Ziua Dunarii 2013 - eveniment dedicat promovarii si protectiei Sturionilor

Ziua Dunarii 2013 aAcademia Romana, prin Institutul de Biologie Bucuresti, impreuna cu Asociatia Internationala pentru Studiul Dunarii si Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor va invita pe 29 iunie 2013 sa sarbatoriti alaturi de intregul bazin al Dunarii – “Ziua Internationala a Dunarii”

 

 

 

Find o parte importanta a bazinului Dunarii, atit din punct de vedere biologic cat si din punct de vedere economic, la initiativa ICPDR evenimentul din acest an a fost dedicat  promovarii si protectiei Sturionilor.

In cadrul evenimentului va fi prezentat programul “Sturion 2020” realizat  pentru a asigura protejarea si refacerea acestor specii periclitate. Programul elaborat de Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor se bucura de sprijinul  Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - Aria Prioritara 6, al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Asociatiei Internationale pentru Studiul Dunarii (IAD), Fondului International pentru Natura (WWF) si al altor organisme guvernamentale si non-guvernamentale.

In trecut sturionii reprezentau una dintre bogatiile naturale ale Romaniei, aducand un venit considerabil pescariilor amplasate de-a lungul Dunarii si asigurand bunastarea comunitatilor locale, iar astazi se afla in pragul disparitiei datorita suprapescuitului,braconajului  si distrugerii habitatelor.


Programul „Sturion 2020”, ca umare a abordarii sale integrative, aspectele de protectie a mediului fiind imbinate cu cele de dezvoltare economica si sociala, a fost remarcat la nivelul Comisiei Europene, fiind inclus in recentul raport al CE catre Parlamentul European vizand prioritatile SUERD.

Evenimentul se va desfasura in data de 26 iunie 2013, la sediul Academiei Romane, Calea Victoriei nr. 125, Aula Magna, in intervalul 11.00 – 14.00.

Vor fi prezenti reprezentanti de prestigiu ai Academiei Romane, Ministerului Mediului si Ministerului Apelor, Padurilor si Acvaculturii, Asociatiei Internationale pentru Studiul Dunarii, Asociatiei Ivan Patzaichin, WWF etc.

Va invitam sa participati la eveniment pentru a putea afla mai multe detalii despre aceste adevarate “fosile vii” (peste 200 milioane de ani) adapostite de fluviul Dunarea, precum si despre programul Sturion 2020.

Viata lor este in mainile noastre!

Ziua Dunarii 2013 b

 

INFORMATII DESPRE, CERCETARE, BRACONAJ , SPECII, ETC

    • Prohibitia la sturion a fost introdusa in Romania in 2006, iar in Bulgaria in 2011.
    • Potrivit Raportului "Comertul ilegal cu caviar in Bulgaria si Romania", realizat de World Wild Found (WWF), 83% dintre pescarii de pe Dunare si din Delta Dunarii considera ca pescuitul de sturioni nu este o amenintare pentru prezervarea speciei, desi 67% cred ca stocurile au o tendinta de scadere.
    • Cercetarea releva ca 68% dintre pescari nu elibereaza sturionii, cu toate ca este in vigoare interdictia de a pescui aceasta specie, inca din 2006. 94% dintre pescari ar coopera cu autoritatile, cu conditia ca si acestea sa respecte legea, dar numai 45% considera ca denuntarea braconierilor este eficienta pentru oprirea pescuitului ilegal la sturion. 39% dintre cei chestionati au raspuns ca o denuntare ar fi inutila.
    • Sturionii, singurii pesti care furnizeaza caviarul autentic, pot ajunge de-a lungul vietii pana la marimea unui autobuz si pot cantari peste 1.500 de kilograme.
    • Capturile de sturion au scazut, in Romania, de la 1.144 de tone in anul 1940, la doar 8 tone, in anul 2005, inainte de impunerea interdictiei.
    • Romania era printre primii cinci exportatori mondiali de caviar, cu 26 de tone exportate intre 1998 si 2006. Din discutii a rezultat  ca prohibitia, ca unica solutie pana acum, este privita cu reticenta de pescari, desi 90% declara ca o respecta si sunt de acord ca sturionii au nevoie sa fie protejati pentru a supravietui. In plus, 87% dintre pescari au accentuat faptul ca isi doresc ca prohibitia totala sa inceteze cat mai repede,  96% dorind sa se pastreze traditia de pescuit sturioni.
    • Autoritatile de control si factorii de decizie considera interdictia de pescuit o masura necesara care ar fi mai eficienta,  daca ar fi sustinuta prin sanctiuni mai drastice. Totusi, factorii de decizie considera ca sunt necesare mai multe studii, pentru a se prelungi prohibitia din 2016.

 

Contact: Dr. Cristina Sandu
Coordonator Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor.  www.dstf.eu

Institutul de Biologie Bucuresti, Academia Romana
Splaiul Independentei nr. 296, 060031, sect.6 , Tel: +4021.221.92.02, Fax: +4021.221.90.71 www.ibiol.ro

Ziua Dunarii 2013 c

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>