Romania sustine cresterea exporturilor de produse agro-alimentare moldovenesti in UE

Romania-Moldova-UEMinistrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a co-prezidat astazi, 31 martie 2014, la Chisinau, alaturi de Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale Romania — Republica Moldova pentru integrare europeana. La reuniune a participat si Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene din Romania.

 

 

 

In cuvantul de deschidere, ministrul Titus Corlatean a subliniat ca 'reuniunea Comisiei are loc intr-o etapa extrem de importanta pentru Republica Moldova si pentru Parteneriatul strategic dintre Bucuresti si Chisinau, marcat de dorinta noastra comuna ca 2014 sa fie anul ancorarii ferme a Republicii Moldova pe parcursul european, cu cele doua momente-cheie: liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii din Republica Moldova si semnarea Acordului de Asociere cu UE'.

Comisia a inclus reuniuni in plen si pe grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esentiale pentru integrarea europeana a Republicii Moldova: agricultura, politici sanitar-veterinare si siguranta alimentelor, armonizare legislativa, cooperare transfrontaliera si dezvoltare regionala. Pe fiecare din domenii au fost convenite actiuni comune, indreptate spre pregatirea institutiilor-partenere de la Chisinau in vederea aplicarii Acordului de Asociere Uniunea Europeana — Republica Moldova, a carui semnare este prevazuta a avea loc cel tarziu in cursul lunii iunie 2014.

In domeniul agriculturii si al standardelor sanitar-veterinare, efortul comun este indreptat spre pregatirea cadrului institutional de certificare si expertizare in vederea indeplinirii cerintelor de calitate si de siguranta, pentru cresterea exporturilor de produse agro-alimentare din Republica Moldova pe piata europeana.

Concluzionand, ministrul Titus Corlatean a subliniat importanta reformelor de fond, indreptate spre pregatirea Republicii Moldova — a institutiilor publice, a agentilor economici, a cadrului de reglementare — in vederea fructificarii depline a beneficiilor aduse de integrarea europeana, de racordarea stransa a statului vecin la valorile, spiritul si piata Uniunii Europene.

In cadrul reuniunii a fost semnat si Protocolul de cooperare institutionala in domeniul sanitar veterinar si siguranta alimentelor intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova (impreuna cu Planul de actiuni aferent).

Comisia interguvernamentala Romania — Republica Moldova pentru integrare europeana a fost creata in baza Planului de Actiune pentru aplicarea Declaratiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnat la Iasi, la 3 martie 2012.

MAE


Semnarea Protocolului de cooperare institutionala in domeniul sanitar veterinar si siguranta alimentelor intre ANSVS din Romania si ANSA din Republica Moldova

Semnarea Protocolului a avut loc astazi, 31 martie, la Chisinau, in cadrul Sesiunii a II-a a Comisiei Interguvernamentale Romania — Republica Moldova pentru Integrare Europeana.

Reuniunea a fost prezidata de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, doamna Natalia Gherman (co-presedinte al Comisiei din Partea Republicii Moldova) si de ministrul afacerilor externe al Romaniei, domnul Titus Corlatean (co-presedinte al Comisiei din Partea Romaniei).

Au fost prezentate in acest cadru, de catre co-presedintele Comisiei din Partea Republicii Moldova obiectivele cheie pe termen scurt si mediu ale agendei sale europene, cu accent pe aplicarea viitoare a Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator si Agendei de Asociere, avand drept finalitate aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Co-presedintele din Partea Romaniei a prezentat principalele coordonate ale agendei bilaterale, prioritatile actiunii Romaniei in cadrul Uniunii Europene, si a facut o scurta trecere in revista a reperelor principale ale sprijinului oferit parcursului european al Republicii Moldova de la precedenta sesiune a Comisiei.

Sectorul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor a fost inclus in directiile prioritare de cooperare pentru viitor, alaturi de: statul de drept, afacerile interne, agricultura si armonizarea legislativa.

ANSVSA si ANSA au confirmat prin semnarea acestui protocol buna cooperare existenta intre cele doua institutii, initiata prin instruirea unor experti pentru crearea si implementarea in Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a trasabilitatii produselor de origine animala si prin acordarea de asistenta de specialitate in diferite sectoare ale domeniului de specialitate.

Colaborarea a fost extinsa prin realizarea unor programe de supraveghere si control, inclusiv in domeniul aplicarii si al dezvoltarii unor metode de laborator.

Prin intermediul acestor actiuni, ANSVSA a sprijinit procesul de reorganizare al serviciilor veterinare din statul vecin, in spiritul conceptului european al sigurantei alimentelor, finalizat prin constituirea Agentiei pentru Siguranta Alimentelor.

O alta directie in care ANSVSA a oferit asistenta tehnica colegilor din Republica Moldova a fost dezvoltarea laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide din produsele de origine non-animala, in cadrul unui proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe.

In perioada urmatoare, actiunile celor doua institutii se vor concentra in vederea consolidarii controlului veterinar la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera.

O atentie deosebita se va acorda actiunilor comune in domeniul bolilor transfrontaliere, in special al celor transmisibile la om si cele care pot produce pagube economice insemnate.

De asemenea, Romania va sprijini crearea conditiilor necesare pentru valorificarea de catre Republica Moldova a posibilitatilor de export a animalelor vii si produselor de origine animala pe piata comunitara.

ANSVSA si-a reconfirmat sprijinul pentru continuarea consolidarii capacitatii institutionale a nou infiintatei Agentii Nationale pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova, in vederea respectarii masurilor sanitare veterinare, a celor pentru siguranta alimentelor si a celor fitosanitare la standardele UE.

'Colaborarea dintre cele doua institutii intr-un domeniu de interes national major, cum este domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, a fost ratificata prin Protocolul de cooperare pe care am avut placerea sa-l contrasemnez astazi, alaturi de Ion Sula, omologul meu din Republica Moldova.

Vom depune toate eforturile pentru identificarea resurselor necesare in vederea consolidarii controlului veterinar si al sigurantei alimentelor la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera, avand ca obiectiv final dezvoltarea unei economii de piata functionale in Republica Modova.', a declarat cu acest prilej dr. Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA.

ANSVSA

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>