Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificata

Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificataTrei judete, 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comunitati care ofera experiente de suflet pentru turistii romani si straini. Biserici fortificate, situri UNESCO, case sasesti traditionale renovate si transformate in pensiuni, 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumetie sau cicloturism, intr-un peisaj natural pe care oamenii l-au mentinut aici de sute de ani.


Acestea sunt cateva dintre atributele Colinelor Transilvaniei, noua destinatie ecoturistica care a primit certificarea de la Ministerul Turismului. Zona se intinde pe o parte din teritoriul judetelor Brasov, Mures si Sibiu si este delimitata geografic de raurile Tarnava Mare, Olt si bazinul Hartibaciu. Certificarea, obtinuta in urma unui proces de evaluare, recunoaste “dezvoltarea destinatiei Colinele Transilvaniei pe principii durabile” si va putea fi folosita in promovarea experientelor turistice in zona pe o perioada de trei ani.

WWF Romania lucreaza in Podisul Hartibaciului alaturi de parteneri locali de peste 10 ani pentru a mentine atat valoarea naturala cat si culturala, gastronomica si istorica cat mai intacte si autentice ajutand comunitatile locale sa se dezvolte in mod sustenabil, in armonie cu natura.

“Aventura de a avea o destinatie ecoturistica in zona Transilvaniei a inceput acum peste 10 ani, cand un grup local de initiativa a vazut ecoturismul ca o modalitate de a ajuta aceasta zona, cu valori naturale si culturale bine pastrate, sa se dezvolte echilibrat folosind aceste valori ca elemente principale de atractie pentru turistii. Si asta a functionat, mai intai pentru vizitatorii din strainatate, care au apreciat unicitatea experientelor din Colinele Transilvaniei, apoi, in ultimii cinci ani, din ce in ce mai mult, si pentru romani. Este o mare bucurie pentru toate organizatiile care s-au alaturat initiativei si care contribuie, in multe comunitati din zona, la dezvoltarea locala bazata pe ecoturism. In acelasi timp, pentru noi cei implicati, este o onoare care ne obliga sa promovam mentinerea unui standard ridicat al experientelor si al serviciilor turistice, pentru a pastra aceasta certificare si a ramane autentici pentru turisti” povesteste Cristina-Ana Iliescu, din Unitatea de Management a Destinatiei .

Turistii revin in Colinele Transilvaniei pentru cultura si traditiile locale, care includ si o gastronomie bogata, precum si pentru vacante active in mijlocul naturii. In ultimii cinci ani procentul celor care vin in zona de mai multe ori pe an a crescut de 4 ori, iar durata vizitelor de peste 3 nopti s-a dublat. Astfel operatorii locali de turism, care promoveaza standarde ridicate, sunt incurajati sa continue, iar comunitatile recunosc valoarea naturii si a obiceiurilor pe care le pastreaza.


Certificarea destinatiilor de ecoturism in Romania este realizata de Ministerul Turismului, pentru a promova zone in care se dezvolta un turism sustenabil, bazat pe valori ale ariilor naturale protejate si ale comunitatilor locale. In prezent exista alte trei destinatii certificate in tara noastra, alaturi de Colinele Transilvaniei, si anume Tara Hategului- Retezat, Tara Dornelor si Eco-Maramures.

Multumim tuturor implicati, Oamenii Colinelor care au mentinut natura si cultura valoroasa, turistilor care cauta si respecta aceasta zona, partenerilor care au pus fiecare bucatica lui de puzzle pe harta dezvoltarii zonei si finantatorilor care au crezut in noi.

Mai multe despre Colinele Transilvaniei pe www.colinele-transilvaniei.ro 

 

Lasa natura sa iti spuna povesti si bucura-te de Colinele Transilvaniei!

Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificata 2

 

Destinatia Ecoturistica Colinele Transilvaniei include arii protejate de interes national si arii protejate ce fac parte din reteaua europeana Natura 2000, cea mai mare retea ecologica din lume, cu peste 25.000 de situri pe tot continentul, intre care 531 pe teritoriul Romaniei – 7 dintre acestea in zona noastra.

Numarul mare de arii protejate face ca aceasta zona sa fie a doua zona ca marime din tara cu statut de protectie, dupa rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Insumeaza 267.438 ha si gazduieste peste 90.000 de locuitori, in 44 de comune, intinse pe 3 judete (Sibiu, Mures si Brasov).

Transilvania, in special zona cuprinsa in Colinele Transilvaniei, este unica in Europa, cu un valoros patrimoniu natural si cultural pe care trebuie sa il pastram impreuna.

Colinele Transilvaniei este o initiativa a: Asociatia Mioritics, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu, WWF Romania, Fundatia ADEPT Transilvania, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Asociatia Monumentum, GAL Dealurile Tarnavelor, GAL Microregiunea Hartibaciu, GAL Podisul Mediasului, GAL Asociatia Transilvana Brasov Nord si Fundatia Biserici Fortificate. Parteneriatul este sustinut de 44 UAT-uri si de Consiliile Judetene Sibiu, Mures si Brasov.

Dezvoltarea destinatiei de ecoturism Colinele Transilvaniei este finantata prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinatiilor de Ecoturism din Romania”, un program comun al Romanian-American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat si coordonata de Asociatia de Ecoturism din Romania.

 

Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificata 3

 

Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificata 4

 

Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificata 5

  

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>