Sarbatori si Festivaluri traditionale

Suflet de Romania, festivalul Profi care aduna producatorii locali si traditiile populare intr-un weekend de experiente pe Domeniul Regal de la Savarsin

Suflet de Romania festivalul Profi care aduna producatorii locali si traditiile populare intr-un weekend de experiente pe Domeniul Regal de la SavarsinUltimul weekend al lunii aprilie aduce pe Domeniul Regal de la Savarsin festivalul Suflet de Romania, eveniment care incurajeaza gospodarii sa se conecteze la comunitate si ajuta locuitorii acestei tari sa descopere micii producatori locali, traditiile si obiceiurile autentice ale satului romanesc.

Mai multe>>

Festivalul tomatelor si al biodiversitatii la Muzeul ASTRA din Sibiu

Festivalul tomatelor si al biodiversitatii la Muzeul ASTRA din SibiuMuzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, organizeaza evenimentul Festivalul tomatelor si al biodiversitatii. Initiativa va avea loc la Targul de tara din Muzeul in aer liber si este realizata in colaborare cu grupul Seminte cu suflet. Festivalul tomatelor si al biodiversitatii este desfasurat sub forma unui targ de seminte daruite gratuit, alaturi de legume si plante care se pot achizitiona.

Mai multe>>

Festivalul Trufelor Editia a II-a, 6-7 august 2022

Festivalul Trufelor Editia 2 in perioada 6-7 august 2022In perioada 6 - 7 august 2022 va asteptam la cea de a doua editie a Festivalului Trufelor. Locatie ramane aceeasi, Ferma Sava in comuna Partestii de Jos, Suceava, Bucovina. Din dorinta noastra de a reinvia traditia culinara a trufei negre in bucataria romaneasca si de a promova Bucovina, am creat in 2021 un eveniment gastronomic si cultural nou, Festivalul Trufelor.

Mai multe>>

Targ de Florii la MADR | 14-17 aprilie 2022

MADR gazduieste un Targ de Florii in perioada 14-17 aprilie 2022Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) isi va deschide portile in perioada 14-17 aprilie 2022, printr-un eveniment dedicat sarbatorilor pascale, ce va constitui un prilej pentru vizitatori de a redescoperi traditia si valorile romanesti autentice.

Mai multe>>

Festivalul Lavandei – Prima Editie – 9-11 Iulie 2021

Festivalul Biolavanda 9-11 Iulie 2021In luna iulie te asteptam sa te relaxezi si sa te incarci cu energie in lanul nostru de lavanda. Vino sa admiri cel mai cultivat soi din regiunea Provence si sa surprinzi nuantele vii de violet in cele mai frumoase fotografii. Daca campurile de lavanda din Provence par a fi mult prea departe, acum va puteti bucura de culoarea si mireasma soiului Lavandin X Intermedia Grosso in Delureni, Jud. Bistrita Nasaud.

Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Saptamana Haferland - A inceput numaratoarea inversa pana la editia online a festivaluluiCea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si celor ce duc mai departe traditiile sasesti.

Mai multe>>

Sarbatorile Pascale: respectarea conditiilor pentru sacrificare, carnea de miel, oua, lactate si peste

Alimentele specifice Sarbatorilor Pascale - Conditiile sanitare veterinare care trebuie respectatePentru comercializarea produselor alimentare specifice Sarbatorilor Pascale trebuie respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.

Mai multe>>

Sarbatoarea crescatorilor de ovine – Turcana regina muntilor

Sarbatoarea crescatorilor de ovine  Turcana regina muntilor 2019Duminica, 29 septembrie 2019, in satul Costesti, comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara, la poalele cetatilor dacice din Muntii Orastiei, a avut loc cea de- a XV-a editie a sarbatorii anuale de oierit, Turcana – Regina Muntilor. Evenimentul a reprezentat cea mai mare manifestare a oierilor, avand in vedere faptul ca a adunat peste 10.000 de persoane, printre care: producatori, fermieri, specialisti si invitati. Aici, crescatorii de animale au putut afla noutati despre programele destinate lor.

