Peisaje nelimitate in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017, 1 iunie 2017, Bucuresti

Peisaje nelimitate in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017 1 iunie 2017 BucurestiPersonalitati de renume din domeniul arhitecturii peisajului vor vorbi despre peisajul contemporan in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE”. Evenimentul, dedicat profesionistilor din domeniu precum si tuturor celor interesati de peisaj in general, va avea loc pe 1 iunie 2017, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) din Bucuresti. Intrarea la conferinta este libera si nu este nevoie de inregistrarea prealabila a participarii.


Conferinta este organizata de International Federation of Landscape Architects, European Region (IFLA Europe) impreuna cu Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP) in cadrul celei de-a 28-a editii a evenimentului international Conferinta si Adunarea Generala IFLA Europe 2017 care se desfasoara in perioada 1-4 iunie la Bucuresti. IFLA Europe reprezinta 34 de asociatii nationale ale profesionistilor peisagisti din Europa, respectiv aproximativ 15.000 de profesionisti de pe intregul continent.

Tema evenimentului de anul acesta, (UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE, abordeaza o problema recurenta a peisajului contemporan la nivel international, care este una politica si foarte reala. Pe de o parte, peisajul nu cunoaste limite, granite sau frontiere, fiind o realitate spatiala si sociala fluida, suprapusa si intretaiata. Pe de alta parte, accesibilitatea, mobilitatea spatiala, migrarea oamenilor, a animalelor si a plantelor sunt subiecte centrale ale designului contemporan. Tema ridica practic problema limitei sau non-limitei in peisaj. In acest sens, in cadrul conferintei vor sustine prezentari:

Peisaje nelimitate in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017 1 iunie 2017


Ellen Fetzer, profesor coordonator de programe de peisagistica la Universitatea Nuertingen-Geislingen din Germania si vicepresedinte ECLAS - Consiliul European al Scolilor de Arhitectura Peisajului, va vorbi despre Peisaje solide pentru democratii solide: peisagistii ca intermediari ai dezbaterilor. Planificarea si proiectarea peisajului reprezinta procese complexe de invatare la baza carora sta peisajul, ca fundament al discursului. Aceasta prezentare vine sa sublinieze faptul ca este foarte important ca profesiile ce se afla in stransa legatura cu peisajul sa fie pregatite pentru a solutiona aceste procese intr-o maniera democratica.

Albert Fekete, arhitect peisagist maghiar avand la activ numeroase premii internationale precum Landscape Architect of the Year in 2012 si in 2017 in Ungaria si premiul „Europa Nostra Prize” al Uniunii Europene in 2014, va sustine prezentarea Regionalitate in educatia de arhitectura peisajului, cercetare si activitate profesionala – un studiu de caz Est-European. Profesia de peisagist, care exista de peste 100 de ani in alte parti ale lumii, este una tanara in Europa de Est. Baza stiintifica si practica a acestei specializari s-a dezvoltat ca o parte a arhitecturii in sensul ei larg care in ultimii ani a evoluat intr-o disciplina ce combina arhitectura, planificarea, protectia mediului, aspecte ale dezvoltarii durabile, horticultura etc. Constientizarea sociala a arhitecturii peisajului in tarile Europei de Est a avut un start foarte lent si a crescut dupa anii 2000, sute de proiecte de spatii publice fiind implementate in ultimii 10 ani.

Nigel Thorne, arhitect peisagist englez, a fost administrator al Landscape Institute din Marea Britanie timp de peste 15 ani, precum si presedintele acestei organizatii in perioada 2006-2008. De asemenea, in perioada 2010-2013 el a ocupat pozitia de presedintele al IFLA Europe. Acesta va vorbi despre infrastructurile spatiale verzi: Sistemele verzi - ce s-a intamplat, de fapt? – O privire critica asupra celor 30 de ani de asa zisa practica peisagistica durabila. Oamenii sunt singurii vinovati care ne incarca universul cu limitari de genul frontierelor administrative si granitelor, si care, totodata, au definit cu exactitate pozitia noastra in ziua de astazi referitoare la tara, poporul, cultura si comunitatea in care traim. Oamenii erau odata cei mai de seama sustinatori ai sistemelor verzi „in viata”; respectand si lucrand pamantul ca modalitate de a-si asigura traiul, folosindu-l cu intelepciune pentru obtinerea hranei, ca mediu pentru transport, protectie si practic pentru orice altceva. Pe masura ce populatia a crescut, respectul pentru propriul peisaj si mediu a scazut si poate ca acesta este motivul pentru care este sugerat faptul ca sistemele v erzi reprezinta o nascocire recenta, „formulata” de catre americani in urma cu aproximativ 30 de ani, in idea unei abordari moderne cu privire la interventia umana in vederea dezvoltarii.

