Piata agricola - septembrie 2007

Pretul graului la bursa Paris a ajuns la 266,75 euro/tona;

Pretul painii se majoreaza in intreaga lume;

In mai multe judete scad preturile la legume;

Scade pretul la cartofi;

Au scazut vanzarile la produsele lactate.

.

 

Pretul graului la bursa Paris a ajuns la 266,75 euro/tona

Speculatiile potrivit carora cel mai mare exportator de grau al lumii, Rusia, si-ar putea reduce exporturile au condus la inregistrarea unui nou record in ceea ce priveste pretul graului la bursa de marufuri din Paris, care a ajuns la 266,75 euro pe tona. Aceasta supozitie a fost amplificata de Departamenul American pentru Agricultura care estimand o scadere de 3,8% a exporturilor de grane ale Rusiei, au afirmat ca "este foarte greu de anticipat ce masuri va lua guvernul de la Moscova, in ceea ce priveste modificarea preturilor graului si a taxelor vamale, dat fiind faptul ca alegerile electorale sunt programate pentru anul viitor.

Reprezentantul Uniunii Producatorilor Agricoli din Rusia , Serghei Sahovets a declarat ca Rusia a creat un grup de experti care sa propuna un set de masuri printre care s-ar putea numara modificarea taxelor vamale, dar si a cantitatii de grau exportat din rezervele de stat.

Un alt stat care a anuntat ca va introduce autorizatii pentru export este Kazahstanul. Autoritatile au justificat aceasta masura pentru a incerca sa reduca tranzactiile speculative. Cl mai probabila, Kazahstanul isi va reduce exporturile de cereale din cauza recoltelor slabe inregistrate anul acesta a anuntat Serghei Kuianov, purtatoer de cuvant al Ministerului Agriculturii de la Astana.

Introducerea autorizatiilor de transport pentru grau de catre Rusia si Kazahstan reprezinta un factor important de influentare a pretului graului, a opinat Sorin Vasloban de la firma de brokeraj Plantureux, din Paris, mai ales ca si alte state precum Ucraina au luat astfel de masuri de reducere a exportului de grau.

Cu toate acestea marile state importatoare, precum Egiptul, continua sa importe pentru a se asigura ca nu vor fi afectati de modificarile viitoare de pe piata cerealelor.

 

Pretul painii se majoreaza in intreaga lume

Pretul painii se majoreaza in intreaga lume, din cauza pretului tot mai ridicat la cereale, in special la grau, a anuntat Sindicatul International al Brutarilor si Patiserilor.

Contractele la termen pentru grau au atins in ultima saptamana valorice lele mai ridicate de pana acum, atat in Europa, cat si in SUA. Aceasta crestere vine ca efect al evolutie determinata de temerile privind oferta limitata si cererea puternica. In ultimele cinci luni, preturile cerealelor au crescut de peste doua ori.

Firmele de morarit si panificatie romanesti, s-au incadrat si ele in aceasta tendinta mondiala si, inca de la sfarsitul lunii iulie, pretul painii si al altor produse specifice cu 3-10%, in functie de zona, decizia avand la baza evolutia ascendenta a costurilor de achizitie a graului si a fainii.

Cresterea pretului painii a determinat Bruxelles-ul sa adopte masuri care sa duca la cresterea productiei. Astfel, Comisia Europeana (CE) urmeaza sa decida reintroducerea in circuitul agricol a patru milioane de hectare de terenuri arabile, pentru a permite majorarea productiei de cereale a UE, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, citat de Reuters. CE a anuntat deja ca intentioneaza sa renunte la restrictia care obliga fermierii sa lase necultivate 10% din terenurile agricole, in scopul refacerii solului. Anularea restrictiei le-ar permite fermierilor sa produca suplimentar 10-17 milioane de tone de cereale in 2008. Executivul UE ar putea mari si cotele pentru lapte, pentru a permite reducerea preturilor lactatelor, care au crescut semnificativ in ultimele cateva luni – a mai aratat oficialul francez, fara a preciza insa momentul cand aceasta masura va intra in vigoare. "Indraznesc sa afirm ca este vorba de o crestere pe termen lung a preturilor si trebuie sa reactionam", a mai spus Barnier, adaugand ca Executivul UE trebuie sa analizeze motivele si efectele cresterii preturilor la alimente asupra diferitelor sectoare economice. El a refuzat sa comenteze impactul preturilor mai mari ale alimentelor asupra inflatiei din zona euro

 

In mai multe judete scad preturile la legume

In mai multe judete din tara s-au constatat scaderi de preturi la legume in ultima saptamana. Cele mai semnificative s-au inregistrat in judetul Teleorman. Aici, pretul verzei a scazut cu 36% ajungand la o valoare medie de 1,75 lei/kilogram. In Sibiu un kilogram de varza se vindea, saptamana trecuta, cu 1-3 lei/kilogram, pana la un maxim de 2-3 lei/kilogram. Si in Cluj situatia a fost asemanatoare, iar preturile au scazut cu 30%. In Suceava scaderea a fost de 24%, in Ilfov pretul s-a diminuat ceva mai putin, cu doar 21%, iar cele mai mici scaderi de preturi au fost in Gorj (15%), Maramures (13%), Brasov (12%) si Calarasi (11%). Cele mai muci preturi pentru acest produs s-au practicat in judetul Suceava (0,9 - 1,0 lei/kilogram).

