Evolutia hotelurilor si pensiunilor din Romania

pensiuni hoteluriIn ciuda anilor economici dificili, atat hotelurile, cat si pensiunile din Romania s-au inmultit in ultima perioada (2009-2011) intr-un ritm chiar mai mare decat in anii de boom imobiliar (2006-2008). In 2011, Institutul National de Statistica numara 1.319 hoteluri, cu 73 mai multe decat in 2010. Daca vorbim in procente, numarul de hoteluri si moteluri a crescut cu 8% in 2011, fata de 2010, iar in 2010 cu 6% fata de anul anterior, in timp ce in anii pre-criza ratele de crestere nu au depasit 4%.

 

 
Daca ne referim la pensiuni, tendinta a fost cu totul alta (vezi grafic). Dupa ce, in 2009, numarul pensiunilor turistice si agroturistice a crescut cu 7% fata de anul anterior, criza a domolit cresterea, la doar 1% in 2010 iar, din 2011. numarul lor a inceput chiar sa scada (-2% fata de 2010).

Evolutia numarului hotelurilor & motelurilor si pensiunilor in Romania, 2006-2011, sursa: Institutul National de Statistica


Capacitatea de cazare

Mai relevant decat numarul total de hoteluri si pensiuni este capacitatea de cazare, exprimata in numarul de locuri disponibile pentru turisti inmultite cu numarul de zile in care unitatile de cazare sunt deschise, din care se exclud zilele in care unitatile sunt inchise temporar din lipsa de turisti, pentru reparatii sau din alte motive. Dupa acest criteriu, pensiunile nu doar ca nu au intrat pe o tendinta descrescatoare, dar au crescut cu 10% in 2011 fata de 2010 - ceea ce inseamna ca s-au deschis pensiuni cu capacitate mare de cazare si s-au inchis pensiuni mai mici. Hotelurile au crescut si ele, cu 6% in aceeasi perioada, sub cresterea per total a capacitatii de cazare din Romania, aici incluzand si moteluri, hosteluri, cabane, campinguri, tabere si sate de vacanta. Cresterea per total a industriei a fost de 7% in 2011 versus 2010.

Aceste capacitati de cazare au insa rate de utilizare foarte mici. Dupa un maxim de 42% atins in 2007 in cazul hotelurilor, aceasta rata a scazut la un minim de 29% in 2010, pentru a reveni pe o usoara tendinta de crestere in 2011 (vezi grafic). Gradul de ocupare al pensiunilor turistice, insa, este aproximativ la jumatate fata de cel al hotelurilor, cu un maxim de 22% in 2007 si 2008. In 2010, rata de ocupare a pensiunilor turistice a fost de doar 15%.

Indicii de utilizare in hoteluri, pensiuni turistice si alte unitati de cazare din Romania (%), 2006 - 2011 - sursa: Institutul National de Statistica


Ratele de ocupare ale hotelurilor si pensiunilor

Comparand cu ratele de ocupare ale hotelurilor si ale altor unitati de cazare din Uniunea Europeana, Romania nu sta foarte bine. In martie 2013, rata de ocupare de la noi a atins 32%, fata de 60% in Marea Britanie, 59% in Austria, 41% in Ungaria sau 36% in Polonia. Bulgaria s-a situat dupa Romania la acest indicator, cu 27%.

Ratele nete de ocupare pe camere in hoteluri si alte unitati de cazare in UE (%), martie 2013 - sursa: Eurostat


Segmentarea pe categorii de confort

Daca ne referim la segmentarea capacitatilor de cazare din Romania in functie de confortul oferit, se observa ca, in anii 2010 si 2011, a avut loc o scadere in numar si capacitate a hotelurilor si pensiunilor de o stea si doua stele, in timp ce capacitatile de trei stele au avut cea mai mare crestere (152 de hoteluri de 3 stele in plus in 2011 fata de 2010 si 137 de pensiuni de 3 stele in plus in 2011 fata de 2010). Numarul hotelurilor de 5 stele a crescut cu 5 in 2011, ajungand la un total de 24, in timp ce numarul hotelurilor de 4 stele a crescut cu 38 in aceeasi perioada, ajungand la un total de 194.

Evolutia numarului structurilor de primire turistica pe categorii de confort din Romania, 2010-2011, sursa: Institutul National de Statistica


Putem concluziona ca investitiile in hotelurile romanesti nu s-au cramponat de conditiile economice dificile din ultimii ani din Romania. La nivel global insa, serviciile de cazare au inregistrat o stagnare, dublata de constrangeri de capital, cu un impact negativ asupra capacitatii si / sau a dorintei companiilor hoteliere si ale proprietarilor de a face investitii in portofoliu.


Insa, pe masura ce sectorul cazarilor isi revine, hotelierii au inceput din nou sa faca investitii. Conform unui studiu publicat de New York University, se estimeaza ca doar in S.U.A. cheltuielile investite in acest sector s-au marit cu 5 miliarde de USD in 2012, o crestere 33% fata de valoarea de 3,8 miliarde de USD inregistrata in 2011. Companiile hoteliere internationale au prevazut, de asemenea, fonduri suplimentare destinate unor viitoare alimentari de capital pentru proprietatilor lor. Marile lanturi hoteliere din Europa si Asia au angajat cheltuieli de capital de ordinul miliardelor in 2012. Ceea ce se poate traduce pentru Romania intr-o intensificare a competitiei cu ofertele de la nivel global, de aceea trebuie sa mentinem pasul cu ritmul lor de investitii.

Insa, inainte, de a initia cheltuieli de capital pentru proprietatea detinuta, proprietarii trebuie sa evalueze cu atentie rentabilitatea acestor investitii, luand in considerare atat reducerea gradului de ocupare pe durata lucrarilor, efectele neprevazute ale lucrarilor, impactul lucrarilor pe preturi si facilitatile vizate in comparatie cu cele ale competitorilor, cat si castigul anticipat in cazul activului renovat.

Dincolo de investitiile in capacitate, marketingul devine din ce in ce mai important si mai ales cel online, pe care multi hotelieri nu il iau in considerare inca, desi conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cornell, social media si continutul generat de utilizatori pot afecta profitabilitatea unui hotel. Sa ne gandim doar la cele peste 75 de milioane recenzii online generate de peste 32 de milioane de clienti pe TripAdvisor.


Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, EY este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a raspunde acestei modificari, iar noul tagline al companiei este „Building a better working world”. Aceasta redefinire a identitatii vizuale vine sa reflecte noua strategie a companiei, Vision 2020. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com.

Mihaela Matei
Marketing Supervising Associate EY Romania

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>