Informatii utile

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Initiativele antreprenoriale din licee cu profil agricol sustinute prin proiectul AgriSchool PlusJunior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local.

Citeşte mai departe...

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor RomaniIncepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024.

Citeşte mai departe...

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

NGTs - Inovatia strategica sustine agricultura rezilienta si productia alimentaraNoile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare.

Citeşte mai departe...

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Un start-up romanesc este printre cele mai bune din Europa Centrala si de Sud-Est la BASF Innovation HubStart-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare.

Citeşte mai departe...

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca printre cei mai citati oameni de stiinta din lume conform clasamentului Top World Ranking of Scientists 2 percentCinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies.

Citeşte mai departe...

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Fonduri europene disponibile prin AFIR pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricolAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol.

Citeşte mai departe...

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).

Citeşte mai departe...

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentareIn fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an.

Citeşte mai departe...

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

S-a dat startul inscrierilor la GreenFields Academy program gratuit dedicat agriculturii sustenabile sustinut de Raiffeisen BankAu inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila.

Citeşte mai departe...

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Rezultatele controalelor tematice ale ANSVSA pentru prevenirea propagarii Pestei Porcine Africane - PPAReprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket).

Citeşte mai departe...

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Liceele agricole in cautarea viitorilor fermieri  Admitere 2023Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023.

Citeşte mai departe...

LAPAR preia presedintia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC)

LAPAR preia presedintia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare - AACIncepand cu luna iulie 2023, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR preia presedintia rotativa a Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC). Alianta este in prezent formata din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, respectiv Asociatia Forta Fermierilor – AFF.

Citeşte mai departe...

Digital Farmer: Cursuri gratuite pentru fermieri

Digital Farmer - Cursuri gratuite pentru fermieri si cadre didactice din unitatile de invatamant cu profil agricolBusiness Inovation Council, partener in proiectul Digital Farmer va organiza din toamna anul acesta cursuri gratuite atat pentru fermieri, cat si pentru cadrele didactice din unitatile de invatamant cu profil agricol. Aceste activitati sunt rezultatul proiectului Digital Farmer implementat de catre Business Inovation Council, in calitate de partener, rezultate prezentate astazi, 23 iunie, in cadrul unui eveniment de diseminare.

Citeşte mai departe...

O schimbare de paradigma in educatia agricola? Crestere semnificativa a numarului de locuri la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

O schimbare de paradigma in educatia agricola - Crestere semnificativa a numarului de locuri la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024Ministerul Educatiei anunta o crestere semnificativa a numarului de locuri disponibile la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024, reflectand o tendinta pozitiva in atragerea elevilor catre aceste institutii de invatamant specializate. Conform datelor oficiale, numarul total de locuri pentru anul scolar 2023-2024 la liceele tehnologice agricole, specializarea Agricultura, a crescut cu peste 20% fata de anul precedent.

Citeşte mai departe...

Corteva deschide primul centru regional integrat de cercetare si dezvoltare agricola in Eschbach, Germania

Corteva deschide primul centru regional integrat de cercetare si dezvoltare in Eschbach Germania - Extinderea sediului promoveaza inovatia in EMEACorteva Agriscience a inaugurat primul sau laborator mixt de cercetare in domeniul protectiei plantelor si al ameliorarii plantelor din Europa, contribuind la stimularea inovatiei si furnizarea de solutii durabile pentru fermieri. Cu o investitie de aproape 6 milioane de euro, extinderea sediului de cercetare si dezvoltare din Eschbach, Germania, ii permite companiei Corteva Agriscience sa efectueze studii de ultima generatie in domeniul protectiei plantelor, contribuind astfel la dezvoltarea de solutii care sa protejeze culturile de daunatori si boli.

Citeşte mai departe...

Agrii – Ziua Portilor deschise cu studentii

Agrii  Ziua Portilor deschise cu studentiiDe curand, Agrii Romania a organizat in trei zone agricole din tara (Timisoara, Ialomita si Iasi) – ”Ziua Portilor deschise cu studentii”, un program educativ pentru generatia de maine a agriculturii autohtone. Evenimentul organizat in zile diferite a adunat studenti si cadre didactice de la USAMVB Timisoara, USAMV Bucuresti si USV Iasi pentru a-i invata mai multe din practicile agricole si inovatiile din agribusiness.

Citeşte mai departe...

