Omagiu taranului roman

David-Contant-si-produsele-romanesti-04 resizeIn ziua Sfatului Nicolae, am lansat un program foarte impotant pentru activitatea mea viitoare si care este un rezultat al muncii din ultima perioada in Romania, dar si al experientei mele ca bucatar, in intreaga lume.

 

 

 

 

Mai precis, in Romania am inceput lucrul la acest proiect, acum 3 ani, cand am descoperit comorile naturale ale acestui pamant, dincolo de mediul urban si selectiv, pe care l-am descoperit la venirea mea aici. Aceasta lume m-a fascinat, prin simplitatea ei si prin indarjirea cu care se incapataneaza sa reziste la schimbarile socio-politice permanente si la decaderea volorilor reale ale lumii pe care noi o luam ca pe un dat, nu ca pe o constructie a generatiilor dinaintea noastra.

In aceasti ani, am tatonat punerea in pratica a proiectului, am cautat surse si resurse pentru realizarea lui. Am calatorit foarte mult, in diferite zone, am aflat despre specii de animale si plante autohtone, despre sol, clima, cultura si traditii de tot felul, adica am cautat fundamentele acestei lumi si in pricipal ale laturii ei gastronomice. Pentru ca am considerat ca numai in mod direct, o pot intelege, nu m-am limitat numai la a o vizita, ci mi-am creat un “laborator” la Contesti, un loc unde traiesc direct in natura si observ minunile ei, aducand cat mai putine interventii.

Toate acestea imi aduc placeri firesti, instinctive, similare cu placerea pe care o am cand sunt in bucatarie si imi pun tot sufletul in ceea ce fac. De aceea, aceste experimente m-au tinut mai departe de bucatarie o perioada mai indelungata, fara nicio strangere de inima.

Pentru ca nu imi place sa anunt inainte de vreme ceva important, am amanat comunicarea adevaratei dimensiuni a acestui program, pana dupa lansarea lui oficiala.

Omagiu-taranului-roman-David-Contant-la-Carol-Parc-Hotel-1-225x300 resize

Ca parte a pregatirii demararii programului, am organizat o prelansare, in forma unei promotii culinare, numite “Micul Paris”, ce a avut loc in luna noiembrie, si inceputul lunii decembrie, la restaurantul Gang, din Calea Floreasca. Prin aceasta prelansare, am vrut sa demonstrez, ceea ce majoritatea chef-ilor romani, considerau o utopie. Adica, sa fac bucatarie gastronomica cu produse naturale romanesti, intr-un restaurant. Asadar, cu produse cumparate din piata, de la tarani veniti de la sute de kilometri, sau de la producatori locali de carne si fructe, am conceput un meniu de valoare gastronomica superiora, cu costuri minime de productie, pentru orice buzunar. Fiecare preparat din meniu avea un buget maxim de productie de 5 lei. Aceasta a fost o demonstratie, dar si testul decisiv al cercetarii mele. Bucataria cu produse naturale, de la tarani, nu este numai pentru acasa la bunici.

Urmatoarea etapa fireasca, a fost lansarea oficiala. Din cauza faputului ca imi doream sa demonstrez legatura, evidenta de altfel, dintre produsele locale naturale si bucataria gastronomica, aveam nevoie de un loc potrivit. Astfel, am realizat o colaborare cu Carol Parc Hotel, pentru acest eveniment.

Ca Furnizor al Casei Regale a Romaniei, Carol Parc Hotel, este un loc conceput pentru gastronomie reala, dupa parearea mea, fiind singurul loc din Bucuresti, care arata ca un adevarat palat de tipul Relais et Chataux. Insumand traditionalele criterii “5 C”: Caractere, Courtoisie, Calme, Charme et Cuisine.

