Actiunile de consultanta agricola desfasurate in luna mai 2008

1expotaurine.jpg
  • Comunicatorii mass-media OJCA ne informeaza despre actiunile de consultanta agricola, desfasurate in perioada 15-30 mai, precum: expozitia zonala de taurine; sarbatorea palincii; expozitia TIMAGRILIM; sistemele moderne de sustinere la vita de vie; proiectul de dezvoltare durabila.







MURES
.
Expoziţia zonala de taurine Deda - ediţia a X a

Ing.Victoria ZAVILLA, OJCA Mures ne informeaza ca in comuna Deda, s-a desfasurat recent a zecea editie a expozitiei zonale de taurine. Au fost expuse 100 de capete de taurine din rasa Baltata Romaneasca si din rasa Baltata cu Negru Romaneasca, din categoriile: vaci multipare, vaci primipare, juninci gestante, tineret femel pentru reproducţie.

Promovarea in cadrul acestor expozitii a avantajelor utilizarii insamantarilor artificiale in ameliorarea bovinelor pentru cresterea productiei de lapte si carne, care genereaza cheltuieli mai mici de productie si venituri mai mari crescatorilor, a avut ca efect imbunatatirea calitativa a animalelor expuse, fata de editiile anterioare.

Dupa prezentarea animalelor pe categorii, comisia de bonitare formata din specialisti in domeniu a stabilit clasamentul. Marele premiul al expozitiei a fost atribuit animalului cu nr.83 din catalogul expoziţiei, proprietar Florea Ioan din Deda. S-au mai acordat: premiul pentru cel mai tanar crescator – Bandila Madalin din Filea; premiul pentru cel mai varstnic crescator – Buculeu Ilie, Deda; premiul pentru cel mai corect uger – vaca cu nr. 24 din catalog, proprietar Strungar Teofil din Deda. Fiecare crescator care a avut animale in expozitie a primit o prima de participare, o diploma de participare si un catalog al expozitiei. La standul organizat de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Mures au fost expuse reviste de specialitate, ziare, pliante, brosuri.


SATU MARE.
„Sarbatoarea palincii” la Calinesti – Oas

Ing. Ovidiu PETRAN, O.J.C.A.Satu Mare spune ca localitatea CALINESTI – OAS este o comuna satmareana despre care se poate vorbii numai la superlativ.

Farmecul locurilor mioritice, ospitalitatea oseneasca, portul popular traditional pastrat inca din perioada „dacilor liberi” nu au termen de comparatie. Cel care a venit aici o data se va reintoarce mereu.

Sunt doar cateva din motivele pentru care Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Satu Mare, ca organizator principal, a ales aceasta localitate pentru desfasurarea fazei judetene a concursului „SARBATOAREA PALINCII” si a simpozionului ”Palinca satmareana – un produs traditional al judetului”.

Concursul propriu - zis s-a desfasurat in perioada 20 – 23.05.2008 la caminul cultural din Calinesti – Oas, sub patronajul O.JCA., cu sprijinul financiar considerabil al Consiliului Judetean Satu Mare si in colaborare cu cele doua asociatii ale producatorilor de palinca - „Tara Oasului” si „Codreanca”.

La buna organizare si desfasurare a concursului si-au adus contributia specialistii oficiului: ing. Fodor Stefan, ing. Liviu FERNEA, ing. Claudiu GOVOR, ing. Ioan COSTIN, ing. Ovidiu PETRAN, sub directa îndrumare a directorului executiv O.J.C.A., dr. ec. SCHOLTZ BELA.

Au onorat concursul cu prezenta lor oficialitati centrale, precum Ovidiu SILAGHI, ministru pentru intreprinderi mici si mijlocii, senatorul Sever STER, directorul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola – dr. ing. Viorel MORARESCU.

„MARELE AUR” a fost castigat de Vasile ZIMBRU din comuna Turt, acesta fiind in acelasi timp si cel mai in varsta participant la concurs. Conform bunului obicei si traditiei, O.J.C.A. a acordat si alte premii speciale, astfel: pentru palinca imbuteliata – Vasile CALIN din Camarzana, pentru cel mai tanar producator – Szakacs Bela din Pir, pentru cea mai tanara producatoare de palinca – Ciocan Alina din Bixad, pentru cea mai mare suprafata de livada – Muresan Vasile.