Mai multe>>

Traditiile si mestesugurile tulcene cuceresc inimile dobrogenilor

Traditiile si mestesugurile tulcene cuceresc inimile dobrogenilorSambata, 21 septembrie, este ziua judetului Tulcea la Sarbatoarea Traditiilor si Mestesugurilor Dobrogene la Pavilionul Expozitional din Constanta, de pe malul lacului Siutghiol. Tulcea va duce la aceasta sarbatoare unii dintre cei mai buni mestesugari ai sai, din Visina, Luncavita si din municipiul Tulcea, precum si cele mai bune ansambluri folclorice ce duc mai departe traditiile comunitatilor din Delta Dunarii si din judetul Tulcea. Gastronomia deltaica va fi reprezentata la aceasta sarbatoare de catre cei de la Kotiga, din Jurilovca.

Mai multe>>

Delta Dunarii asteapta turistii la Sarbatoarea Borsului de Peste din Delta Dunarii-Crisan

Delta Dunarii asteapta turistii la Sarbatoarea Borsului de Peste din Delta Dunarii-CrisanSambata, 7 septembrie, si duminica, 8 septembrie, Primaria Comunei Crisan, Consiliul Local Crisan si Asociatia Delta Dunarii (AMDTDD) organizeaza, in centrul localitatii Crisan, in inima Deltei, prima editie a Sarbatorii Borsului de Peste din Delta Dunarii. Sarbatoarea este destinata atat turistilor, cat si localnicilor, si isi propune sa valorifice traditiile gastronomice si culturale ale Deltei Dunarii.

Mai multe>>

Festivalul Branzei si Tuicii la Rasinari

Festivalul Branzei si Tuicii la Rasinari 2019In perioada 24-25 August 2019, la Valea Stezii intr-unul dintre cele mai frumoase sate ale Romaniei, Rasinariul, s-a desfasurat Festivalul Branzei si Tuicii, ajuns la cea de-a 16-a editie. Festivalul a reunit, pe perioada celor 2 zile, producatori din zona Rasinarului si Marginimii Sibiului. In plus, in cadrul festivalului au avut loc evenimente precum ateliere gastronomice, degustari, ateliere tematice pentru copii si de tesut si pictura pe sticla si multe alte activitati de crestere a potentialului turistic al zonei.

Mai multe>>

Serbare campeneasca si slow food la Visina!

Serbare campeneasca si slow food la VisinaIstoria, etniile si traditiile dobrogene se impletesc cu bucatele de sarbatoare campenesti la primul eveniment de lansare in comunitatea Slow Food Dobrogea. Duminica, 9 iunie, va o zi plina pentru vizitatorii satului Visina, din comuna Jurilovca, Tulcea. Gazda evenimentului, Bianca Folescu, ne invita "sa ne prindem in hora satului, acolo unde radacinile se intaresc, etniile se aduna, muzica canta, dansul porneste, gratarele sfaraie, atmosfera se incalzeste"! Targul va fi colorat de mestesugarii dobrogeni, care ne vor incanta cu lucrarile lor.

Mai multe>>

Targul de Paine - Festivalul dedicat traditiilor si obiceiurilor legate de producerea painii

Targul de Paine 2018 - Festivalul dedicat traditiilor si obiceiurilor legate de producerea painiiPrimaria Sectorului 2, prin Centrul Cultural Mihai Eminescu, organizeaza in perioada 28-30 septembrie 2018, in Parcul National din sectorul 2, cea de-a XVII-a editie a "Targului de paine", un festival dedicat traditiilor si obiceiurilor legate de producerea painii, de la culesul spicelor de grau, pana la coacerea painii traditionale. In cadrul evenimentului vor fi prezentate o serie de demonstratii practice de realizare a painii la cel mai vechi cuptor de paine, testul, precum si la cuptoare traditionale pe vatra, cei prezenti putand degusta, gratuit, mostre din aceste produse.

Mai multe>>

Festivalul Silvoitei | Atmosfera cu bun gust si veselie aproape de natura, la Vultureni!

