XTB Romania: Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealele

Radu Puiu XTB Romania - Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealeleIn urma retragerii Rusiei din Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, SUA s-au asociat cu Romania si Republica Moldova pentru a spori exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunare. Anterior, in iulie 2022, un acord privind cerealele a fost orchestrat de Turcia si de ONU, asigurand exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra. Cu toate acestea, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB Romania, iesirea recenta a Rusiei, declansata de acuzatiile de interferenta occidentala in propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte, a pus in pericol acordul.


„Incetarea acestui acord crucial, menit sa atenueze o penurie alimentara la nivel mondial, a facut ca aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene sa fie in incertitudine. Aceasta intrerupere a dus la cresterea preturilor la cereale, exacerbata de agresiunile militare ale Rusiei care au vizat porturile ucrainene”, precizeaza analistul XTB Romania.

Fiind unul dintre arhitectii acordului privind cerealele, presedintele Turciei, Recep Erdogan, s-a intalnit cu presedintele Putin in statiunea rusa Soci, la Marea Neagra, pentru a incerca sa „resusciteze” intelegerea. Erdogan si-a exprimat speranta ca un progres ar putea fi realizat in curand. El a declarat ca Turcia si ONU, care au intermediat acordul initial, au pregatit un nou pachet de propuneri pentru a debloca problema.

Pe de alta parte, presedintele Putin a spus ca reluarea acordului va avea loc doar daca natiunile occidentale vor relaxa sanctiunile impuse exporturilor rusesti.

Cu toate ca tarile occidentale nu au impus sanctiuni specifice asupra produselor agricole rusesti, Moscova afirma ca restrictiile mai largi care sunt in vigoare au descurajat firmele de transport maritim, bancile internationale si asiguratorii sa se implice in afaceri cu producatorii sai.

Rusia a cerut ca banca sa agricola de stat, Rosselkhozbank, sa fie reconectata la sistemul de plati rapide Swift (de la care toate bancile rusesti au fost excluse in iunie 2022). ONU a sugerat Rusiei sa infiinteze o filiala a bancii, care sa poata utiliza Swift, dar Rusia a respins planul.

O alternativa a fost procesarea platilor pentru exportul de alimente si ingrasaminte prin intermediul bancii americane JPMorgan Chase, sau prin intermediul Bancii Africane de Export-Import. Acesta varianta a esuat de asemenea.

Convingerea Rusiei de a reintra in acordul privind cerealele este o prioritate majora pentru liderul turc. Ankara este unul dintre principalii beneficiari ai acordului, semnat de Rusia, Ucraina, Turcia si Natiunile Unite in iulie 2022, deoarece a pozitionat Turcia pentru a deveni un centru regional de tranzit al cerealelor. Pentru Erdogan, cerealele au un interes financiar imediat.

Pe de alta parte, Putin ar putea avea un interes pe termen mediu. Pentru liderul rus, piata de energie este un subiect mai atractiv pentru a incepe negocierile cu Turcia. Putin a subliniat in urma intalnirii cu Erdogan ca un hub de gaz in Turcia va face ca situatia energetica din regiune sa fie mai stabila si mai echilibrata.

Ucraina si Romania au semnat un acord de colaborare pentru a stimula exportul de cereale al Kievului prin Romania, dupa ce Moscova a rupt o intelegere cheie de transport maritim din timpul razboiului, care permitea o trecere sigura prin Marea Neagra.

Consiliul pentru dezvoltarea agriculturii si horticulturii din Marea Britanie (AHDB) spune ca 65% din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt livrate din porturile Ismail si Reni, pe Dunare. Cerealele sunt apoi transportate pe rauri si canale in Marea Neagra, prin porturile maritime Sulina si Constanta.

In ianuarie 2023, doar 20% din granele Ucrainei erau exportate in acest mod.

Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin Constanta in primele sapte luni ale anului si 8,6 milioane de tone in total in 2022. Aceasta crestere este asteptata sa se accentueze. Romania si-a propus sa dubleze capacitatea lunara de tranzit a cerealelor ucrainene catre Constanta la 4 milioane de tone in urmatoarele luni.

UE afirma ca, de la inceputul razboiului, 44 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutiera si feroviara prin tari vecine precum Romania si Republica Moldova. In prezent, 30% din cerealele ucrainene sunt transportate pe aceste rute. Cu toate acestea, transportul cerealelor in acest mod este mai scump si mai lung decat pe cale maritima.

Din iulie, cand Moscova a renuntat la un acord care ridica de facto blocada ruseasca asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagra, a lovit in mod repetat porturile fluviale ucrainene care se afla peste Dunare, la granita cu Romania. Astfel, Rusia a atacat in mod repetat Izmail si Reni cu drone pentru a incerca sa intrerupa operatiunile.

Recent, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat ca tara sa a oferit acces la Marea Mediterana prin porturile sale si ca ministerul sau de transporturi colaboreaza cu Comisia Europeana si cu Ucraina.

Romania este una dintre cele cinci tari din estul UE, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia, care au inregistrat un val de importuri de cereale ucrainene de la invazia rusa, care a distorsionat pietele locale si a provocat proteste din partea fermierilor.

Radu Puiu Financial Analyst XTB Romania - Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealele„Nemultumirea din sector s-a accentuat si pe fondul initiativei Comisiei Europene de a facilita libera circulatie a cinci tipuri de cereale cu provenienta din Ucraina pe teritoriul statelor membre. Masurile ar urma sa expire pe 15 septembrie, iar cele cinci state au cerut Comisiei Europene prelungirea initiativelor”, spune analistul Radu Puiu - XTB Romania.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 781.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.900 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>