Via Transilvanica si Calauzele Apelor (Delta Dunarii) castiga cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa in 2023

Via Transilvanica si Calauzele Apelor Delta Dunarii castiga cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa in 2023Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat ieri, 13 iunie, castigatorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Anul acesta, 30 de proiecte cu realizari remarcabile in domeniul patrimoniului, din 21 de tari, au primit cea mai inalta distinctie a Europei in domeniu. Printre castigatorii din acest an se numara doua realizari remarcabile privind patrimoniul din Romania:

 

 

 

 

Via Transilvanica, Romania

Via Transilvanica este un traseu de drumetii care cuprinde peste 1400 km, 20 de regiuni etnice si culturale in aproximativ 400 de comunitati din Romania si 12 situri inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Proiectul a fost infiintat de Tasuleasa Social, un ONG care este implicat de peste 23 de ani in activitati educationale, sociale, de mediu si culturale.

Via Transilvanica este primul traseu de distanta lunga din Romania. A fost inaugurat in 2022, dupa 4 ani de munca asidua, cu implicarea comunitatilor locale si a peste 10.000 de voluntari. Traseul este marcat de indicatoare si borne din andezit, personalizate individual de artisti nationali si internationali. Via Transilvanica ofera turistilor oportunitatea de a cunoaste comunitatile locale si de a descoperi un patrimoniu construit si natural care cuprinde o istorie de peste 2000 ani.

Ghidul Via Transilvanica a fost realizat de o echipa de documentare care a parcurs fiecare sectiune a acestui traseu si a captat trasaturile esentiale. Ghidul acopera totul, de la planificarea calatoriei, minimul necesar al unui rucsac de drumetii, intalnirea cu fauna salbatica, harti detaliate, optiuni de cazare si descrieri cuprinzatoare ale traseelor, inclusiv repere de patrimoniu. Este disponibil in patru limbi (romana, engleza, germana si maghiara) pe site-ul viatransilvanica.com

 

Via Transilvanica, ROMANIA from Europa Nostra on Vimeo.

  

In octombrie 2022, traseul a fost lansat oficial la Alba Iulia. Evenimentul de lansare a constat intr-un targ care a reunit cele sapte regiuni care se afla de-a lungul traseului, destinatii turistice si organizatii reprezentative. Au avut loc discutii captivante cu excursionisti si diverse parti implicate, care au pus in lumina diferite aspecte ale Via Transilvanica. Au participat 12.000 de participanti, ceea ce a generat o vizibilitate semnificativa la nivel national si international.

Misiunea Tasuleasa Social se concentreaza pe mentinerea, promovarea si identificarea oportunitatilor pentru acest traseu. ONG-ul a creat o platforma comuna solida care reuneste toate partile interesate implicate, inclusiv excursionistii, comunitatile locale si autoritatile. Subliniind valorile de mediu, sociale si de patrimoniu ale traseului, acesta contribuie la dezvoltarea locala durabila. Acesta pastreaza si hraneste patrimoniul de-a lungul traseului sau si reprezinta o sursa de mandrie locala si internationala.

 

Via Transilvanica

 

„Intr-una dintre cele mai uimitoare regiuni ale Europei, remarcabilul traseu Via Transilvanica actioneaza ca o conexiune vitala intre comunitate si diversele fatete ale patrimoniului, cuprinzand nu numai patrimoniul construit si traditiile imateriale, ci si patrimoniul gastronomic al regiunii. Proiectul a consolidat identitatea locului, aprofundand legatura oamenilor cu traseul si imprejurimile sale. Lucrand impreuna cu partile interesate publice, ONG-uri si alte organizatii, proiectul a ajuns la peste 7 milioane de oameni. De asemenea, a scos in evidenta unitatile de cazare care ajuta la protejarea patrimoniului construit, atragand totodata turismul durabil, aducand astfel beneficii economice.”, a spus juriul premiilor.