Festivalul Silvoitei - targ de produse ecologice si traditionale la VultureniVa invitam cu bucurie in 22 septembrie 2018, pe platoul de langa ferma de legume organice Colina Farms, sa cunoasteti povestea magiunului de prune si a oamenilor harnici din Vultureni. Magiunul de prune se face de sute de ani, numai din prune, fara zahar, la foc domol, cu multa poveste. Produsele alese, activitatile cu artisti, caii si poneii, drumetiile ghidate si, bineinteles, concursul de preparat silvoita, sunt punctele de atractie ale evenimentului.

Mai multe>>

Pescaresti la Ghindaresti - Festival cu specific Lipovenesc pe malul Dunarii

Pescaresti la Ghindaresti - Festival cu specific Lipovenesc pe malul DunariiLa inceputul lunii septembrie, ai ocazia sa traiesti o calatorie in lumea lipovenilor la Festivalul Pescaresti la Ghindaresti, care ii asteapta pe vizitatori la prima sa editie in 2 septembrie, in Comuna Ghindaresti (CT). Malul Dunarii din dreptul localitatii Ghindaresti va rasuna de acorduri vesele de harmoska (armonica ruseasca), imbiindu-i pe vizitatorii festivalului cu ciorba de peste lipoveneasca si saramura pregatita pescareste, dar si alte preparate traditionale, gatite cu maiestrie de localnici.

Mai multe>>

Festivalul Cailor de Munte - Transylvania Horse Fair

Festivalul Cailor de Munte - Transylvania Horse Fair 2018Editia I a Transilvanya Horse Fair - Festivalul Cailor de Munte se va desfasura in perioada 10 -12 August 2018, in aer liber, intr-un decor natural de poveste, chiar la poalele muntilor Fagaras, pe Valea Avrigului la 30 de km de Sibiu.

Mai multe>>

USAMV Cluj-Napoca sustine formarea specialistiilor in viticultutura la Central Park Wine Festival

USAMV Cluj-Napoca sustine formarea specialistiilor in viticultutura la Central Park Wine FestivalCel mai mare festival in aer liber din Romania dedicat vinului, gastronomiei si culturii, Central Park Wine Festival, aduce in perioada 30 august - 2 septembrie 2018 educatia viticola la Cluj-Napoca. In programul manifestarii se regasesc activitati menite sa incurajeze formarea unor profesionisti in domeniul viticol, chiar in acest centru universitar recunoscut pentru inovatie, deschidere si profesionalism.

Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

Noaptea de Sanziene - Traditie romaneasca  la Sarbatoarea SanzienelorIn fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4.

Mai multe>>

Sarbatoarea Ciresului de la Istrita

Sarbatoarea Ciresului de la IstritaIn perioada 9-10 iunie, la Istrita – judetul Buzau a avut loc Sarbatoarea Ciresului. Statiunea Istrita, situata in localitatea cu acelasi nume din judetul Buzau si apartinand administrativ de USAMV Bucuresti, este considerata “batrana doamna” a pomiculturii romanesti cu o traditie de peste 125 de ani in promovarea elementelor de noutate privind patrimoniul genetic si tehnologic romanesc dar si strain.

Mai multe>>

Rapsodia Pastoreasca de la Corbi

Rapsodia Pastoreasca de la CorbiIn comuna Corbi, judetul Arges, se desfasoara in fiecare an sarbatoarea Rapsodia Pastoreasca la care participa locuitorii satului, care se ocupa cu pastoritul, apicultura, cultivarea de specii si soiuri locale de pomi fructiferi. Evenimentul a ajuns la a 48-a editie si marcheaza urcatul oilor la munte.

Mai multe>>

Festivalul Branzei de Gulianca 2018

Festivalul Branzei de Gulianca 2018In satul Gulianca, din comuna Salcia Tudor - judetul Braila, a avut loc in perioada 19-20 mai 2018, cea de a IV-a editie a Festivalului "Branzei de Gulianca". Tot in cadrul evenimentului a avut loc un targ de ovine, precum si o expozitie culinara, in cadrul careia producatorii de branza si carne de oaie si-au expus produsele spre degustare si vanzare.

Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Sambra Oilor 2018Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes.

Mai multe>>

Tudorita sau Pastele Cailor, eveniment ce marcheaza inceputul muncilor agricole in randul gospodarilor bulgari

Tudorita sau Pastele Cailor -  Obicei ce marcheaza inceputul muncilor agricole in randul gospodarilor bulgariObiceiul Tudorita sau Pastele Cailor este pastrat de locuitori din Targoviste inca de la constituirea comunitatii. Este o sarbatoare a anuntarii primaverii si a inceputului muncilor agricole. Are loc mereu in prima sambata din Postul Pastelui, in sambata Sfantului Toader, despre care se zice ca avea puterea de a se metamorfoza in cal.

Mai multe>>

Coboratul oilor in satul Loman

Festival pastoral - Coboratul oilor in satul Loman"Coboratul oilor" este sarbatorit in Loman din judetul Alba la mijlocul lunii septembrie. Ciobanii coboara cu turmele de la munte, iar satenii se strang sa isi iau acasa oile. Festivalul pastoral de la Loman incearca sa puna in valoare o traditie de secole.

Mai multe>>

Festivalul Agrofest de la Covasna, judetul cu cea mai mare concentrare de bovine din Europa

Festivalul Agrofest de la Covasna - Agrofeszt 2017In data de 17.09.2017 a avut loc festivalul AGROFEST - Expozitie de animale, de utilaje si de produse agricole, concursuri si activitati interactive, care au avut loc, in Piata Centrala din Sfantu Gheorghe. Acest festivalul, aflat la cea de-a doua editie, a avut ca slogan: „Sa mutam satul la oras!" si si-a propus sa promoveze „viata la tara", cresterea, ameliorarea si reproductia animalelor, sa valorifice munca fermierilor, a producatorilor agricoli din judet si produsele locale.

Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

Sarbatoarea Carpatilor 2017 celebreaza ciobanii valahi din spatiul carpatinIn perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice traditionale si degustarea de produse autohtone specifice ciobanilor valahi din tarile participante.

Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

Traditii si obiceiuri la inceput de ianuarie - luna GerarImediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat.

Mai multe>>

„Targul de Craciun” in curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 16-18 decembrie 2016

Targ produse traditionale MADR iarna 2016Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va gazdui „Targul de Craciun”, in curtea institutiei, in perioada 16 – 18 decembrie 2016, intre orele 10.00-18.00, iar duminica de la 10.00 -16.00, eveniment in cadrul caruia vizitatorii vor putea gasi produse agro-alimentare traditionale specifice perioadei sarbatorilor de iarna.

Mai multe>>

Craciunul se pastreaza mai bine la tara

Craciunul se pastreaza mai bine la tara - Obiceiuri si traditii romanesti de CraciunCraciunul este denumirea populara a sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos celebrat anual la 25 decembrie. Riturile actuale ce marcheaza sarbatoarea Nasterii Domnului fac din ea o expresie a bucuriei si a exuberantei.

Mai multe>>

Sarbatorile de Craciun in viata satului romanesc

Sarbatorile de Craciun in viata satului romanescSarbatorile in viata satului implica omul, pe Dumnezeu si natura. Astfel, tot cosmosul se regenereaza in preajma sarbatorii de Craciun, pomii isi iau manta argintie in anumite zile din calendar, iar copii canta colinde de sarbatori.

Mai multe>>

Primul Festival al Castanelor din Bucuresti!

Festivalul Castanelor din BucurestiIn perioada 21 – 30 octombrie, va avea loc Festivalul Castanelor, eveniment in premiera in Bucuresti. Acesta reuneste peste 20 de expozanti hotarati sa aduca aromele toamnei in vietile bucurestenilor. Pe langa inconfundabilele castane coapte, vizitatorii vor avea ocazia sa descopere la standurile festivalului adevarate delicii culinare pe baza de castane, ateliere creative de handmade pentru cei mici, precum si alte bucate si obiceiuri traditionale de toamna.

