Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori

 

Fragmentarea excesiva a proprietatii in agricultura, precum si lipsa formelor de asociere conduc la perpetuarea unei dualitati, reprezentata pe de o parte de exploatatiile de subzistenta si semisubzistenta, iar pe de alta parte de exploatatiile comerciale.





 

 

In cazul exploatatiilor comerciale se poate constata ca exista inca un dezechilibru in ceea ce priveste suprafata agricola utilizata de exploatatiile familiale (individuale) si intreprinderile agricole (cu personalitate juridica), ultimele reusind in mare parte sa se adapteze nevoilor unei agriculturi performante, ca urmare a investitiilor realizate in perioada de pre-aderare.

Dimensiunea si structura suprafetelor agricole influenteaza atat volumul anual de munca si repartizarea timpului de lucru pe activitati permanente, temporare, sezoniere, ocazionale, cat si nivelul costurilor, veniturilor si ciclicitatea acestora.

Tinand cont de numarul foarte mare de exploatatii de dimensiuni mici (de subzistenta si semisubzistenta) din Romania, care nu au posibilitatea reala de restructurare, segmentul exploatatiilor luat in calcul pentru sprijin in vederea transformarii in exploatatii comerciale viabile economic va include exploataţiile de semi-subzistenta cu dimensiuni intre 2 si 8 UDE (circa 350 mii exploatatii).

Referitor la venitul gospodariilor, acesta difera de la o resedinta la alta, astfel ca in zonele rurale media venitului/persoana/luna este de aproximativ 95 Euro. Venitul la nivelul gospodariilor rurale provine in special din productia agricola si asigura 43,4% din venitul total. Media venitului provenit din activitatile non-agricole la nivel de gospodarie a fost in anul 2005 de aproximativ 12 Euro / luna reprezentand 4,1% din venitul net.

Situatia precara a veniturilor din mediul rural argumenteaza necesitatea sprijinului in scopul asigurarii consultantei agricole.

Majoritatea fermierilor nu sunt suficient de pregatiti sa indeplineasca conditiile de ecoconditionalitate, de accesare a platilor directe si / sau a sprijinul financiar disponibil producatorilor agricoli prin intermediul organizatiilor comune de piata, prin masurile de sprijin pentru dezvoltare rurala, precum si pentru respectarea standardelor comunitare privind calitatea alimentelor, diversificarea activitatilor in ferme, protejarea mediului inconjurator, bunastarea animalelor, calitatea produselor si a normelor sanitar-veterinare si fitosanitare, de igiena si siguranta alimentara.

Avand in vedere cele prezentate, se acorda, prin masura 143, sprijin pentru serviciile de consiliere si consultanta, acestea creand o buna premisa pentru utilizarea instrumentelor comunitare, realizand astfel o restructurare a fermelor precum si o imbunatatire a managementului acestora.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) este o institutie publica in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care asigura servicii de consiliere si consultanta agricola producatorilor agricoli, prin intermediul specialistilor din cadrul oficiilor de la nivel judetean si local.

La nivel teritorial Agentia Nationala de Consultanta Agricola are in subordine:

  • la nivel judetean, 42 de Oficii Judetene de Consultanta Agricola (OJCA);
  • la nivel comunal, 546 de Centre Locale de Consultanta Agricola (CLCA), in subordinea directa a OJCA.

In ceea ce priveste sistemul privat de consultanta din Romania (inclusiv ONG-urile), se observa faptul ca mai toate firmele de consultanta, indiferent de dimensiune si/sau experienta profesionala si/sau specializare, au o raspandire teritoriala care sa satisfaca cerintele la nivelul intregii tari, insa acestea se adreseaza de cele mai multe ori exploatatiilor agricole mari.

Prin intermediul Schemei Competitive de Granturi (SCG) vor fi sprijinite proiecte, prin programul MAKIS, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din fonduri de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Granturile sunt dedicate proiectelor de cercetare aplicativa si celor de extensie. Competitia este deschisa tuturor furnizorilor de cercetare aplicativa din sectorul public si privat, precum si universitatilor, organizatiilor neguvernamentale, sectorului privat si producatorilor agricoli, precum si asociatiilor de agroprocesatori, care sunt incurajati sa aplice pentru finantare din SCG.

Obiectivul principal este acordarea de asistenta Guvernului Romaniei pentru imbunatatirea capacitatii administrative in vederea cresterii competitivitatii fermierilor si a procesatorilor agricoli in contextul apartenentei la Uniunea Europeana. Astfel se doreste intarirea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Unitatilor Fitosanitare, modernizarea sistemului national de cercetare agricola si imbunatatirea serviciilor de consultanta si instruire. Proiectul se axeaza pe trei componente importante pentru agricultura din Romania, respectiv siguranta alimentelor, cercetarea agricola si sistemul de informare si extensie.

In ceea ce priveste sprijinirea Sistemului de Consultanta si Informare (finantare Banca Mondiala), proiectul va sustine doua sub-componente:

Infiintarea unui Centru de Pregatire si Informare. Acesta va instrui si acredita ca formatori, consultanti agricoli, cercetatori, inspectori din domeniul sigurantei alimentare, pe diferite teme in acord cu directivele europene. Centrul va fi localizat la USAMV Bucuresti si va fi conectat cu universitatile agricole din Cluj, Iasi si Timisoara.

