Ce este un certificat de producator si cum se obtine

Ce este un certificat de producator si cum se obtineActivezi in domeniul agroalimentar? Atunci trebuie sa stii ca daca doresti sa comercializezi produse agroalimentare in piete sau targuri este nevoie sa intri in posesia unui certificat de producator. Ce este un certificat de producator si cum poate fi acesta obtinut? Te invitam sa parcurgi articolul urmator pentru a intelege in detaliu ce reprezinta acest certificat, care este rolul sau si de ce este acesta un element esential pentru un producator.


Familiarizeaza-te si tu cu procesul de obtinere a unui certificat de producator si cu beneficiile detinerii acestuia!

Certificatul de producator este un document oficial care atesta faptul ca o anumita entitate sau persoana este producatorul unui produs sau serviciu. Altfel spus, certificatul de producator este actul doveditor al provenientei unor produse agroalimentare, pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri sau alte locuri stabilite de consiliile locale. Acest certificat este eliberat de catre o autoritate competenta si serveste drept dovada a originii produsului, precum si a conformitatii acestuia cu standardele si reglementarile de productie.

Scopul certificatului de producator este de a asigura trasabilitatea produselor, de a proteja consumatorii si de a promova comertul echitabil. Prin intermediul acestui certificat, producatorii pot dovedi ca produsele lor sunt autentice, produse in conformitate cu legislatia in vigoare si ca respecta standardele de calitate si siguranta.

Pentru un producator, detinerea unui certificat de producator este necesara pentru a putea comercializa produsele pe piata. Acest certificat poate contribui la cresterea increderii clientilor in produsele lor, poate facilita accesul la anumite piete si poate imbunatati imaginea producatorului. In multe cazuri, certificatul de producator este recunoscut la nivel international, ceea ce il face extrem de valoros pentru producatorii care doresc sa-si exporte produsele in strainatate. Acesta poate ajuta la eliminarea barierelor comerciale si la facilitarea accesului pe pietele straine.

 

Procesul de obtinere a unui certificat de producator

Procesul de obtinere a unui certificat de producator este crucial pentru producatorii care doresc sa demonstreze calitatea si siguranta produselor lor. Certificatul de producator are la baza obtinerea a doua documente importante, precum atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Prin umare, producatorul trebuie sa programeze o vizita la primaria pe raza careia activeaza si sa solicite aceste doua documente, in vederea obtinerii certificatului de producator.

Fiecare primarie de pe teritoriul Romaniei are obligatia de a elibera aceste documente in termen de cinci zile lucratoare de la data inregistrarii cererii depuse de producator. Iata in ce consta procesul de obtinere a unui astfel de certificat pentru comercializarea produselor agroalimentare!

 

1. Intelegerea cerintelor si pregatirea documentelor necesare

Inainte de a aplica pentru un certificat de producator, producatorii trebuie sa se familiarizeze cu cerintele specifice impuse de autoritatile competente. Aceste cerinte pot varia in functie de domeniul de activitate si de jurisdictia locala. Printre documentele necesare pentru obtinerea certificatului se pot numara un plan de afaceri detaliat, dovezi ale capacitatii de productie, dovezi ale conformitatii cu standardele de calitate si siguranta relevante, precum si alte documente legale sau financiare.

 

2. Aplicarea pentru certificatul de producator

Dupa pregatirea tuturor documentelor necesare, producatorul poate depune la primarie o cerere pentru obtinerea certificatului de producator. Acest proces implica completarea unui formular de aplicare, depunerea documentelor necesare si plata taxelor de aplicare. Este important ca toate informatiile furnizate sa fie corecte si complete, pentru a evita respingerile sau intarzierile in procesul de obtinere a certificatului.

 

3. Obtinerea atestatului de producator

Atestatul de producator este unul dintre cele doua documente care stau la baza obtinerii certificatului de producator. Pentru aceasta, producatorul trebuie sa se prezinte la biroul de relatii cu publicul si sa completeze o cerere tip cu produsele si cantitatile pentru care solicita certificatul de producator. Cererea va fi insotita si de un aviz consultativ al unei structuri asociative profesionale sau sindicale din agricultura, inregistrata la primarie.

Se va face constatarea in teritoriu si in termen de trei zile lucratoare de la depunerea cererii, producatorul va fi vizitat de un consilier de specialitate, care sa constate existenta produselor si care sa evalueze cantitatile de produse mentionate in cerere de catre solicitant.

 

4. Obtinerea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol

Un al doilea document de care producatorul are nevoie pentru obtinerea certificatului de producator este carnetul de comercializare a produselor. Acesta se va prezenta la biroul de relatii cu publicul, va completa o cerere si va face dovada existentei atestatului de producator.

Ulterior se va face constatarea in teritoriu si, dupa verificare existentei atestatului de producator si evaluarea in teren a existentei produselor supuse comercializarii, se va emite certificatul de producator pentru comercializarea produselor agroalimentare.

Este important de mentionat ca procesul de obtinere a unui certificat de producator poate varia in functie de jurisdictia locala si de specificul domeniului de activitate al producatorului. Pentru informatii precise si actualizate, producatorii ar trebui sa consulte autoritatea competenta in domeniu.

 

Beneficiile detinerii unui certificat de producator

Beneficiile detinerii unui certificat de producator sunt multiple. Acest document poate aduce avantaje semnificative atat producatorului, cat si consumatorilor. Iata cateva dintre aceste beneficii!

 

Consolidarea credibilitatii si reputatiei

Certificatul de producator atesta calitatea si conformitatea produselor cu standardele si normele in vigoare. Prin detinerea acestui certificat, producatorii isi pot imbunatati imaginea pe piata, ceea ce poate conduce la cresterea gradului de incredere al consumatorilor si consolidarea relatiilor cu partenerii de afaceri.

 

Accesul la noi piete si oportunitati de afaceri

Certificatul de producator poate facilita accesul pe noi piete, in special pe cele internationale, unde acesta poate fi o conditie obligatorie. In contextul globalizarii si cresterii cererii de produse certificate, detinerea unui certificat poate deschide usa catre noi oportunitati de afaceri, acest lucru fiind esential pentru cresterea veniturilor si extinderea activitatii producatorului.

 

Incredere sporita din partea consumatorilor

Consumatorii cauta in mod constant produse de calitate si sunt mai inclinati sa aleaga produsele unui producator certificat, fata de cele ale unui producator care nu detine un astfel de certificat. Detinerea unui certificat de producator poate creste increderea consumatorilor in produsele respective si poate imbunatati vanzarile.

 

Conformitate cu legislatia si normele in vigoare

Certificatul de producator este o confirmare ca producatorul respecta toate legile si reglementarile aplicabile in domeniul sau de activitate. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unor posibile sanctiuni sau amenzi din partea autoritatilor de reglementare. De asemenea, detinerea unui certificat de producator poate asigura producatorul ca respecta cele mai bune practici in domeniul sau de activitate si ca produsele sale sunt sigure si conforme cu standardele de calitate.

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>