Pentru a ajuta producatorii de produse alimentare din UE sa concureze cu importurile din tarile terte, etichetelor de calitate pentru produsele agricole se vor face mai usor de înregistrat si folosit de producatori pentru a putea explica valoare adaugata clientilor.
Legislatia propusa privind noua etichetare a calitatii pentru produsele agricole, pe care Parlamentul European o co-decide împreuna cu Consiliul, va oferi un set unic de norme pentru sistemele de etichetare a calitatii produselor alimentare, cum ar fi carne proaspata, branza, bere, fructe, legume, uleiuri, paine si produse de patiserie, etc - care îsi au originea într-o anumita zona geografica sau au fost produse sau prelucrate în conformitate cu o practica traditionala.
Noile norme aprobate de Comitetul pentru Agricultura s-ar aplica, de asemenea, ciocolatei neagre si pentru sare. produsele "Light" si "low-fat" ar fi eligibile pentru etichetare facultativa introdusa de catre statul membru pe baza de voluntariat. Vinurile si bauturile spirtoase, ar continua sa fie excluse.
Pentru a încuraja mai multi producatori sa-si înregistreze produsele agricole, piscicole, de acvacultura si produsele alimentare, dar si pentru a permite clientilor sa faca alegeri în cunostinta de cauza, întreaga procedura trebuie sa fie intuitiva si scurtatata, cu norme simplificate si cu protectia marita a produselor înregistrate, sustin membrii Parlamentului European.
Noile reguli ar reduce timpul alocat Comisiei pentru a raspunde la o solicitare de a înregistra o eticheta de la 12 la doar 6 luni. Comitetul a scurtat, de asemenea, timpul alocat pentru propunerea unor obiectii.
Exista trei sisteme de etichetare a calitatii utilizate în prezent la nivelul UE.
"Denumire de origine protejata" (DOP), eticheta este folosita pentru produsele fabricate, prelucrate si pregatite într-o anumita zona - cum ar fi Parmigiano Reggiano, Mielul Shetland, Feta si Roquefort.
"Indicatie geografica protejata" (IGP), eticheta poate fi folosita pentru produsele si produsele alimentare pentru care cel putin o etapa de productie are loc în regiunea determinata, de exemplu, Starobrněnské pivo, Schwarzwälder Schinken, sau Castana de Galicia.
Producatorii care utilizeaza o metoda traditionala recunoscuta de a face de exemplu, Vieille Kriek, Liptovská saláma, Kalakukko, sau Prekmurska gibanica, pot continua sa utilizeze o eticheta "specialitate traditionala garantata" (STG).
Grupurile de producatori de alimente - adica orice asociatie de producatori, procesatori sau producatori/procesatori – va fi împuternicita sa ia masuri pentru a proteja numele lor de proprietate, pentru a îmbunatati performanta sistemului si sa-si promoveze autenticitatea si renumele produselor lor.
Pentru a îmbunatati functionarea pietei, aceste grupuri ar fi, de asemenea, împuternicite sa stabileasca, în colaborare cu si dupa aprobarea din statul lor membru, un sistem de gestionare a productiei produselor protejate, cu alte cuvinte - pentru a "ajusta" cererea si oferta. Cu toate acestea, deputatii europeni au subliniat ca astfel de acorduri nu trebuie în nici un fel sa dauneze concurenta pe piata unica sau sa duca la situatii in care micii producatori sa fie afectati în mod negativ.
Simbolurile UE asociate cu etichetele DOP, IGP si STG trebuie sa fie obligatorii pentru toate produsele originare din UE înregistrate, a declarat Comisia. Aceste etichete vor trebui sa apara pe produs cu numele/simbolul etichetei utilizate si numele produsului înregistrat. În cazul sistemelor DOP si IGP, e necesara o reprezentare pe eticheta a zonei geografice de origine sau un simbol care sa faca trimitere fie la statul membru fie la regiune.
Utilizarea logo-urilor UE va continua sa fie voluntara pentru produsele originare din tarile terte.
Noile norme prevad o revizuire completa a etichetei "specialitatilor traditionale". Din acest moment, deputatii europeni au modificat sistemul STG (specialitate traditionala garantata), astfel încat sa protejeze nu numai metodele traditionale de productie, dar si retetele. Pentru aplicarea unei etichete STG producatorii de produse si produse alimentare vor trebui sa dovedeasca utilizarea pe o piata interna timp de cel putin doua generatii, si anume 50 de ani - comparativ cu o generatie (25 ani) care era regula aplicata pana astazi. Comitetul introduce scutirile pentru produsele vechi si retetele care au fost "redescoperite" doar recent. În astfel de cazuri, regula de 25 de ani va continua sa se aplice. Produsele aplicate pentru înregistrare înainte de intrarea în vigoare a noii legislatii, vor fi înregistrate, chiar daca acestea nu sunt conforme cu regula pe doua generatii.
Practica de a înregistra un produs pentru o eticheta STG fara a rezerva un nume, lucru care a permis publicitatea fara protectia numelui, trebuie sa fie desfiintata la nivel european, au precizat deputatii europeni. Produsele care sunt conforme cu regula pe doua generatii vor fi transferate la un nou registru, la cererea statului membru în cauza, printr-o procedura introdusa de catre comisie, dar altii pot continua sa fie înregistrati pana la 31 decembrie 2017.
Noi etichete optionale de calitate (care urmeaza sa fie introduse de catre statele membre, pe baza de voluntariat) ar trebui sa fie puse la dispozitie, a spus comisia, pentru a permite producatorilor de la munte si în viitor cei insulari si fermierii locali, pentru a certifica valoarea adaugata pe care acestea o au pe piata unica. Deputatii europeni a aprobat, prin urmare, propunerea Comisiei de a realiza o eticheta produsului montan, disponibila imediat pentru produsele prelucrate în zonele de munte sau în zone apropiate de acestea.
De asemenea, Comitetul a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze un studiu de impact pana la 30 septembrie 2012, pentru alte doua etichete: "produs agricol insular" si o noua schema pentru fermierii locali ale caror produse sunt destinat pentru vanzarile directe. O propunere legislativa poate urma, in cazul in care se considera necesar.
Raportul, redactat de Iratxe García Pérez (S&D, ES) si aprobat în cadrul comisiei cu 33 de voturi pentru si 4 abtineri, va fi supuse la vot de catre Parlamentul European, la sedinta din septembrie, la Strasbourg (26 - 29 septembrie) .
Comitetul de Agricultura va vota cu privire la a doua propunere legislativa, a calitatii alimentare - regulamentul privind standardele de comercializare, în cadrul reuniunii sale extraordinare la Strasbourg, la 4 iulie.
Comitetul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>