Mazapan de Toledo

 

 

Produsul traditional „Mazapan de Toledo" (IGP) din Republica Spania, a fost inregistrata in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate. 

 





 

 

Descrierea produsului traditional

Autoritatea competenta din statul membru:

Denumire: Subdireccion General de Calidad Agroalimentaria y Agricultura Ecologica. Direccion

General de Industria Agroalimentaria y Alimentacion. Subsecretaria de Agricultura, Pesca y Alimentacion del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentacion

Adresa: Paseo de la Infanta Isabel, no 1

E-28071 Madrid

Telefon (34) 913 47 53 94

Fax (34) 913 47 54 10

E-mail: sgcaproagro@mapya.es

Grup:

Denumire: Consejo Regulador de la Indicacion Geografica Protegida Mazapan de Toledo

Adresa: Paseo de Recaredo, no 1

E-45002 Toledo

Telefon (34) 925 22 87 10

Fax (34) 925 21 18 12

E-mail: —

Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )

Tipul produsului:

Clasa 2.4: Produse de panificatie, produse de patiserie, prajituri, produse de cofetarie, biscuiti si alte produse de brutarie

Descriere:

Se numeste „mazapan de Toledo” pasta fina si compacta obtinuta prin amestecarea sau framantarea cu zahar sau zaharuri a migdalelor crude, decojite si macinate.

Migdalele constituie ingredientul principal al pastei de „mazapan de Toledo”, in a carei compozitie trebuie sa predomine sau, cel putin, sa se regaseasca in proportie de 1 la 1, respectiv sa reprezinte 50 % din greutatea totala. Migdalele utilizate pentru obtinerea produsului „mazapan de Toledo” sunt din soirile dulci, decojite si cu un continut minim de grasimi de 50 %. Prin urmare, produsul „mazapan de Toledo” trebuie sa contina cel putin 26 % grasimi, pentru a respecta cerintele privind procentajul minim de migdale si continutul minim de grasimi al acestora.

Evaluarea caracteristicilor organoleptice se efectueaza in conformitate cu procedura de degustare a produsului „mazapan de Toledo”. Aceasta se bazeaza pe doua elemente principale:

senzatia olfactiva-gustativa: la evaluarea acesteia intervin simturile olfactiv si al gustului, reprezentand 66,5 % din punctajul total,

textura: celelalte senzatii obtinute in cavitatea bucala compun restul de 33,5 % din punctaj.

Produsele comercializate sub IGP „mazapan de Toledo” trebuie sa obtina un punctaj minim de 48 de puncte; in acelasi timp, niciunul dintre parametrii care masoara diferitele etape ale degustarii nu trebuie sa fie calificat drept „substandard” sau „inacceptabil”.

Aria geografica:

Provincia Toledo

Dovada originii:

Termenul de „mazapan” isi are cel mai probabil originea in araba vorbita in al Andalus (Andaluzia) in perioada de coexistenta a raselor si culturilor, respectiv in centrul si sudul Peninsulei Iberice, in cursul Evului Mediu.

Dupa terminarea dominatiei arabe, acest produs a continuat sa fie fabricat in orasul Toledo, atat in manastiri, cat si in alte asezaminte. Din acele timpuri pana in prezent, producatorii locali si provinciali au continuat fara intrerupere producerea de „mazapan de Toledo” prin metode artizanale, acumuland cunostinte si experienta insemnate.

Pentru a garanta consumatorilor autenticitatea „mazapan de Toledo”, produsele care sunt prevazute cu indicatia geografica protejata trebuie realizate de catre producatori stabiliti in localitati din provincia Toledo, facand obiectul unor controale efectuate de catre entitatea de certificare a produsului inclusa in structura de control.

Metoda de obtinere:

— Amestec de zahar sau zaharuri de diferite tipuri cu migdale crude, decojite si umidificate.

— Migdalele utilizate pentru obtinerea produsului „mazapan de Toledo” sunt din soirile dulci, decojite si cu un continut minim de 50 % grasimi, zaharurile folosite putand fi obtinute din sfeclă sau din trestie de zahar, miere, glucoza, zaharoza sau alte zaharuri naturale.

— Amestecul se marunteste, se framanta si se ambaleaza.

Legatura:

Desi zaharul s-a raspandit in intreaga Europa abia in secolul al XVI-lea, datorita cantitatilor importante aduse din America, cert este ca a fost utilizat intensiv in Andaluzia si in Sicilia, de unde era importat de castilieni, catalani, portughezi si italieni. Zaharul a concurat cu mierea, ajungand chiar sa inlocuiasca produsele apicole in prepararea unor deserturi si bauturi delicioase, in combinatii foarte variate.