Mai multe>>

Festivalul Oierilor editia a VIII-a, Tohanul Nou, Brasov 2016

Festivalul Oierilor 2016 - Tohanul Nou - BrasovIn perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2016, pe platoul din Tohanul Nou langa DN 73, se va desfasura cea de a VIII-a editie a Festivalului Oierilor - Targul de produse traditionale. Aceasta sarbatoare campeneasca marcheaza incheierea ciclului pastoral - prin coboratul oilor de pe munte.

Mai multe>>

Festivalului Fructelor din Regiunea Odorhei - Editia a VIII-a, 23-25 Septembrie 2016

Festivalului Fructelor din Regiunea Odorhei 2016Suntem in pragul celui mai gustos eveniment din 2016: Festivalul Fructelor din Regiunea Odorhei, editia a VIII-a. In perioada 23-25 septembrie, municipiul Odorheiu Secuiesc gazduieste pentru a opta oara aceasta manifestare de amploare, in cadrul careia Satul se muta pentru 3 zile in Oras. Peste 15 comunitati rurale sunt invitate sa expuna fructele culese din livezile regiunii, impreuna cu produse avand la baza fructe traditionale si care sunt facute dupa retete mostenite de la stramosi.

Mai multe>>

Serbarea Borsului Pescaresc, la Jurilovca - Festival gastronomic si cultural

Serbarea Borsului Pescaresc - Jurilovca jud TulceaPe 4 septembrie 2016 Comuna Jurilovca si Asociatia de Pescari Golovita organizeaza, cu sprijinul Consiliului Judetean Tulcea, a VI-a editie a Serbarii Borsului Pescaresc, eveniment cu profil gastronomic si cultural care pune accent pe valorificarea resurselor locale, a talentului si a traditiei in acord cu valorile comunitatii si sustine recunoasterea lor ca surse de bunastare colectiva.

Mai multe>>

Festivalul Cepei 2016: Clisa fripta si pita cu ceapa picurata intra in Cartea Recordurilor la Pericei

Festivalului Cepei de la Pericei 2016 jud Salaj - Record clisa fripta si pita cu ceapa picurataCeapa din Pericei a intrat in 2007 si in Cartea Recordurilor, cand, cu prilejul primei editii a Festivalului Cepei, agricultorii salajeni au impletit o cununa din 45.000 de cepe. In cadrul celei de-a 9-a editie a Festivalului Cepei de la Pericei, vom strange laolalta cel mai mare numar de oameni din lume pasionati de ”clisa fripta-n bota si pita cu ceapa picurata” cu untura delicatei slanini de porc Mangalita!

Mai multe>>

Vino la Zilele Dovleacului intre 16-18 Septembrie la Posta Calnau, Jud. Buzau

Festivalul Zilele Dovleacului intre 16-18 Septembrie 2016 la Posta Calnau Jud BuzauSi anul acesta, la festivalul etno gastronomic "Zilele Dovleacului", va asteptam sa gustati din delicioasele sarmale in dovleac, placinta de dovleac, carnati de Plescoi si de casa, bulz de mamaliga, pastrama, must, cozonaci, precum si multe alte produse traditionale si retete pe care le pregatim pentru dumneavoastra, toate realizate la fata locului de catre producatorii locali.

Mai multe>>

Sarbatoare cu parfum si culoare la Ziua Rozelor 2016!

Ziua Rozelor 2016Va asteptam la Ziua Rozelor, eveniment ajuns la cea de-a XV-a editie, care va avea loc in data de 25 iunie 2016 la Ciumbrud, judetul Alba. Vom celebra impreuna aceasta zi de sarbatoare cand trandafirul este in centrul atentiei, precum si pe priceputii producatori din Ciumbrud, zona cu traditie in domeniul horticol (vita de vie, pomi fructiferi, trandafiri) din jud. Alba!