Jocuri de succes cu fermieri

Jocuri de succes cu fermieri - imagine principalaIndustria jocurilor a evoluat semnificativ in ultimele doua decenii, astfel ca au fost lansate productii noi din numeroase domenii. Sunt disponibile jocuri din toate domeniile posibile, iar agricultura nu a fost nici ea ignorata.

Citeşte mai departe...

CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare

CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentareComisia Europeana actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare pentru a raspunde mai bine nevoilor consumatorilor si pentru a tine seama de sustenabilitate. Pe 21 aprilie, Comisia a propus revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unei serii de produse agroalimentare, cum ar fi fructele si legumele, sucurile de fructe si gemurile, mierea, pasarile de curte sau ouale.

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience Romania aduce profesiile din sectorul agricol mai aproape de tineri

Corteva Agriscience Romania aduce profesiile din sectorul agricol mai aproape de tineriCompania internationala de cercetare si dezvoltare agricola, Corteva Agriscience ofera intotdeauna oportunitati tinerelor generatii, iar in luna martie, a invitat peste 150 de studenti si elevi din institutiile de invatamant cu profil agricol sa ia parte la un tur al facilitatii de producere seminte din Afumati si sa discute cu expertii agronomi despre profesiile din sfera de agricultura.

Citeşte mai departe...

Program de licenta pentru studiul comportamentului animalelor lansat la USAMV Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca lanseaza un program de licenta pentru studiul comportamentului animalelor in cadrul unui seminar cu participare internationalaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea, in premiera in Romania, a unui nou program de licenta, cu predare in limba engleza - ”Comportamentul Animalelor si Bunastare”, in cadrul Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii (FZB), incepand cu anul universitar 2023-2024.

Citeşte mai departe...

11 noi cooperative agricole au aderat la U.N.C.S.V.

Creste reprezentivitatea UNCSVIn perioada 15-16 Decembrie a.c., a avut loc sedinta Adunarii Generale a Uniunii Nationale de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., unde au aderat 11 noi cooperative agricole in echipa, ajungand la 51 de cooperative agricole functionale din sectorul vegetal. Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 750 de persoane juridice si 150 fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din uniune, exploateaza suprafete intre 1.5 ha si 1900 ha.

Citeşte mai departe...

10 licee agricole au achizitionat echipamente si au organizat vizite la cele mai performante ferme agricole folosind granturi in valoare de 15.000 €

Peste 500 de liceeni au invatat ce inseamna agricultura moderna si sustenabila in cadrul unui proiect World Vision Romania sustinut de BNP Paribas Leasing SolutionsZece licee agricole din tara au achizitionat echipamente moderne si au organizat vizite la unele dintre cele mai performante ferme agricole in cadrul unui proiect organizat de Fundatia World Vision Romania si sustinut de BNP Paribas Leasing Solutions prin granturi in valoare totala de 15.000 euro. Proiectul a oferit sansa ca peste 500 de liceeni sa invete care sunt noile tehnologii in agricultura, dar si ce inseamna un agribusiness sustenabil.

Citeşte mai departe...

Programele educationale ajuta femeile fermier sa imbunatateasca productia de alimente

Programele educationale ajuta femeile fermier sa imbunatateasca productia de alimenteProgramele educationale concepute special pentru femeile fermier pot reduce discriminarea de gen in agricultura, au auzit ascultatorii in timpul sesiunii „Diversitate si incluziune” al evenimentului anual al European Institute for Food Innovation and Technology, EIT Food Annual Event, eveniment ce a avut loc la Bruxelles in octombrie 2022 si a reunit aproape 800 de experti din sistemul alimentar. Participantii la eveniment au aflat despre programul TalentA, un program creat si implementat de compania internationala de cercetare agricola Corteva Agriscience, acesta fiind unul dintre cele mai bune exemple de eforturi in aceasta directie.

Citeşte mai departe...

Hartile de Hazard si Risc la Inundatii (HHRI) actualizate, accesibile publicului larg pe www.inundatii.ro

Hartile de Hazard si Risc la Inundatii HHRI actualizate elaborate in cadrul proiectului RO-FLOODS sunt accesibile publicului larg pe www-inundatii-roMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor a prezentat astazi Hartile de Hazard si de Risc la Inundatii actualizate in cadrul proiectului RO-FLOODS. Hartile, care sunt accesibile oricarei persoane interesate, constituie un instrument esential pentru managementul integrat al riscului la inundatii deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea masurilor necesare pentru protectia la inundatii, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor si pentru a preveni si evita noi riscuri la inundatii.

