Zootehnia, investitiile in agricultura, cercetarea si schimburile comerciale cu produse agricole au fost subiectele discutate cu ocazia vizitei oficiale in Romania a domnul Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populara Chineza. Cu aceasta prilej s-a semnat Memorandumul pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul agriculturii intre cele doua state.
In perioada 6-8 iunie a.c, domnul Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populara Chineza efectueaza o vizita oficiala in Romania, la invitatia domnului Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Actiunea reprezinta o continuare a celor convenite de Prim-Ministrul chinez Li Keqiang, si Prim- Ministrul Victor Ponta, la Bucuresti in noiembrie 2013, cu ocazia semnarii Declaratiei Comune privind consolidarea cooperarii bilaterale in noua situatie dintre Guvernul R.P. Chineze si Guvernul Romaniei si a Declaratiei de la Bucuresti privind Cooperarea dintre China si Statele din Europa Centrala si de Est, cand liderii celor doua tari au agreat necesitatea si importanta consolidarii cooperarii in domeniul agricol.
In cursul dupa amiezii de 6 iunie 2014, Primul-ministru Victor Ponta l-a primit la Palatul Victoria pe domnul Han Changfu, ministrul Agriculturii al Republicii Populare Chineze.
In agenda vizitei domnului ministru Han Changfu este prevazuta o intalnire oficiala la sediul MADR si deplasare in teritoriu pentru cunoasterea realitatilor si a potentialului agriculturii romanesti, fiind astfel de interes sectoare precum lactatele, cresterea bovinelor, viticultura, dar si modele de ferma de familie.
Cu ocazia intalnirii de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (din 6 iunie) cei doi omologi au subliniat foarte bunele relatii existente intre Romania si Republica Populara Chineza si faptul ca la nivel politic ambele tari considera prioritara dezvoltarea cooperarii in domeniul agricol.
Subiectele abordate de ambele parti au tinut de prezentarea politicilor agricole si de dezvoltare rurala, balanta comerciala si potentialul de crestere a schimburilor, importanta sustinerii investitiilor, cresterea implicarii in proiecte comune in domeniul cercetarii.
De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare – zootehnia – prin investitii si schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine si sectorul apicol, precum si investitii si schimburi comerciale din domeniul procesarii si marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasa de porc si produse din carne, ulei de floarea soarelui si baloti de fan.
Incurajarea investitiilor in domeniul agricol a fost considerata la fel de importanta ca si activitatile ce conduc la cresterea accesului produselor pe cele doua piete.
Domnul ministrul Han Changfu si-a aratat larga deschidere de a conlucra cu autoritatile relevante din tara sa pentru implementarea cu succes a celor convenite. In acest sens, a propus ca mecanismul de lucru care sa fie utilizat sa il constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele doua ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui sa se convoace de urgenta pentru a demara toate discutiile tehnice necesare realizarii obiectivelor de interes comun.
Domnul Daniel Constantin a amintit de vizita realizata in China in 2012 si de interesul de colaborare in crestere manifestat de oamenii de afaceri din cele doua tari in 2013, dar mai ales dupa vizita premierului chinez in Romania din noiembrie anul trecut.
Reunirea Grupului de lucru reprezinta si pentru partea romana o prioritate. De aceea, MADR in colaborare cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu alte institutii relevante din Romania si in consultare cu sectorul privat va realiza toate demersurile pentru activarea acestuia de urgenta.
Vice-Prim Ministrul Daniel Constantin a prezentat politica in domeniul investitiilor, fondurile comunitare si nationale alocate pentru urmatoare perioada fiind consistente, invitand ca in cadrul Grupului de lucru sa se discute si implicarea Bancii chineze prin linii de creditare pentru investitii realizate in parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.
De asemenea, Daniel Constantin a subliniat satisfactia de a regasi in textul Memorandumului de Intelegere pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul agriculturii, care s-a semnat la finalul intalnirii, toate domeniile de interes ce au fost abordate cu ocazia discutiilor oficiale.
MADR
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, dl Dacian Ciolos, a avut o intrevedere, la Bucuresti, cu ministrul chinez al agriculturii, dl Han Changfu. Reuniunea a reprezentat un prilej pentru a continua dialogul constructiv in domeniu, in cadrul Planului de cooperare UE-China in sectorul agriculturii si dezvoltarii rurale, semnat in 2012.
"Aceasta cooperare este importanta nu numai pentru ca UE si China sunt parteneri comerciali cheie - inclusiv in ceea ce priveste produsele alimentare - dar si pentru ca agricultura este de o importanta strategica pentru ambele, in abordarea provocarilor de baza cu care se confrunta economiile si societatile noastre in deceniile urmatoare: asigurarea securitatii alimentare, combaterea schimbarilor climatice, precum si realizarea unei dezvoltari echilibrate a zonelor rurale. In urma semnarii, in 2012, a planului de cooperare in agricultura, care a inceput deja sa produca rezultate concrete, eu cred ca exista inca un potential enorm de dezvoltare in beneficiul ambelor parti", a declarat comisarul Ciolos, la finalul intrevederii.
In timpul reuniunii, comisarul Dacian Ciolos si ministrul Han Changfu au discutat despre stadiul negocierilor privind acordul bilateral referitor la indicatiile geografice si despre intensificarea dialogului in ceea ce priveste aspectele comerciale legate de produsele agricole.
Au fost abordate si teme referitoare la dialogul despre politicile agricole din UE si China, dezvoltarea fermelor familiale, investitiile intr-o agricultura durabila, precum si cooperarea in mediul de afaceri.
Comisarul Ciolos a subliniat, de asemenea, necesitatea de a dezvolta componenta de cercetare a Planului de cooperare prin actiuni concrete in anii urmatori, in cadrul programului UE Orizont 2020 si a programelor similare din China, cu scopul de a creste productivitatea agricola si gestionarea durabila a resurselor naturale. In urma semnarii, in noiembrie anul trecut, a "Scrisorii de Intentie privind cooperarea in domeniul cercetarii si inovarii in sectorul produselor alimentare, agriculturii si biotehnologiei", UE si China s-au angajat sa elaboreze in comun initiative de cercetare, schimburi stiintifice si proiecte, folosindu-se de respectivele lor programe din domeniu.
Comisia Europeana
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>