Modalitatile de sustinere a satului romanesc, discutate la "Forum de Bun si Bine"

Modalitatile de sustinere a satului romanesc discutate la Forum de Bun si BineIeri seara s-a incheiat la Bucuresti Forum de Bun si Bine, primul eveniment CSR integrat dedicat de PROFI atat organizatiilor care fac bine, cat si producatorilor locali, punand in discutie modalitati de sustinere a satului romanesc si a identitatii acestuia.


Am invitat alaturi de noi ministri, secretari de stat, rectori, directori ai unor agentii nationale guvernamentale, autoritati locale, ong-uri si membri ai mediului de afaceri deoarece avem convingerea ca doar cautand impreuna putem gasi solutii viabile la numeroasele probleme care confrunta azi societatea romaneasca in gneral si satul in particular” declara Calin Costinas, director general adjunct al lantului de magazine PROFI.

Pe parcursul zilei mai bine de 500 de persoane au participat la evenimentele noastre, iar Forumul a reunit peste 30 de organizatii nonguvernamentale, mai bine de 50 de producatori locali, peste 50 de persoane publice, care in cadrul a patru paneluri au explorat teme precum sanatatea, educatia, producatorii locali si valorile traditionale, cultura si intreprinderile sociale”, adauga Gabriela Sirbu, director de sustenabilitate PROFI, organizatorul evenimentului.

Participantii la panelul Producatori locali au discutat despre protejarea si stimularea traditiilor si inovatiilor producatorilor locali, masuri de sustinere a acestora si de crestere a consumului de produse romanesti. Ei s-au oprit si asupra importantei pe care sustinerea acestor producatori si a nevoilor alimentare in continua crestere o reprezinta pentru economia tarii.

Apreciez in primul rand faptul ca Profi, un retailer, se preocupa si de partea asta calitativ sociala a productiei agricole, incercand sa promoveze produse locale cu toate dificultatile pe care inca le avem in unele zone din Romania,” a declarat la finalul panelului Dacian Ciolos, fost prim ministru al Romaniei si Comisar European pentru agricultura si dezvoltare rurala. “Dincolo de faptul ca Profi are o platforma nationala pe care poate pune in valoare produsele locale, produsele traditionale, cred ca mai e o dimensiune importanta: Profi poate sa ajute la schimb de bune practici, pentru ca nu mai trebuie sa ne uitam in afara tarii la exemple pozitive, le avem in tara deja, dar unii sunt mai avansati decat altii in diferite zone din Romania. Profi s-a angajat la nivel national in procesul de a descoperi acesti jucatori si de a-i ajuta sa ajunga la raft; dincolo de ajutorul dat consumatorului poate sa-i ajute si pe producatori sa invete unii de la altii si sa capitalizeze aceasta experienta”.

 

Modalitatile de sustinere a satului romanesc - Forum de Bun si Bine - foto eveniment


Dr. Ioan Oleleu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si domnia sa participant la acest panel, a afirmat: Proiectul Profi de sustinere a micilor producatori s-a bucurat inca de la inceput de apreciere si din partea consumatorilor si din partea celor care proceseaza cantitati mici de produse alimentare, fie ca vorbim de produse alimentare de origine animala sau de origine non-animala; este o gura de oxygen, un exemplu care obligatoriu trebuie multiplicat la nivel national. Intalnirea de azi este foarte importanta pentru ca un parteneriat corect intre institutiile statului si mediul de afaceri este cheia succesului.

La randul sau, Deputatul Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, a spus: “Initiativa este laudabila mai ales ca Romania trebuie sa faca eforturi, nu doar autoritatile, cu totii trebuie sa facem eforturi astfel incat produsele romanesti sa ajunga pe rafturi. Asa cum am spus si in interventia mea, Romania produce suficient astfel incat sa ne asiguram consumul national. Numai ca importam, din pacate, si deficitul ajunge la 3 mld de euro din cauza ca multe produse nu au sansa sa ajunga pe raftul magazinelor. Si aici apreciez efortul pe care il face Profi. Ar trebui si noi sa venim in intampinarea, mult mai mult decat am facut-o, acelor producatori ca sa poata sa-si desfaca marfa si sa faca fata competitiei pana la urma. Asta inseamna piata unica la care avem acces, sa fim competitivi ii relatia cu alte produse care vin.”

