Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Noaptea Muzeelor la Sate un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanescPrima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc.

Citeşte mai departe...

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Marturiile de nunta mici cadouri cu semnificatii uriaseNunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc..

Citeşte mai departe...

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Transhumanta carpatica parte a vietii pastorale traditionale inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterialMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state.

Citeşte mai departe...

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Saptamana Haferland - A inceput numaratoarea inversa pana la editia online a festivaluluiCea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si celor ce duc mai departe traditiile sasesti.

Citeşte mai departe...

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

Impreunisul  Masurisul oilor in Transilvania traditionala cu USAMV Cluj-Napoca organizator in Parcul EtnograficUSAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”.

Citeşte mai departe...

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

Noaptea de Sanziene - Traditie romaneasca  la Sarbatoarea SanzienelorIn fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4.

Citeşte mai departe...

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Sambra Oilor 2018Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes.

Citeşte mai departe...

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

Sarbatoarea Carpatilor 2017 celebreaza ciobanii valahi din spatiul carpatinIn perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice traditionale si degustarea de produse autohtone specifice ciobanilor valahi din tarile participante.

Citeşte mai departe...

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul Lolelor din Agnita - Fuga Lolelor 2017Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor.

Citeşte mai departe...

Traditii la inceput de ianuarie

Traditii si obiceiuri la inceput de ianuarie - luna GerarImediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat.

Citeşte mai departe...

Traditia impodobirii bradului

Traditia impodobirii Bradului de CraciunRitualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos.

Citeşte mai departe...

Craciunul se pastreaza mai bine la tara

Craciunul se pastreaza mai bine la tara - Obiceiuri si traditii romanesti de CraciunCraciunul este denumirea populara a sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos celebrat anual la 25 decembrie. Riturile actuale ce marcheaza sarbatoarea Nasterii Domnului fac din ea o expresie a bucuriei si a exuberantei.

Citeşte mai departe...

Obiceiul colindatului de ceata barbateasca

colindat in ceata barbateascaObiceiul colindatului de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova a fost inscris in lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, la cea de-a opta sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Citeşte mai departe...

Irozii, datina de Craciun

Irozii - datina de CraciunDe Craciun, exista datina Viflaimul sau Irozii. Aceasta este o mica piesa de teatru popular, jucata de tineri, cu costume si cantari religioase. Cel mai vechi cantec de Viflaim dateaza din anul 1821.

Citeşte mai departe...

Reprezentarea folclorica a lui Mos Craciun

Reprezentarea folclorica a lui Mos CraciunMos Craciun este o divinitate arhaica, reprezentarea lui Saturn senex, numit Deus Daciae, Omul, Cronos, Zalmoxe, Zeul Mos. Saturnaliile, serbate la 25 decembrie au o origine carpatica si au precedat cu multe secole fondarea Romei.

Citeşte mai departe...

Sarbatorile de Craciun in viata satului romanesc

Sarbatorile de Craciun in viata satului romanescSarbatorile in viata satului implica omul, pe Dumnezeu si natura. Astfel, tot cosmosul se regenereaza in preajma sarbatorii de Craciun, pomii isi iau manta argintie in anumite zile din calendar, iar copii canta colinde de sarbatori.

Citeşte mai departe...

Povestea martisorului

20133115037 1-martie-martisor11 resize

Odata soarele cobori intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita.

Citeşte mai departe...

Dragobete

sarut-dragobetePe vremuri, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea..

Citeşte mai departe...

Snoave populare (3)

 Te-ai si desteptat !

Un ardelean si un oltean calatoreau odata impreuna cu trenul. Facandu-li-se foame, ardeleanul scoate tacticos pita si slana, brisca, si incepe sa manance cu pofta. Olteanul scoate si acolo niste fate de peste, mananca putin peste si apoi pune oasele deoparte pe un ziar... Ardeleanul il vede si curios din fire cum era, il intreaba pe oltean :.

Citeşte mai departe...

Despre frumusete

nicolae-grigorescu-tanara-fata-cu-oglindaCartea intelepciunii populare.

Citeşte mai departe...

Uraturi de Anul Nou

Sorcova; Plugusor cu patru boi; Plugusorul romanesc; Uratura de Sfantul Vasile:

.

Citeşte mai departe...

