Traieste natural, mananca traditional! Campanie de promovare a produselor traditionale romanesti

Traieste natural mananca traditional - Campanie de promovare a produselor traditionale romanestiSa mananci traditional romaneste nu este un moft si nici un slogan oarecare de marketing. Este perpetuarea unui fel romanesc de a fi la care suntem adaptati biologic, este mentinerea in circulatie a unui patrimoniu national, gustul si savoarea cu care au crescut generatii dupa generatii si un sprijin pentru truda unor maini de roman.

Radio Romania Antena Satelor, cu sprijinul Asociatiei Pro Consumatori, desfasoara in perioada 15 martie - 30 martie 2019 campania media "Traieste natural, mananca traditional!", un demers de promovare a produselor traditionale romanesti sustinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si Fundatia Maine va fi mai bine.

Obiectivul concret al campaniei radio derulate de Antena Satelor este acela de a incuraja consumul de produse traditionale romanesti, preparate dupa retete vechi, fara adaosuri de aditivi, si de promovare a micilor producatori din zona rurala.

Seria de emisiuni de dezbateri radio va fi, totodata, prilej de analiza a problemelor cu care se confrunta producatorii de produse traditionale romanesti. Alte teme abordate in emisiuni vor fi legate de perspectivele anului 2019 privind comertul cu produse traditionale, inregistrarea produselor traditionale la nivel national si european, programele guvernamentale si europene de sustinere a producatorilor de produse traditionale, siguranta alimentara a produselor traditionale, aspecte fiscale si legislative specifice, precum si alte teme de interes pentru producatorii si consumatorii de produse traditionale.

Informari si articole online care sa sprijine mesajul si obiectivele campaniei se vor posta pe site-urile Radio Romania Antena Satelor, Asociatia Pro Consumatori si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Campania beneficiaza si de sustinerea unor personalitati ale vietii culturale si sportive precum: Ivan Patzaichin, Daniela Sofronie, Mitica Popescu, Mihai Malaimare, Alexandru Pugna, Constantin Enceanu, Ovidiu Purdea Somes.

"Studiile realizate de APC in ultimii ani au scos la iveala o serie de aspecte mai putin placute ce tin de calitatea produselor alimentare fabricate la nivel industrial, cum ar fi: carnati taranesti cu 7 E-uri, 9 din 10 marci de carnati sunt afumati cu fum lichid/aroma de fum, 4 din 10 marci de carnati sunt colorati cu carmin, 3 din 10 marci de salam de vara nu contin carne de vita, 7 din 10 marci de parizer contin monoglutamat de sodiu si carmin, 4 din 10 marci de crenvursti contin carmin, 7 din 10 marci de paine feliata si ambalata contin conservanti, 8 din 10 marci de bulion/pasta de tomate sunt fabricate din concentrat de tomate de provenienta necunoscuta pentru consumatori, 8 din 10 marci de lapte contin lapte prelucrat, 3 din 10 marci de ardei capia contin zaharina, castraveti din India, murati in Romania cu adaos de metabisulfit de sodiu si clorura de calciu, zacusca cu ciuperci si 5 lingurite de zahar, dulceata de zmeura cu carmin si aroma de dude. Acestea sunt doar cateva din concluziile studiilor realizate de APC care arata cat de mult au fost denaturate alimentele consumate de romani. Alternativa la astfel de produse o constituie produsele traditionale atestate, al caror pret de vanzare este mai mic decat cel al produselor Premium fabricate de industrie." conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.


Ivan Patzachin - canoist

"Sunt Ivan Patzachin si as vrea sa transmit tuturor romanilor sa manance cat mai bine, sa manance ca la mama acasa. Asta inseamna ca trebuie sa avem grija de produsele noastre, de traditiile noastre, trebuie sa le promovam pentru ca avem traditii frumoase, suntem un popor de oameni buni, primitori. Sa mancati traditional, sa traiti natural!"

 

Adrian Benta - Consultant fiscal, auditor financiar

"Sunt Adrian Benta, consultant fiscal si un prieten al Antenei Satelor. Sunt aici ca sa confirm si eu ca sunt adeptul programului "Traieste natural, mananca traditional!", ce isi propune sa promoveze produsele traditionale. Imi aduc aminte de cand eram in copilarie ce buna era mancarea bunicii, ce bun era un bulz din branza de burduf cu un ou de la o gaina din curte. Ne aduce aminte de faptul ca aceasta tara este frumoasa, este bogata si mai ales, poate sa produca bunuri naturale, traditionale. Este timpul sa revenim la aceste traditii si sa consumam produse alimentare naturale."

