Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP)

Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate IGPComisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.


Aceasta noua denumire va fi adaugata in lista celor 1 661 de produse alimentare care sunt protejate la nivelul european si se alatura celor 12 produse romanesti deja recunoscute si inregistrate: Magiun de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salam de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Novac afumat din Tara Barsei (Indicatie Geografica Protejata), Scrumbie afumata de Dunare (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Carnati de Plescoi (Indicatie Geografica Protejata), Cascaval de Saveni (Indicatie Geografica Protejata), Salata cu icre de stiuca de Tulcea (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata), Salata traditionala cu icre de crap (Specialitate Traditionala Garantata), Placinta dobrogeana (Indicatie Geografica Protejata) si Pita de Pecica (Indicatie Geografica Protejata).

Lista tuturor indicatiilor geografice protejate poate fi gasita in baza de date eAmbrosia.

Denumirea produsului „Salinate de Turda - IGP” a dobandit protectia pe sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP) in baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare.

Indicatia geografica protejata (IGP) evidentiaza legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.

Salinate de Turda – IGP” este preparat de carne, fiind un produs afumat si uscat, obtinut prin procesul de sarare umeda cu saramura naturala (numita popular in zona „maratoare” sau „muratoare”), in amestec cu mixul de condimente, zaharuri si culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esenta tare (fag), a urmatoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafa, cotlet, piept si pulpa, urmata de o etapa de maturare-uscare timp de 20-28 de zile. 

Salinate de Turda – IGP ” se comercializeaza sub denumiri diferite in functie de piesa anatomica a carcasei de porc care reprezinta materia prima si anume: ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc. Produsul „Salinate de Turda – IGP” este prezentat ambalat sau ca bucati intregi sau feliate.

Toate etapele specifice procesului de productie pentru obtinerea produsului „Salinate de Turda -IGP” se desfasoara in aria geografica delimitata, respectiv Municipiul Turda si comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscos, din judetul Cluj. Procesul de productie a produsului „Salinate de Turda -IGP” cuprinde urmatoarele etape specifice: pregatirea materiilor prime/a ingredientelor, transare, dezosare si alegerea carnii, sarare umeda cu saramura naturala („maratoare”) din aria geografica, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esenta tare (rumegus de fag), uscare timp de 20-28 de zile.

Salinate de Turda – IGP” este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sarate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisiei.

La fabricarea produsului „Salinate de Turda” sunt utilizate urmatoarele ingrediente:

 

    • Carcasa de porc proaspata/refrigerata sau congelata care provine de la animale sanatoase, sacrificate in conditiile prevazute de lege, transata si dezosata in cele 4 parti anatomice;
    • „Maratoarea” (sau „Muratoarea”) este o solutie salina (saramura), omogena, existenta, in mod natural in judetul Cluj;
    • Mix de condimente (sare, mustar, ienupar, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scortisoara), zaharuri, culturi lactice (starter).

 

 

Legatura produselor din carne „Salinate de Turda-IGP” cu regiunea de productie rezulta din indelungata traditie a locuitorilor din zona, folosind metoda de conservare prin saramurarea si afumarea carnii, in perioadele de iarna, dupa taierea porcului, fapt cunoscut din vremuri stravechi. Procesul de sarare umeda prin utilizarea „maratorii” pentru conservarea carnii se realizeaza cu saramura recoltata din fantanile cu apa sarata din zona (Micesti, Valea Florilor, Valea Sarata Turda).

Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul ca prin metodele naturale de saramurare, condimentare si maturare in conditii controlate (umiditate, temperatura) se pastreaza fragezimea si suculenta carnii.

Calitatea si caracteristicile produsului „Salinate de Turda” sunt rezultatul factorilor naturali si/sau umani din zona, pentru care exista inscrisuri si referinte bibliografice.

Spre deosebire de alte produse similare, produsul „Salinate de Turda - IGP” are urmatoarele caracteristici specifice:

    • aspect exterior: caracteristic partii anatomice care a constituit materia prima, culoare rosu inchis la exterior, aspect uniform si culoare predominant rosu-inchis, in cazul pulpei si mai neuniform si de culoare predominant rosu-deschis, in cazul pieptului de porc; ceafa prezinta o culoare rosiatica cu un usor aspect marmorat (bucati mici de grasime dispersate in masa musculara); cotletul are o culoare rosu inchis, uniforma fara grasime in compozitie; suprafata nelipicioasa, fara mucegai sau corpuri straine;
    • in sectiunea transversala: culoare cu nuante de la rosu-inchis la rosu-deschis, cu consistenta ferma, usor elastica, care la taiere isi pastreaza integritatea;
    • gust si miros – sarat, specific procesului, aroma specifica produselor din carne afumate cu lemn de esenta tare.


Cererea de inregistrare in vederea dobandirii protectiei IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost inaintata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de catre grupul aplicant ASOCIATIA PENTRU PROMOVAREA SALINATELOR DE TURDA (APST), din judetul Cluj (procesator: CIA ABOLIV S.R.L. din comuna Mihai Viteazu, str. Morii, nr. 99A, judet Cluj).

Grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012, conform caruia acesta trebuie sa contribuie la garantarea calitatii, reputatiei si autenticitatii produsului “Salinate de Turda - IGP” pe piata, prin monitorizarea utilizarii comerciale a denumirii si informarea autoritatilor competente, in vederea asigurarii protectiei juridice. Totodata, grupul aplicant trebuie sa desfasoare activitati de informare si promovare a produsului catre consumatori.

Documentatia este publica pe site-ul www.madr.ro, la link-ul https://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/2021/Salinate-de-Turda/caiet-de-sarcini-Salinate-de-Turda-2021.pdf 

Salinate de Turda - IGP

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>