Urare de sarbatori

familie-sarbatori-craciun-masaAnton Pan ne face urmatoarea urare cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Anul Nou:

Citeşte mai departe...

Sistemele agricole durabile din Bangladesh si Japonia primesc recunoastere la nivel mondial

FAO - sisteme agricole traditionalePatru sisteme agricole traditionale din Bangladesh si Japonia au fost desemnate de FAO ca "Sisteme agricole de patrimoniu mondial". Aceste noi recunoasteri aduc numarul de sisteme agricole recunoscute la nivel global la un total de 36 de site-uri situate in 15 de tari din Africa, America Latina, Orientul Apropiat si Asia. Transhumanta pastorilor din Romania este deasemenea inclusa ca si posibila numire pe aceasta lista.

Citeşte mai departe...

Credinte si traditii de Ajun si Craciun

MASA-AJUN

Ajunul se tine cu post pentru Maica Domnului, caci in acea zi a fost foarte suparata, i-a fost greu si n-a mancata nimic.

Citeşte mai departe...

Colinda Silent Night

stille-nacht-kapelle resizePiesa “Silent Night” a fost cantata pentru prima data in Ajunul Craciunului din anul 1818 la parohia bisericii St Nicolaus din Oberndorf (Austria).

Citeşte mai departe...

Uraturi de Craciun si Anul Nou

hristos-se-naste-slaviti-lDumnezeu ne-a dat viata ca sa traim unii pentru altii, Dumnezeu ne-a dat suflet si constiinta pentru a iubi, pentru a ne bucura, pentru a impartasi bucuria cu cei asemene noua, pentru a slujii binelui si lumii, a slujii lui Dumnezeu si aproapelui.

Citeşte mai departe...

Obiceiuri de Craciun

Obiceiurile contemporane despre "sfantul" Craciun, despre Mosul "darnic si bun", "încarcat cu daruri multe" sant printre putinele influente livresti patrunse in cultura populara de la vest la est si de la oras la sat.

.

Citeşte mai departe...

Colindul Sfantului Andrei

Pestera Sfantului Andrei resizeColo pe grindei,

Crang de alunei,

Citeşte mai departe...

Un an bun !

pacalaProverbe romanesti

Citeşte mai departe...

Lasatul Secului pentru Postul Craciunului

 

61637264Sambata, 14 noiembrie 2015, este lasatul secului pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului.

Citeşte mai departe...

Calendarul agrar si pastoral al toamnei

accesare-fonduri-nerambursabile2-288x151Din punct de vedere calendaristic, toamna reprezinta anotimpul strangerii roadelor bogate, iar ca alegorie universală ea simbolizează lumina crepusculară a ultimelor bucurii, dar si a beneficiilor si bucuriilor vietii.

Citeşte mai departe...

Jocurile Olimpice ale Fermierilor

dt.common.streams.StreamServer.cls23Cinci cercuri impletite si o mascota salutat oameni care intra in arena, iar medaliile de aur, argint si bronz astepta castigatorii.

Citeşte mai departe...

Traditii de Sfanta Paraschiva

parascheva-mfxSarbatoarea de Sfanta Cuvioasa Paraschiva, este si sfarsitul verii Lui Mioi, respectiv ingroparea verii.

Citeşte mai departe...

Traditia targurilor de tara in zona Muntilor Apuseni

targ-albac-primire-400x260Traditia targurilor de tara dateaza de cateva sute de ani. Stim ca localitatea Beius a primit in anul 1.454 de la regele Ladislau al V-lea al Ungariei, mai multe drepturi privind comertul si desfasurarea de targuri in fiecare saptamana.

Citeşte mai departe...

Targul de fete de la Gaina

Târgul-de-Fete-Găina-2La originea Targului de Fete de pe Muntele Gaina sta cultul soarelui de cand oamenii de pe versantii muntelui, urcau pe varful munelui ca sa proslaveasca astrul zilei.

Citeşte mai departe...

De ziua sanzienelor sarbatorim impreuna Ziua Universala a Iei pe facebook

646x404Pe 24 iunie vom sarbatori impreuna Ziua Universala a Iei. Ne imbracam in IE sau camasa traditionala romaneasca alba, ne fotografiem si incarcam pozele pe pagina de facebook.

Citeşte mai departe...

