Restabilirea sanatatii

Sanatatea;

Boala;

Vindecarea;

Sanatatea. Dupa ce Dumnezeu la facut pe om, sufletul si trupul acestuia posedau o sanatate deplina. Oamenii erau feriti de boala datorita darurilor primite la facerea lumii. Din cauza pacatului si neascultarii parintilor nostri Adam si Eva, am pierdut haina protectoare dumnezeiasca, fiind lasati prada relelor si nenorocirilor. Acum sanatatea omului a devenit doar un echilibru partial si provizoriu.

.

Doar o viata ordonata este cauza sanatatii. O viata spirituala dezordonata provoaca in suflet si in trup tulburari patologice. Cand sufletul participa la pacea divina, el comunica aceasta pace si ordine trupului, putand realiza la batranete o uimitoare vigoare si tinerete. Trupul straluceste cand sufletul straluceste. Flacara curata a dragostei fata de Dumnezeu face din trupurile stricacioase ale sfiintilor, trupuri nestricacioase.

Este firesc sa preferam sanatatea, dar cu conditia trairii in Dumnezeu, pentru Dumnezeu. Intoarcerea la sanatate fizica are sens. Daca omul ramane bolnav sufleteste, sanatatea trupului nu-i slujeste la nimic. Sanatatea data de Dumnezeu nu este aceiasi cu sanatate data de medicina. Dumnezeu vindeca si sufletul si trupul pe cand medicina vindeca cel mult trupul. Sanatatea sufletului cuprinde si inceputul vietii vesnice. pe cand sanatatea trupului este provizorie.

Sufletul este superior trupului. Dumnezeu cand voieste, da sanatate celui ce sufera. Deci sanatatea este un dar pretios de la Dumnezeu. Bogatia fara sanatate este la fel cu ce reprezinta drumul pentru omul fara picioare. Astazi aproape intotdeauna un suflet sanatos vietuieste in trupuri neputincioase. Neputinta trupului inchide omului usa spre capricii si pacate. Un batran bolnovicios, in decursul unui an, a fost perfect sanatos. Din pricina aceasta el se mihnea si plingea zicand: "M-a parasit Dumnezeul meu si nu m-a cercetat"

BOALA Un insotitor inevitabil al vietii noastre este boala. Orcat am vrea s-o evitam, intr-o anumita zi din viata vom ajunge pe patul durerii. Durerea trupeasca are scopul sa ne apropiem de Hristos.

Sa nu fim dezamagiti daca Hristos refuza cea ce noi cerem prin rugaciuni, pentruca el ne da ceva mult mai important, mantuirea noastra sufleteasca. O boala grea si istovitoare ne nimiceste egoismul. Sufletul scapat de egoism se va usura si va reinvia din starea de morbiditate. Rezulta ca in viata aceasta sa fii bolnav cu trupul dar sanatos cu sufletul. Petru trup bolile sunt o bautura amara, dar pentru suflet, o tamaduire mantuitoare. Asa cum sarea inpiedica putrizerirea carnii, asa boala fereste Duhul nostru de putreziciune si nu permite vermilor sufletesti sa se inmulteasca in noi. La boli nu trebuie sa te resemnezi, ci sa multumesti lui Dumnezeu, pentruca i-ti procura prin aceasta boala un bine.

Boala este urmarea indepartarii harului lui Dumnezeu de omul cazut in pacat, si care este moartea sufletului si trupului. Cele mai grele pacate, care au imbolnavit aproape in intregime societatea crestina sunt: mandria; neascultarea; ateismul; indiferenta. In anii din urma trei pacate, simbolizate de 666, vor stapanii si pustii pamantul: necredinta; mandria; desfranarea.

In boli, inainte de a apela la doctorii si medicamente, foloseste-te de rugaciuni. Numai pe cei rai si nevrednici, boala ii duce la deznadejdie si pacat.

Important pentru om in general si pentru cel bolnav in special, este ca el sa obtina "rezvia launtrica, pazirea mintii si curatia inimii." Pana la o vreme va suferi cel indelung-rabdator, dupa aceea-i va rasari veselia".

VINDECAREA Pocainta si marturisirea noastra sincera trebuie sa faca inceputul vindecarii noastre. Trebuie facuta inainte de vindecarea trupeasca o minune interioara. Hristos se afla intotdeauna linga noi gata sa ne ajute.

Vindecarea omului poate fi prezentata in urmatoarele etape: vindecarea clinica (disparitia simtomelor de boala); vindecarea paraclinica (analize in parametrii normali); vindecarea bacteriologica (disparitia agresorilor biologici); vindecarea imunologica (aparitia anticorpilor specifici); vindecarea sufleteasca (impartasanie si indeplinirea canonului). Foarte importat este sa parcurgem toate treptele vindecarii

Daca vom asculta glasul lui Dumnezeu, vom lua aminte poruncile lui si vom pazii legile Lui, vom fi crutati de cele 10 urgii care s-au abatut asupra Egiptului. Chiar si atunci cand ne credem deplin sanatosi, boala se afla in noi si poate sa apara intr-o forma sau alta, daca slabeste unul dintre mijloacele noastre de aparare. Bolnavul trebuie, prin colaborarea intre credinta si stiinta sa ceara Creatorului harul vindecarii.

Gandurile descurajate, de tristete, de iritare, de enervare, de disperare, de revoltate, strecurate in sufletul bolnavilor de catre diavoli, pot fi eliminate tot prin credinta. Dumnezeu pune unele limite lucrarii diavolesti si nu permite ca omul sa fie ispitit peste puterile sale. Mantuitorul ne invata ca in vindecarea semenilor nostri, trebuie sa ne implicam cu totii, pentruca nenorocirile sunt legate atat de pacatele celor loviti de ele, cat si de pacatele omenirii intregi.

Trebuie sa cerem in primul rand vindecarea sufleteasca care este mai de folos si aduce mai multe binefaceri din punct de vedere duhovnicesc. De asemenea rupe legatura dintre cauuza si efectul bolii la nivel spiritual. Prin vindecarea spirituala, Dumnezeu vrea sa ne faca mai buni, mai intelepti si supusi vointei sale.

Prin parcugerea celor cinci etape ale vindecarii vom dobandi virtutea cea mai inalta - rabdarea in durere. Prin rabdare dobandim nadejdea, smerenia si recunostiinta.

Din punct de vedere duhovnicesc, poate fi mai profitabil pentru bolnav sa nu primeasca de la Dumnezeu o vindecare imediata. Apostul a zis: "Cand sunt slab, sunt puternic."

Hristos Doctorul, n-a ezitat niciodata sa-i usureze de bolile si neputintele lor trupesti pe ce-i ce-L rugau. El spunea ca cei bolnavi au nevoie de doctor si nu cei sanatosi. De aceea trebuie sa ne rugam unii pentru altii, ca sa fim vindecati.

In incheierea acestor consideratii legate de notiunea de vindecare, amintim ca nu exista nici o piedica de a face apel, in caza de nevoie, la medici si de a aplica remediile preconizate de ei.

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>