KeysFin: Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016

Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016Sezonul de Craciun va fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru producatorii de cozonaci din Romania, afacerile cu acest produs urmand sa ridice cifra de afaceri anuala a acestor firme peste nivelul de 1,5 miliarde de lei, arata o analiza realizata de KeysFin. Potrivit datelor KeysFin, pe piata romaneasca activeaza peste 50 de companii producatoare de cozonaci, cele mai multe fiind infiintate in 1994 (12). Cele mai vechi sase firme din domeniu apar in statistici inca din 1991.


Afacerile firmelor producatoare, printre care cele mai cunoscute sunt SC Vel Pitar SA si SC Boromir IND SRL, au evoluat sustinut in ultimii ani, de la 1,19 miliarde de lei in 2011 la 1,41 miliarde de lei in 2015, iar perspectivele anului 2016, avand in vedere datele financiare partiale, indica faptul ca, in premiera, se va depasi granita de 1,5 miliarde de lei.

„Statistica ia in calcul numai firmele care au declarat legal productia acestui tip de produs. Exista, bineinteles, o marja statistica ridicata, avand in vedere ca, in preajma Sarbatorilor de Paste sau de Craciun, sunt foarte multi producatori de panificatie care isi reorienteaza productia catre cozonac, pasca si alte specialitati”, afirma analistii KeysFin.

Datele financiare arata ca afacerile cu cozonaci sunt un business cu potential, dovada ca profitabilitatea firmelor producatoare s-a dublat in intervalul 2011-2015 de la 36,4 milioane lei la 82,2 milioane lei. 

Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016 - grafic


Numarul salariatilor din acest sector a avansat, in perioada analizata, de la 10383 la 11182 de angajati. 

„Vorbim de piata legala din acest sector. O perspectiva mai larga, care sa includa si activitatile din zona gri a economiei dubleaza practic aceste cifre, profitabilitatea celor care evita taxele fiind, bineinteles, superioara”, au mai spus expertii.

Rezultatele financiare pozitive sunt sustinute si de faptul ca dintre cei 50 de producatori luati in calcul de KeysFin, numai trei se afla in insolventa.

 

Cati cozonaci mananca romanii de Craciun?

In perioada sarbatorilor de iarna, patiserii si brutari mizeaza pe un consum de aproape 10 milioane de cozonaci. Potrivit datelor Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), consumul de cozonaci a crescut in fiecare an cu aproximativ 1 milion de bucati, de la 7,3 milioane in 2014, la 8,1 milioane in 2015.

„In conditiile in care conditiile economice s-au imbunatatit, iar romanii si-au vazut veniturile in crestere in 2016, un avans semnificativ in privinta productiei este posibil sa fie atins, mai cu seama ca si exporturile de cozonaci au inceput sa conteze tot mai mult in business-ul producatorilor”, afirma analistii KeysFin.

Potrivit ROMPAN, cozonacul romanesc are succes la export in principal in tari precum Germania, Marea Britanie, Spania si Italia, acolo unde sunt si comunitati importante de romani.

Statisticile patronatului, din care fac parte 300 de societati, arata ca patiserii romani domina piata autohtona in fata importurilor, 80% dintre consumatori preferand cozonacii traditionali.

Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016 - TOP COZONACI

 

Cine a inventat cozonacul?

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, din punct de vedere etimologic, termenul romanesc cozonac ar veni din limba greaca, din cuvantul kosonáki; in limba greaca cuvantul kosóna inseamna papusa, forma care se da uneori cozonacului. Termenul este folosit pentru acelasi produs si in limba bulgara, cu o mica diferenta de scriere si pronuntie: kozunak.

Dictionarele romanesti mai vechi definesc cozonacul ca fiind „o paine“ facuta din aluat dospit, cu oua, unt, zahar etc., unele mentionand ca forma cozonacului este de papusa. Cam dupa 1960, dictionarele romanesti mentioneaza cozonacul ca fiind „o prajitura“ din aluat dospit etc., si numai rar este mentionat ca fiind „un produs alimentar“ din aluat dospit, framantat cu lapte, oua, unt, zahar si mirodenii.

Aceleasi dictionare stabilesc ca prajitura este un produs de patiserie, consumat de obicei ca desert, care se face din aceleasi ingrediente indicate la cozonac, iar painea este un aliment de baza al omului sau produs alimentar realizat, ca si cozonacul, din aluat si diverse ingrediente, dospit si copt in cuptor.

Forma cozonacului poate fi de paralelipiped, de cilindru, de trunchi de con, sau care sa imite un miel, un porumbel, o papusa.

In ultimele decenii se constata tendinta de a face cozonaci inalti si foarte inalti (traditional, astfel de cozonaci se faceau in Moldova si in estul Europei si se numeau babe, mosi, mosnegi). In spatiul transilvanean, spre sud-est, s-a remarcat si devine cunoscut mult in afara tarii, datorita unei promovari sustinute, un fel de cozonac de o forma speciala, tubulara, a carui denumire ungureasca este chiurtos colaci (kürtős kalács) – insemnand cozonac impletit in forma de horn, iar in limba germana este numit baumstritel (Baumstriezel)- care inseamna cozonac cu aspect de coaja de copac. Atat comunitatea saseasca brasoveana, cat si cea secuiasca din Covasna revendica paternitatea culturala a acestui multisecular cozonac.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.keysfin.com

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.

Doriti sa analizati o afacere, un grup sau un sector de activitate din Romania? Luati legatura acum cu unul dintre consultantii nostri pe: [email protected] 

keysFin

     

Noutati

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>