Conform studiului national comandat de Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si realizat in perioada august - septembrie 2013, programul 'Cornul si laptele' se bucura de o perceptie majoritar pozitiva in randul mamelor, copiilor si cadrelor didactice, care ii apreciaza beneficiile si intr-o proportie foarte mare (de 9 din 10 in randul fiecarei categorii) isi doresc ca acesta sa continue.
'Am realizat acest studiu ca parte a demersului nostru de a imbunatati legislatia in domeniu deoarece este foarte important sa intelegem ce cred beneficiarii programului 'Cornul si laptele' (copiii si mamele) si cadrele didactice. Programul este o investitie strategica in viitorul copiilor nostri, deoarece programul european 'Laptele in scoli' incurajeaza copiii sa consume lapte si produse lactate in fiecare zi si sa pastreze o alimentatie echilibrata prin subventionarea laptelui de calitate. Acest program a fost propus in urma unor studii referitoare la starea de sanatate a populatiei europene, care au evidentiat faptul ca este nevoie sa prevenim anumite afectiuni precum hipocalcemia la copiii de varsta scolara, obezitatea printr-o educatie alimentara corecta de la varste fragede. In plus, sa nu uitam faptul ca acest program are si alte beneficii socio-economice, precum sustinerea a celor cca 30.000 de locuri de munca create de cei 5000 de fermieri romani care furnizeaza zilnic cele 250 de tone de lapte pentru copiii nostri', declara Dorin Cojocaru, presedinte APRIL.
Cadrele didactice din invatamantul prescolar, primar si gimnazial au o parere buna si foarte buna despre program (91%), considerand ca programul a fost foarte bine implementat (93%) si ca trebuie sa continue (95%), fiind dispusi sa se implice activ in sustinerea lui (92%).
Principalele beneficii ale programului mentionate cel mai des de acestia sunt legate de faptul ca:
96% dintre copii consuma produsele lactate primite prin program, scoala fiind principalul loc in care copiii le consuma. Copiii au declarat ca le plac produsele primite prin program (81%), apreciind in primul rand faptul ca produsele primite sunt satioase si le ofera o masa consistenta (51%), dar si ca sunt gustoase (38%) si ca se simt egali la clasa cu ceilalti colegi (37%). 89% dintre copii isi doresc ca programul 'Cornul si laptele' sa continue.
In ceea ce priveste mamele, 90% dintre cele intervievate au o parere buna si foarte buna despre program in general, 93% dorind continuarea programului si mai mult de 86% dintre ele fiind dispuse sa se implice activ pentru a-l sustine.
Dintre multiplele beneficii ale programului, cele mai des mentionate de mame au fost urmatoarele:
Laptele reprezinta principalul aliment pentru foarte multi copii, fiind alimentul complet, dar hipocaloric care contine apa, proteine, minerale precum calciu si fosfor intr-un raport optim, atat de necesar organismului copiilor in dezvoltare. Datorita compozitiei si beneficiilor sale nutritive, laptele a fost recomandat de specialisti din intreaga lume si ales a fi principalul produs distribuit in cadrul programelor nationale in peste 60 de tari. Pe langa aceste beneficii, oferirea copiilor in institutiile de invatamant a unor portii de lapte ambalat in conditii igienice promoveaza tratamentul egal intre copii, asigura o gustare sanatoasa si valoroasa din punct de vedere nutritional si poate chiar contribui la cresterea prezentei la scoala.
Studiul si-a propus evaluarea perceptiei despre programul 'Cornul si laptele' si a impactului acestuia in randul beneficiarilor si a celor implicati in sustinerea lui. Studiul a fost comandat de APRIL si realizat de compania de cercetare 360insights in perioada august-septembrie 2013. Studiul este reprezentativ la nivel national, avand un esantion de aproximativ 1250 de respondenti, dintre care 600 de mame, 400 de copii din invatamantul gimnazial, primar si secundar, precum si 250 de profesori, invatatori si educatori din scoli si gradinite de stat si private, acoperind toate regiunile tarii, din mediul rural si urban, diversele segmente de varsta ale respondentilor (de la 24 la 55 de ani), si cele trei categorii de familii din punct de vedere al venitului realizat (familii cu venituri mici, medii si mari).
Pe langa beneficiile nutritionale si educationale, programul are beneficii importante economice si sociale. Astfel, reprezinta un canal de distributie constant pentru fermierii si producatorii de lapte generand vanzari zilnice de peste 250 de tone de lapte. Asigura un flux constant de productie pentru cei aprox. 5.000 de fermieri romani care produc anual lapte in valoare de 70 de milioane de euro doar pentru acest program si care au creat pana in prezent aproximativ 30.000 de locuri de munca. Datorita amplorii sale, programul a atras in ultimii ani investitii in capacitati de productie si procesare de 100 de milioane de euro, iar impactul asupra bugetului de stat este semnificativ prin intermediul taxelor si impozitelor redirectionate dintr-o cifra de afaceri anuala a industriei de aproximativ 880 de milioane de euro. In plus, o parte din fondurile de stat investite in acest program provin din finantare europeana pentru programul 'Laptele in scoli', absorbtia fondurilor europene pe acest segment crescand de peste 10 ori in 2013 comparativ cu 2008.
'Consideram ca este acest program trebuie rentabilizat, prin indexarea limitei valorice a pachetului care a ramas la nivelul din 2008, ceea ce diminueaza interesul marilor companii din industria laptelui. Astfel, ar creste si standardele de calitate ale produselor lactate oferite copiilor. De asemenea, este nevoie sa completam legislatia in domeniu si normele de aplicare, prin reglementarea unor prevederi legate de igiena, distributie, controale suplimentare prin care sa se asigure ca produsele lactate sunt distribuite, transportate si pastrate in conditii corespunzatoare; de aceea, am initiat un proiect de lege nr. 440/ 2013 prin care ne dorim sa asiguram atat cresterea calitatii produselor oferite copiilor nostri, cat si imbunatatirea implementarii programului', a declarant Dorin Cojocaru, Presedintele APRIL.
Aceste masuri vor contribui pe termen mediu si lung la cresterea satisfactiei beneficiarilor, dar, in egala masura, vor ajuta la reducerea costurilor de administrare la nivelul scolilor si la prevenirea imbolnavirilor copiilor, tot mai des semnalate in ultimii ani de catre autoritatile competente locale.
Inca de la infiintarea sa, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui si-a propus sa sprijine dezvoltarea industriei lactatelor din Romania, pe parcursul tuturor etapelor, incepand cu productia primara a laptelui, pana la comercializarea catre consumatorul final, in conditiile respectarii normelor privind siguranta alimentara. Astfel, asociatia faciliteaza dialogul intre institutiile statului si reprezentantii industriei, iar in ceea ce priveste programul 'Cornul si laptele' si-a propus ca sa contribuie la imbunatatirea programului pe termen mediu si lung.
Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>