Excesul de hrana si bautura duce la desfrau

Dali-peinture resizeLegatura stransa intre lacomie si desfranare sau curvie e remarcata adeseori, observandu-se si faptul ca demonul desfranarii e incompatibil cu slava desarta.

Avva Evagrie defineste desfranarea drept "dorinta dupa felurite trupuri". In Pateric se disting trei "miscari ale trupului": una naturala, (naturalis carnis motus al lui Ioan Cassian), alta provenind din excesul hranei si al bauturii, si o a treia provocata de catre demoni. Daca gandurile pe care le isca (demonul) nu sunt insotite de patima - atunci, crede avva Evagrie - ele nu vor fi pentru noi "o piedica in calea cunoasterii lui Dumnezeu”.

Dupa Sfantul Nicodim Aghioritul, desfraul (curvia) este un pacat de moarte, care se biruieste foarte lesne, departandu-se cu totul de ispita si locurile in care se da lupta. Pentru aceasta el ne indeamna sa fugim de locurile primejdiei, de pricinile si de toata materia ei, cunoscandu-ne slabiciunea. De asemenea ne indeamna sa nu ne incredem in noi insine, spunandu-ne ca altii mai virtuosi decat noi au fost biruiti, caci - spune el - este cu neputinta sa mergi la moara fara sa te umpli de faina sau sa tii smoala si sa nu se lipească de mainile tale.

Ca o sintetizare a mijloacelor prin care se poate elibera cineva de aceasta injositoare patima, Fericitul Ieronim spune: Daca vrei sa-ti pastrezi curatia, sa te pazesti de urmatoarele sase lucruri:

1.De imbuibare sau nesatiu, pentru ca dupa cum nu se poate stinge focul cu smoala, tot astfel cel caruia ii place mancarea si bautura multa, nu va putea sa se ferească de curvie.

2.Este bine sa fugi de lene, pentru ca cine fuge de lene, in curand va stinge si curvia.

3.Sa te feresti de femeile rele, sa nu ai nici un amestec cu ele si nici convorbiri indelungi pentru ca mai usor poti sa inviezi mortii decat sa nu cazi in vreun pacat cu vreuna.

4.Sa te feresti de omul desfranat, pentru ca se gandeste sa te duca si pe tine cu el pe calea desfraului.

5.Sa nu stai acolo unde se sfatuiesc despre desfrau, se povesteste sau se savarseste pacatul desfraului.

6.Sa te feresti de a asculta cantece lumesti si de lautari si jocuri.

Vindecarea de patima desfranarii presupune paza inimii si a mintii, prin trezvie duhovniceasca si discernamant spiritual, respingerea gandurilor, amintirilor si a fanteziilor de aceasta natura, lectura duhovniceasca, ascultarea de un parinte duhovnicesc si marturisirea tuturor gandurilor noastre acestuia, paza trupului si a simturilor, fuga de ispita si de ocazia la pacat, fecioria sau casatoria si disciplina conjugala.

Omul curat le priveste pe toate curat, infrumusetandu-le si impodobindu-le cu aceasta calitate de curatie, chiar si pe cele mai intunecoase. La aceasta curatie a simturilor si a sufletului trebuie sa ajungem, calea atingerii ei constituindu-o asceza, induhovnicirea trupului si a sufletului.

Semnul vindecarii de aceasta patima este atunci cand sufletul, chiar si in vremea somnului, nu ia seama la nici un chip al nalucirii de rusine, caci, desi aceasta miscare nu este pacat, totusi ea arata ca sufletul inca mai boleste.

Solomon ne indeamna: Cu toata strajuirea pazeste inima ta (Pilde 4, 23).

Sfantul Ioan Scararul relateaza o intamplare din care reiese ca eliberarea totala de aceasta patimă este atunci cand Ziditorul este slavit pentru frumusetea (feminina) creata de El: Mi-a istorisit cineva o pilda foarte inalta de curatie. Vazand cineva, zicea, o frumusete deosebita, slavea foarte pe Facatorul din acest prilej si numai de vederea ei era miscat la iubirea lui Dumnezeu si ii izvorau lacrimi. Daca unul ca acesta are totdeauna, in asemenea prilejuri o astfel de simtire si lucrare, a inviat nestricacios inainte de invierea de obste.

Parintele Staniloae talcuieste acest cuvant astfel: Inviere nestricacioasă numeste pe cea din viata de fata, venita din schimbarea moravurilor. Caci desfranatul se face neprihanit si lacomul milostiv si cel aspru bland, a venit invierea incă aici, ca o arvuna a celei viitoare. Si cum e aceasta inviere? Prin faptul ca pacatul a fost omorat si dreptatea s-a inaltat, ca viaţa cea veche a incetat si cea a tot noua si ingereasca e traita. La invierea de obste, trupul fiind total induhovnicit intr-o comuniune dialogica deplina cu Dumnezeu, va fi cu totul neprihanit, deci nestricacios.

In consecinta, sarcina crestinului care vrea sa-si pastreze curatia pare a fi dificila. Ea este cu atat mai impovaratoare cu cat lumea moderna, in totalitatea ei, a atins un nivel de pervertire pe care nu l-a mai atins niciodata inainte cu asemenea universalitate si profunzime. Insa, urmand sfaturile si exemplele sfintilor care s-au izbavit de bolile pacatelor, urcand treapta cu treapta pe scara virtutilor, prin straduinta si osteneala proprie, cu ajutorul si harul lui Dumnezeu, omul contemporan se poate izbavi de aceasta patima ridicandu-se la inaltimea curatiei si a sfinteniei la care este chemat.

 

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>