 

Alexandru Pugna - Secretar de Stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale

"Sunt Alexandru Pugna, secretar de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. De copil, am mancat bunatatile pregatite in mod traditional de bunica si mama mea. Pentru mine mancarea traditionala a fost si va ramane cea mai buna si sunt convins, cea mai sanatoasa mancare dupa care, atunci cand sunt departe de casa, tanjesc. Va invit sa mancati produsele noastre traditionale, mancarea romaneasca traditionala, sanatoasa si delicioasa! Gasiti multe date in Registrul pus la dispozitie de Ministerul Agriculturii. Traiti natural, mancati traditional!"

 

Constantin Enceanu - interpret de folclor

"De mic am fost crescut cu produsele traditionale. Parintii si bunicii m-au crescut sanatos pentru ca am mancat sanatos. Va invit sa consumati cat mai multe produse traditionale! Ele ne fac sa fim mai voiosi, mai sanatosi si mai dornici de viata. Sustin campania Radio Romania Antena Satelor "Traieste natural, mananca traditional!".

 

Daniela Sofronie - gimnasta

"Sunt gimnasta Daniela Sofronie, campioana olimpica la Atena in 2004 si campioana europeana. Vreau sa va transmit ca sustin campania demarata de Radio Romania Antena Satelor "Traieste natural, mananca traditional! Pe langa miscare, sportul inseamna si o alimentatie sanatoasa. De aceea, de cand ma stiu, consum produse romanesti fara aditivi, fara chimicale si va invit si pe dumneavoastra sa o faceti. Astfel va veti proteja sanatatea si cu ajutorul miscarii va veti dezvolta armonios.Traiti natural, mancati traditional!"

 

Gabriel Predoi - prof. univ., decanul Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti

"Sunt profesorul Gabriel Predoi, decanul Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti din cadrul UMASV Bucuresti. Sustin campania "Traieste natural, mananca traditional!, o campanie deosebita, o campanie care impune sa ne comportam de maniera pe care am precizat-o avand in vedere ca organismul animal, organismul omului a fost construit si este construit sa metabolizeze alimente obtinute dintr-o dezvoltare naturala de la plante, valorificarea plantelor de catre animale, valorificarea animalelor la nivelul productiilor lor, de la lapte, carne, preparate din lapte, preparate din carne ceea ce inseamna ca organismul uman prin metabolizare va avea parte de o sanatate foarte buna. Ca atare, campania o consider extraordinara si dragi romani: sa consumam natural, sa mancam traditional!"

 

Gindrovel Dumitra - medic de familie

"Sunt doctor Gindrovel Dumitra, medic de familie. Vreau sa va spun ca sunt una dintre persoanele care consuma produse traditionale, obtinute in mod traditional de catre parintii mei, respectiv de catre pacientii mei intr-o localitate din mediul rural. Va recomand tuturor sa consumati produsele traditionale din Romania pentru ca asa cum se poate vedea si cum stiti produsele traditionale ajuta sa fim o natie sanatoasa. Din acest motiv, sustin campania: "Traieste natural, mananca traditional!"

 

Mihai Malaimare - actor

"Sunt Mihai Malaimare si sustin campania: "Traieste natural, mananca traditional! Cred ca in miscarea acestui secol, in miscarea populatiei, in miscarea gandurilor, hrana constituie un element fundamental si cel care va face diferenta dintre o tara si un popor dezvoltate si dintre o tara dezvoltata si o tara care ramane in urma. Cred ca in acest secol XXI atat de vijelios, atat de greu de inteles, agricultura va insemna pentru fiecare tara, pentru fiecare popor nu doar sursa de hrana, ci si semnalul ca intoarcerea catre traditie nu este un lucru de rusine ci un lucru absolut obligatoriu, firesc in orice tara.Traditia poate defini drumuri in perspectiva, drumuri care nu se abat, drumuri care nu ratacesc. Este important ca in aceasta calatorie, in acest secol, oamenii sa fie sanatosi, iar sanatatea fizica merge mana in mana cu sanatatea spirituala. Asadar sa ne hranim sanatos si sa traim dupa cum ne-au invatat stramosii!"

