Sanitar / Veterinar

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

ANSVSA sustine traditia cresterii porcului in tara noastraSustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii.

Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Focar de gripa aviara diagnosticat la o gospodarie din judetul TeleormanInstitutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman.

Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Masurile obligatorii pentru crescatorii de animale in perioadele caniculareAvand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic.

Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

Atlas destinat specialistilor din Medicina Veterinara - Premiera la USAMV Cluj-Napoca - Lansarea unui atlas de peste 440 pagini cu ilustratii in acuarela despre tehnici de reparare a fracturilor la animale miciUSAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, iar autorii sunt personalitati din domeniul Medicinei Veterinare: Prof. Dr. Gheorghe M. Constantinescu – Universitatea din Missouri (Columbia, SUA), Conf. Dr. Ciprian Ober – USAMV Cluj-Napoca, Prof. Dr. Cornel Igna – USV „Mihai I” Timisoara si Prof. Dr. Rafael Latorre – Universitatea din Murcia (Spania).

Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

StopASF - ESFA - ANSVSA 2023Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF).

Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada de iarnaNinsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii.

Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Masurile specifice de ingrijire a ovinelor pe durata unui anIngrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti.

Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

ALTIUS  Petmart - Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din onlineDoi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale.

Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinariVet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze.

Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Actualizarea situatiei privind evolutia Pestei Porcine Africane in RomaniaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza:

Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Masuri dispuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru protejarea efectivelor impotiva variolei ovinelor si caprinelorAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni.

Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Consultatie veterinara online - 3 aspecte de stiutOdata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online.

Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

EFSA - Pesta Porcina Africana - Detectare Prevenire RaportarePPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa.

Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Controale ANSVSA la farmaciile si punctele farmaceutice veterinareAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare.

Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Acetonemia - acetonurie - la vacile de lapteUn metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor.

Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

Conditii de comercializare si utilizare pentru produsele medicinale veterinare furaje complementare si furaje destinate unor scopuri nutritionale specialeIn Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE.

Mai multe>>

Boala vacii nebune (ESB)

Boala vacii nebune - ESB - Encefalopatia spongiforma bovinaAceasta boala mai poarta denumirea de Encefalopatia spongiforma bovina, dupa prima aparitie a bolii, in Anglia, la mijlocul anilor 80 ai secolului XX, cand aceasta tara s-a confruntat cu o explozie de imbolnaviri (in jur de 200 000 de cazuri). Apoi au aparut cazuri si in alte tari europene si extra-europene. Pana acum, in Germania au fost diagnosticate sub 300 de cazuri, rata de imbolnavire scazand puternic, ca si in alte tari, insa nu se poate spune daca se va reusi o eradicare completa.

Mai multe>>

Medicamente de uz veterinar: noi norme de promovare a sanatatii animalelor si de combatere a rezistentei la antimicrobiene

Medicamente de uz veterinar - noi norme de promovare a sanatatii animalelor si de combatere a rezistentei la antimicrobieneIn lupta impotriva rezistentei la antimicrobiene (RAM), incepand din 28 ianuarie 2022, in UE, se aplica o legislatie revizuita privind medicamentele de uz veterinar. Adoptata in urma cu trei ani, aceasta legislatie este acum o piatra de temelie pentru sprijinirea realizarii obiectivelor stabilite impotriva RAM in Planul de actiune european „O singura sanatate” si in Strategia „De la ferma la consumator”. In plus, legislatia consolideaza rolul de lider al UE pe scena mondiala in domeniul RAM.

Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul CalarasiIn luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada.

Mai multe>>

Recomandari privind implementarea normelor de bunastare la animale

Recomandari implementare norme de bunastare la animaleProprietarii de animale si pasari trebuie sa cunoasca un element esential si anume, ca sanatatea animalelor presupune bunastarea acestora, respectiv, un anumit confort biologic, fara de care nu este posibila exprimarea integrala a vitalitatii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbarilor ce intervin in mediul de viata.

Mai multe>>

Recomandari privind producerea, procesarea si comercializarea carnii si a produselor derivate

Recomandari privind producerea procesarea si comercializarea carnii si a produselor derivateCarnea provenita de la diferite specii de animale, pasari, specii de acvacultura, etc. constituie un aliment cu importanta deosebita pentru buna functionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieti normale, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa se tina cont de calitatea si cantitatea consumata zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sanatatea consumatorilor.

Mai multe>>

Modificarea legislatiei privind infiintarea cabinetelor veterinare este contrara evaluarii CE si hotararilor Curtii de Justitie a UE

Solicitarea Consiliului Concurentei de modificare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor veterinare este contrara evaluarii Comisiei Europene si hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii EuropeneColegiul Medicilor Veterinari este consternat si dezaproba solicitarea Consiliului Concurentei, aparuta in spatiul public in data de 25 august 2021, de modificare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor medicale veterinare, in sensul eliminarii cerintei ca un medic veterinar sa fie asociat in firma care detine unitatea medical-veterinara.