Dezvoltarea si consolidarea serviciilor de consiliere se va realiza prin doua directii de actiune:

- derularea de activitati de consultanta si pregatire de catre furnizori de servicii pe baza de contract

- imbunatatirea practicilor sistemului public de consultanta agricola existent, ANCA/OJCA.

Sprijinul acordat prin masura 143 va crea si dezvolta o piata de servicii de consiliere si consultanta specializata si va oferi servicii de calitate pentru potentialii beneficiari ai fondurilor acordate prin masurile de dezvoltare rurala.

Obiectivele masurii 143. Obiectiv general al masurii este imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol prin ameliorarea gestionarii durabile de catre fermieri a exploatatiilor lor avand ca rezultat cresterea performantei acestora .

Obiectivul specific consta in imbunatairea managementului general al exploatatiilor agricole pentru atingerea performantei, cu impact asupra ameliorarii generale a rezultatelor (output-urilor) acestor exploatatii, diversificarea activitatilor fermelor, identificarea cerintelor necesare respectarii standardelor comunitare privind siguranta profesionala la locul de munca si protectia mediului.

Scopul masurii 143 este de a sprijini agricultorii sa utilizeze serviciile de consiliere si consultanta in vederea restructurarii si imbunatatirii performantelor generale ale activitatii acestora.

Consilierea va contribui la diseminarea si intelegerea practica a aplicarii si respectarii bunelor practici agricole si de mediu, asigurand conditiile de protejare a mediului inconjurător şi utilizarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. De asemenea, consilierea va contribui si la elaborarea planurilor de afaceri necesare pentru accesarea fondurilor in vederea stabilirii tinerilor fermieri in mediul rural si pentru fermele de semi-subzistenta.

Consultanta va contribui la buna informare a agricultorilor pentru modernizarea fermelor, reorientarea calitativa a productiei, diversificarea fermelor, aplicarea practicilor de productie compatibile cu conservarea si promovarea peisajului, pentru protejarea mediului, respectarea standardelor de igiena si bunastare animala si pentru dobandirea aptitudinilor manageriale necesare administrarii unei exploatatii viabile din punct de vedere economic. Consultanta vizeaza si aplicarea standardelor privind siguranta ocupationala la locul de munca bazate pe legislatia comunitara. Se va urmari difuzarea de cunostinte in materie de gestiune si administrare a terenurilor si a exploatatiilor agricole, de aplicare a bunelor practici agricole si de mediu conform Cap. 1 articolele 4 si 5 si anexele III si IV din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003.

Actiunile sprijinite in cadrul masurii 143:

Pentru perioada 2007 – 2009:

A. Servicii de consiliere si consultanta (inclusiv pentru intocmirea documentelor) pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin urmatoarele masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala: Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”, Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole” pentru beneficiari persoane fizice, Masura 214 „Plati pentru agro – mediu”.

B. Servicii de consiliere si consultanta privind managementul exploatatiei si aplicarea bunelor practici agricole si de mediu asa cum sunt prevazute in Capitolul 1 articolele 4 si 5 din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 si anexele III si IV ale aceluiasi regulament, privind normele de securitate la locul de munca precum si alte conditii prevazute in regulamentele comunitare, pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin masurile din axa I si II.

C. Servicii de consiliere si consultanta privind respectarea standardelor unei agriculturi moderne de calitate adresata exploatatiilor agricole comerciale, inclusiv procesarea in cadrul fermei, pentru masurile din axa I si II.

Serviciile de consiliere si consultanta vor include vizite in ferme, asistenta pentru identificarea si coordonarea consultantei aditionale de specialitate (ex. pregatirea aplicatiei pentru agro-mediu), ajutor pentru obtinerea creditului (ex. participarea la intalniri cu potentialii creditori), asistenta pentru elaborarea documentelor, monitorizarea implementarii planului de afaceri etc.

Perioada 2010-2013

In cursul acestei perioade sprijinul se acorda exclusiv pentru furnizarea de servicii de consiliere si consultanta agricultorilor care beneficiaza de sprijin pentru exploatatiile de semi-subzistenta prevazute la art. 20 litera (d) punctul (i) al Regulamentului (CE) nr. 1698/2005. (Conform Deciziei 664/CE din 19 iunie 2006 privind adaptarea anexei VIII la Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei).

Furnizarea serviciilor de consiliere si consultanta se va realiza individual pentru fiecare fermier, pe baza acceptului acestuia fara discriminare pe criterii de varsta, sex, rasa, origine etnica, apartenenta politica sau religioasa etc.

In incheiere mentionez faptul ca in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Facultatea de Management Agricol a inceput in data de 19.01.2009 al treilea curs MAKIS (Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura), care dureaza o luna de zile. Participa 20 de cursanti de la Oficiile Judetene de Consultanta Agricola din 8 judete situate in zona de Vest a tarii, si anume: Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin. Aceste cursuri se  desfasoara pana in anul 2010

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>