Retailul alimentar din Romania ar putea creste pana la 108 miliarde de lei in 2022 [estimare KeysFin & RetailZoom]

Retailul alimentar din Romania ar putea creste pana la 108 miliarde de lei in 2022 - estimare KeysFin si RetailZoomCifra de afaceri a retailului alimentar a crescut cu aproape 11,7% fata de 2020 si a fost cu 48% peste nivelul din 2017, la 93 de miliarde de lei in 2021. Pentru 2022 analistii KeysFin & RetailZoom estimeaza apropierea de pragul de 108 miliarde de lei pe fondul avansului consumului, dar mai ales al accentuarii presiunilor inflationiste.


Este o premiera pentru piata locala, prin parteneriatul cu RetailZoom am creat primul studiu complet bazat atat pe datele financiare si de localizare a punctelor de lucru ale companiilor, dar si pe date la nivel de categorii de produse, branduri, care surprind dinamica sezoniera a preturilor. Momentul este unul oportun, avand in vedere presiunile inflationiste din prezent, care desi estimam sa se tempereze in acest an, ne asteptam sa ramana semnificative pe termen mediu”, a declarat Diana Florescu, analist KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

 

FOCUS PE LANTURILE DE MAGAZINE LOCALE SI DE PROXIMITATE

Comertul local a inregistrat descrestere din punct de vedere numeric in ultimii ani, dar a consolidat bune reprezentari si ponderi semnificative ale vanzarilor prin retelele si magazinele independente mari, regionale. Contributia acestui canal de retail aduce o pondere semnificativa la nivel national, de aproximativ 10% din totalul vanzarilor de retail alimentar national.

Ne-am obisnuit sa numim comerciantii locali - retail traditional, iar abordarea noastra de segmentare a acestui canal propune doua tipuri de afaceri: pe de o parte lanturile de magazine locale ce concureaza direct cu jucatorii internationali, cu lanturile mari de retail, iar pe de alta parte magazinele mici, majoritatea independente, ce asigura acces de proximitate pentru cumparaturi zilnice, populatiei din toate zonele tarii.”, a declarat Bogdana Gheorghe, director general al companiei RetailZoom.

Comertul local reprezentat de retelele si supermarketurile locale numite de noi Local Key Accounts construiesc un retail de proximitate ce concureaza din ce in ce mai serios retelele internationale de retail. Numeric, acest univers este reprezentat de peste 400 de firme la nivel national, ce fac management pentru aproximativ 2.040 de magazine. Comertul local reprezentat de magazinele mici, traditionale este mult mai larg, avand un univers de 31.600 de companii la nivel national ce opereaza aproximativ 42.000 de puncte de vanzare, incluzand toate tipurile de magazine – profil alimentar, universal, cu (zone de) vanzare specializata, potrivit analistilor KeysFin & RetailZoom.

Evolutie retail alimentar Romania - studiu KeysFin si RetailZoom


Conform monitorizarilor RetailZoom, vanzarile magazinelor de tip LKA au inregistrat in 2022 o crestere valorica de +11.6% fata de 2021, nivel aflat sub valoarea medie a inflatiei – aspect regasit si in descresterea usoara a vanzarilor in bucati, de -1.6% versus 2021. Chiar daca performanta vanzarilor din comertul local a fost inferioara comertului international din Romania pentru 2022 (+17.2% versus 2021), retelele locale isi consolideaza pozitia in retail printr-un profil accentuat de proximitate – specific nu doar prin topul produselor din cosul de cumparaturi, cat si prin sortimentul local ori regional”, spune Bogdana Gheorghe, director general al companiei RetailZoom.

