Bautura traditionala poloneza „CZWÓRNIAK”

 

 

 

Bautura CZWÓRNIAK, obtinuta din miere, a fost inregistrata ca specialitate traditionala garantata (STG) in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, prin Regulamentul (CE) Nr 509/2006






 

 

Produsul traditional „CZWÓRNIAK”

Denumirea

Denumirea „czwórniak” deriva de la cifra „4” (PL: „cztery”) si se refera in mod direct la compozitia si modul de obtinere cu traditie istorica folosite la prepararea „czwórniak” — si anume la proportiile determinate de apa si miere in mustul de mied, care sunt de o parte miere la trei parti apa.


Tipul produsului

Clasa 1.8 — Alte produse

 

Descrierea produsului alimentar

„Czwórniak” este un tip de mied, o bautura limpede obtinuta prin fermentatia mustului, caracterizata prin aroma si gustul de miere ale materiei prime utilizate.

Aroma „Czwórniak” poate fi amplificata de gustul mirodeniilor utilizate. Culoarea produsului poate varia de la auriu la chihlimbariu inchis, in functie de varietatea de miere utilizata la productia acestuia.

Caracteristicile fizico-chimice ale miedului „czwórniak” sunt:

  • continut de alcool: 9-12 % vol.
  • zaharuri reducatoare dupa inversiune: 35-90 g/l,
  • aciditate totala exprimata in concentratie de acid malic: 3,5-8 g/l,
  • aciditate volatila exprimata in concentratie de acid acetic: max. 1,4 g/l,
  • continut total de zahar, calculat pe baza concentratiei reale de alcool (in % vol.) inmultita cu 18: min. 240 g,
  • extract nereducator: nu mai putin de: 15 g/l, si 20 g/l, in cazul miedului cu fructe,
  • cantitate de sedimente: min. 1,3 g/l, in cazul miedului cu fructe.

Se interzice utilizarea conservantilor, a stabilizatorilor si a colorantilor si aromelor artificiale la productia de „czwórniak”.


Descrierea modului de obtinere a produsului alimentar

Materii prime

Miere naturală de albine, avand urmatorii parametri:

  • continut de apa: max. 20 % (m/m),
  • continut de zaharuri reducatoare: min. 70 % (m/m),
  • continut de zaharoza, inclusiv melezitoza: max. 5 % (m/m),
  • aciditate totala: 1-5 ml de solutie de 1 mol/l NaOH pentru 100 g de miere,
  • continut de 5-hidroximetilfurfurol (HMF): max. 4,0 mg/100 g de miere.
  • Levura pentru mied de fermentatie superioara — se utilizeaza pentru prepararea de mied cu continut ridicat de alcool.

Ierburi aromatice și mirodenii: cuisoare, scortisoara, nucsoara sau ghimbir.

Sucuri naturale de fructe sau fructe proaspete.

Modul de obtinere

Etapa 1- Brasajul (fierberea) mustului de mied la o temperatura cuprinsa intre 95 °C si 105 °C.

Proportiile necesare pentru prepararea „czwórniak” sunt: o parte miere la trei parti apa (eventual apa si suc de fructe), la care se pot adauga ierburi aromatice sau mirodenii. Pentru a produce mied cu fructe, cel putin 30 % din volumul de apa trebuie inlocuit cu suc de fructe.

Respectarea stricta a proportiilor de apa si miere si obtinerea extractului necesar intr-un cazan pentru brasaj dotat cu o manta de abur. Aceasta metoda de brasaj impiedica caramelizarea zaharurilor.

Etapa 2 - Racirea mustului pana la 20 °C-22 °C, temperatura ideala pentru multiplicarea levurii.

Mustul trebuie racit in aceeasi zi in care a fost produs, iar timpul de racire depinde de eficacitatea instalatiei de racire. Racirea garanteaza siguranta microbiologica a mustului.

Etapa 3 -Adaugarea levurii — Adaugarea unei solutii de levura peste must intr-un bazin de fermentare.

Etapa 4 -

A. Fermentație puternica: 6-10 zile. Meninerea temperaturii la max. 28 °C garanteaza derularea corecta a procesului de fermentatie.

B. Fermentatie usoara: 3-6 saptamani. Perioada de fermentație usoara permite obtinerea parametrilor fizico-chimici corespunzatori.

Etapa 5 - Tragerea mustului fermentat, separat de sedimente.

Dupa obtinerea unui continut de alcool de cel putin 9 % vol., ar trebui efectuata o tragere inainte de invechire. Aceasta garantează obtinerea caracteristicilor fizico-chimice si organoleptice corespunzatoare ale miedului. Faptul de a lasa mustul fermentat deasupra drojdiilor dupa expirarea perioadei de fermentatie usoara are efecte negative asupra caracteristicilor organoleptice, din cauza autolizei drojdiilor.

