Actiuni de consultanta agricola 1-15 ianuarie 2009

 

  • Intalniri cu crescatorii;
  • Cursuri MAKIS;   
  • Agricultura ecologica;
  • Cursuri pentru apicultori.   



 

Intalniri cu crescatorii de animale    

Intalnirile cu crescatorii de animale din judetul Ilfov organizate de OJCA Ilfov si I.N.C.D.B.N.A. Balotesti, direct in ferma, la crescator acasa - actiuni derulate in cadrul acordului comun de colaborare cu participarea cercetatorilor si consultantilor  agricoli - au demarat in anul 2009 pe data de 14 .01.2009 in comuna Dascalu, la un numar de patru crescatori de animale.

Fermierii Lungu Cristian (detinatorul unei microferme cu 20 de vaci in stabulatie libera, cu o productie medie zilnica de 500 de litri de lapte conform), Iacob Nicolae (posesor a  12 vaci si 200 de oi care doreste sa acceseze un proiect de modernizare a fermei), Dinita Nicolae (care si-a amenajat un spatiu pentru cresterea a 50 de porci si 10-15 taurasi) si Dobre Marin (care are un nucleu de 300 de oi Merinos deosebit de bine intretinute)  au beneficiat de ajutor si sprijin in actiunile pe care doresc sa le intreprinda.

Deplasarea in microferme si discutiile cu crescatorii mentionati au permis sa se facă aprecieri pertinente privind calitatea materialului biologic, productia, baza furajera, introducerea unor noi tehnologii de nutritie a animalelor etc. Cu acest prilej a fost oferit tuturor producatorilor vizitati, spre experimentare gratuita, bioaditivul furajer bazat pe bacterii acido - lactice nemodificate genetic, produs I.B.N.A. obtinut de doamna dr. Aurelia Soare, care a participat ea insasi la aceste vizite.

Actiunea urmeaza sa se extinda in anul 2009 la toti producatorii agricoli semnificativi din localitatile judetului. (Dumitru BUDESCU,   OJCA Ilfov)




Cursuri MAKIS la USAMV Banat

In data de 12.01.2009, a inceput la Timisoara, in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Facultatea de Management Agricol (imaginea de sus), cel de-al doilea curs MAKIS (Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura), care durează o luna.

Participa 20 de cursanti de la Oficiile Judetene de Consultanta Agricola din 8 judete situate in zona de Vest a tarii, si anume: Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin. In data de 19 01 2009 va Incepe cel de-al treilea curs MAKIS, la care vor participa alti 20 de ingineri consultanti din aceeasi zona.

In perioda noiembrie - decembrie 2008, s-a desfasurat primul curs de acest tip, absolventii urmand sa primeasca diplomele in luna februarie a acestui an. Aceste cursuri se vor desfasura pana in anul 2010. (Lila CIULU, OJCA Timis)




Agricultura ecologică în actualitate

In cadrul proiectului ,,Centrul-pilot transfrontalier de cercetare, dezvoltare si productie ecologică“ derulat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi la sfarsitul anului trecut, toti specialistii consultanti de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi au absolvit cursul de pregatire a expertilor in productie agricola ecologica.

Incepand din luna ianuarie 2009 vor fi organizate cursuri pentru 150 de producatori agricoli interesati de acest domeniu. Vor fi prezentate informatii de legislatie, management, marketing, tehnologii agricole si eficienta economica.

Interesul pentru acest domeniu este justificat de sprijinul acordat producatorilor agricoli cu preocupari in domeniu pentru accesarea fondurilor europene. (dr. ec. Camelia APETROAIE, O.J.C.A. Iasi)




Cursuri de pregatire profesionala pentru apicultori

Recent, Asociatia Crescatorilor de Albine Arges a fost gazda festivitatii organizate de catre Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Arges cu prilejul deschiderii cursului de ,,Lucrator in cresterea albinelor”. Cursul va fi frecventat de 40 de cursanti impartiti in doua grupe, toti fiind membri ai ACA Argeş.

La acest eveniment au participat din partea O.J.C.A. Arges Eugen Dulica, director executiv, Valentina Tintea, sef serviciu, si Sorin Dragomir, consultant, care au purtat discutii pe teme de specialitate cu persoanele participante.

    Cursantii dobandesc cunostinte, deprinderi, abilitati specifice meseriei, posibilitatea administrarii unei exploatatii agricole in conditii legale, facilitarea obtinerii de credite bancare (necesare si cofinantarii proiectelor europene), precum si posibilitatea de a beneficia de programe cu sprijin financiar intern si comunitar. Durata cursurilor este de 3 luni, iar continutul lor cuprinde pregatire teoretica si practica in tehnologia meseriei (conform standardelor ocupationale), protectia mediului, surse de energie neconventionala, standarde de calitate, legislatie, management si marketing, legislatie comunitara, contabilitate si gestiune economica, agricultura ecologica etc.

Din punct de vedere al atestarii pregatirii, absolventii cursurilor primesc certificat de calificare profesională in meseria respectiva, acestea avand avizul Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei. (Ing. Noemi RADUNA, OJCA Arges)

SURSA: Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA)

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>