Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal  UNCSVS-a infiintat Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., la initiativa principalelor cooperative agricole functionale din sectorul vegetal, formate din fermieri activi care au ca obiectiv capitalizarea fermierilor si cooperativelor pentru a realiza investitii in comun care sa le aduca valoare productiei primare. La mai putin de 6 luni de la formarea Uniunii sunt deja 14 cooperative agricole ai caror membri exploateaza peste 180.000 ha, care au o cifra de afaceri anuala insumata de peste 160 milioane de lei.


Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 350 de persoane juridice si fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din Uniune exploateaza suprafete intre 7 ha si 3500 ha.

Cooperativele agricole autentice nu sunt o alternativa, ci singura cale optima de reducere semnificativa a riscurilor principale la care sunt expusi agricultorii individuali, indiferent de marimea lor. Rolul cooperativelor este sa ajute la optimizarea costurilor membrilor si sa aduca valoare adaugata produselor prin investitii in comun. Cooperativele agricole trebuie sa raspunda nevoilor majoritatii membrilor, scopului pentru care au fost create si sa combine negocierea cu mutualizarea, standardizarea si optimizarea.

Diferentele majore dintre forta de negociere a fermierilor si cea a distribuitorilor de ingrasaminte, pesticide si seminte sau cea a traderilor au fost puse in discutie in ultimii ani agricoli, dar putini au fost cei care au prezentat solutii concrete astfel incat fermierii sa reuseasca a-si gestiona mai bine riscurile.

Aderarea producatorilor agricoli la o cooperativa agricola este certitudinea asigurarii profitabilitatii fermei agricole indiferent de dimensiune.

Fermierii isi pun in comun doar mintea, decid daca vor sa degreveze catre cooperativa sarcina de a achizitiona input-urile, comercializa productia sau alte activitati pentru a reduce considerabil costurile de productie si obtine cel mai bun raport calitate/pret la momentul respectiv.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal  logo UNCSVU.N.C.S.V. a inceput cu 8 cooperative agricole, membri fondatori: AGRISUD COOPERATIVA AGRICOLA, ARGES BIOSUD COOPERATIVA AGRICOLA, BRAICOOP COOPERATIVA AGRICOLA, DOBROGEA SUD COOPERATIVA AGRICOLA, OLTENIA CEREAL NORD COOPERATIVA AGRICOLA, TINOASA COOPERATIVA AGRICOLA, UNIREA COVURLUI COOPERATIVA AGRICOLA si 15 FEBRUARIE ROTUNDA COOPERATIVA AGRICOLA, carora li s-au alaturat altele 6: AGROMURESANA COOPERATIVA AGRICOLA, AGROSIRBI CIOCANESTI COOPERATIVA AGRICOLA, FERMIERUL NADLACAN COOPERATIVA AGRICOLA, RAZESII MOLDAVI COOPERATIVA AGRICOLA si TORMAC COOPERATIVA AGRICOLA, aflandu-se in continua crestere si consolidare.

Membri cooperativelor afiliate obtin discount-uri si de peste 50% din pretul de lista, cel mai bun raport calitate/pret posibil la momentul respectiv si primesc informatii constante privind preturile practicate de traderi pentru a comercializa in situatii avantajoase. Potentialul procentual de crestere a afacerii fermierilor asociati in cooperative este direct proportional cu capacitatea cooperativei, administrarea si investitiile realizate prin aceasta.

Invitam fermierii sa se afilieze la o cooperativa agricola functionala sau sa se asocieze pentru a infiinta cooperative agricole eficiente. Anexat la prezenta adresa regasiti pasii care trebuiesc urmati pentru realizarea unei cooperative agricole de succes, unde fiecare membru are un vot, se administereaza in mod transparent si se repartizeaza cota de profit si pierdere in functie de rulajul avut prin cooperativa.

Cooperativele afiliate in U.N.C.S.V. au constatat ca nu reusesc sa isi apere interesele in mod individual. Au considerat ca este necesar sa treaca la urmatorul nivel, acela de a forma o uniune de ramura pe sectorul vegetal care sa aiba o implicare activa in realizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea, eficientizarea si capitalizarea cooperativelor din sectorul vegetal pentru a aduce valoare adaugata produselor agricole ale fermierilor membri. Credem in dezvoltarea constanta si durabila a sectorului agroalimentar, aceasta fiind o componenta principala in strategia de dezvoltare a U.N.C.S.V. si a cooperativelor membre.

In calitate de Uniune de ramura la nivel national, dorim sa ne pozitionam ca un instrument flexibil si util pentru cooperativele agricole din sectorul vegetal si fermierii membri. Cooperativele membre ale Uniunii noastre au, fiecare in parte, o expertiza profesionala vasta pe domeniul lor de activitate si, tocmai de aceea suntem de parere ca se impune trecerea la o noua etapa de dezvoltare.

Cooperativele din U.N.C.S.V. fac schimburi de experienta atat in cadrul intalnirilor periodice, cat si zilnic pe email sau grupul creat special pentru membri unde dezbat problemele/oportunitatile cu care se confrunta atat in desfasurarea si eficientizarea activitatii cooperativelor agricole cat si a exploatatiilor unde isi desfasoara activitatea. Discutiile cele mai frecvente vizeaza optimizarea costurilor si eficientizarea in comun a activitatilor agricole.

Misiunea de baza a U.N.C.S.V. este incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperativele agricole romanesti eficiente, unde profitul cooperativei sa fie reinvestit in mod transparent pentru interesul general al tuturor membrilor, acestia participand activ si direct la luarea tuturor deciziilor.

Demersurile U.N.C.S.V. au determinat autoritatile sa emita circulara nr. 700 a ANAF din 26.03.2018 prin care se operationalizeaza facilitatile fiscale pentru cooperative si membrii acestora, care vor conduce la capitalizarea formelor de asociere si coagula fermierii in jurul cooperativelor agricole. U.N.C.S.V. este un partener de dialog institutional corect, ferm in materie de integritate, transparent, responsabil in actul de legiferare, care militeaza pentru drepturile cooperativelor agricole si raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai, prin promovarea si sprijinirea unei economii rurale viabile, competitive, orientata catre piata si catre furnizarea de produse agroalimentare de calitate superioara la preturi accesibile pentru consumatori si corecte pentru fermieri.

Pentru orice aspecte legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole, modalitatea de accesare a facilitatilor fiscale, a fondurilor nerambursabile, recunoasterea ca grup de producator si accesarea sumelor aferente masurilor de comercializare in comun, asocierea fermierilor in cooperative si furnizarea unor modele de acte constitutive, va invitam sa ne contactati prin email: [email protected] sau tel. 0722156961.

  

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>