Tranzitia verde si comunitatile inteligente dezbatute pe larg la Summit-ul international InnopRo

Walachia eHub epicentrul inovarii si transformarii digitale in Europa de Est si macro-regiunea Dunarii - Summit-ul international InnopRo al centrului de inovare digitala Wallachia eHub un eveniment anual devenit traditieIn perioada 16-17 noiembrie 2023 s-a desfasurat la Sinaia summit-ul international InnopRo - Innovation Pathways Romania, towards Twin Transition. The Role of the European Digital Innovation Hub – WEH, eveniment organizat de centrul de inovare digitala Wallachia eHub.


Sesiunea a fost deschisa de catre domnul Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia, cu prezentarea strategiei de dezvoltare digitala a orasului pana in anul 2040. Audienta internationala a apreciat foarte mult experienta orasului Sinaia considerand-o un etalon la nivel national si international.

Au fost prezenti fizic reprezentanti ai centrelor de inovare digitala din Italia – Umbria Digital Data- Enzo Faloci, Portugalia – EDIH Attract - Ricardo Nelson, Bulgaria - Health & Life Sciences Cluster - Kristina Eskenazi si Dimitar Dimitrov, precum si centrul de inovare digitala Oltenia DIH care se identifica cu Wallachia ca regiune istorica, reprezentat de Valentin Mitrica. De asemenea, au participat online centrele de inovare digitala din Germania – EDIH-SH, prin Marcus Westphal si Portugalia – Produtech DIH, prin Manuela Azevedo.

Centrele digitale prezente cu care Wallachia eHub are bune relatii de cooperare si-au prezentat ofertele tehnologice si serviciile pe care le pot oferi la nivel international si au cazut de acord sa ridice cooperarea la un nivel mai inalt prin dezvoltarea a doua coridoare digitale care au ca miez tocmai esenta conceptului InnopRo, dezvoltarea unor cai industriale noi (pathways) prin tranzitia verde si digitala. Cele doua coridoare digitale si verzi au ca fundal cooperarea si specializarea inteligenta la nivel de macro-regiuni. Primul, Danube Green Digital Corridor, are ca viziune si misiune sa grabeasca tranzitia verde si digitala in macroregiunea Dunarii, iar al doilea, Go Global Initiative, vizeaza dezvoltarea unor cooperari bazate pe tehnologiile avansate ale centrelor de inovare digitala din cele patru macro-regiuni europene (Dunarea, Marea Baltica, zona adriatica si cea mediteraneana – Atlantic) pentru promovarea lor la nivel mondial prin colaborari cu alte centre digitale din afara UE.

Participantii la summit au avut privilegiul de a urmari prezentarile facute de directorul regiunii de est - EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), domnul Tuan Trinth, care a prezentat cele mai recente progrese in tehnologie si impactul acestora asupra diferitelor industrii, pe domnul Kryštof Rygl, director al CzechTrade Romania care a suscitat audienta cu cele mai noi tendinte in dezvoltarea comunitatilor inteligente, pe domnul Mihai Sfintescu, membru al juriului pentru EIC Accelerator din cadrul programului Horizon Europe, precum si pe doamna Alina Luchian, Academic & Education Territory Lead la SAS, care a prezentat cateva studii de caz din domeniul Business Analytics si doamna Oana Nastasa, Business Developer & Account Manager, Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER) care a prezentat experienta Camerei in evaluarea maturitatii digitale pe un esantion semnificativ de firme din toata tara.

A fost un program intens de intalniri, prezentari, sesiuni de matchmaking, de solutii integrate test before invest si de pitching in care au fost dezbatute tematici plecand de la tehnologiile cu caracter dual - militar si civil - si posibilitatile de accesare a fondului european de aparare de catre IMM-uri, la care domnul Niculae Iancu, presedintele I2DS2, a stimulat mediul de afaceri sa implementeze un model de afaceri mai flexibil, deschis spre aplicatii cu caracter militar, pana la implementarea unor tehnologii digitale in domeniul agroalimentar – Bucharest Promo Robots sau a unor programe care sa ajute fermierii sa genereze fluxuri suplimentare de venituri, sa imbunatateasca calitatea solului si sa acceseze finantari mai bune prin Carbon Program implementat de compania eAgronom.

Companiile si start-up-urile inovative, precum si cele care ofera servicii de tip test before invest au avut posibilitatea de a prezenta in cadrul unei sesiuni de pitch ideea lor de afaceri sau oferta tehnologica. Astfel, compania Heveco Engineering, lider al regiunii in solutii GIS, planificare urbana, inginerie si domeniul inovator al tehnologiei Digital Twin a prezentat impreuna cu Integrisoft Solutions si Beia o solutie integrata pentru autoritati publice locale. Au fost prezentate solutii tehnice in domeniul constructiilor de catre membri ai clusterului TEC si ai companiei Rasub Construct, in domeniul cybersecurity de catre firma Omega Trust, in domeniul energiilor solare de catre clusterul CERMAND.

Un domeniu larg dezbatut a fost cel al energiei si al comunitatilor inteligente la care s-a remarcat prezenta a numeroase companii si asociatii profesionale reprezentate prin Corneliu Samoila, director la Vinci Energies Romania Development, Calin Radu Vilt, consilier stiintific al Comitetului National al Consiliului Mondial al Energiei, membru in Consiliul pentru politicile retelelor inteligente, Silvia Vlasceanu, director executiv la HENRO, George Cretu, expert in integrarea tehnologiei durabile la Unbox Management Solutions si Tamas Tegzes de la Fugro Nederland.

Din discutiile avute cu cei prezenti atat din Romania, cat si din strainatate, am putut constata ca participantii la acest eveniment sunt extrem de multumiti avand ocazia sa cunoasca atat serviciile centrului nostru, cat si ale firmelor si organizatiilor participante si sa aiba in paralel sesiuni de matchmaking. Abordarea sectoriala, precum si interesul international au pus o amprenta pozitiva pe acest summit care devine astfel un reper important regional si international de transformare digitala. Regretam ca institutii publice importante, invitate din timp sa participe si incluse in program, nu ne-au onorat cu prezenta” a declarat Costin Lianu, coordonator Wallachia eHub.

Wallachia eHub a devenit prin acest eveniment un centru digital integrat in piata globala - digital market place - si suntem convinsi ca activitatea de networking se canalizeaza spre dezvoltarea de coridoare digitale, parteneriate si dezvoltarea unor proiecte de cercetare si investitii. Faptul ca evenimentul a fost organizat impreuna cu Enterprise Europe Network – EEN - fiind integrat si in alte proiecte Horizon Europe – Agroecology-TRANSECT si OrganicTarget4EU – si in fondul european de aparare denota capacitatea centrului nostru de a dezvolta si valorifica sinergiile europene. Pe plan national suntem extrem de bucurosi ca centrul Oltenia Digital Innovation Hub va coopera strans cu noi pentru digitalizarea ambelor regiuni”, a declarat Irina Gabriela Radulescu, membru consiliu executiv Wallachia eHub.

Walachia eHub epicentrul inovarii si transformarii digitale in Europa de Est si macro-regiunea Dunarii - foto 3

 

Walachia eHub epicentrul inovarii si transformarii digitale in Europa de Est si macro-regiunea Dunarii - foto 2

USH Pro Business / Wallachia eHub

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>