Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a organizat joi, 5 martie 2015 un workshop cu tema Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului/ Aspecte privitoare la implementarea proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta d-nei Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor precum si de participarea reprezentantilor principalelor institutii si agentii locale si centrale cu atributii in implementarea Directivei Nitrati in Romania.
Printre temele supuse dezbaterilor s-au numarat:
In cuvantul de deschidere, d-na Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, a declarat: 'Problemele de apa, paduri si mediu sunt probleme de interes national. Voi depune toate eforturile ca acest proiect sa fie continuat si in 2016, astfel incat tot mai multe localitati sa poata accesa aceste fonduri si sa rezolve problemele cauzate de depozitarea necorespunzatoare a gunoiului de grajd.' Ministul Mediului, Apelor si Padurilor a afirmat ca isi doreste ca Ministerul pe care il coordoneaza sa devina unul cu un rol de baza in cadrul actualului Guvern: 'Sanatatea este in primul rand o problema de mediu. Invit toate autoritatile locale sa vina cu proiecte la Minister si va asigur ca vom depune toate eforturile ca aceste proiecte sa obtina finantarile necesare care sa rezolve problemele locale', a mai declarat domnia sa.
La randul sau, dna. Rodica PARASCHIV, Prefectul judetului Prahova, a mentionat ca judetul Prahova a fost printre primele a accesat fonduri din cadrul proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti': 'Comuna Targsoru Vechi a accesat fonduri din acest proiect inca din 2009. La nivelul administratiei locale stim si ne dam toata silinta sa accesam toate programele legate de mediu, cele doua proiecte de Management integrat al deseurilor (care ar trebui sa integreze si aceasta parte de gestinare a gunoiului de grajd) si Management integrat apa-canal fiind o dovada in acest sens'.
In regiunea Sud-Muntenia, investitiile se ridica la o valoare totala de peste 34.000.000 lei si se deruleaza in 9 localitati: Albestii de Arges si Priboieni (judetul Arges), Gratia, Islaz si Orbeasca (judetul Teleorman), Giurgeni si Ciochina (judetul Ialomita), Matasaru (judetul Dambovita), Targsoru Vechi (judetul Prahova).
De cele mai mari investitii din regiunea Sud-Muntenia, peste 8.700.000 lei, a beneficiat comuna Albestii de Arges, din judetul Arges. Aici au fost facute investitii majore pentru extinderea canalizarii menajere pentru strazile secundare din satele Albestii Pamanteni si Albestii Ungureni. In localitate s-au contruit 2 platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd care au fost dotate cu 2 tractoare, 4 remorci, 1 incarcator frontal, 1 masina de imprastiat gunoi si 1 vidanja. In anul 2011 au fost livrate 182 europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd. Tot aici, in perioada 2011-2014 s-a plantat o perdea forestiera de puieti de salcam pe o suprafata de peste 20 ha.
La nivelul judetului Prahova comuna Targsoru Vechi a primit o finantare de aproximativ 8.000.000 lei care au fost investiti pentru atat pentru infiintarea retelei de canalizare si a unei statii de epurare in satul Strejnic, cat si pentru construirea si dotarea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.
Nitratii si nitritii sunt substante folosite preponderent in agricultura, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzator, acestea ajung in panza freatica si, de aici, in apa din fantanile comunale. Consumul de apa infestata cu aceste substante reprezinta o amenintare extrem de grava la adresa sanatatii: scade rezistenta generala a organismului si, in cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.
Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/ litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Proiectul 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF).
Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin:
In cadrul proiectului este prevazuta implementarea unei serii de investitii in circa 86 de localitati incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica, testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.
In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:
Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati:
www.inpcp-campanie.ro
www.blog.inpcp-campanie.ro
http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-03-2025 Floarea soarelui
Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>
20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii
IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>
20-03-2025 Porumb
Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>
15-03-2025 Floarea soarelui
Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>
25-02-2025 Utilaje agricole
Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>
18-02-2025 Pomicultura
Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>
17-02-2025 Utilaje agricole
Dacă ești pasionat de grădinărit sau ai o mică fermă, știi deja cât de important este să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de lucrările agricole. Un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde, fiind o unealtă foarte utilă pentru diverse activități. Fie că vrei să pregătești solul pentru semănat, să întreții culturile deja existente sau să amenajezi spațiile verzi din jurul casei, motocultorul îți transformă munca într-o activitate mai simplă și eficientă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>