Omagiu-taranului-roman-David-Contant-la-Carol-Parc-Hotel-4-225x300 resize

De la amplasarea monumentului de arhitectura care gazduieste Carol Parc Hotel, intr-un cartier linistit si sic, din apropierea celui mai mare parc istoric din Capitala Romaniei, Parcul Carol, la spatiile largi, tamplaria de lux, mobilierul rafinat, pana la micile detalii ce definesc perfectiunea, acest bastion al rafinamentului, a fost locul ideal pentru evenimentul pe care vroiam sa il organizez, pentru ca este un loc, care imbina perfect traditionalul cu modernul, caracterul national romanesc cu criteriile de rafinament internationale si naturalul cu rasfatul simturilor.

Omagiu-taranului-roman-David-Contant-la-Carol-Parc-Hotel-8 resize

In cadrul evenimentului de lansare, am prezentat o premiera, conceputa special pentru aceasta ocazie, un preparat de macaron, cu foie gras si trufe. Un preparat similar, am servit, cu cinci ani in urma, la petrecerea organizata cu ocazia zilei natioanle a Frantei, de Ambasada Franceza la Bucuresti, dar la acel eveniment, a fost vorba de macaron cu caviar.

Le macaron, este o prajitura rotunda ca forma, cu suprafata crocanta si interior fondant. Este o specilitate a regiunii Lorraine, aparuta in escolul al XVIII-lea, la Nancy, fiind apoi reintrodusa de catre Les Dammes du Saint-Sacrement, prin anul 1854, in localitatea Boulay. Acest produs de patiserie, are la baza o compozitie faina de migdale, albus de ou si… aer, densitatea spumei de albus, fiind esentiala pentru un preparat reusit.

Evenimentul, numit Feast of Truffles, l-am coceput sub forma unui meniu de cina, concentrat pe trufele romanesti, care sunt o adevarata comoara, putin cunoscuta a acestui pamant. In seara evenimentului, totul a decurs armonios si firesc, asa cum ma si asteptam. Pentru a sublinia caracterul romanesc al evenimentului, in proportie de 99,9% dintre cei prezenti, au fost romani, incluzand aici oaspetii si cei care au contribuit la realizarea acestui eveniment. Spun 99.9%, pentru ca eu eram singurul care nu eram roman acolo, in acea seara.

Omagiu-taranului-roman-David-Contant-la-Carol-Parc-Hotel-6-225x300 resize

Legatura dintre produsele taranilor romani si rafinamentul culinar, a fost cu succes demonstrata, avand in vedere feed-back-ul oaspetilor.

Daca dovedisem deja ca bucataria fina realizata cu produse naturale poate fi implementata cu randament economic intr-un restaurant, iata dovada ca o bucatarie gastronomica romanesca adevarata este posibila. Alaturi de meniul gastronomic, a avut loc si un vernisaj de fotografie culinara, reprezentand preparatele realizate dupa acest concept, facand astfel o legatura intre arta culinara si arta vizuala.

Omagiu-taranului-roman-David-Contant-la-Carol-Parc-Hotel-7 resize

Pe parcursul acestei luni, am mers in piata din nou, dar nu numai pentru a cumpara, ci si pentru a promova producatori locali. In piata, un restaurant nu trimite soferul singur pentru a procura produse. Aceasta este o regula de baza a gastronomiei. Cand am inceput activiatatea in bucatarie, chef-ul era prezent in piata. Acesta este mesajul pe care vreau sa il transmit in luna decembrie.

Voi fi prezent cu evenimente fotografie culinara in Piata 1 Mai, Piata Obor si altele locuri pe care le voi dezvalui ulterior. Deasemenea, voi prezenta aceste imagini ale preparatelor realizate din produse naturale, in cadrul unor evenimente marcante, in atmosfera bucuresteana. In luna decembrie am organizat 8 astfel de vernisaje de arta fotografica culinara.

Va astept alaturi de mine, fie ca sunteti implicati in domeniul culinar, sau pur si simplu va pasa, pentru a aduce impreuna acest omagiu taranului roman, care este baza societatii in care traim astazi, si baza gastronomiei reale. Despre aceasta, doar auzim la televizor, ca despre un lux.



DAVID CONTANT

 

 

IMAGINI VIDEO >>

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>