Studiu Retail Alimentar Romania - KeysFin si RetailZoom - top 5 lanturi magazine locale

 

COSUL DE CUMPARATURI ALIMENTAR AL ROMANULUI: LANTURILE LOCALE VERSUS CELE INTERNATIONALE

Cosul de cumparaturi alimentar din magazinele comertului local, desi este relativ similar cu cel din magazinele comertului organizat de retelele internationale, prezinta cateva diferente notabile in topul categoriilor de produse vandute – oferindu-i acestuia un profil accentuat de proximitate. Intre similaritatile din top 20 de categorii de produse gasim carnea cruda (proaspata si congelata), berea, bauturile racoritoare, cafeaua, apa imbuteliata, laptele & iaurturile, vinul - categorii ce se afla in topul alegerilor in ambele canale de retail. In comertul local, insa, intre prioritatile din cosul de cumparaturi se afla intr-o pozitie superioara mezelurile si branza cu greutate variabila, painea preambalata, alunele & semintele, chipsurile. In partea de diferentiere pentru comertul modern IKA, uleiul, branza preambalata, ouale si zaharul sunt in pozitii superioare, aratand preferinta cumparatorilor pentru ofertele pe care le regasesc in acest canal, se arata in studiul KeysFin & RetailZoom: Evolutia retailului alimentar din Romania, nivel record in 2022.

Pentru produsele nealimentare, dupa top 10 produse similare in comertul local fata de cel international (detergenti de rufe, hartie igienica, deodorant, prosoape de hartie, balsam de rufe, produse de curatenie, sampon, produse pentru igiena intima), alegerile cumparatorilor arata o pozitie superioara in vanzari pentru detergentul de vase si sapun, pentru bureti & lavete si insecticide.

Tipurile de produse ce au crescut cel mai mult in vanzari pe parcursul anului 2022, in retelele locale independente, sunt produsele pentru hrana animalelor de companie, produsele de bacanie si cafeaua & bauturile cu cafea.

 

PRETURILE ALIMENTELOR, DIN CE IN CE MAI MARI

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete (serie bruta) a crescut cu 4,4% in 2022 fata de 2021 (pentru comertul de marfuri alimentare, bauturi si tutun la nivel agregat s-a inregistrat un avans de peste 3 ori mai mic, de 1,4% in 2022 fata de 2021). Cifra de afaceri din comertul cu ridicata s-a majorat in 2022 cu 22% fata de anul anterior, iar cel cu produse alimentare, bauturi si tutun a avansat cu 16,9%, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Potrivit ultimelor date de la INS, indicele preturilor de consum al marfurilor alimentare, care reprezinta aproximativ 33% din cosul de consum al romanilor, a crescut in martie 2023 cu 21,6% fata de aceeasi luna din 2022. Cele mai mari scumpiri anuale din martie 2022, de peste 30% din categoria marfurilor alimentare, au fost la zahar (61%), unt (38%), cartofi (36.5%) si oua, cu 34% peste nivelul din martie 2022.

Nota: Studiul KeysFin & RetailZoom are la baza datele financiare anuale, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au avut ca domeniu principal de activitate codul CAEN: 4711 - comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun).

2021s – date segmentate si ajustate la nivelul Cifrei de afaceri. Sunt incluse doar companiile active, cu o cifra de afaceri de peste 5.000 de lei care au avut ca principal domeniu de activitate codul CAEN 4711. In plus, alte 128 de companii relevante, cu alte domenii de activitate au fost adaugate manual.

 

DESPRE KEYSFIN

KeysFin ofera solutii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare si juridice, rapoarte, grafice si analize actualizate la zi despre companiile din Romania si din strainatate, in vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania. KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania, direct de pe telefonul mobil.

 

DESPRE RETAILZOOM

RetailZoom este o companie de cercetare de piata, specializata in retail audit si in analiza aprofundata a datelor companiilor. RetailZoom ofera o gama larga de solutii si servicii, in special pentru retail (comercianti, producatori, distribuitori) - monitorizare vanzari si rapoarte de piata, distributie si cote de piata, evaluarea eficientei promotiilor si a strategiilor de pret implementate, intelegerea comportamentelor de cumparare si a experientelor de consum. RetailZoom este prezenta in Romania din 2012, dar asigura servicii similare si in Europa, Orientul Mijlociu sau Africa. RetailZoom dispune de o echipa de statisticieni, programatori si codificatori dedicata dezvoltarii serviciilor din Romania si ofera clientilor sai o expertiza de peste 20 de ani in acest domeniu.

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>