Citeşte mai departe...

Scapa de impasurile financiare in 4 pasi

Scapa de impasurile financiareNu este neobisnuit sa apara momente din care sa nu avem idee cum vom iesi. Uneori, suma de bani necesara pentru plata facturilor este pur si simplu mai mare decat soldul disponibili. Avand in vedere ca multi romani nu obisnuiesc sa economiseasca sau dispun de economii reduse, nu este nevoie de o cheltuiala neasteptata foarte mare sau de o scadere a veniturilor, pentru ca problemele financiare sa apara. Deci, ce poti face cand ramai fara bani?

Citeşte mai departe...

S-a redus pragul de reziduuri in alimente si furaje pentru doua pesticide neonicotinoide

Statele membre UE sunt de acord cu propunerea Comisiei Europene de a reduce pragul de reziduuri de pesticide pentru a proteja mai bine albineleIn data de 27 septembrie, statele membre au sprijinit propunerea Comisiei Europene de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru doua pesticide neonicotinoide despre care se stie ca au efecte adverse asupra albinelor. Pentru importurile de alimente si furaje, noile norme vor reduce limitele maxime de reziduuri existente, pentru aceste substante, la cel mai scazut nivel care poate fi masurat cu ajutorul celor mai recente tehnologii.

Citeşte mai departe...

Siguranta alimentara si pretul - principalele preocupari ale consumatorilor din Romania

Siguranta alimentara si pretul - principalele preocupari ale consumatorilor din RomaniaSiguranta alimentara este principalul factor care influenteaza alegerile consumatorilor din Romania, atunci cand acestia se afla in fata rafturilor din magazine. Astfel, 59% dintre romani (46% dintre cetatenii UE) declara ca se ghideaza in achizitionarea alimentelor dupa gradul de siguranta al acestora. Pe locul doi se afla pretul (48% dintre romani vs 54% dintre cetatenii UE), in timp ce gustul reprezinta doar al treilea citeriu in alegerea alimentelor (43% dintre romani vs. 51% dintre cetatenii UE).

Citeşte mai departe...

Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul USAMV Cluj-Napoca aniverseaza 60 de ani de existenta

Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul USAMV Cluj-Napoca aniverseaza 60 de ani de existentaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca este onorata sa anunte aniversarea de 60 de ani a Facultatii de Medicina Veterinara, infiintata in 1 octombrie 1962. Ceremonia de aniversare va avea loc miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 10.00, in Aula Magna ”Mihai Serban” a universitatii.

Citeşte mai departe...

Parteneriat MADR si MCID pentru sustinerea liceelor agricole

Grup de lucru MADR si MCID pentru sustinerea liceelor agricoleMinistrul Petre Daea a avut ieri, 24.08.2022, o intalnire de lucru cu o echipa de specialisti de la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), condusa de ministrul Sebastian-Ioan Burduja, ce a avut drept scop realizarea unui parteneriat care sa poata contribui la digitalizarea invatamantului liceal agricol din Romania. Cu aceasta ocazie, ministrul Petre Daea a prezentat proiectele pe care MADR doreste sa le implementeze prin intermediul liceelor agricole, astfel incat sa se creeze o legatura intre fermieri, administratie publica, licee agricole, universitati si cercetarea stiintifica din agricultura.

Citeşte mai departe...

Constituire a doua noi facultati la USAMV Cluj-Napoca

Noutati in structura academica a USAMV Cluj-Napoca din anul universitar 2022-2023Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta infiintarea celei de-a sasea facultati din portofoliu, Facultatea de Silvicultura si Cadastru, precum si modificari de structura si de denumire ale Facultatii de Horticultura, care devine Facultatea de Horticultura si Afaceri in Dezvoltare Rurala.

Citeşte mai departe...

ANSVSA continua controalele in depozitele de legume si fructe

O noua actiune de control realizata de inspectorii ANSVSA in depozitele de legume si fructeANSVSA a continuat seria controalelor tematice la depozitele de legume si fructe si pietele agroalimentare. Astazi, 35 de echipe de inspectori ANSVSA au controlat unitati din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Prahova, Maramures si Timis. Au fost vizate legumele si fructele care fac obiectul importului din tari terte.

Citeşte mai departe...

