Salamul de Sibiu, produs romanesc protejat IGP

Salam de Sibiu Inregistrat IGP - Indicatie Geografica Protejata"Salamul de Sibiu" a devenit produs romanesc inclus in registrul celor ce poarta denumirea de "Indicatie Geografica Protejata" (IGP). Comisia Europeana a aprobat, in data de 19 februarie, cererea de inregistrare depusa de autoritatile romane in acest sens.

 

In data de 17 noiembrie 2014, a fost inaintata catre Comisia Europeana cererea de inregistrare pentru dobandirea protectiei denumirii 'Salamul de Sibiu' — Indicatie Geografica Protejata de catre Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu format din cinci producatori români de mezeluri, respectiv Agricola Bacau, Aldis, H&E Reinert, Salsi, Scandia Romania, si CrisTim.

 

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 19 februarie 2016.

 

Denumirea „Salam de Sibiu”, insotita de mentiunea „Indicatie Geografica Protejata” sau de acronimul IGP trebuie sa fie marcata pe eticheta sau pe eventuala holograma, astfel incat sa poata fi deosebita de alte mentiuni. "Salamul de Sibiu" se alatura astfel celor peste 1.300 de produse deja protejate in Uniunea Europeana. Lista acestora poate fi consultata in baza de date DOOR.

 

Acest tip de salam este un preparat din carne cruda, uscat, asemanator carnatului, acoperit cu un strat subtire de mucegai. El este produs in Bucuresti si in judetele Bacau, Brasov, Covasna, Calarasi, Ilfov, Prahova si, dupa cum sugereaza si numele, Sibiu. Primele referiri la productia si comercializarea lui dateaza din secolul al XIX-lea, el fiind denumit initial "Salam de iarna".

Salam de Sibiu - produs romanesc protejat IGP

Salamul de Sibiu” se distinge de alte produse din aceeasi categorie comerciala prin gust, prin consistenta semitare, sustinuta de procentul de umiditate foarte mic al produsului finit si prin culoarea rubinie din sectiune. La formarea gustului „Salamului de Sibiu” contribuie in mod direct componentele carnii si slaninei, sarea si condimentele utilizate, substantele de aroma din fum, substantele de aroma care se formeaza in decursul fermentatiei din glucide, proteine si lipide. Cea mai importanta contributie in crearea gustului este cea a produselor de aroma formate din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si a celor formate prin degradarea lipidelor. Astfel, perioada de maturare-uscare indelungata, in prezenta mucegaiului nobil contribuie la crearea aromei „Salamului de Sibiu”.

 

Salamul de Sibiu” este realizat din carne de porc si slanina tare, amestecate cu ingrediente de sarare-condimentare, avand o culoare rubinie, cu o membrana acoperita de mucegai nobil alb, alb-galbui sau alb-cenusiu, cu aroma si gust datorate in mare masura procesului de afumare la rece cu lemn de esenta tare si procesului de maturare-uscare indelungat.

 

Salamul de Sibiu” este un blazon cu care producatorii se prezinta constant la targurile nationale si internationale, fiind intotdeauna primul produs solicitat spre degustare de catre vizitatori, clienti, autoritati si presa.

 


 

Istoria produsului incepe in anul 1910, atunci cand un italian pe nume Filippo Dozzi, profitand de conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile, s-a hotarat sa cumpere in Sinaia o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel.

 

Trecatorile traditionale, prevazute cu vami oficiale, ce legau Transilvania de Tara Romaneasca, erau situate pe Valea Teleajenului (cu iesire la Sacele), pe Valea Dambovitei (cu vami la Rucar si Bran spre Brasov si pe Valea Oltului) si cu vama la Turnu Rosu (iesire spre Sibiu).

 

Dozzi incepe sa vanda cu denumirea de "Salam de iarna", iar pe stampila de export aplicata pe documentele ce insoteau marfa, era inscriptionata "Vama Sibiu", intrucat aceasta vama era punctul de iesire spre teritoriul Austro-Ungar. Deoarece in Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemanator cu cel produs de Dozzi, existau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam romanesc pe teritoriul Ungariei. Astfel in comenzile venite de la partenerii externi numele produsului devine mai intai "Salam din vama Sibiu", pentru ca mai apoi sa fie numit "Salam Sibiu".

 


  

Etapele inregistrarii produsului Salam de Sibiu – (IGP):

    1. Inregistrarea documentatiei la MADR, Directia Generala de Industrie Alimentara sub Nr. 140299/06.06.2014
    2. Verificarea dosarului s-a facut conform Regulamentului 1151/2012 si a legislatiei nationale si a constat in: verificarea actelor care alcatuiesc documentatia, verificarea caietului de sarcini, verificarea documentului unic. In data de 10.09.2014, a fost postat pe site-ul MADR, la sectiunea „Industrie alimentara - Caiete de Sarcini 2014”, documentatia Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu.
    3. Prin publicarea pe site-ul MADR a documentatiei in data de 15 noiembrie 2014, aceasta a intrat in perioada de opozitie nationala (2 luni).
    4. In data de 17 noiembrie 2014, a fost inaintata catre Comisia Europeana cererea de inregistrare pentru dobandirea protectiei denumirii “Salam de Sibiu” – Indicatie Geografica Protejata.
    5. In data de 21 noiembrie 2014, Comisia Europeana a confirmat inregistrarea cererii pentru denumirea Salam de Sibiu –IGP.
    6. Documentatia depusa de grupul aplicant - Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu, pentru inregistrarea ca Indicatie geografica Protejata, a intrat in perioada de verificare la Comisia Europeana, conform Regulamentului 1151/2012 privind sistemele de calitate a produselor agricole si alimentare.
    7. In data de 06/10/2015, documentatia pentru Salam de Sibiu – IGP a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, intrand astfel in perioada de opozitie la nivel european (3 luni).
    8. In data de 19 februarie 2016, a aparut Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2016/234 al Comisiei Europene de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate Salam de Sibiu – IGP.

  

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>