In combinatie cu fructele seci si in special cu migdalele, zaharul a dat nastere unor produse de patiserie tipic orientale, din care numeroase exemple s-au pastrat pana in zilele noastre. Putem menționa martipanele de Toledo, turron (pe baza de nugat), pastele de migdale, asa-numitele „empinonadas”, migdalele invelite in caramel, precum si un sir nesfarsit de dulciuri traditionale din cele al caror secret de fabricatie este pastrat cu sfintenie, desi denumirile tradeaza originea lor araba: „alaju” de Cuenca si „alfajor” andaluz (adica „umplut”, aceasta fiind semnificatia cuvantului arab alhashu).

La Toledo, prepararea dulciurilor a devenit o arta elevata, subtila si plina de distinctie, reunind o multitudine de armonii si descoperiri fericite. La perfectionarea acestui mestesug au contribuit mostenirea araba si ebraica, precum si bunele practici ale maicilor din schituri si munca asidua a cofetarilor. Prestigiul si renumele dulciurilor toledane — care constituie fara indoiala principalul semn distinctiv al artei culinare locale — au fost enorme.

Carol V, dupa retragerea sa la Yuste, iar apoi fiul sau, Filip II, cereau sa li se aduca la curte martipane si alte dulciuri preparate in cetatea imperiala. Dulciurile toledane din acea epoca erau unanim considerate drept cele mai bune din intreaga Europa, pentru varietatea, originalitatea si rafinamentul lor. Lista de retete este interminabila.

Cea mai veche reteta de „mazapan” care a putut fi gasita apare in „Libro de guisados, manjares y potajes” a maestrului bucatar Ruperto de Nola, a carei prima editie in castiliana a fost publicata la Toledo in anul 1525, in preajma vizitei impăratului Carlos V.

In urma dispozitiilor regelui Filip III din 1615, a fost aprobat Ordinul de infiintare a breslei cofetarilor din Toledo („Ordenanza del Gremio de Confiteros de Toledo”), in care la punctul 10 este mentionata producerea de martipan, dupa cum urmeaza: „martipanele care vor fi produse trebuie insiropate cu migdale de Valencia si cu zahar alb, si nu altfel; in caz contrar, se va plati de fiecare data o amenda de o mie de maravedí”.

Exista, pe de alta parte, numeroase texte istorice, literare sau in periodice, in care se arata ca obtinerea de „mazapan” se realiza constant, in mod traditional si fidel retetei initiale in diferite localitati din provincia Toledo.

Reputatia denumirii de „mazapan de Toledo” este confirmata de numeroase texte istorice, literare si din periodicele diferitelor epoci, produsul in cauza fiind intotdeauna mentionat in legatura cu numele acestei provincii:

— Ramón de Mesonero Romanos (1803-1882), atunci cand se refera la martipan, in „Escenas matritenses”, il califica drept „o opera de arta”: „Ce i-as putea oferi fecioarei primelor mele iubiri care sa reuneasca in gradul cel mai inalt sensibilitatea și gustul cel mai delicat? O cutie de «mazapan de Toledo», am exclamat cu entuziasm, asezand pe masa darul”,

— Concepcion Arenal (1820-1923) dedica una dintre poeziile sale „cadourilor de Crăciun”. Le aduc omagiul lor, iar Valencia si Murcia ofera drept tribut lamai verzi, care cu portocale, curmale si rodii, struguri proaspeti si smochine uscate. Alicante si Jijona trimit turron tare si moale a carui splendoare intuneca stralucirea «martipanului toledan». Din Malaga vin stafide”, — Leopoldo Alas Urena (Clarin) (1852-1901). Intr-un articol din revista „Museum”, autorul romanului La Regenta comenteaza diferite opere ale Emiliei Pardo Bazan: „Toate amorurile celor doi ii dau cititorului o senzatie care seamana cu aceea de a manca felii de galbenus de ou indulcit («huevos hilados») uscate, cat e ziua de lunga, sau «mazapan de Toledo» care a prins gustul cutiei ori pandispan invechit …”,

— Enrique Gaspar (1842-1902). In opereta sa, „La tribu Salvaje”, jucata pentru prima data la 23 mai 1901, actiunea se desfasoara intr-o sala de clasa, in care copiii „canta” tabla inmultirii, iar profesorul hotaraste sa faca „o mica recapitulare de geografie politico-fizica, industriala si agricola” a peninsulei, in care elevii trebuie sa isi aminteasca pentru ce produs renumit este cunoscut fiecare oras: „La Gijon se gaseste cidru, la Toledo martipan”,

- Benito Perez Galdos (1843-1920) a petrecut multa vreme la Toledo, oras unde se desfasoara si actiunea unora dintre romanele sale. In „El audaz” mazapan de Toledo apare mentionat de două ori. In „Fortunata y Jacinta” gasim, de asemenea, mai multe referiri la „Mazapan de Toledo”, in fiecare caz in legatura cu pregatirile de Craciun.