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelorZoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers. Un rol important pentru prevenirea si combaterea zoonozelor le revine medicilor veterinari, autoritatilor, crescatorilor de animale si nu in ultimul rand populatiei, prin implementarea masurilor de profilaxie, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca riscul contaminarii este redus la minim.

Mai multe>>

Hrana animalelor controlata de ANSVSA

Hrana animalelor controlata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta AlimentelorConceptul Uniunii Europene "de la ferma la furculita" aplicat si in tara noastra implica verificarea fiecarei verigi a lantului alimentar, de la hrana animalelor pana la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului. Furajele pentru animale sunt o veriga esentiala a lantului alimentar si influenteaza direct atat sanatatea si bunastarea animalelor, cat si siguranta alimentelor.

Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Pesta porcina africana - campanie extinsa EFSAAutoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor.

Mai multe>>

Suspendarea exportului cu animale vii pe durata caniculei, ignorata de industrie

Animals International cere politiei si ANSVSA sa faca razie nationala si sa aplice sanctiuniAnimals International atrage atentia ca in ciuda anuntului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, multi operatori economici ignora masurile dispuse de autoritatea centrala competenta.

Mai multe>>

Respectarea masurilor de biosecuritate – conditie esentiala pentru combaterea pestei porcine africane

Respectarea masurilor de biosecuritate  conditie esentiala pentru combaterea pestei porcine africaneContextul actual al evolutiei pestei porcine africane (PPA) in Romania impune urgent luarea de masuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evolutia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despagubirilor se ridica la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adauga si dezechilibrarea balantei comerciale datorita blocarii comertului cu porci si produse din carne pe piata europeana sau la export.

Mai multe>>

Comunitatile locale si fauna Muntilor Fagaras, sprijinite de ANSVSA si Conservation Carpathia

ANSVSA si Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza pentru pastrarea traditiilor sprijinirea comunitatilor locale si dezvoltarea celui mai mare parc natural din RomaniaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) impreuna cu Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza intr-un proiect care isi propune identificarea unor solutii eficiente pentru sprijinirea crescatorilor de animale din zona si, concomitent, de protejare a unei zone care devine cel mai emblematic parc national din zona Muntilor Fagaras.

Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

Focarele de gripa aviara din jud Mures si Harghita au fost stinse iar restrictiile au fost ridicateIn perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului).

Mai multe>>

Combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra efectivelor de animale

Protectia animalelor in perioada cu temperaturi ridicateIn situatia conditiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifica zonei geografice, cu avertizare "cod portocaliu" sau "cod rosu", pentru asigurarea statusului de sanatate a efectivelor de animale, personalul din reteaua sanitara veterinara atentioneaza operatorii economici care detin exploatatii cu animale si pasari, sau taberele de vara pentru animale, ca au urmatoarele obligatii:

Mai multe>>

Protejarea animalelor in caz de inundatii

Masurile care trebuie luate pentru a proteja animalele si pasarile in caz de inundatiiFenomenele meteorologice extreme (ploi torentiale, furtuni, caderi de grindina) pot provoca inundatii in diferite zone ale tarii. Aceste fenomene pot afecta sanatatea animalelor, prin declansarea de afectiuni specifice intemperiilor sau boli transmisibile. Medicii veterinari avertizeaza crescatorii de animale, precum si autoritatiile locale cu privire la obligatia de implementa masuri de profilaxie generala/specifica si de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea si limitarea posibilelor imbolnaviri la animale, sau boli cu transmisibilitate de la animale la oameni.

Mai multe>>

Dezinfectia in Fermele de Animale - Mijloc esential de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale

Dezinfectia - mijloc esential de profilaxie combatere si limitare a raspandirii bolilor transmisibile la animaleDezinfectia reprezinta un complex de operatiuni de baza in complexul masurilor de prevenire si combatere a bolilor infectioase la animale, prin care se urmareste distrugerea microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafete (inclusiv tegumente). Din punct de vedere al scopului urmarit, dezinfectia poate fi profilactica sau de necesitate (in combaterea unor boli) care este la randul ei curenta si finala.

Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Bolile aparatului circulator la pasari miciAparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%.

Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

Masuri prevenire raspandire gripa aviaraLa solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures.

Mai multe>>

Datele din Romania arata ca Pesta Porcina Africana (PPA) ar putea fi transmisa de insecte

USAMV Cluj-Napoca dupa un studiu de 11 luni - Noi date din tara noastra arata ca Pesta Porcina Africana PPA ar putea fi transmisa de insecteUn proiect de cercetare finantat de EFSA si implementat, in calitate de coordonator, de USAMV Cluj-Napoca, in colaborare cu IDSA si ANSVSA, si-a relevat rezultatele, dupa studiile efectuate timp de 11 luni, in perioada martie 2020-ianuarie 2021. Specialistii precizeaza ca descoperirea majora a acestor studii este ca anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pesta Porcina Africana, se hranesc pe porci, astfel ca in corpul lor se gaseste material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate in ferme comerciale cu PPA declarata contineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilorHipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi mai multe saptamani dupa fatare.

Mai multe>>

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>