Congresul International de Turism Rural, desfasurat la Alba Iulia

In perioada 4-5 mai 2011 a avut loc, la Alba Iulia, Congresul International de Turism Rural cu tema “Turismul rural – un instrument pentru construirea identitatii si o sansa pentru standardele de calitate”, eveniment la care au participat peste 100 de invitati din tari precum Spania, Grecia, Ungaria, Polonia, Franta, Belgia, Austria, Croatia, Italia si Israel.

 




La congres au luat parte inalti oficiali ai Organizatiei Mondiale de Turism, Directorul Comisiei Regionale pentru Europa, Secretarul general al Eurogites, reprezentanti ai unor organisme internationale si regionale de turism, ai diverselor asociatii europene de turism rural, reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale cu activitati conexe turismului.

 

Congresul, gazduit pentru prima data in Romania, a fost organizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania (ANTREC), in parteneriat cu Federatia Europeana a Asociatiilor de Turism Rural (EUROGITES) si sub inaltul patronaj al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), cu sprijinul Consiliului Judetean Alba si al Consiliului Municipiului Alba Iulia.


 

 

Deschiderea oficiala a Congresului a avut loc miercuri, 4 mai 2011, aceasta fiind urmata de o conferinta de presa.Lucrarile Congresului au debutat dupa o vizita la Cetatea Alba Carolina, in prezenta a doi importanti reprezentanti din domeniul turismului la nivel international – Zoltan Somogyi, director executiv al Comisiei Regionale pentru Europa a OMT, si Klaus Ehrlich, secretar general EUROGITES (Federatia Europeana a Asociatiilor de Turism Rural).

 

Participantii la deschiderea oficiala din partea organizatorilor au fost Sorin Munteanu, consilier pentru relatia cu OMT al ministrului dezvoltarii regionale si turismului, si Emil Comsa, presedinte ANTREC.

 

Scopul evenimentului a fost acela de a prezenta participantilor strategiile adoptate de diverse organizatii internationale de turism, in vederea dezvoltarii turismului rural si de a consolida cooperarea dintre asociatiile de turism rural internationale.

 

Prezentarile din cadrul Congresului au fost axate pe teme precum:

  • relatia dintre turismul rural si dezvoltarea durabila;
  • turismul rural, ca instrument de construire a identitatii locale;
  • parteneriatul public-privat in turismul rural;
  • importanta mostenirii culturale pentru dezvoltarea acestui sector al turismului.

 

La debutul Congresului, Zoltan Somogyi a declarat:“Cred ca este un moment bun sa ne intrebam acum, dupa ce s-a constatat o revigorare a turismului de pe urma crizei, ce ramuri trebuie sa dezvoltam in continuare. Se observa o tendinta a turistilor de a cauta destinatii turistice apropiate de casa, mai ieftine si diverse, adica tocmai ceea ce ofera turismul rural. De aceea cred ca este o idee foarte buna sa sustinem acest tip de turism”.

 

Prezent la prima parte a evenimentului, Sorin Munteanu a amintit ca initiativa ministerului de organizare, in Romania, a primului congres international de turism rural a aparut in urma alegerii Romaniei, anul trecut, ca vicepresedinte in Consiliul Executiv al OMT. ”Turismul rural reprezinta o componenta foarte importanta a turismului romanesc care a cunoscut o dezvoltare in ultimii cinci ani, odata cu accesarea fondurilor europene. Strategic vorbind, turismul rural este unul dintre cele sase produse turistice integrate in brandul turistic al Romaniei” a adaugat Sorin Munteanu.


 

Congresul International de Turism Rural de la Alba Iulia s-a incheiat cu adoptarea unei declaratii a institutiilor locale, nationale, regionale si internationale implicate. Declaratia are sapte puncte si sintetizeaza concluziile intalnirii si angajamentul de a continua colaborarea cu organismele internationale si regionale din domeniul turismului, in general, si al turismului rural, in special, in scopul promovarii potentialului turismului rural si al atragerii unui numar sporit de turisti atat pe plan intern, cat si pe plan international.

 

De asemenea, participantii au subliniat progresul inregistrat in domeniul turismului rural, importanta lui in conservarea patrimoniului natural si cultural, dar si necesitatea stabilirii de parteneriate locale si nationale cu mass-media, in scopul unei corecte informari a consumatorilor, astfel incat asteptarile acestora sa fie indeplinite intr-un mod benefic.

 

Nu in ultimul rand, in declaratie este mentionata aprecierea participantilor pentru realizarile judetului Alba si ale municipiului Alba Iulia, nu numai in domeniul turismului, ci si al revitalizarii patrimoniului cultural si istoric.

 

Romania este stat membru fondator al Organizatiei Mondiale de Turism, cu drepturi depline, din anul 1975 si este, totodata, membru in Consiliul Executiv al organizatiei din 2009. Din 2010, tara noastra detine vicepresedintia Organizatiei Mondiale a Turismului, pentru o perioada de un an, fapt care confirma intensificarea rolului Romaniei pe plan international in ceea ce priveste turismul.ANTREC este membru EUROGITES inca de la infiintarea asociatiei, din anul 1994.

 

In anul 2004, Romania a organizat la Bran, in colaborare cu OMT, Conferinta Internationala de Turism Rural cu tema: “Rural Tourism and Eco Tourism – potential and perspectives”.


 

SURSA: www.mdrt.ro
 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>