Beneficiarii programului 'Cornul si laptele' doresc continuarea acestuia

Laptele si cornulConform studiului national comandat de Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si realizat in perioada august - septembrie 2013, programul 'Cornul si laptele' se bucura de o perceptie majoritar pozitiva in randul mamelor, copiilor si cadrelor didactice, care ii apreciaza beneficiile si intr-o proportie foarte mare (de 9 din 10 in randul fiecarei categorii) isi doresc ca acesta sa continue.

 

 

'Am realizat acest studiu ca parte a demersului nostru de a imbunatati legislatia in domeniu deoarece este foarte important sa intelegem ce cred beneficiarii programului 'Cornul si laptele' (copiii si mamele) si cadrele didactice. Programul este o investitie strategica in viitorul copiilor nostri, deoarece programul european 'Laptele in scoli' incurajeaza copiii sa consume lapte si produse lactate in fiecare zi si sa pastreze o alimentatie echilibrata prin subventionarea laptelui de calitate. Acest program a fost propus in urma unor studii referitoare la starea de sanatate a populatiei europene, care au evidentiat faptul ca este nevoie sa prevenim anumite afectiuni precum hipocalcemia la copiii de varsta scolara, obezitatea printr-o educatie alimentara corecta de la varste fragede. In plus, sa nu uitam faptul ca acest program are si alte beneficii socio-economice, precum sustinerea a celor cca 30.000 de locuri de munca create de cei 5000 de fermieri romani care furnizeaza zilnic cele 250 de tone de lapte pentru copiii nostri', declara Dorin Cojocaru, presedinte APRIL.

Cadrele didactice din invatamantul prescolar, primar si gimnazial au o parere buna si foarte buna despre program (91%), considerand ca programul a fost foarte bine implementat (93%) si ca trebuie sa continue (95%), fiind dispusi sa se implice activ in sustinerea lui (92%).

Principalele beneficii ale programului mentionate cel mai des de acestia sunt legate de faptul ca:

    • asigura zilnic copiilor o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti;
    • toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet;
    • asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit la clasa copiilor, de catre toti copiii, indiferent de varsta.


96% dintre copii consuma produsele lactate primite prin program, scoala fiind principalul loc in care copiii le consuma. Copiii au declarat ca le plac produsele primite prin program (81%), apreciind in primul rand faptul ca produsele primite sunt satioase si le ofera o masa consistenta (51%), dar si ca sunt gustoase (38%) si ca se simt egali la clasa cu ceilalti colegi (37%). 89% dintre copii isi doresc ca programul 'Cornul si laptele' sa continue.


In ceea ce priveste mamele, 90% dintre cele intervievate au o parere buna si foarte buna despre program in general, 93% dorind continuarea programului si mai mult de 86% dintre ele fiind dispuse sa se implice activ pentru a-l sustine.

Dintre multiplele beneficii ale programului, cele mai des mentionate de mame au fost urmatoarele:

    • asigura zilnic copiilor o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti;
    • toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet;
    • asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit la clasa copiilor, de catre toti copiii, indiferent de varsta.


Beneficiile nutritionale si educationale ale programului 'Cornul si laptele'

Laptele reprezinta principalul aliment pentru foarte multi copii, fiind alimentul complet, dar hipocaloric care contine apa, proteine, minerale precum calciu si fosfor intr-un raport optim, atat de necesar organismului copiilor in dezvoltare. Datorita compozitiei si beneficiilor sale nutritive, laptele a fost recomandat de specialisti din intreaga lume si ales a fi principalul produs distribuit in cadrul programelor nationale in peste 60 de tari. Pe langa aceste beneficii, oferirea copiilor in institutiile de invatamant a unor portii de lapte ambalat in conditii igienice promoveaza tratamentul egal intre copii, asigura o gustare sanatoasa si valoroasa din punct de vedere nutritional si poate chiar contribui la cresterea prezentei la scoala.