Mai multe>>

Festival du Chocolat – eveniment de referinta pentru industria ciocolateriei

Createur Chocolatier - Festival du Chocolat RomaniaCreateur Chocolatier – Festival du Chocolat este cel mare eveniment din industria ciocolateriei, care sustine dezvoltarea acestei industrii si lanseaza provocarea construirii unei culturi a ciocolatei in Romania. In perioada 7-9 octombrie 2016 Bucurestiul devine centrul ciocolatei prin intermediul evenimentului de referinta al industriei Createur Chocolatier – Festival du Chocolat, care se va desfasura in cadrul Centrului Expozitional Romexpo – Pavilionul C3.

Mai multe>>

A X-a Editie a Festivalului Oualor Incondeiate

Festivalului Oualor Incondeiate Moldovita 2016Duminica, 24 aprilie 2016, Duminica Floriilor a oferit un minunat prilej pentru organizarea celei de a X-a Editii a Festivalului oualor incondeiate, sau inchistrite - cum se mai spune in popor. Acest festival, deja foarte cunoscut si apreciat, are loc an de an, in comuna Moldovita, judetul Suceava.

Mai multe>>

Botezul Domnului

2botezul-domnului-nostru-iisus-hristos 4d726cfcc1ba5dPe 6 ianuarie praznuim Botezul Domnului cunoscut sub denumirea de Boboteaza.

Mai multe>>

Urare de sarbatori

familie-sarbatori-craciun-masaAnton Pan ne face urmatoarea urare cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Anul Nou:

Mai multe>>

Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

Produse agroalimentare Sarbatori IarnaIn aceasta perioada a anului cand la nivel de localitati se organizeaza manifestari traditionale, precum si cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si nonanimala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Atragem atentia crescatorilor de animale, operatorilor din domeniul alimentar si nu in ultimul rand consumatorilor ca au urmatoarele obligatii:

Mai multe>>

Festivalul Traditii de Iarna - Editia a II-a • 10-13 decembrie 2015 • Expo Arad

Festivalul Traditii de Iarna 2015 - Expo AradFestivalul „Traditii de Iarna” este un eveniment care promoveaza traditiile si obiceiurile Sarbatorilor de Iarna specifice judetului Arad, fiind un punct de atractie pentru aradeni dar si pentru vizitatorii din tara si strainatate. Evenimentul a luat nastere din nevoia de a sprijini producatorii locali, fiind o platforma in cadrul careia acestia pot sa se prezinte publicului larg, sa isi faca cunoscute produsele si sa le comercializeze. Evenimentul este unul complex avand trei sectiuni: Targ de Iarna, Festival gastronomic de iarna si Spectacole folclorice.

Mai multe>>

Lasatul Secului pentru Postul Craciunului

 

61637264Sambata, 14 noiembrie 2015, este lasatul secului pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului.

Mai multe>>

Lamaia ''CITRON DE MENTON''

P3150002Citron de Menton, IGP, Franta, este fructul intreg, proaspat, obtinut din soiuri ale speciei Citrus limon: Adamo, Cerza, Eureka, Santa Teresa si soiul cunoscut pe plan local sub denumirea „Menton”.

Mai multe>>

Jocurile Olimpice ale Fermierilor

dt.common.streams.StreamServer.cls23Cinci cercuri impletite si o mascota salutat oameni care intra in arena, iar medaliile de aur, argint si bronz astepta castigatorii.

Mai multe>>

Acoperamantul Maicii Domnului

142123 acoperamantul-maicii-domnuluiLa 1 octombrie praznuim pomenirea Acoperamantului Preasfintei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria.

Mai multe>>

PARG – Sarbatoarea Fructelor Traditionale la Dumbraveni

Targul PARG - Sarbatoarea Fructelor Traditionale DumbraveniAsociatia Educational Ecologica Ecotransilvania, organizeaza in data de 4 Octombrie, un eveniment ce sarbatoreste livezile si produsele traditionale romanesti, in localitatea Dumbraveni, judetul Sibiu. PARG – Targul fructelor traditionale se afla la prima editie si este organizat in cadrul proiectului denumit „Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului traditional din Transilvania”.

