Cresterea costurilor de transport si a volumelor de importuri agroalimentare

Factura globala la importurile agroalimentare creste in pofida unor piete stabile - Cresc preturile la produsele alimentare in luna maiPietele de marfuri la nivel mondial sunt bine echilibrate, bogate in rezerve de grau si de porumb, cu o productie de produse oleaginoase in revenire. Cu toate acestea, cresterea costurilor de transport si a volumelor mai mari de importuri vor determina ridicarea facturii globale a importurilor de alimente la peste 1,3 trilioane USD in acest an, o crestere de 10,6% fata de 2016, se arata in raportul biannual al FAO - Perspective in Alimentatie prezentat astazi.


Facturile de import la produsele alimentare din tarile mai putin dezvoltate, tarile cu deficit de alimente la pret redus si tarile din Africa Subsahariana sunt pe cale sa creasca si mai rapid datorita volumului mare de importuri de carne, zahar, produse lactate si produse oleaginoase.

Cresterile facturilor la import se estimeaza pentru toate categoriile de produse alimentare, cu exceptia pestelui, pentru care cresterea cererii pe piata interna in multe tari in curs de dezvoltare este din ce in ce mai mult satisfacuta de o crestere puternica in sectorul de acvacultura local.

Preturile globale ale produselor alimentare au crescut pentru prima data in trei luni in luna mai, cand Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare - de asemenea lansat astazi - a atins in medie 172,6 puncte in cursul lunii, fiind cu 2,2% mai mare decat in aprilie si cu aproximativ 10% mai mare decat in mai 2016.

Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cele cinci grupe principale de alimente: cereale, uleiuri vegetale, produse lactate, carne si zahar. In luna mai au fost raportate preturi in crestere la toate grupele, cu exceptia zaharului.

 

Rezerve optimiste pentru majoritatea produselor alimentare

Raportul Perspective in Alimentatie ofera previziuni noi privind pietele principalelor grupe de produse alimentare. Acestea par a fi bine aprovizionate la nivel global, chiar daca pot exista divergente regionale sau nationale.

Preturile internationale pentru grau ar trebui sa ramana stabile, in special in prima jumatate a sezonului, in timp ce productia record de cereale grosiere va pastra o concurenta intensa printre principalii exportatori. Consumul de orez este, de asemenea, previzibil sa ramana consistent, desi rezervele ar putea scadea, pe masura ce unii exportatori isi reduc stocurile publice.

Productia de seminte oleaginoase la nivel mondial este de asteptat sa atinga un nivel record in anul 2016/17, in principal din cauza nivelurilor mari de randament la soia, permitand reinnoirea stocurilor globale. Primele date indica o piata bine aprovizionata inclusiv in 2017/18, care va contribui la determinarea preturilor.

Potrivit raportului, cresterea productiei mondiale de carne va stagna pentru al treilea an consecutiv, in principal datorita declinului anticipat al Chinei, care va creste importurile din Statele Unite si Brazilia.

Intre timp, productia mondiala de lapte este de asteptat sa creasca cu 1,4% in 2017, fiind condusa de o expansiune rapida in India.

Raportul Perspective in Alimentatie ofera, de asemenea, o analiza a impactului pe care l-ar fi avut lichiditatile asupra cresterii si scaderii preturilor la materiile prime in ultimii 20 de ani. Potrivit analizei, conditiile de creditare globale influenteaza preturile de referinta la porumb, soia si grau.

Ultimul Raport privind oferta si cererea de cereale al FAO, lansat tot astazi, a anticipat o scadere de 2,2% a productiei mondiale de grau fata de anul trecut, aproape compensata de o crestere de 1,4% a productiei globale de porumb, condusa de America de Sud si Africa de Sud, cu o crestere de 0,7% a productiei mondiale de orez.

In timp ce productia globala de cereale este acum estimata sa scada cu 0,5%, pana la 2 594 milioane de tone, FAO in previziunile sale pentru luna mai prezinta o scadere in utilizarea globala a cerealelor la 2 584 milioane de tone.

Deoarece cererea este estimata sa scada mai jos de nivelul productiei, stocurile de cereale se vor mentine la 703 milioane de tone la sfarsitul sezoanelor din 2018, in crestere marginala fata de nivelul record preconizat pentru acest an.

Previziunile referitoare la stocuri reflecta miscari substantiale in China - care isi reduce stocurile de cereale grosiere in timp ce adauga la rezervele sale de grau si orez - dar imaginea generala este una predominata de reserve masive.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

Noutati

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>