Asociatia Granarii Iasi – Apel la unitate

Asociatia Granarii Iasi ii invita pe fermieri sa se inscrie in cea mai importanta structura asociativa din regiunea MoldoveiAsociatia Granarii Iasi ii invita pe fermieri sa se inscrie in cea mai importanta structura asociativa din regiunea Moldovei si lanseaza un apel la unitate intr-o formula care sa le reprezinte cel mai bine interesele.

Citeşte mai departe...

S-a lansat sistemul online pentru eliberarea certificatelor fitosanitare pentru export

MADR lanseaza aplicatia pentru depunerea online a solicitarilor de emitere a certificatelor fitosanitareOperatorii profesionisti care deruleaza activitati de export cu plante, produse vegetale si alte obiecte, au obligatia sa solicite Autoritatii Nationale Fitosanitare eliberarea certificatelor fitosanitare pentru export. Aceste documente oficiale garanteaza ca marfurile exportate indeplinesc exigentele fitosanitare impuse de tara importatoare.

Citeşte mai departe...

Admiterea la cele sapte facultati ale Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, 4-22 iulie 2022

Admiterea la cele sapte facultati ale Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti 4-22 iulie 2022Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) isi deschide portile in perioada 4 - 22 iulie 2022 pentru admiterea la studii de licenta si 1 - 18 iulie 2022 pentru programele de master, invitandu-te sa alegi sa ai o experienta de student #extraordinara.

Citeşte mai departe...

Asociatia Granarii Iasi, vizita de lucru la MADR

Asociatia Granarii Iasi vizita de lucru la MADRO delegatie a Asociatiei Granarii Iasi a efectuat, saptamana trecuta, o vizita de lucru la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a discuta cu Ministrul Adrian Chesnoiu despre cele mai importante probleme cu care se confrunta fermierii din regiunea Moldovei.

Citeşte mai departe...

Granturi in valoare de 15.000 Euro pentru liceele agricole - vizite de studiu in cele mai performante ferme agricole din Romania

Granturi in valoare de 15000 de euro pentru liceele agricole - vizite de studiu in cele mai performante ferme agricole din RomaniaBNP Paribas Leasing Solutions vine in sprijinul liceelor agricole si ofera granturi in valoare totala de 15.000 euro pentru organizarea unor vizite de studiu si experiente de invatare inedite atat pentru elevi cat si pentru profesori in ferme sau agribusiness-uri care aplica tehnologii moderne, inovatoare si durabile.

Citeşte mai departe...

Profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii pentru provocarile sectorului in cadrul editiei a II-a a programului Challenge Labs

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea accesului la alimente din agricultura sustenabila doua provocari pentru care profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii la Challenge LabsUn procent semnificativ al emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provine din sistemele alimentare, atat in mod direct, cat si in mod indirect. In acest context, EIT Food si Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideatie care identifica si gaseste posibile solutii pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesionistii si antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot inscrie pana pe 31 mai 2022.

Citeşte mai departe...

S-a lansat primul standard pentru protectia biodiversitatii in productia de fructe si legume din Europa

Mai multa biodiversitate in productia conventionala de fructe si legume - Lidl si GLOBALGAP lanseaza primul standard de biodiversitate la nivelul intregii industriiLidl si GLOBAL G.A.P., impreuna cu alti parteneri, au finalizat dezvoltarea unui standard valabil la nivelul intregii industrii, pentru protectia biodiversitatii in productia conventionala de fructe si legume in Europa.

Citeşte mai departe...

Rezultatele controalelor privind produsele agroalimentare specifice sarbatorilor pascale

Rezultatele controalelor mixte privind comercializarea produselor agroalimentareInspectorii din cadrul MADR, ANPC si ANAF au aplicat amenzi in valoare de aproximativ 50.000 lei, in cadrul actiunilor de control mixte, desfasurate in perioada 14-17 aprilie, ce au vizat verificarea operatorilor economici care comercializeaza produse agroalimentare specifice sarbatorilor pascale.

Citeşte mai departe...

Noi oportunitati de adaptare a invatamantului agricol la cerintele de competitivitate ale pietei actuale

Noi oportunitati de adaptare a invatamantului agricol la cerintele de competitivitate ale pietei actualeCentrul de Excelenta pentru Resurse Educationale Agro-Alimentare si Dezvoltare Durabila continua, dupa lansarea de anul trecut a Portalului de Educatie Agricola realizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti agrieduportal.com, programul de sprijin pentru inovarea proceselor educationale in domeniul educatiei agricole si anunta oportunitatile de cooperare si invatare in domeniile zootehnie, horticultura, peisagistica si antreprenoriat rural deschise in prima parte a acestui an.