Mai multe>>

Fasolea Santa Pau protejata la nivel european

fesols de santa pau associació de cultivadorsProdusele care poarta denumirea de origine protejata „Fesols de Santa Pau” sunt boabele de fasole din urmatoarele soiuri traditionale spaniole (Phaseolus vulgaris L.): Tavella Brisa, Setsetmanera si Gra Petit, uscate sau fierte si conservate.

Mai multe>>

Festivalul Fructelor din Regiunea Odorhei, editia VII

Festivalul Fructelor din Regiunea Odorhei 2015Satul in Oras - Sa Fructificam Valorile noastre! In perioada 18-20 septembrie municipiul Odorheiu Secuiesc gazduieste pentru a saptea oara Festivalul Fructelor din Regiunea Odorhei. La aceasta editie si-au anuntat participarea 19 comunitati, reprezentand tot atatea sate din Regiunea Odorhei, pentru a expune pe standurile individuale fructe si produse facute din fructe, folosind retete traditionale.

Mai multe>>

Targul de fete de la Gaina

Târgul-de-Fete-Găina-2La originea Targului de Fete de pe Muntele Gaina sta cultul soarelui de cand oamenii de pe versantii muntelui, urcau pe varful munelui ca sa proslaveasca astrul zilei.

Mai multe>>

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

nasterea-sfantului-ioan-botezatorul-sihlaData de 24 iunie nu a fost fixata intr-un mod intamplator ca zi a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.

Mai multe>>

De ziua sanzienelor sarbatorim impreuna Ziua Universala a Iei pe facebook

646x404Pe 24 iunie vom sarbatori impreuna Ziua Universala a Iei. Ne imbracam in IE sau camasa traditionala romaneasca alba, ne fotografiem si incarcam pozele pe pagina de facebook.

Mai multe>>

Targ de Sanziene la Muzeul National al Taranului Roman

Targ de Sanziene la MNTRSANZIENELE plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina. Aceasta sarbatoare mai poarta numele si de Amutitul cucului sau Dragaica. Daca cucul inceteaza din cantat inainte de Sanziene, vara va fi una secetoasa. Piata Taraneasca si Mester(Esti)! organizeaza cu aceasta ocazie Targul de Sanziene, desfasurat in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman, in perioada 19-21 iunie 2015. Intrarea este libera!

Mai multe>>

Obiceiuri si traditii de Ispas (Inaltarea Domnului)

boul-2-cristiana-sabau resizeCrestinii ortodocsi sarbatoresc, la 40 de zile de la Paste, de fiecare data joia, Inaltarea Domnului sau Ispasul.

Mai multe>>

Mielul, stampila, cozonacul, oul, gaina si vopseaua

Produse de PastiAsociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania, organizatie neguvernamentala apolitica si nonprofit, va informeaza despre cateva produse care se cumpara in mod traditonal in perioada Pastelui: cozonaci, oua sau miel.

Mai multe>>

Targ de Paste la Muzeul National al Taranului Roman

MNTR Targ de paste 2015Piata Taraneasca si Mester(Esti)! va invita in saptamana mare, din 8 pana in 10 aprilie 2015 la Targul de Paste din curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman.

Mai multe>>

Obiceiuri de Pastele Catolic

udatul-de-pasti resizeExista numeroase obiceiuri pe care catolicii le practica in ziua Pastelui, insa de departe cel mai spectaculos este Stropitul.

Mai multe>>

Duminica Floriilor la catolici, celebrata in Piata "Sfantul Petru"

Pope FrancisDuminica, 29 martie 2015, la ora 9.30, Sfantul Parinte Francisc a prezidat, in Piata "Sfantul Petru", celebrarea liturgica solemna de Duminica Floriilor si a Patimirii Domnului.

Mai multe>>

Anul nou pe stil vechi

658x0 uratori-35302-lOamenii din Republica Moldova sarbatoresc in noaptea dintre 13 - 14 ianuarie trecerea la noul an pe stil vechi.

Mai multe>>

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>