Etapa 6 - Invechire (maturare) si transvazare (decantare) — repetarea operatiunii in functie de necesitati pentru a impiedica aparitia unor procese nedorite in drojdii (autoliza drojdiilor).

In timpul procesului de invechire, este posibil sa se efectueze anumite operatiuni, cum ar fi pasteurizarea si filtrarea. Aceasta etapa este esentiala in vederea obtinerii caracteristicilor organoleptice specifice ale produsului. Perioada de invechire a „czwórniak” este de cel putin un an.

Etapa 7 - Aromare (compozitie) — aceasta etapa se refera la prepararea unui produs final avand caracteristicile organoleptice si fizico-chimice specifice ale „czwórniak”.

Pentru a garanta respectarea parametrilor necesari, este posibil sa se corecteze

caracteristicile organoleptice si fizico-chimice prin adaugarea de:

  • miere pentru a indulci miedul,
  • ierburi aromatice si mirodenii.

Turnarea in recipiente unitare la o temperatura aflata intre 55 °C si 60 °C. Se recomanda ca „czwórniak” sa fie prezentat in ambalaje traditionale, cum ar fi: damigene, recipiente din ceramica sau butoaie de stejar.

Specificitatea produsului sau alimentar

Specificitatea „czwórniak” se datorează:

· modului de preparare a mustului (compozitia si proportia materiilor prime),

  • modului de invechire si maturare,
  • caracteristicilor sale fizico-chimice si organoleptice.

Unicitatea gustului si mirosului miedului „czwórniak” se datoreaza continutului adecvat de zahar si alcool.

Datorita proportiilor stricte ale ingredientelor utilizate la producerea sa, „czwórniak” are o consistenta tipic vascoasa si fluida, care il diferentiaza de alte tipuri de mied.

Caracterul traditional al produsului alimentar

In Polonia, productia de mied reprezintă o traditie veche de peste o mie de ani, caracterizata printr-o mare diversitate. Ca urmare a dezvoltarii si imbunatatirii de-a lungul secolelor a modului de obtinere au aparut multe tipuri de mied. Traditia producerii de mied dateaza de la inceputul suveranitatii statale a Poloniei. In anul 966, diplomatul, comerciantul si calatorul Ibrahim ibn Yaqub a scris: pe langa mancare, carne si pamant de arat, tara lui Mieszko I are din belsug mied, astfel fiind numite bauturile alcoolice si vinurile slave”. (Mieszko I a fost primul domnitor istoric al Poloniei).

Eposul national polon „Pan Tadeusz” de Adam Mickiewicz, care relateaza povestea nobilimii intre 1811 si 1812, contine numeroase informatii privind productia, consumul si diferitele tipuri de mied. De asemenea, miedul este mentionat in poemele scriitorului Tomasz Zan (1796 — 1855), precum si in trilogia lui Henryk Sienkiewicz in care sunt descrise evenimentele istorice din Polonia secolului XVII („Ogniem i mieczem”, publicata in 1884, „Potop”, publicată în 1886 și Pan Wołodyjowski”, publicată în 1887 si 1888).

Impartirea traditionala a miedului in patru categorii, si anume „półtorak”, „dwójniak”, „trójniak” si „czwórniak” a existat in Polonia de secole si se pastreaza chiar si in zilele noastre in constiinta consumatorilor.

Proportiile de apa si miere pentru „czwórniak” sunt precizate astfel: „Numai miedul produs dintr-o parte miere naturala si trei parti apa se poate numi «czwórniak»”.

Cerinte minime si proceduri de control

Controalele obligatorii cuprind:

  • respectarea proporțiilor determinate ale ingredientelor din mustul de mied,
  • respectarea perioadei de învechire,
  • caracteristicile organoleptice ale produsului finit (gust, miros, culoare, limpezime),
  • indicatorii fizico-chimici ai produsului finit: conținut de alcool, conținut total de zahăr, zaharuri reducatoare dupa inversiune, aciditate totala, aciditate volatila, extract nereducator, cantitate de sedimente in cazul miedului cu fructe — valorile ar trebui sa corespunda valorilor mentionate in caietul de sarcini.

Controalele obligatorii se efectuează cel putin o data pe an.

Denumirea si adresa grupului solicitant

Denumire: Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo — Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego

  • Adresă: ul. Czackiego 3/6

PL-00-043 Warszawa

  • Telefon (48) 22 828 27 21
  • E-mail: krwim@sitspoz.pl
  • Polonia


Sursa: www.agriculturae.ro

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>