Dincolo de concentrarea pe patrimoniu si cultura, proiectul subliniaza si importanta conservarii mediului, in special a padurilor. Un alt aspect pozitiv este angajamentul initiatorilor proiectului fata de exprimarea artistica si obiectivele sale de viitor clar definite, de a dezvolta in continuare trasee legate de arhitectura, gastronomie si alte domenii conexe”, a concluzionat juriul.

Contact: asociatia@tasuleasasocial.ro | viatransilvanica.com | tasuleasasocial.ro

 

 

Calauzele Apelor (The Pathfinders of the Waters), Delta Dunarii, Romania

Calauzele Apelor 1

 

Proiectul Calauzele Apelor (Pathfinders of the Waters) foloseste un element de patrimoniu imaterial specific Deltei Dunarii – barca pescareasca traditionala cunoscuta sub numele de lotca - ca punct central pentru cresterea gradului de constientizare cu privire la relatia dintre oameni si natura. Proiectul cuprinde un atelier practic de constructie de barci traditionale, o metodologie cuprinzatoare, resurse educationale deschise, o platforma digitala si evenimente dedicate retelei de copii Calauzele Apelor.

Proiectul-pilot a fost sustinut prin parteneriate cu autoritatile locale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, Active Citizens Fund - Norway Grants, Fundatia Boschsi Kaufland Romania. La carma proiectului s-a aflat legenda Romaniei la canoe Ivan Patzaichin, care a castigat 30 de titluri la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale si Europene.

 

Pathfinders of the Waters, Danube Delta, ROMANIA from Europa Nostra on Vimeo.

  

Proiectul evidentiaza cu succes faptul ca, de-a lungul istoriei, oamenii si-au modelat existenta si practicile culturale in armonie cu mediul lor, in timp ce natura s-a adaptat ca raspuns la actiunile umane. Aceasta intelegere serveste ca un catalizator pentru transformarea modului in care indivizii interactioneaza cu mediul in viata contemporana.

Proiectul Calauzele Apelor (Pathfinders of the Waters) vizeaza copiii din satele cu acces limitat la activitati culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobandi noi cunostinte si abilitati. Prin ateliere de constructie a barcilor din lemn, copiii obtin o intelegere mai profunda a valorii patrimoniului, inclusiv a relevantei sale pentru schimbarile climatice si a legaturilor cu sustenabilitatea. Copiii invata sa se reconecteze cu resursele locale din zona lor si sa promoveze o apreciere pentru diversitatea culturala si etnica.

Proiectul pilot, implementat intre 2018 si 2022, a implicat patru localitati romanesti din inima Deltei Dunarii, respectiv Mila 23, Sfantu Gheorghe, Sulina, Chilia Veche, precum si alte patru din Romania, conectate la lacuri sau la fluviul Dunarea: Drobeta Turnu Severin, Eselnita, Piscu si Comana. Rezultatele au demonstrat potentialul de extindere a proiectului la nivel regional si european. Scopul este de a consolida si extinde aceasta abordare pentru a include alte exemple nationale si internationale de patrimoniu imaterial care necesita conservare si valorificare.

 

Calauzele Apelor 2

 

“Acest proiect captivant, pornit de la zero, este administrat de lideri locali pasionati, fiind reprezentat cu maiestrie prin fotografii vesele, ilustrand entuziasmul participantilor. Prin implicarea copiilor ce provin din cinci grupuri etnice, proiectul Calauzele Apelor (Pathfinders of the Waters) contribuie la integrarea culturala a copiilor din medii diverse. Barca este atat centrul fizic al proiectului, cat si un simbol puternic care ajuta la stimularea intelegerii ecosistemului mai larg al Dunarii. Proiectul urmareste sa conecteze tari de-a lungul Dunarii, marcand mostenirea fluviala comuna multor comunitati din Europa. Acest lucru demonstreaza, de asemenea, replicabilitatea si relevanta proiectului pentru alte regiuni”, au declarat membrii juriului.

“Proiectul Calauzele Apelor (Pathfinders of the Waters) corespunde in mod evident cu Obiectivele pentru Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite si cu notiunile mai largi de dezvoltare durabila. Conecteaza eficient sportul cu invatarea si cu ideea de patrimoniu, oferind o platforma nepretuita pentru implicarea copiilor. In plus, platforma digitala de inalta calitate amplifica acoperirea si impactul proiectului”, a declarat juriul.

