Solutii pentru o agricultura si mobilitate sustenabile - Conferinta BASF Research

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  este concluzia conferintei globale BASF Research 2021 - BASF a prezentat solutii pentru o mobilitate si o agricultura sustenabilePrin procesele si produsele sale inovatoare, industria chimica aduce o contributie importanta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar echipa de cercetatori de la BASF sustine acest efort prin intreaga sa activitate.

Exemple actuale de inovatie din reteaua de cercetare BASF pentru mobilitate si agricultura, cum ar fi lichidele de racire inovatoare pentru masini electrice sau noile tehnologii de aplicare de inalta precizie in agricultura, au fost prezentate in cadrul conferintei pe tema Cercetarii, de catre dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Executiv de Directori si Chief Technology Officer in cadrul BASF SE, impreuna cu cercetatorii BASF.

„Migrarea catre sustenabilitate incepe cu cercetarea”, a spus Maas-Brunner, BASF ocupand un loc de frunte in aceasta privinta si avand o configuratie unica de cercetare si dezvoltare, cu aproximativ 10.000 de angajati, la nivel global. „Pentru a depasi provocarile acestei transformari intr-un ritm rapid si pentru a avea succes pe termen lung, trebuie sa consolidam, in continuare, apropierea fata de clienti si sa profitam de avantajul pe care ni-l ofera cunostintele si expertiza de pe platforma chimica integrata Verbund”, a adaugat Maas-Brunner. Din acest motiv, in anul urmator, compania isi va reorganiza activitatile de cercetare la nivel mondial. Astfel, unitatile de cercetare legate de afaceri, care au facut parte, pana in prezent, din cele trei divizii de cercetare, vor fi integrate in diviziile operationale si vor deveni mai orientate catre nevoile clientilor. In viitor, BASF va grupa activitatile de cercetare relevante pentru mai multe divizii, intr-o divizie centrala de cercetare, cu prezenta globala.

BASF si-a propus obiective ambitioase de sustenabilitate, precum accelerarea proceselor cu emisii zero de CO2, dezvoltarea economiei circulare sau digitalizarea. In total, BASF a investit aproximativ 2 miliarde de euro in cercetare si dezvoltare in 2020.

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  BASF 1

 

Cresterea sigurantei in mobilitatea electrica

Sectorul transporturilor este responsabil pentru o parte substantiala din emisiile globale de dioxid de carbon, iar trecerea catre mobilitatea electrica poate reduce aceste emisii. Pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesare inovatii precum reducerea timpului de incarcare a bateriilor, cresterea sigurantei si transformarea proceselor de productie a vehiculelor electrice in unele mai sustenabile si mai eficiente.

Chimia va juca un rol cheie: continutul chimic al unui vehicul electric (EV) este considerabil mai mare decat cel al unui vehicul cu motor cu ardere interna. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe dintre celelalte componente ale vehiculelor electrice se schimba, ca urmare a sistemului de propulsie modificat. Echipele de cercetare si dezvoltare BASF lucreaza continuu la produse de ultima generatie pentru vehicule electrice, precum: materiale pentru baterii, materiale plastice de inalta performanta, lichide de racire modificate si produse inedite de acoperire.

Materialele plastice, de exemplu, au o contributie importanta la siguranta vehiculelor electrice. Acestea sunt utilizate pentru a obtine o protectie stabila la impact, o distributie sigura a energiei electrice, ca adezivi conductivi termic, si pentru a codifica pe culori componentele si conectorii de inalta tensiune.

Noul lichid de racire din gama de produse Glysantin® este un alt produs BASF care aduce imbunatatiri suplimentare sigurantei vehiculelor electrice. Are o conductivitate electrica foarte scazuta datorita formulei sale inovatoare. Astfel, in cazul in care bateria este deteriorata, spre exemplu, intr-un accident, noul produs BASF nu reactioneaza cu componentele de inalta tensiune ale bateriei. In acelasi timp, Glysantin® ElectrifiedTM ofera protectie fiabila impotriva coroziunii din interiorul sistemului de racire al vehiculelor electrice.

Cu ajutorul metodelor digitale, cercetatorii BASF au dezvoltat, de asemenea, o noua versiune a electrocoat-ului catodic (e-coat), CathoGuard®, special conceput pentru a indeplini cerintele de electromobilitate. Acesta permite aplicarea la temperaturi mai scazute, reducand, astfel, emisiile de CO2, si pastrand, in acelasi timp, proprietatile produsului. In plus, tehnologia indeplineste standardele de durabilitate stabilite, deoarece nu contine staniu si poluanti atmosferici periculosi, ci doar un nivel scazut de compusi organici volatili.

 

Inovatii pentru o agricultura sustenabila

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  BASF 2


Echipa de cercetare BASF lucreaza si la solutii pentru o agricultura durabila. Fermierii se confrunta cu provocari majore: hranirea unei populatii mondiale in crestere, ce va ajunge la 10 miliarde pana in 2050, conditii meteorologice mereu in schimbare, din cauza modificarilor climatice, controlul sigur si eficient al daunatorilor si buruienilor, in contextul unei rezistente in crestere, dar si nivelul limitat al resurselor naturale si al terenurilor arabile. Prin urmare, domeniul are nevoie de inovatii cat mai curand posibil, precum noi seminte si trasaturi genetice sau produse de protectie a plantelor inedite si aplicatii digitale.

Graul este una dintre cele mai importante cereale din lume, cu un volum de peste 770 de milioane de tone metrice pe an. Productia de grau trebuie sa creasca semnificativ in urmatorii ani. Acest obiectiv va fi mai greu de atins din cauza numarului limitat de terenuri arabile si a recoltelor insuficiente, cauzate de schimbarile climatice. In cadrul programelor sale de cercetare, BASF dezvolta un hibrid de grau care sa asigure productii mai mari, calitate sporita, precum si o mai mare rezistenta la boli si insecte. Utilizand diverse trasaturi genetice din regiunile cheie in care se cultiva graul, cercetatorii BASF selecteaza cele mai bune trasaturi ale plantelor din linii parentale distincte genetic, asigurand astfel o recolta stabila si o rezistenta mai puternica la schimbarile climatice.

Pentru a optimiza productia culturilor, compania a dezvoltat o platforma inteligenta de modelare a plantelor, care ofera recomandari agronomice precise, bazate pe analiza continua a datelor. Aceasta monitorizeaza parametrii economici si biologici, ajutandu-i pe fermieri sa obtina o cultura bogata si sigura pentru mediul inconjurator. Datele platformei sunt utilizate in cadrul aplicatiilor xarvio® Digital Farming Solutions. De exemplu, in solutia Smart Spraying, dezvoltata in parteneriat cu Bosch, datele sunt asociate cu senzorii camerelor de inalta tehnologie si integrate in software, pentru a aplica erbicid pe buruieni numai acolo unde este necesar. Testele pe teren arata ca aceasta combinatie de tehnologie poate reduce cu pana la 70% volumul de erbicid utilizat. Aceasta este o contributie importanta la protectia mediului, oferind, in acelasi timp, beneficii financiare fermierilor.

Schimbarile aduse etapelor cercetarii, precum trecerea de la cercetarea secventiala la cea paralela, reprezinta, de asemenea, o abordare inclinata spre inovatii si produse durabile. BASF a dezvoltat cu succes in acest mod noile fungicide pe baza de Revysol®. Aceasta substanta activa din grupa chimica a triazolilor demonstreaza performante biologice puternice impotriva unui numar important de boli fungice relevante. In acelasi timp, indeplineste toate cerintele pentru o aplicare sigura si compatibila cu mediul.

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  BASF 3

  

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>