Perspectivele de angajare pentru domeniul agriculturii in al doilea trimestru din 2015

Forta de munca in agricultura 2015Activitatea de angajare in agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit va trena probabil in trim. II/2015, arata Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Angajatorii din acest sector raporteaza o Previziune Neta de Angajare de + 2%, cu 4 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul precedent (deci revenind totusi in zona de Previziuni pozitive, fata de -2% cat era in trim. I), dar in scadere cu 5 puncte procentuale intr-o comparatie de la an la an (intrucat era +7% in trim. II/2014).

Studiul arata deasemenea ca 70% dintre angajatorii din sector nu au planuri de redimensionare a fortei de munca, nici in sensul cresterii, nici al descresterii, valoarea fiind putin peste media nationala.

 

previziuni angajare agricultura

 

In celelalte sectoare de activitate insa, perspectivele de angajare se lumineaza in intervalul aprilie - iunie. Mai mult de 1 din 4 angajatori anunta planuri de a-si creste numarul de angajati in trim. II/2015, indica Studiul Manpower.

Angajatorii romani exprima planuri de angajare optimiste pentru al doilea trimestru al anului 2015. 26% dintre acestia intentioneaza sa isi sporeasca numarul de angajati in urmatoarele trei luni, 67% nu prevad schimbari, si doar 6% au in vedere o scadere de personal, rezultand o Previziune Neta de Angajare de +11%, cea mai puternica din trim. IV/2012 pana in prezent.

„Semnele unei activitati de angajare mai intense sunt din ce in ce mai vizibile, atat din imbunatatirea treptata si modesta a Previziunii, pe parcursul ultimelor trimestre, dar si din repartizarea mai echilibrata a optimismului, in randul angajatorilor din majoritatea sectoarelor de activitate, a regiunilor sau tipurilor de organizatii,” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania. „In cea mai mare parte a regiunilor si sectoarelor de activitate angajatorii se arata nu doar mai optimisti, ci si mai dinamici, scazand numarul de companii care adopta o atitudine prudenta, de expectativa.” a adaugat Valentin Petrof.

 

Comparatii la nivel de sectoare de activitate

previziuni angajare sectoare

 

Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare se dovedesc din nou cei mai optimisti. Previziunea Neta de Angajare din sector, de +28%, este cea mai robusta din ultimele 10 trimestre, si a crescut cu 12 puncte procentuale fata de cea exprimata in trim. I/2015. Cea mai ampla imbunatatire fata de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportata insa in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, unde Previziunea de +17% este cea mai optimista din trim. I/2009 pana in prezent. Perspectivele de angajare sunt mai luminoase si in sectorul Constructii, angajatorii raportand o Previziune Neta de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternica decat cea din trim. I/2015, respectiv trim. II/2014. De altfel, oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca se vor multiplica, in mai mica sau mai mare masura, in toate sectoarele de activitate, cu exceptia celui de Energie electrica, gaze, apa, unde angajatorii raporteaza singura Previziune negativa din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slaba decat in trim. I/2015 si cu 12 puncte procentuale sub trimestrul II al anului trecut.

 

Comparatii regionale

previziuni angajare regional

 

Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive in toate cele opt regiuni ale tari, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare imbunatatire, de 18 puncte procentuale, este raportata de angajatorii din regiunea Sud-Vest. Previziunea Neta de Angajare din aceasta regiune, de +14%, este cea mai puternica enuntata de angajatori in ultimii trei ani. Angajatorii din regiunea Sud raporteaza la randul lor o imbunatatire considerabila fata de trimestrul anterior, 30% dintre ei anuntand planuri de a-si creste numarul de angajati in intervalul aprilie – iunie 2015. Previziunea Neta de Angajare din regiune, de +22%, s-a imbunatatit cu 12 puncte procentuale fata de trim. I/2015 si cu 15 puncte procentuale fata de trimestrul II/2014, fiind cea mai solida de pe intreg teritoriul tarii.

Angajatorii din organizatii de dimensiuni micro, cu mai putin de 10 angajati, sunt mai optimisti decat in orice alt moment din ultimii 6 ani (din trim. I/2009), raportand o Previziune Neta de Angajare de +11%, imbunatatita atat fata de trim I/2015, cat si fata de trim II/2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale. Si angajatorii din organizatii mici (10-49 angajati) si medii (40-249 angajati) se arata increzatori, exprimand Previziuni de +8%, respectiv +13%. Activitatea de angajare va continua si in organizatiile mari, cu peste 250 de angajati, dar Previziunea ramane stabila comparativ cu trimestrul anterior si scade cu 4 puncte procentuale fata de trim. II/2014.

"Per ansamblu, aceasta este prognoza cea mai favorabila din ultimele 9 trimestre. Nu numai ca angajatorii se arata mai fermi in intentiile de a-si creste numarul de angajati, ci si mai putin dispusi sa faca scaderi de personal decat au fost in trim. I. Este incurajator ca apar mai multe oportunitati pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca in regiunea lor, sau in sectorul de activitate pe care acestia il vizeaza, ceea ce poate fi indicatorul unei reveniri economice mai sustenabile. Totusi, acest optimism mai uniform raspandit este de data prea recenta pentru a putea fi asimilat unei tendinte, chiar si intr-un context european de un optimism prudent," a adaugat Valentin Petrof.


Despre studiu:
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 65,000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este un barometru al tendintelor si activitatilor de pe piata fortei de munca, fiind utilizat de Banca Nationala a Angliei in redactarea rapoartelor sale privitor la inflatie si ca sursa a raportului lunar privitor la perspectivele economice si sociale in Uniunea Europeana Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeana. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate in egala masura de analisti financiari si economici din intreaga lume in evaluarea situatiei pietelor de forta de munca.

 

ManpowerGroup

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>