Obiceiuri si traditii de Ispas (Inaltarea Domnului)

boul-2-cristiana-sabau resizeCrestinii ortodocsi sarbatoresc, la 40 de zile de la Paste, de fiecare data joia, Inaltarea Domnului sau Ispasul.

Citeşte mai departe...

Obiceiuri de Pastele Catolic

udatul-de-pasti resizeExista numeroase obiceiuri pe care catolicii le practica in ziua Pastelui, insa de departe cel mai spectaculos este Stropitul.

Citeşte mai departe...

Sambata lui Lazar – obiceiuri si traditii

6353a8421ee460b64f2c988cc72a8391lazarakiaIn sambata lui Lazar se savarseste Sfanta Liturghie si se fac parastase. Credinciosii pregatesc colaci, coliva, placinte, mancare de post, iar dupa sfintire, o impart celor nevoiasi.

Citeşte mai departe...

de Ziua Femeii

8 martie - Ziua FemeiiStimate doamne si domnisoare

Despre femeie barbatii adevarati spun ca poti sa faci doar trei lucruri: potii sa o iubesti, sa suferi pentru ea, sau sa o transformi in literatura.

Citeşte mai departe...

Cui pentru slanina, mostenire de la bunici

08081351-57782543Biserica unitariană din mica localitate Darjiu, Harghita, este unicul obiectiv de acest fel din tara in bastioanele careia se pastreaza slanina, cerealele si palinca.

Citeşte mai departe...

Anul nou pe stil vechi

658x0 uratori-35302-lOamenii din Republica Moldova sarbatoresc in noaptea dintre 13 - 14 ianuarie trecerea la noul an pe stil vechi.

Citeşte mai departe...

Uraturi traditionale de anul nou intr-o cafenea americana

images23Maggie Mae cu muzica ei a devenit una dintre cele mai mari nume din Vestul Mijlociu (SUA) in muzica country. Este un interpret preferat pe canalele radio si de televiziune si are fanii ai muzicii populare in intrega tara.

Citeşte mai departe...

Craciunul: Datini, obiceiuri si traditii romanesti

Sarbatoarea Nasterii Domnului - Datini obiceiuri si traditii romanesti de CraciunCraciunul, sarbatoarea Nasterii Domnului, este zi de mare bucurie si binecuvantare pentru crestini. Prima consemnare a sarbatoririi Craciunului la 25 decembrie apare in anul 325. Deoarece crestinii nu doreau sa tina aceste sarbatori pagane, s-a ales data de 25 decembrie pentru a celebra ambele sarbatori si a impune sarbatoarea crestina. Pana atunci se sarbatorea la 6 ianuarie, odata cu Botezul Domnului, sub numele de Epifanie sau Teofanie, care inseamna Aratarea Domnului.

Citeşte mai departe...

Lansarea Cartii de grau

Cartea de grauMuzeul National al Taranului Roman va invita sambata, 29 noiembrie 2014, la lansarea Cartii de grau. Ingredientele Cartii sunt urmatoarele: divinitati si rituri agrare, cantece taranesti, imagini, texte etnologice si de fictiune, imagini, vorbe ale oamenilor vii despre paine. Se pune totul in cuptor si se mananca fierbinte.

Citeşte mai departe...

Veni, vidi, Viscri. Atelier dedicat proprietarilor care vor sa-si restaureze casele traditionale

Restaurare case traditionale romanestiAsociatia MONUMENTUM desfasoara, in cadrul proiectului Veni, vidi, Viscri. Lectie practica de protejare a patrimoniului cultural imobil, finantat de Administratia Fondului Cultural National si de Global Heritage Fund, un atelier la Viscri (judetul Brasov), dedicat proprietarilor de case traditionale care vor sa-si restaureze cladirile traditionale pe care le detin sau sa-si imbunatateasca gradul de confort in acest tip de locuinte.

Citeşte mai departe...

Postul Craciunului si obiceiurile romanesti praznuite in aceasta perioada

Postul Craciunului si obiceiurile romanesti praznuite in aceasta perioadaSarbatorile de iarna la romani incep odata cu postul Craciunului (15 noiembrie) si tin pana la Sfantul Ioan (7 ianuarie). Postul Craciunului este, in felul sau, un paradox, un post de bucurie, desi, in traditia crestina, postul inseamna pocainta, asceza, intristare. Dar acest post prevesteste Nasterea lui Mesia, este un post usor, cu dezlegare la peste in fiecare sambata, duminica si sarbatoare mai importanta.