In panelul intitulat Comunitate – Sanatate, onorat de participarea fondatoarei Fundatiei Renasterea, doamna Mihaela Geoana. discutiile s-au axat pe grija pentru sanatatea si bunastarea comunitatii, pe conectarea comunitatilor si rolul CSR in initiativele de sanatate.

Ma bucur foarte mult ca am participat la acest eveniment cu totul deosebit pentru ca arata o fata frumoasa a Romaniei, niste oameni deosebiti care isi dedica timpul, energia, priceperea si banii pentru a ajuta semenii aflati in nevoie, in suferinta. Este acea comunitate care arata ca este mare si da speranta pentru viitorul Romaniei deoarece energia pozitiva a acestor oameni reprezinta o baterie extraordinara care sa asigure functionarea, resuscitarea, renasterea acestei tari,” afirma Prof. dr. Sandesc Dorel, Presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva. Ca om implicat in voluntariat, cred ca a ajuta semenii tai neconditionat, fara niciun interes personal, reprezinta cea mai buna investitie in aceasta viata, pentru ca ea iti da in sine o satisfactie cu totul speciala”.

Panelul Comunitate – Cultura a dezbatut aspecte legate de antreprenoriatul cultural, fiind prezentate proiecte de succes care sarbatoresc si promoveaza artele, mestesugurile si traditiile locale, contribuind atat la conservarea culturala, cat si la cresterea economica. Participantii au discutat totodata despre diversitatea culturala si incluziune, respectiv despre rolul CSR in construirea de comunitati armonioase.

“Am avut prilejul sa intalnesc aici unul dintre exemplele demne de urmat de responsabilitate sociala al unei mari companii, compania Profi, care si-a stabilit un program de comercializare a produselor autohtone, mai ales din zona mestesugurilor si a traditiei rurale. E un exemplu care merita urmat. Dincolo de asta, discutia despre patrimoniu a fost extrem de interesanta,” a spus Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania “Eu cred ca trebuie facut un adevarat masterplan, asa cum am facut pe infrastructura, in care sa inventariem tot patrimonial care trebuie consolidat, restaurat.”

In final, panelul Comunitate – Educatie si Intreprinderi sociale a abordat teme de acuta actualitatea precum intreprinderile sociale, punct vital in dezvoltarea comunitatilor locale; digitalizarea scolilor, fundamentul modernizarii societatii; si nu in ultimul rand, increderea, fundamentul soli al ineractiunilor in societate.

Pentru mine, si am simtit ca si pentru ceilalti participanti, intalnirea a fost sa ne arate ca se poate sa facem in Romania lucruri bune cand punem suflet si, atunci cand punem suflet, primim suflet, ceea ce e extraordinar!”, a afirmat Ruxandra Mercea, fondatoarea proiectului Scoala increderii si participant la acest ultim panel.

Cu sediul la Timisoara, PROFI este o companie romaneasca ce functioneaza exclusiv in aceasta tara. In prezent numara peste 1650 de magazine integrate si Partener, in mai bine de 830 de localitati, clasandu-se printre primii trei mari retaileri de la noi ca cifra de afaceri si drept cel mai mare angajator privat, cu peste 28.000 de angajati. Peste 94% din sortimentul retelei este achizitionat din tara si mai mult de 96% dintre partenerii sai de afaceri ei sunt din Romania: producatori si furnizori de alimente, firme de constructii si transport, furnizori de servicii, etc. PROFI este un puternic motor al economiei romanesti.

Modalitatile de sustinere a satului romanesc - Forum de Bun si Bine

  

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>