De ce ar fi bine sa investim intr-o ferma de vacanta ?

Daca te-ai uitat la fermele de vacanta din strainatate ai vedea o mare diversitate a lor.

 





Unele ferme au animale iar altele culturi vegetale. Unele au in ferme camere de cazare iar altele au cabane de locuit. Unele ofera meniu complet de mancaruri, altele facilitati pentru gatit. Unele au piscine si terenuri de tenis, altele ofera pur si simplu "o scaldatoare" in mijlocul naturii. Mediul rural, cu spatiu deschis si aer curat este o oferta comuna pentru toti turistii.

 

Cele mai recente estimari indica faptul ca aproximativ o jumatate de milion de americani au cumparat ferme de vacanta. Ei reprezinta mai putin de 1 la suta din populatia totala a Statelor Unite. Doi din trei cumparatori sunt fosti agroturisti sau oraseni care au trait in copilarie la tara. Majoritatea provin din primele noua mari metropole americane. Ei vor sa cumpere ferme tip sau simple case de odihna (ranch). Cei mai multi dintre ei sunt oameni care au realizat venituri ridicate, au avut o inalta calificare profesionala sau o functie de conducere. Familiile lor se compun din mai multi membrii doresc pace, liniste si o experienta deosebita pentru copii. Mai putin de 20 %, dintre ei, vor sa cumpere ferme de vacanta doar din motive pur economice.



 

Agroturistii nu cauta programe extrem de organizate iar fermele de vacanta oferea o mare varietate de activitati. La acest tip de ferme nu este suficienta o singura activitate. Majoritatea activitatilor turistice ofera odihna activa precum calarie, schi, drumetie, inot, pescuit, tenis de camp, etc. Ziua unui agroturist trebuie sa fie plina. Un operator de ferma de vacanta, lucreaza cu turistii, de multe ori, peste 18 ore/zi. Acesta isi pierde o parte din intimitate dar castiga o mai buna comunicare, respectiv, intelegere si bucurie; daruri de nepretuit in zilele noastre.



 

Turistii au nevoie de sfaturi privind camera, locul de lenevire, masa, facilitati la toaleta, curetenie etc. Cazarea trebuie sa fie confortabila, sa existe liniste in camera fara zgomote provocate de vecini sau de instalatii. Apa este un cavant cheie, respectiv 100-150 litri de apa pentru o persoana pe zi. In plus sa fie curata. Apoi o piscina este obligatorie, pentru zilele de vara si este mai lesne de realizat decat un iaz cu peste.



 

Mesele nu trebuie sa fie plictisitoare. Program trebuie sa fie flexibil tinand cont ca oaspetii sunt in vacanta. Metodele traditionale de gatit cu mese pline de bunatati ii fac pe oameni sa se simta mult mai fericiti. Si clientela poate fi una speciala. Unii operatori, au amenajate constructii rustice preferate de familii tinere. Alti operatori prefera cuplurile de varsta mijlocie fara copii. Altii, prefera familiile cu copii pentru care au multe activitati distractive in fermele lor.



 

Operatorii decid daca accepta copii fara parinti, sau activitati cu risc ridicat de accidente. Acestia vor trebui sa discute serios cu agentii de asigurari si cu persoanele calificate care fac instruire initiala in cazuri de accidente.


 

Fermele de vacanta sunt in general putine. Acestea cum spuneam inainte se axeaza pe agrement si nu pe un castig banesc rapid. Dar este obligatoriu ca veniturile sa acopere toate costurile si pe deasupra sa se realizeze un profit rezonabil.  Veniturile din ferma nu se reduc doar la cazare, masa si distractii ci si la produse traditionale obtinute artizanat in ferma si vandute ca atare turistilor la pretul cu amanuntul. De asemenea poate fi si o momeala pentru atrage turistii la pescuit si sa locuiasca in incinta fermei.



 

Excursiile cu chirie sunt de asemenea profitabile. Astfel multi oraseni vor venii cu rulotele in ferme pregatite special pentru acest gen de agroturism. Acestia ar avea nevoie de combina frigorifica, apa, curent, gaz imbuteliat si alimente pocurate de la fermier.  Turistii sunt dispusi sa platesca un pret rezonabil pentru tot dar la obiect, respectiv sa vada lista pentru servicii si sa vada ca sunt mici.



 

Preturile in fermele de vacanta sunt mai mici deoarce fermierii au investit mai putin decat operatorii de pensiuni sau hoteluri din statiunile traditionale. Fermele sunt mai putin aglomerate iar viata de la tara ofera o imagine mai atractiva mai ales in randul tinerilor de la oras. Nu trebuie sa mergi sute de kilometri pana intr-o statiune de odihna cand poti gasesti la cativa kilomtri de orice oras o vacanta plina de distractii. Prin anii „70”, rulotele erau la mare cautare. Pentru a practica agroturismul in fermele de vacanta aceste vehicole de recreere trebuie sa fie luate din nou in considerare. Multi fermieri pot oferii un camping pentru rulote, si chiar rulote de inchiriat. Proprietarii de rulote cauta locuri de inchiriat iar potentialul fermelor de vacanta va fi mai bine exploatat.

 

De asemenea, constituirea unor asociatii de catre proprietarii de ferme de vacanta pentru a se face reclama in grup, le-ar aduce multe avantaje. Asa orasenii vor gasi in fiecare judet o ferta agroturistica greu de refuzat.



 

Care doriti sa investiti in ferme de vacanta vizitati cateva ferme din tara si din afara. Mergeti ca oaspeti obisnuiti. Si aveti multe de invatat, In timp ce va frecati coatele la masa cu ceilalti invitati aflati lucrurile care le plac si care nu le plac. Apoi vorbiti cu proprietarii cu privire la probleme si oportunitati, participati la activitatile de recreere si descoperiti idei utile.

 

Inainte de a incepe o activitate agroturistica interesativa despre conditiile de licentiere si despre standardele de cazare, masa si agrement. Apoi vedeti despre atractivitatea zonei. Exista o lista a comunelor din Romania care au primit note intre 1 si 10 privind atractivitatea zonei. Cele care au note de minim 5 incep sa fie atractive. O calificare facuta prin Camerele Agricole Judetene va poate fi de ajutor. De asemenea luati legatura cu o banca care oferita credite in agricultura si agroturism.

 

Dar inainte de toate faceti o mare sedinta in familie si discutati despre impactul pe care il va avea in viata voastra aceasta schimbare. Cantariti cu atentie toate costurile si alegeti solutia cea mai potrivita. In cazul unui raspuns pozitiv nu imi ramane decat sa va urez bun venit la bord. Si multa „bafta”.


 

 

Sursa: www.agriculturae.ro


 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>