mai frecvente vizeaza optimizarea costurilor si eficientizarea in comun a activitatilor agricole.
Misiunea de baza a U.N.C.S.V. este incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperativele agricole romanesti eficiente, unde profitul cooperativei sa fie reinvestit in mod transparent pentru interesul general al tuturor membrilor, acestia participand activ si direct la luarea tuturor deciziilor.
Demersurile U.N.C.S.V. au determinat autoritatile sa emita circulara nr. 700 a ANAF din 26.03.2018 prin care se operationalizeaza facilitatile fiscale pentru cooperative si membrii acestora, care vor conduce la capitalizarea formelor de asociere si coagula fermierii in jurul cooperativelor agricole. U.N.C.S.V. este un partener de dialog institutional corect, ferm in materie de integritate, transparent, responsabil in actul de legiferare, care militeaza pentru drepturile cooperativelor agricole si raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai, prin promovarea si sprijinirea unei economii rurale viabile, competitive, orientata catre piata si catre furnizarea de produse agroalimentare de calitate superioara la preturi accesibile pentru consumatori si corecte pentru fermieri.
Pentru orice aspecte legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole, modalitatea de accesare a facilitatilor fiscale, a fondurilor nerambursabile, recunoasterea ca grup de producator si accesarea sumelor aferente masurilor de comercializare in comun, asocierea fermierilor in cooperative si furnizarea unor modele de acte constitutive, va invitam sa ne contactati prin email: florentinbercu@uncsv.ro sau tel. 0722156961.
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>