Investitie elvetiana de peste 4 mil. de euro in dezvoltarea comunitatilor rurale vulnerabile

zefiR - Investitie elvetiana de peste 4 milioane de euro in dezvoltarea comunitatilor rurale vulnerabilezefiR nu este doar un proiect pentru mediul rural si pentru comunitatile vulnerabile, ci o noua abordare care s-a dovedit a fi un model sustenabil ce poate fi replicat in orice alta comunitate vulnerabila: o abordare integrata ce vizeaza educatia, sanatatea, dezvoltarea economica, dezvoltarea comunitara si locuirea – fiecare element fiind in fapt important pentru comunitate.


Peste 20.000 de persoane din mediul rural, apartinand grupurilor vulnerabile din trei judete din sud-vestul Romaniei (Olt, Dolj si Gorj), au beneficiat de acest proiect complex care a demarat in mai 2013, avand ca scop reducerea diferentelor de trai dintre comunitatile de romi si populatia majoritara din zonele respective, prin cresterea accesului la educatie si asistenta medicala, pe baza unui proces de dezvoltare comunitara.

Cele 12 comunitati selectate au in comun saracia si lipsa oportunitatilor cu care se confrunta locuitorii lor.

Dupa 68 de luni, programul zefiR se incheie in aceasta luna avand rezultate remarcabile, ca de exemplu diminuarea cu peste 25% a ratei abandonului scolar in scolile de interventie, programe after-school dezvoltate in 11 scoli, peste 420 de profesori formati in educatia multiculturala, 436 de copii inscrisi in gradinite multiculturale si peste 1.400 de elevi din invatamantul primar si gimnazial care au participat la activitati psihosociale. 

zefiR - 2


In ceea ce priveste componenta de sanatate, s-au creat 6 centre medico-sociale amplasate in comunitate, care au fost preluate mai apoi de autoritatile locale si au fost formati 41 de membri ai personalului medical.

In timpul proiectului zefiR, persoanele din comunitatile vizate si-au schimbat atitudinea fata de educatie si fata de relatia cu autoritatile locale, dar si comportamentul in ceea ce priveste lucrul impreuna cu alte persoane, din familie sau din afara ei, pentru a realiza ceva atat in beneficiul propriu, cat si in cel al comunitatii din care fac parte. Peste 30 de initiative locale au fost dezvoltate in parteneriat cu autoritatile locale, iar din cele 12 grupuri de initiativa infiintate, 10 continua sa activeze cu succes in comunitatea lor.

Mai bine de 300 de gospodarii au beneficiat de renovari si imbunatatiri, astfel incat cei peste 600 de copii care locuiesc in ele au acum conditii mai bune pentru trai si pentru invatare.

zefiR - 1


In anul 2016, acestui program i s-a adaugat o componenta de dezvoltare economica prin care s-a oferit asistenta micilor antreprenori existenti, dar si celor cu potential de a dezvolta o afacere. Astfel, au luat nastere 28 de mici afaceri locale in domenii precum cultivarea legumelor si a pepenilor, colectarea si uscarea ciupercilor de padure, cresterea bovinelor si comercializarea laptelui, constructii si amenajari exterioare, prelucrarea lemnului si a metalelor. 30 de familii au primit finantari intre 2.500 si 15.000 de franci elvetieni pentru a-si deschide sau dezvolta aceste afaceri.

zefiR - 4


„In cadrul proiectului zefiR am reusit sa accezez suma de 45.000 de lei ca sa depozitez ciupercile mai mult timp pentru a le pastra cat mai mult la calitatea I. Avem acum trei hale: pentru prelucrare, pentru uscarea ciupercilor iar ultima este o camera frigorifica in care acestea sunt pastrate. Acest sprijin a contat mult pentru mine.” Adrian Anghel, antreprenor din Bumbesti-Jiu, sustinut prin programul zefiR.

Familia este cea care ii tine pe oamenii din aceste comunitati acasa, in Romania. Motivatia de a ramane aproape de cei dragi i-a determinat pe unii dintre ei sa-si asume riscuri mari pentru a-si dezvolta propria afacere, avand in vedere lipsa experientei in acest domeniu, si sa depuna eforturi considerabile in procesul de invatare si de lucru. Unele lucruri care pentru multi dintre noi sunt firesti, cum ar fi deschiderea si administrarea unui cont bancar, realizarea de tranzactii bancare, au fost invatate de la zero de catre oamenii din aceste comunitati.

„Un lucru pe care l-am observat in aceste comunitati este faptul ca atunci cand exista cateva exemple clare de succes, aceste exemple ii inspira si pe altii sa faca lucruri asemanatoare. Problema este ca exista o temere foarte mare sa fie ei primii care incearca ceva.” Radu Racareanu, Fundatia Terre des hommes.

Este pentru prima data in Romania cand 8 ONG-uri cu diferite domenii de expertiza isi pun laolalta experienta si resursele in beneficiul dezvoltarii comunitatilor vulnerabile si al imbunatatirii dialogului intercomunitar.

„Cred ca acest parteneriat, impreuna cu implicarea propriu-zisa a beneficiarilor (copii, parinti, profesori, asistenti sociali, asistenti medicali, primari etc.), a condus catre aceste rezultate referitoare la incluziunea sociala si a imbunatatit viata multor oameni. Sunt mandra ca Terre des hommes a facut parte din aceasta aventura si speram ca zefiR va continua sa-si sufle briza sa blanda”, declara Kirsten Theuns, Sefa Delegatiei Est-Europene, Terre des hommes.

zefiR - 3

Organizatiile care au facut parte din acest consortiu sunt Terre des hommes, Amare Rromentza, Fundatia Pestalozzi, Fundatia PACT, Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Sastipen, Habitat for Humanity si Fundatia NESsT.

zefiR este un proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

zefir swissro logo

  

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>