Contact: Teodor Victor Frolu | office@rowmania.ro | comunitateaapei.ro/educatie

 

 

European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023: din Norvegia pana in Portugalia, din Franta pana in Ucraina

Cei 30 de castigatori au fost selectati de catre un juriu compus din experti in patrimoniu din intreaga Europa, in urma evaluarii Comisiilor de selectie, responsabile cu examinarea inscrierilor provenind de la organizatii si persoane din 35 de tari europene.

In urma anuntarii castigatorilor din 2023, Margaritis Schinas, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viata european, responsabil de Cultura, a declarat: „Toate proiectele castigatoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la baza competente extraordinare si o implicare, la nivel colectiv si individual, care acopera elemente de patrimoniu si traditii din toata Europa. Premiind aceste realizari, ne reconfirmam angajamentul ferm de a ne proteja mostenirea culturala comuna, vitala pentru confirmarea unitatii noastre, ca cetateni si comunitati ale Europei.”

Cecilia Bartoli, mezzo-soprana de renume mondial si presedintele Europa Nostra, a declarat: “Ii felicit calduros pe castigatorii din acest an ai Premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards pentru aceasta binemeritata recunoastere. Sunt exemple care inspira si care contribuie cu adevarat la construirea unei Europe mai frumoase, mai durabile si mai favorabile incluziunii. Povestile lor de succes demonstreaza modul in care dificultatile pot fi depasite prin punerea in comun a expertizei, daruirii, creativitatii si inovatiei. Astept cu nerabdare sa-i intalnesc personal si sa-i sarbatorim pe toti castigatorii, la Ceremonia de decernare a Premiilor European Heritage Awards din Venetia - indragitul nostru oras parte a Patrimoniului Mondial.

Castigatorii vor fi sarbatoriti la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, la Palazzo del Cinema in Venetia. La acest eveniment prestigios va participa Ceciliei Bartoli, presedintele Europa Nostra. Margaritis Schinas, vicepresedintele CE, este, de asemenea, asteptat sa participe la acest eveniment de inalta tinuta. In timpul ceremoniei, vor fi anuntati laureatii premiului Gran Prix si castigatorul premiului Public Choice Award, alesi dintre castigatorii din acest an, care vor primi 10.000 EUR fiecare. Ceremonia va reprezenta un punct culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, in perioada 27-30 septembrie in Venetia, oras parte din Patrimoniul Mondial.

Sustinatorii si iubitorii patrimoniului sunt incurajati sa descopere castigatorii si sa voteze online pentru a decide cine va castiga Public Choice Award 2023, castigatorul urmand sa primeasca un premiu in valoare de 10.000 EUR.

 

 

Doua decenii de prezentare a excelentei legate de patrimoniu in Europa

Premiile European Heritage Awards / Europa Nostra Awards au fost lansate de Comisia Europeana in 2002, fiind de atunci conduse de Europa Nostra. Timp de 21 de ani, Premiile au reprezentat un instrument cheie pentru recunoasterea si promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural si natural pentru societatea, economia si mediul Europei.

Premiile au evidentiat si au diseminat excelenta in patrimoniu si cele mai bune practici din Europa, au incurajat schimbul transfrontalier de cunostinte si au conectat partile interesate de patrimoniu in retele mai largi. Premiile au adus beneficii majore castigatorilor, precum: o mai mare expunere (inter)nationala, finantare suplimentara si un numar crescut de vizitatori. In plus, Premiile au sustinut o mai mare grija fata de mostenirea noastra comuna in randul cetatenilor europeni. Pentru informatii si cifre suplimentare despre Premii, vizitati website-ul European Heritage Awards

Apelul de inscrieri pentru editia 2024 a Premiilor Europa Nostra este acum deschis. Aplicatiile pot fi depuse online prin intermediul www.europeanheritageawards.eu/apply. Trimiteti cererea si impartasiti-va cunostintele! 

Comisia Europeana

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>