Pentru a ajuta producatorii de produse alimentare din UE sa concureze cu importurile din tarile terte, etichetelor de calitate pentru produsele agricole se vor face mai usor de înregistrat si folosit de producatori pentru a putea explica valoare adaugata clientilor.
Legislatia propusa privind noua etichetare a calitatii pentru produsele agricole, pe care Parlamentul European o co-decide împreuna cu Consiliul, va oferi un set unic de norme pentru sistemele de etichetare a calitatii produselor alimentare, cum ar fi carne proaspata, branza, bere, fructe, legume, uleiuri, paine si produse de patiserie, etc - care îsi au originea într-o anumita zona geografica sau au fost produse sau prelucrate în conformitate cu o practica traditionala.
Noile norme aprobate de Comitetul pentru Agricultura s-ar aplica, de asemenea, ciocolatei neagre si pentru sare. produsele "Light" si "low-fat" ar fi eligibile pentru etichetare facultativa introdusa de catre statul membru pe baza de voluntariat. Vinurile si bauturile spirtoase, ar continua sa fie excluse.
Pentru a încuraja mai multi producatori sa-si înregistreze produsele agricole, piscicole, de acvacultura si produsele alimentare, dar si pentru a permite clientilor sa faca alegeri în cunostinta de cauza, întreaga procedura trebuie sa fie intuitiva si scurtatata, cu norme simplificate si cu protectia marita a produselor înregistrate, sustin membrii Parlamentului European.
Noile reguli ar reduce timpul alocat Comisiei pentru a raspunde la o solicitare de a înregistra o eticheta de la 12 la doar 6 luni. Comitetul a scurtat, de asemenea, timpul alocat pentru propunerea unor obiectii.
Exista trei sisteme de etichetare a calitatii utilizate în prezent la nivelul UE.
"Denumire de origine protejata" (DOP), eticheta este folosita pentru produsele fabricate, prelucrate si pregatite într-o anumita zona - cum ar fi Parmigiano Reggiano, Mielul Shetland, Feta si Roquefort.
"Indicatie geografica protejata" (IGP), eticheta poate fi folosita pentru produsele si produsele alimentare pentru care cel putin o etapa de productie are loc în regiunea determinata, de exemplu, Starobrněnské pivo, Schwarzwälder Schinken, sau Castana de Galicia.
Producatorii care utilizeaza o metoda traditionala recunoscuta de a face de exemplu, Vieille Kriek, Liptovská saláma, Kalakukko, sau Prekmurska gibanica, pot continua sa utilizeze o eticheta "specialitate traditionala garantata" (STG).
Grupurile de producatori de alimente - adica orice asociatie de producatori, procesatori sau producatori/procesatori – va fi împuternicita sa ia masuri pentru a proteja numele lor de proprietate, pentru a îmbunatati performanta sistemului si sa-si promoveze autenticitatea si renumele produselor lor.
Pentru a îmbunatati functionarea pietei, aceste grupuri ar fi, de asemenea, împuternicite sa stabileasca, în colaborare cu si dupa aprobarea din statul lor membru, un sistem de gestionare a productiei produselor protejate, cu alte cuvinte - pentru a "ajusta" cererea si oferta. Cu toate acestea, deputatii europeni au subliniat ca astfel de acorduri nu trebuie în nici un fel sa dauneze concurenta pe piata unica sau sa duca la situatii in care micii producatori sa fie afectati în mod negativ.
Simbolurile UE asociate cu etichetele DOP, IGP si STG trebuie sa fie obligatorii pentru toate produsele originare din UE înregistrate, a declarat Comisia. Aceste etichete vor trebui sa apara pe produs cu numele/simbolul etichetei utilizate si numele produsului înregistrat. În cazul sistemelor DOP si IGP, e necesara o reprezentare pe eticheta a zonei geografice de origine sau un simbol care sa faca trimitere fie la statul membru fie la regiune.
Utilizarea logo-urilor UE va continua sa fie voluntara pentru produsele originare din tarile terte.
Noile norme prevad o revizuire completa a etichetei "specialitatilor traditionale". Din acest moment, deputatii europeni au modificat sistemul STG (specialitate traditionala garantata), astfel încat sa protejeze nu numai metodele traditionale de productie, dar si retetele. Pentru aplicarea unei etichete STG producatorii de produse si produse alimentare vor trebui sa dovedeasca utilizarea pe o piata interna timp de cel putin doua generatii, si anume 50 de ani - comparativ cu o generatie (25 ani) care era regula aplicata pana astazi. Comitetul introduce scutirile pentru produsele vechi si retetele care au fost "redescoperite" doar recent. În astfel de cazuri, regula de 25 de ani va continua sa se aplice. Produsele aplicate pentru înregistrare înainte de intrarea în vigoare a noii legislatii, vor fi înregistrate, chiar daca acestea nu sunt conforme cu regula pe doua generatii.
Practica de a înregistra un produs pentru o eticheta STG fara a rezerva un nume, lucru care a permis publicitatea fara protectia numelui, trebuie sa fie desfiintata la nivel european, au precizat deputatii europeni. Produsele care sunt conforme cu regula pe doua generatii vor fi transferate la un nou registru, la cererea statului membru în cauza, printr-o procedura introdusa de catre comisie, dar altii pot continua sa fie înregistrati pana la 31 decembrie 2017.
Noi etichete optionale de calitate (care urmeaza sa fie introduse de catre statele membre, pe baza de voluntariat) ar trebui sa fie puse la dispozitie, a spus comisia, pentru a permite producatorilor de la munte si în viitor cei insulari si fermierii locali, pentru a certifica valoarea adaugata pe care acestea o au pe piata unica. Deputatii europeni a aprobat, prin urmare, propunerea Comisiei de a realiza o eticheta produsului montan, disponibila imediat pentru produsele prelucrate în zonele de munte sau în zone apropiate de acestea.
De asemenea, Comitetul a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze un studiu de impact pana la 30 septembrie 2012, pentru alte doua etichete: "produs agricol insular" si o noua schema pentru fermierii locali ale caror produse sunt destinat pentru vanzarile directe. O propunere legislativa poate urma, in cazul in care se considera necesar.
Raportul, redactat de Iratxe García Pérez (S&D, ES) si aprobat în cadrul comisiei cu 33 de voturi pentru si 4 abtineri, va fi supuse la vot de catre Parlamentul European, la sedinta din septembrie, la Strasbourg (26 - 29 septembrie) .
Comitetul de Agricultura va vota cu privire la a doua propunere legislativa, a calitatii alimentare - regulamentul privind standardele de comercializare, în cadrul reuniunii sale extraordinare la Strasbourg, la 4 iulie.
Comitetul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>