Acordarea atestatelor de “produs traditional” de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in 2015

MADR - Acordare atestat produs traditionalElaborarea Ordinului 724/2014 a avut drept scop diferentierea clara dintre un produs traditional si unul industrial. In acest sens, legislatia in vigoare defineste produsul traditional, restrictioneaza capacitatile de productie, fiind introduse prevederi referitoare la operatiuni efectuate manual. De asemenea, se defineste caietul de sarcini si sunt introduse prevederi referitoare la date, inscrisuri, referinte bibliografice cu privire la vechimea produsului care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta.


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat in 2015 un numar de 204 de atestate pentru „produse traditionale”, totalul acestora ajungand astfel la 513, de cand a fost modificata legislatia in acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.

O alta noutate pe care o aduce Ordinul 724/2014, fata de legislatia anterioara este logo-ul dedicat produselor traditionale, care trebuie inscriptionat pe eticheta produsului, precum si introducerea modelului-tip de ATESTAT PRODUS TRADITIONAL, care se afiseaza la locul de comercializare al produsului. Legislatia introduce prevederi clare in ceea ce priveste documentatia necesara pentru inregistrarea produsului in Registrul National al Produselor Traditionale. A fost implementata o procedura certa de atestare care este aplicata de specialistii din cadrul Directiilor Agricole Judetene si MADR. In ce priveste sanctiunile si controlul au fost prevazute atributii pentru institutiile co-avizatoare ale Ordinului. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale actualizeaza lunar Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) pe site-ul MADR.


Informatii suplimentare

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin structurile teritoriale de inspectie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii prin personalul imputernicit au atributii de control privind indeplinirea conditiilor si a criteriilor care au stat la baza acordarii atestatului de produs traditional.

Consilierii cu atributii de inspectie in domeniul industriei alimentare din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, desfasoara inspectii in unitatile de productie. Controalele efectuate in unitatile de productie au ca scop verificarea legalitatii atestatului si a logoului de produs traditional. Controalele se efectueaza conform tematicilor si procedurilor de inspectii, aprobate de conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin personalul de specialitate, desfasoara controale in reteaua de comercializare pentru verificarea conformitatii etichetarii si logoului produselor traditionale.

La primirea unei reclamatii, fiecare institutie efectueaza operatiuni de control pe fluxul de fabricatie pentru a verifica conformitatea produselor traditionale cu cele prescrise sau declarate, conform competentelor legale.

In functie de specificul neconformitatilor constatate in timpul inspectiei, directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti notifica institutiile abilitate cu privire la situatia constatata si luarea masurilor ce se impun, conform legislatiei in vigoare.

Ministerul Sanatatii, prin personalul imputernicit de acesta din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti efectueaza controlul oficial, conform legislatiei in vigoare si competentelor si dispune masurile legale care se impun.

Nerespectarea conditiilor si criteriilor pentru atestarea produselor traditionale atrage luarea de masuri administrative prin anularea atestatului de produs traditional, radierea din RNPT si retragerea logoului de catre personalul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in urma notificarii trimise de catre directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau Ministerul Sanatatii.

Actorii implicati in consolidarea produsului traditional pe piata romaneasca:

    • Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale si Asociatiile de profil din tara;
    • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin directiile de specialitate;
    • Directiile Agricole Judetene prin structurile de specialitate;
    • Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu oficiile judetene pentru protectia consumatorilor;
    • Ministerul Sanatatii.


Directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene din cadrul Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentara, verifica, conform atributiilor pe care le au, toate produsele alimentare, inclusiv produsele traditionale si produsele alimentare obtinute conform retetei consacrate, astfel incat acestea sa corespunda din punct de vedere al sigurantei alimentare.

Conform Anexei nr. 3 din Ordinul nr. 724/2013 “ATESTAT PRODUS TRADITIONAL” eliberat produsului inregistrat in RNPT este mentionat ca “Prezentul atestat nu exonereaza operatorul economic de raspunderile ce-i revin potrivit legii, pentru fabricarea si comercializarea acestui produs. Atestatul isi pastreaza valabilitatea atat timp cat operatorul economic indeplineste criteriile si cerintele pentru care a primit atestatul.”

Reamintim ca in anul 2013 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Industrie Alimentara, Serviciul Politici de Calitate, Compartimentul Produse Traditionale si Dezvoltare Durabila, in baza analizei de pe piata a “produsului traditional”, in colaborare cu reprezentantii Federatiei Nationale a Produselor Traditionale, Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - ROMALIMENTA si cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor au modificat Ordinul nr. 690 din 28 septembrie 2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale separand „produsul traditional” de cel realizat de “sectorul industrie”, si au elaborat doua acte normative:

    • Ordinul nr.724/2013 privind atestarea produselor traditionale;
    • Ordinul nr.394/2014 privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti.

 

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>