TIMIŞ.
Expozitia „TIMAGRILIM”, la a V-a editie

Lila CIULU, OJCA Timis ne anunta ca in perioada 11 - 15 iunie 2008, la Timisoara se vor desfasura manifestarile prilejuite de cea de-a V-a editie a expozitiei "TIMAGRALIM", organizata de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Madicina Veterinara a Banatului, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Timis si Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala Timis . Vor fi prezente firme din Iugoslavia, Italia, Romania, Ungaria etc.

Programul manifestarii include seminarii, mese rotunde, demonstratii in camp, workshop-uri, prezentari de firme, expozitii de animale, demonstratii hipice, concursuri destinate crescatorilor de animale etc.

O.J.C.A. Timis va participa cu un stand propriu care va include diverse materiale informative, reviste, pliante. Specialistii consultanti din cadrul oficiului vor fi prezenti la toate conferintele de presa si intilnirile organizatorilor, oferind celor interesati informatii de ultima ora referitoare la noi tehnologii de cultura, accesarea fondurilor structurale si programele investitionale din domeniul agriculturii si al dezvoltarii rurale.


VRANCEA
Seminar consacrat sistemelor moderne de sustinere la vita de vie

Ing. Geta DUMBRAVA, OJCA Vrancea ne comunica ca in data de 21 mai, la Statiunea de Cercetare Viticola de la Odobesti, a avut loc seminarul “Uniunea cooperativelor vitiviticole din Romania – sisteme moderne de sustinere la vita de vie”.

Manifestarea a fost organizata de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vrancea, in colaborare cu Statiunea de Cercetare Viticola Odobesti, Uniunea Cooperativelor Vitiviticole din Romania si firma franceza FAYNOT, producatoarea gamei de sisteme moderne de sustinere si palisare FENOX.

Seminarul s-a desfasurat in trei parti: in prima parte, Uniunea Cooperativelor Vitiviticole din Romania si-a prezentat strategia de dezvoltare pe termen scurt si lung, precum si componenta consiliului de conducere; in a doua parte au fost prezentate tratamentele actuale la vita de vie si recomandari, oferte, doze aplicate; in a treia parte, reprezentantii firmei FAYNOT din Franta au prezentat tehnologii moderne de cultura a vitei de vie, sisteme de sustinere si palisare, dirijare a vitei de vie, preturi , sisteme de prindere etc.

Totodata, specialistii consultanti au oferit membrilor Uniunii Cooperativelor Vitiviticole din Romania proiecte-model din domeniul productiei vegetale, al infiintarii de plantatii viticole si al capacitatilor de procesare.


IASI.
Proiect pentru dezvoltare sustenabila

Dr. ec. Camelia APETROAIE, O.J.C.A. Iasi ne informeaza ca in perioada 21 – 23 mai 2008 a avut loc la Iasi prima intalnire din cadrul proiectului pentru dezvoltare sustenabila Green Regio Project, pentru a pune bazele unei strategii la nivel national care sa duca la dezvoltarea economiei romanesti.

Cu acelas prilej s-a prezentat si Proiectul BOSMIP II (Organizatiile patronale ca jucatori pe piata unica a integrarii din Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia).

Aceste conferinte comune au fost organizate de catre reprezentantii Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC) in colaborare cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Sustenabila (CREDES), Alianta Confederatiilor Patronale din Romania si Business Europe.

A fost de asemenea prezentat Proiectul ,, Green Regio “ – Centrul Regional de Resurse pentru Dezvoltare SustenabilA MOLDOVA – Consortiul Regional pentru Dezvoltare Sustenabila.

Wytze Russchen – managerul proiectului BOSMIP II, Business Europe a evidentiat scopul seminarului: ,,informarea despre legislatia acestei organizatii si acordarea sprijinului pentru partenerii sociali, ca acestia sa devina mai puternici in Romania “.

In concluzie, s-a accentuat faptul exista proiecte de succes si ca este necesara crearea si functionarea parteneriatelor, iar punerea bazelor unui consortiu de dezvoltare sustenabila in Regiunea Nord – Est este un astfel de demers.

De la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi au participat patru specialisti, care au evidentiat experienta in colaborarea cu diverse comunitati si necesitatea implicarii membrilor acestora in luarea deciziilor la nivel local si regional.



Sursa: www.consultantaagricola.ro

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>