Citeşte mai departe...

Cursuri pentru fermieri la Bistrita-Nasaud

Cursuri pentru fermieri la Bistrita-NasaudDirectia pentru Agricultura a judetului Bistrita-Nasaud organizeaza urmatoarele cursuri pentru fermieri: Lucrator in cresterea animalelor; Lucrator in cultura plantelor; Cursuri de initiere masura 10-Agromediu, si clima, masura 11 Agricultura ecologica.

Citeşte mai departe...

Doar 10% dintre elevii romani au acces la experiente de invatare practica, prin comparatie cu media de 61% din UE

Practica ne omoara in invatamantul profesional si tehnologic din RomaniaInvatarea la locul de munca – asa cum sunt de exemplu stagiile de practica si ucenicia elevilor la un angajator – reprezinta o componenta centrala a invatamantului profesional si tehnologic care are urgent nevoie de finantare, prevederile legii privind practica elevilor si studentilor nefiind aplicate nici la 15 ani de la promulgarea acesteia, arata un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), organizatie parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), format dintr-un grup de organizatii care isi propun dezvoltarea invatamantului tehnologic cu profil agricol din Romania.

Citeşte mai departe...

ASBIS investeste intr-o companie biotehnologica, pentru a dezvolta solutiilor inovatoare, inclusiv in agricultura ecologica

ASBIS investeste intr-o companie biotehnologica pentru a ajuta la crearea solutiilor inovatoare de diagnostic inclusiv in domeniul agriculturii ecologiceASBISc Enterprises Plc, distribuitor cu valoare adaugata, dezvoltator si furnizor de produse, solutii si servicii IT si IoT pe pietele in crestere din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, a investit in EMBIO Diagnostics Ltd. care dezvolta B.EL.D. (Bio Electric Diagnostics), unul dintre putinele analizoare chimice multifunctionale bazate pe biosenzori, care poate detecta cu precizie bacteriile si alte substante chimice daunatoare din anumite categorii de alimente, cum ar fi lactatele si legumele cu frunze, in doar cateva minute.

Citeşte mai departe...

Proiectul GREENTOP Agrobiodiversity: software pentru protejarea biodiversitatii si agricultura de precizie

Indeco Soft SRL anunta lansarea proiectului GREENTOP AgrobiodiversityIndeco Soft SRL in parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca deruleaza, in perioada 1 octombrie 2021- 30 decembrie 2023 proiectul „GREENTOP Agrobiodiversity” pentru dezvoltarea unui produs inovator care, prin utilizarea superioara a imaginilor satelitare pentru identificarea tipurilor de vegetatie, a stadiului de evolutie a acesteia, speciilor, modului de utilizare a terenurilor, evolutiei constructiilor si ariilor verzi, permite monitorizare in timp a evolutiei zonelor de interes la costuri rezonabile (reduse fata de modelele actuale de monitorizare).

Citeşte mai departe...

Schimb de experienta UNCSV - RWA Austria si cooperativele membre

Schimb de experienta UNCSV - RWA Austria si cooperativele membreIn perioada 26-29 octombrie 2021, RWA Raiffeisen Agro Romania a organizat un schimb de experienta cu cooperativele membre RWA, la sediul din Korneuburg Austria, pentru reprezentantii a 27 de cooperative agricole afiliate si colaboratoare UNCSV (Uniunea Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal). Obiectivul principal al deplasarii a constat in intelegerea necesitatii consolidarii cooperativelor agricole din Romania si realizarii de investitii colective direct de catre acestea, care sa aduca valoare adaugata recoltelor membrilor sai.

Citeşte mai departe...

Asociatia 'Granarii': Agricultura din UE nu poate face fata masurilor implementate prin strategia „Farm to Fork”

Asociatia Granarii - Agricultura din UE nu poate face fata masurilor implementate prin strategia Farm to ForkIn aceste zile se hotaraste soarta agriculturii Europene - pe data de 18 oct. 2021 va avea loc o sesiune plenara a Parlamentului European privind „Farm to Fork”, in acest sens, Asociatia „Granarii – Da-te pe Brazda” considera ca agricultura romaneasca in ansamblul ei, cu atat mai mult cea din zona Moldovei, nu poate face fata acestor rigori si ca vom fi condamnati la faliment si infometare.

Citeşte mai departe...

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>