 

Mitica Popescu - actor

"Sunt actorul Mitica Popescu. Marturiesc ca m-am straduit sa mananc in permanenta produse autohtone.Se pare ca uneori am reusit. Va sfatuiesc si pe dumneavoastra sa cautati si sa aveti sansa sa consumati numai si numai produse autohtone!"

 

Ovidiu Purdea Somes - interpret de folclor

"Barbat fire blastamata,
Unde-mi umbli ziua toata?
Umblu mandra prin Ardeal,
Mananc traditional si
Traiesc fain natural.....Sunt Ovidiu Purdea Somes, om popular din dealul Clujului si sustin campania realizata de Radio Romania Antena Satelor in colaborare cu MADR: "Traieste natural, mananca traditional!".

 

Doina Plesca - prof. univ, medic primar pediatru

"Numele meu este Doina Anca Plesca, sunt profesor universitar, medic primar pediatru, medic primar neurologie pediatrica si medic specialist pneumologie pediatrica. Prin natura profilului meseriei mele de pediatru sunt un cetatean care promoveaza starea de sanatate si cand spunem stare de sanatate ne referim prioritar la ceea ce mancam pentru ca de asta depinde si calitatea vietii noastre si implicit a copiilor nostri. Este foarte important sa consumam produse naturale, sa indrumam pacientii nostri in a administra copiilor alimente naturale: legume, fructe cat mai multe,produse de carne de calitate, oua care in felul acesta sa asigure o stare de nutritie buna, o dezvoltare motorie, somatica si nu in ultimul rand psihica de calitate viitorilor adulti ai tarii noastre."

 

Silvia Bogdan - consultant in management financiar

"Sunt Silvia Bogdan, consultant in management financiar si presedintele unei organizatii de educatie pentru tineri. Ma bucur sa am ocazia de a evidentia avantajele consumului de produse romanesti si ca atare a initiativei Radio Romania Antena Satelor.

Consider ca printre avantajele consumului de produse traditionale romanesti se numara si acela ca sprijina producatorii locali, nationali si regionali sa isi dezvolte afaceri care sa ofere locuri de munca pentru oamenii din zonele respective. De asemenea, determina un impact semnificativ asupra economiei locale si nationale. Nu in ultimul rand producatorii au posibilitatea sa plateasca taxe si impozite si care atare sa contribuie la dezvoltarea locala in zona in care isi desfasoara activitatea. Mi se pare foarte important mai ales pentru noi cei care consumam produse autohtone , care suntem in cautare de produse ecologice sa fie perpetuata traditia prin consumul produselor din imediata apropiere dar si produse care sunt autentice fiind indiscutabil mult mai proaspete decat cele din impot. De asemenea, consider ca produsele romanesti mai ales din gospodariile mici ofera calitate si gust mai bun, iar nivelul de procesare cred ca este mult mai mic si ca atare chiar daca ni se pare ca ar putea costa mai mult cred ca merita toata atentia noastra. Felicit Radio Romania Antena Satelor pentru aceasta campanie de sustinere a produselor traditionale si a producatorilor autohtoni. E o initiativa care merita si va incurajez sa faceti la fel".

 

Vasile Lungu - inginer agronom, fermier

"Ma numesc Vasile Lungu, sunt inginer agronom, fermier in judetul Iasi. Sustin campania "Traieste natural, mananca traditional!". In ferma pe care o conduc obtinem foarte multe alimente, nu doar pentru familie, ci si pentru piata agroalimentara. Suntem producatori de struguri, fructe, lapte de capra, carne. Avem grija in permanenta ca toate alimentele pe care le producem sa le producem natural, cu cat mai putine pesticide pentru a asigura o securitate alimentara nu doar familiei, ci si tuturor cetatenilor din Romania".

 

Teodor Frolu - arhitect

"Sunt Teodor Frolu si sunt arhitect.V-ati gandit vreodata ca sarmaua este la fel de importanta ca si Castelul Peles pentru identitatea noastra nationala? Cred ca nu. Dar sarmaua e de mai multe feluri, astfel incat nu avem o sarma care reprezinta Romania. Avem sarmaua de Bucovina, sarmaua de Moldova, sarmaua de Dobrogea, sarmaua de Ardeal. E foarte important cand vorbim de produs traditional sa punem accentul pe local, pe componenta locala ce ne defineste si ne reprezinta. Intotdeuna cand vorbim despre traditional trebuie sa spunem sarmaua de Romania din Bucovina".

  

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>