Castravetii au avut un pret cuprins intre 1 ai 4 lei/kilogram, maxima atingandu-se in judetul Prahova. Preturile cele mai mici s-au inregistrat in judetul Dolj (1-2 lei/kilogram). Alte scaderi de preturi semnificative s-au inregistrat in Bacau (335), Neamt (30%), Bucuresti (23%), Arad (27%), Gorj (22%), Buzau si Vrancea (18%) si Calarasi (10%).

Ardeiul gras s-a ieftinit, de asemenea, iar pretul de vanzare a oscilat intre 1,5 si 6 lei/kilogram, judetul Harghita fiind locul in care acest produs a avut cel mai mare pret. Minima s-a inregistrat in judetul Ialomita, unde pretul a fost de 1,5-2 lei/kilogram.

Tomatele au fost produsele ale caror preturi au crescut. Astfel, in judetul Valcea rosiile s-au scumpit cu aproximativ 80%. Un kilogram de rosii se vinde, in tara, la preturi cuprinse intre 1 si 6 lei/kilogram.

Si pretul cepei a mai crescut, ajungand chiar la valoarea de 6 lei/kilogram (in Covasna).

 

In Ilfov a scazut pretul la oua

Saptamana trecuta pretul oualor a inregistrat o scadere de 23%, in judetul Ilfov, comparativ cu saptamana precedenta, arata datele furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Aceasta scadere vine dupa ce in prima jumatate a lunii august in judetul Ilfov, ouale se puteau cumpara la preturile cele mai mari. Atunci, un ou se putea cumpara la un pret cuprins intre 40 si 45 de bani, iar la 26 august, pretul a scazut la 32,5 bani.

Producatorii bacauani care vindeau la aceleasi preturi la inceputul lunii august au mentinut valorile ridicate, astfel ca saptamana trecuta ouale s-au putut cumpara cu 40-45 de bani/bucata. La aceleasi valori se aliniaza si judetele Caras Severin si Vrancea , prin majorarile de pret de 6,25% fata de saptamana trecuta, cand pretul  era cuprins intre 35 si 45 bani.

Cele mai mari majorari de preturi au fost, insa, in Bucuresti, unde pretul varieaza intre 35 si 45 bani, fata de saptamana 13-19 august, atunci cand valorile se incadrau intre 25 si 30 de bani.

Printre judetele in care pretul oualor s-a majorat se  numara si Arges (unde ouale s-au scumpit cu 27%, atingand o valoare medie de 35 de bani), Constanta (35 bani/ou), Galati (16,6%-35 bani), Prahova (15,38% - 37 bani).

Cele mai mici preturi care s-au practicat, saptamana trecuta au fost in Iasi, Olt si Bistrita Nasaud unde ouale s-au vandut cu 25 si 30 de bani.

 

Scade pretul la cartofi

In ultima saptamana au survenit modificari in ceea ce priveste pretul de vanzare cu amanuntul al cartofilor pe pietele si targurile din tara. In ultima saptamana s-au inregistrat scaderi ale preturilor cartofilor in judetele Bacau (cu7%), Braila (18%), Brasov (14%), Caras Severin (12%), Cluj (12%), Hunedoara (14%), Mures (32%) si Suceava (20%), arata datele furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Majorari de pret s-au inregistrat in judetele Dambovita (cu 20%), Dolj (9%), Prahova 6% si Tulcea (10%). Cel mai ridicat pret s-a mentinut in Dambovita, Gorj si Maramures, unde cartofii s-au putut achizitiona la un pret cuprins intre 1,2 - 2 lei/kilogram; cel mai mare pret ramane in Brasov (1,8-2,5 lei/kilogram.

In judetele Bistrita Nasaud, Ialomita, Vaslui s-a comercializat la preturi minime de 0,8-1,3 lei/kilogram. Tendinta pentru urmatoarele doua saptamani pentru pretul cartofilor este de scadere, insa pentru luna viitoare se asteapta ca pretul cartofilor sa creasca constant. 

 

Au scazut vanzarile la produsele lactate din cauza dioxinei

Suspiciunea de contaminare cu dioxină a unor iaurturi Danone a afectat întreaga industrie a lactatelor, susţine Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui., relateaza Realitatea TV. Steriu a mai spus că informaţia privind suspiciunea de contaminare a fost mediatizată mult prea devreme şi că ar fi trebuit să fie făcută publică abia după efectuarea testelor de laborator.

Steriu a precizat că patronatele vor elabora în curând o strategie de informare cu privire la siguranţa alimentară a produselor lactate. Valeriu Steriu a declarat că nu au fost încă evaluate pierderile cauzate de scăderea vânzărilor la produsele lactate.

Săptămâna trecută, compania Danone a retras de pe piaţă un lot de iaurturi asupra cărora plana suspiciunea că ar fi fost contaminate cu dioxină. Testele de laborator au arătat însă că produsele conţineau dioxină în limitele admise.

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>