Despre studiu

Studiul si-a propus evaluarea perceptiei despre programul 'Cornul si laptele' si a impactului acestuia in randul beneficiarilor si a celor implicati in sustinerea lui. Studiul a fost comandat de APRIL si realizat de compania de cercetare 360insights in perioada august-septembrie 2013. Studiul este reprezentativ la nivel national, avand un esantion de aproximativ 1250 de respondenti, dintre care 600 de mame, 400 de copii din invatamantul gimnazial, primar si secundar, precum si 250 de profesori, invatatori si educatori din scoli si gradinite de stat si private, acoperind toate regiunile tarii, din mediul rural si urban, diversele segmente de varsta ale respondentilor (de la 24 la 55 de ani), si cele trei categorii de familii din punct de vedere al venitului realizat (familii cu venituri mici, medii si mari).


Beneficii economico-sociale ale programului 'Cornul si laptele'

Pe langa beneficiile nutritionale si educationale, programul are beneficii importante economice si sociale. Astfel, reprezinta un canal de distributie constant pentru fermierii si producatorii de lapte generand vanzari zilnice de peste 250 de tone de lapte. Asigura un flux constant de productie pentru cei aprox. 5.000 de fermieri romani care produc anual lapte in valoare de 70 de milioane de euro doar pentru acest program si care au creat pana in prezent aproximativ 30.000 de locuri de munca. Datorita amplorii sale, programul a atras in ultimii ani investitii in capacitati de productie si procesare de 100 de milioane de euro, iar impactul asupra bugetului de stat este semnificativ prin intermediul taxelor si impozitelor redirectionate dintr-o cifra de afaceri anuala a industriei de aproximativ 880 de milioane de euro. In plus, o parte din fondurile de stat investite in acest program provin din finantare europeana pentru programul 'Laptele in scoli', absorbtia fondurilor europene pe acest segment crescand de peste 10 ori in 2013 comparativ cu 2008.


Recomandarile APRIL

'Consideram ca este acest program trebuie rentabilizat, prin indexarea limitei valorice a pachetului care a ramas la nivelul din 2008, ceea ce diminueaza interesul marilor companii din industria laptelui. Astfel, ar creste si standardele de calitate ale produselor lactate oferite copiilor. De asemenea, este nevoie sa completam legislatia in domeniu si normele de aplicare, prin reglementarea unor prevederi legate de igiena, distributie, controale suplimentare prin care sa se asigure ca produsele lactate sunt distribuite, transportate si pastrate in conditii corespunzatoare; de aceea, am initiat un proiect de lege nr. 440/ 2013 prin care ne dorim sa asiguram atat cresterea calitatii produselor oferite copiilor nostri, cat si imbunatatirea implementarii programului', a declarant Dorin Cojocaru, Presedintele APRIL.


Prevederi suplimentare recomadate de APRIL:

    • masuri de igiena prin stabilirea unei obligatii a producatorilor de a asigura livrarea produselor lactate insotite de pai (in cazul laptelui) si de lingura de plastic (in cazul celorlalte produse lactate);
    • modificarea frecventei transporturilor pentru a asigura distribuitorilor flexibilitatea de a livra produsele lactate in functie de specificul acestora (mai putin in cazul laptelui UHT datorita posibilitatii acestuia de a fi pastrat la temperatura ambianta pe o perioada mai lunga de timp);
    • cresterea frecventei inspectiilor in scoli privind tipurile de produse distribuite (de exemplu, eliminarea distributiei produselor neconforme cu legislatia in vigoare, precum branza topita).


Aceste masuri vor contribui pe termen mediu si lung la cresterea satisfactiei beneficiarilor, dar, in egala masura, vor ajuta la reducerea costurilor de administrare la nivelul scolilor si la prevenirea imbolnavirilor copiilor, tot mai des semnalate in ultimii ani de catre autoritatile competente locale.


Despre APRIL

Inca de la infiintarea sa, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui si-a propus sa sprijine dezvoltarea industriei lactatelor din Romania, pe parcursul tuturor etapelor, incepand cu productia primara a laptelui, pana la comercializarea catre consumatorul final, in conditiile respectarii normelor privind siguranta alimentara. Astfel, asociatia faciliteaza dialogul intre institutiile statului si reprezentantii industriei, iar in ceea ce priveste programul 'Cornul si laptele' si-a propus ca sa contribuie la imbunatatirea programului pe termen mediu si lung.

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui

 

Noutati

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>