Citeşte mai departe...

Festivalul ''Oktoberfest'' din California de Sud

9205756 origUn mica felie din Bavaria traditionala a fost realizata in anul 1968 in insorita California de Sud, SUA.

Citeşte mai departe...

Geoparcul Platoul Mehedinti - Arhitectura traditionala si natura in imagini

Geoparcul Platoul Mehedinti - Arhitectura traditionalaAsociatia Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman va invita LUNI, 29 SEPTEMBRIE 2014, incepand cu ora 19:00, la vernisajul expozitiei 'Arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti'. Evenimentul va avea loc in sala Acvariu a Muzeului National al Taranului Roman.

Citeşte mai departe...

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri din Coreea de Sud, stabiliti in New York

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeniVechi traditii romanesti sunt readuse la viata printr-o nunta traditionala organizata in satul Corbi din judetul Arges.

Citeşte mai departe...

Folk pe paine la Pecica

pita-de-pecicaCenaclul ''Lucian Emandi'' din Pecica, judetul Arad, organizeaza timp de doua zile Festivalul ''FOLK PE PAINE – PECICA”.

Citeşte mai departe...

Alba Iulia Music & Film Festival

alba-music-and-film-festivalCea de-a treia editie “Alba Iulia Music & Film Festival” va avea loc intre 4 si 7 septembrie, in Cetatea Alba Carolina.

Citeşte mai departe...

Branza si tuica la Rasinari

festivalul branzei si al tuicii rasinari 19631600Festivalul branzei si tuicii isi propune sa promoveze produsele traditionale romanesti din Marginimea Sibiului.

Citeşte mai departe...

Arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti

Arhitectura traditionala in MehedintiIdeea proiectului s-a nascut din dorinta de a aduce in centrul atentiei Geoparcul Platoul Mehedinti, un spatiu natural si cultural unic in tara noastra. Identitatea regionala specifica este prezentata prin intermediul arhitecturii traditionale, expresie a modului de viata, a traditiilor culturale si etnice, a simplitatii si frumusetii celor trei comune — Isverna, Ponoarele si Balta.

Citeşte mai departe...

Obiceiurile si traditiile populare ilustrate pe marcile postale romanesti

Obiceiuri  si traditii pe marci postaleProiectul filatelic "Romania in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO" reuneste pe timbre semnificatii populare si ilustreaza valorile perene ale traditiei romanesti, patrimoniu reprezentativ pentru poporul roman si o adevarata imagine a identitatii neamului nostru.

Citeşte mai departe...

Prima editie a Festivalului Traditiilor Pastoresti de la Cluj

Festivalul Traditii pastoresti-ClujCentrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei ii invita pe toti clujenii la Festivalul Traditiilor Pastoresti, Editia I, ce va avea loc la Expo Transilvania, in zilele de 19 si 20 iulie 2014.

Citeşte mai departe...

Patrimoniul viu - o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului

muzeul-satului-casaTimisul si Sibiul se implica activ in salvgardarea multiplelor forme ale patrimoniului cultural imaterial. Acest patrimoniu cultural si natural poate reprezenta o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului.

Citeşte mai departe...

Proiectul etnocultural "Hutulii, calatorie in istorie''

Hutulii-calatorie in istorieGrupul etnic al hutulilor, cu o desfasurare geografica bine delimitata in zona montata de granita a Romaniei si Ucrainei, continua sa ramana un subiect deschis pentru cercetare si documentare.

Citeşte mai departe...

A doua editie a Festivalului Obiceiurilor si Traditiilor din comuna Sinpetru de Campie

Festival Sinpetru de CampieIdeea unui festival al traditiilor si obiceiurilor populare vine nu ca un moft sau o aliniere la niste practici curente, ci ca o nevoie stringenta de individualizare a unui grup mai restrans pe care il formeaza comuna Sinpetru de Campie, cu satele apartinatoare: Birlibas, Dimbu, Tusinu, Satu Nou, Singeorgiu de Campie si Sinpetru de Campie.

Citeşte mai departe...

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>