Felix Marcu, expert in arheologie si managerul unuia dintre cele mai importante muzee din Romania, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, este persoana desemnata de Ministerul Culturii in pozitia de presedinte al Comisiei LIMES Romania, comisie al carei scop este acela de a pregati inscrierea frontierei romane a Daciei in lista patrimoniului mondial UNESCO. Prezentarea Limes – frontiera care uneste Europa va constitui o privire generala asupra a ceea ce a mai ramas din frontierele Imperiului Roman, frontiere extinse de-a lungul Europei.

Luana Simion, peisagist in cadrul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, va sustine prezentarea Nu doresti ce nu cunosti. Parcul Natural Vacaresti in cadrul careia se va arata evolutia acestui spatiu de la un potential suport pentru Jocurile Olimpice la rezervatia naturala de azi ce gazduieste peste 90 de specii de pasari intr-un peisaj unic si totodata izolat.

Lala Panait, parte a initiativei „La Terenuri – Spatiu Comun in Manastur” din Cluj-Napoca, va vorbi in cadrul conferintei despre Gardul nostru cel de toate zilele ia-ni-l noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, prezentarea vizand valul de ingradiri din spatiul public romanesc privit din perspectiva nevoii de spatii comune pentru locuitorii cartierelor si pentru cultura locala.

Diana Culescu, presedintele AsoP Romania, va vorbi despre Frontiere mentale si decalaje in comunicare. Imaginea arhitecturii peisajului in Romania ramane inca una vaga si imprecisa. Deseori daca spui ca esti peisagist lumea te intreaba daca poti sa le pictezi si lor un tablou frumos ... „gen Monet”. In cazurile mai fericite oamenii inteleg ca peisagistii au de-a face cu floricele si gradini. Desi nu au iesit cu totul la lumina, o serie de proiecte legislative din ultimii ani demonstreaza faptul ca peisagistii nu mai sunt doar cei ce picteaza frumos sau planteaza pansele in spatiul public ci incep sa isi gaseasca locul firesc si necesar in proiectarea si planificarea spatiilor cotidiene.

Kázmér Kovács, architect si profesor la scoala de arhitectura din Bucuresti, reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania in cadrul conferintei, va aborda o problema spinoasa: Peisaj si arhitectura – (non)frontiere profesionale. Trasarea unei limite este gestul primordial al arhitecturii. In acelasi timp, stabilirea de granite ramane modul oamenilor si al umanitatii de a da identitate unui loc. In schimb, peisajul este o alcatuire ce nu este in nici un chip determinanta de limite fizice. Relatia dintre cele doua domenii este, drept urmare, una complicata, incerta si, totusi, inevitabila.

Anul acesta, in cadrul Conferintei si Adunarii Generale IFLA Europe 2017 este organizata si o expozitie de postere pornind de la tema generala a evenimetului: “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE”. Scopul expozitiei este de a aduce in fata publicului larg, precum si a profesionistilor din domenii conexe si a reprezentantilor administratiilor publice, proiecte si demersuri care dezvaluie specificitatea profesiei peisagistului. Expozitia va avea loc in perioada 31 mai - 7 iunie 2017 pe imprejmuirea Palatului Voievodal Curtea Veche.

Pentru mai multe detalii cu privire la Conferinta IFLA Europe 2017 accesati pagina 
http://asop.org.ro/ifla2017/conference/ 

Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP este un organism national unic, non- guvernamental, apolitic si independent, constituit in decembrie 2004, care a luat fiinta ca o necesitate pentru sprijinirea exercitarii profesiei de peisagist, sustinerea domeniului peisagistic ca si act de imbunatatire a calitatii vietii si de creatie artistica, dar si pentru promovarea in Romania a principiilor enuntate de Conventia Europeana a Peisajului (Florenta, 2000), ratificata de tara noastra prin Legea nr. 451/2002. Ca reprezentant al organizatiei profesionale europene – International Federation of Landscape Architects, European Region (IFLA EUROPE) – asociatia actioneaza si pentru dezvoltarea unui cadru de viata durabil precum si pentru protejarea si conservarea patrimoniului istoric, cultural si natural.

Pentru detalii suplimentare, va puteti adresa persoanei de contact:
peisagist Teodora KOOS 0742 025 098 / [email protected]

 

Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>