Clasificarea pensiunilor turistice

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice, care au o capacitate de cazare de pana la 10 camere si totalizeaza maxim 30 de locuri in mediul rural. Pot functiona in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente, care asigura, in spatii special amenajate, cazarea turistilor si conditii de pregatire si servire a mesei.

.

Amplasarea pensiunilor turistice rurale trebuie realizata in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.

Dotarile din camerele si grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse in exclusivitate la dispozitia acestora. In interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale locatorului (articole de imbracainte si incaltaminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stanjenii turistii).

DOCUMENTAŢIA NECESARĂ PENTRU CLASIFICAREA UNEI PENSIUNI TURISTICE :

  • cerere de eliberare a certificatului de clasificare;
  • copie certificat constatator de la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate şi structura acţionariatului, în cazul persoanelor juridice;
  • certificat de unic de înregistrare la Oficiul registrului comerţului, însoţit de anexele privind avizele/acordurile şi/sau autorizaţiile legale:
  • P.S.I., sanitară, sanitar-veterinară, de mediu şi de protecţia muncii, după caz, pentru fiecare structură turistică ce face obiectul clasificării ;
  • autorizaţia emisă de primărie în temeiul Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent.
  • schiţa privind amplasarea şi adresa unităţii;
  • schiţa privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, respectiv a spaţiilor de alimentaţie;
  • fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi a spaţiilor de alimentaţie pe categorii de clasificare;
  • avizul specific privind amplasamentul şi funcţionalitatea obiectivului, emis de Ministerul Transportului, Construcţiilor şi Turismului – Autoritatea Naţională pentru Turism, în cazul construcţiilor noi;
  • copie acte de calificare ale personalului pensiunii sau ale administratorului pensiunii;

Eliberarea certificatului de clasificare

  • Documentaţia de clasificare se transmite Autorităţii Naţionale pentru Turism - Direcţia generală de autorizare (denumită în continuare D.G.A.) sau prin reprezentantul filialei ANTREC a judeţului respectiv, care verifică îndeplinirea criteriilor de clasificare şi întocmeşte certificatul de clasificare.
  • Certificatul de clasificare va fi însoţit de fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi, respectiv, fişa privind structura spaţiilor de alimentaţie destinate servirii turiştilor, prin care se stabilesc capacitatea şi structura unităţii.
  • Proprietarul pensiunii turistice va solicita D.G.A. din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism clasificarea structurilor de primire turistice şi/sau a structurilor de alimentaţie destinate servirii turiştilor cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinţă.
  • Verificarea la faţa locului a îndeplinirii criteriilor se face de către specialiştii din Autoritatea Naţională pentru Turism - D.G.A. împreună cu reprezentanţii ai Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural cu sprijinul şi colaborarea unor specialişti desemnaţi de consiliile judeţene, consiliile locale, în prezenţa reprezentantului agentului economic în cauză.
  • În funcţie de condiţiile concrete constatate în unitatea verificată se pot propune în mod excepţional unele compensări pentru dotări şi servicii în vederea acordării sau menţinerii categoriei.
  • Eliberarea certificatului de clasificare se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentaţiei de clasificare complete.
  • La expirarea acestui termen proprietarul de pensiune turistică poate pune în funcţiune pe propria răspundere structura turistică respectivă la numărul de flori/stele solicitat, urmând ca la primirea efectivă a certificatului de clasificare să îşi continue activitatea la categoria înscrisă în certificatul obţinut.
  • Punerea în funcţie este condiţionată de deţinerea autorizaţiilor legale:autorizaţia sanitară de funcţionare; autorizaţia sanitar-veterinară (numai pentru unităţile de alimentaţie); avizul/autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I.;autorizaţia de mediu.
  • Pensiunile turistice care la data verificării nu îndeplinesc cel puţin criteriile pentru categoria minimă nu se clasifică şi, în consecinţă, nu pot desfăşura activitate de turism.
  • Motivaţia neclasificării se consemnează în nota de verificare întocmită în două exemplare, dintre care un exemplar se predă agentului economic proprietar şi/sau administrator al unităţii respective.
  • Proprietarii de pensiuni turistice şi agenţii economici au obligaţia să respecte pe toată perioada de funcţionare a structurilor de primire turistice condiţiile şi criteriile de clasificare, inclusiv în cazul celor care şi-au început activitatea pe propria răspundere. Nerespectarea criteriilor de clasificare se sancţionează potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.328/2001.
  • În situaţia în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza acordării clasificării astfel încât nu se mai asigură categoria de clasificare acordată, agentul economic, respectiv proprietarul pensiunii turistice este obligat să solicite o nouă clasificare a structurii de primire turistice în cauză, în termen de 30 de zile de la apariţia modificărilor. În acelaşi termen este obligatorie solicitarea eliberării unui nou certificat de clasificare în cazul trecerii structurii turistice în proprietatea şi/sau în administrarea altui agent economic.
  • Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de Direcţia Generală Autorizare din 3 în 3 ani. Agentul economic/ proprietarul de pensiune turistică va solicita vizarea certificatului cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viză.
  • În termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii agentului economic/proprietarului de pensiune turistică, Direcţia Generală Autorizare va proceda la reverificarea structurii de primire turistice în cauză şi va acorda un nou certificat de clasificare, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile minime de clasificare pentru categoria respectivă. La această verificare vor participa şi reprezentanţii ai Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC.

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>