Notorietatea si reputatia actuale ale „Mazapan de Toledo” se confirma prin numeroasele sarbatori si prin recunoasterea de care beneficiaza acest produs in diferitele mijloace de informare, in ghiduri gastronomice prestigioase si restaurante renumite.

Intre altele, produsului „Mazapan de Toledo” i se atribuie urmatoarele epitete: extraordinar, clasic, tipic, extrem de celebru, arhirenumit si specialitate gastronomica de prim ordin. Este deja o traditie ca vitrinele celor mai renumiti cofetari toledani sa fie decorate cu reproduceri elaborate si reprezentari religioase, heraldice sau de evenimente din viata de zi cu zi, sculptate in martipan.

Spre exemplu, prezentam o fotografie a vitrinei de pe strada Santo Tome de Toledo, in care este reprodusa din martipan, cu exceptionala exactitate, fatada „Portii cu Lei” („Puerta de los Leones”) a catedralei din Toledo.

Sarbatori si traditii proprii legate de martipan exista si in localitatile provinciei, unde se afla fabricile de „mazapan de Toledo”, intrucat reteta originala si mestesugul maestrilor artizani au depasit de secole zidurile cetatii imperiale. Fabricarea „mazapan de Toledo” reprezinta o traditie pentru Sonseca, Galvez, Consuegra, Fuensalida, Polan si alte sate.

„Mazapan de Toledo” apare in ghiduri gastronomice prestigioase, cu urmatoarele referinte:

— Ghidul Michelin: „Specialitatea gastronomica toledana de prim ordin este, fara indoiala, arhirenumitul «mazapan de Toledo», realizat pe baza de migdale si zahar”.

— Ghidul Campsa: „Toledo detine o oferta muzeala importanta si o arta gastronomica aleasa care trebuie descoperite, dincolo de renumitele sale martipane”.

Este prezent in listele de deserturi ale celor mai recunoscute restaurante din Toledo, cum ar fi Casa Aurelio, Venta de Aires, Adolfo si La Catedral, unele dintre acestea sugerand sau recomandand ca desert extraordinarul „mazapan de Toledo”.

Organism de control:

Denumire: Servicios de Inspeccion y Certificacion, S.L.

Adresa: C/ Ciudad, no 13-1o

E-45001 Toledo

Telefon (34) 925 28 51 39

Fax (34) 925 28 51 39

E-mail: —

Organismul de control Servicios de Inspeccion y Certificacion, S.L., in calitatea sa de organism de certificare, indeplineste cerintele stabilite prin standardul EN 45011.

Etichetare:

Etichetarea produsului „mazapan de Toledo” include mentiunea „INDICACION GEOGRAFICA PROTEGIDA MAZAPAN DE TOLEDO” si logotipul prin care organismul de control este identificat drept organismul de certificare a produsului.

Produsele pentru a caror preparare se utilizeaza ca materie prima „mazapan de Toledo IGP” pot fi livrate catre consumator in ambalaje cu mentiunea „Elaborado con Indicacion Geografica Protegida Mazapan de Toledo” („elaborat sub indicatia geografica protejata mazapan de Toledo”), insa fara aplicarea logo-ului comunitar, in conditiile in care: „mazapan de Toledo IGP”, certificat ca atare, constituie exclusiv unica pasta de martipan care a fost folosita pentru obtinerea produsului corespunzator, precum si utilizatorii mentiunii „Elaborado con Indicacion Geografica Protegida Mazapan de Toledo” sunt autorizati.

In acest sens, Consejo Regulador de la Indicacion Geografica Protegida Mazapan de Toledo (Consiliul de reglementare al indicatiei geografice protejate mazapan de Toledo), in calitatea sa de titular al dreptului de proprietate intelectuala acordat prin inregistrarea denumirii „mazapan de Toledo IGP”, autorizeaza utilizarea mentiunii „Elaborado con Indicacion Geografica Protegida Mazapan de Toledo” pentru produsele obținute.

Consiliul de reglementare al indicatiei geografice protejate mazapan de Toledo inscrie in registrele corespunzatoare pe utilizatorii autorizati sa faca mentiunea „Elaborado con Indicacion Geografica Protegida Mazapan de Toledo” si vegheaza la utilizarea corecta a denumirii protejate.



Sursa: www.agriculturae.ro


Imagini cu prepararea produsului mazapan, gasiti pe:

www.youtube.com/watch?v=l2gT8wKDsFs&feature=related

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>