Produse lactate si branzeturi

Cele mai populare tipuri de branza

4 tipuri de branza pe care trebuie sa le incerciPastoritul este o ocupatie practicata de cateva mii de ani in aproape toate colturile lumii, care a generat in timp si o indelungata traditie a producerii de branzeturi si alte produse lactate. In materialul de fata ne vom referi doar la branzeturi, pentru ca reprezinta categoria cea mai variata de alimente si totodata cele mai consumate produse din aceasta gama.

Mai multe>>

Producatorul de branzeturi Mirdatod estimeaza o cifra de afaceri de 20 milioane euro, prin implementarea sistemelor ERP/BI

producatorul de branzeturi mirdatod implementare sisteme software erp si business inteProducatorul de branzeturi, Mirdatod Prod, producatorul brandului ”Telemea de Ibanesti”, a dezvoltat afacerea si a avut o evolutie impresionanta de cand foloseste ERP si BI de la Senior Software. In ultimii 4 ani, compania a redus semnificativ timpii de lucru si costurile si a obtinut acces in timp real la informatii cheie. Sustinut de sisteme moderne pentru managementul afacerii, producatorul a deschis o noua fabrica, a inclus noi produse in portofoliu si a format parteneriate avantajoase, estimand o cifra de afaceri de 20 milioane euro pentru 2022.

Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

Imbunatatirea productiei de lapte la ovine si valorificarea laptelui de oaieLa aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele:

Mai multe>>

Cascavalul de Saveni obtine certificarea de produs cu indicatie geografica protejata (IGP) in UE

Cascavalul de Saveni - produs cu indicatie geografica protejata IGP in UEComisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a denumirii „Cascaval de Saveni” din Romania in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Cascavalul de Saveni” este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Se caracterizeaza printr-o perioada lunga de maturare (60 de zile), in urma careia consistenta sa devine onctuoasa si omogena, iar culoarea mai pronuntata. Gustul sau, usor amarui, se caracterizeaza prin nuante de nuca.

Mai multe>>

S-a stabilit suma ajutorului pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf si branzeturilor

Valorea ajutorului financiar pentru depozitarea privata a untului laptelui praf degresat si a anumitor branzeturiIn sedinta Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptata Hotararea privind stabilirea valorii ajutorului financiar in avans pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi, pentru cererile depuse la APIA, in perioada 7 mai – 30 iunie 2020. Scopul schemei este acela de a sustine preturile la un nivel rezonabil pe piata pentru produsele agroalimentare vizate.

Mai multe>>

Asociatia Produs in Bucovina implementeza solutii digitale pentru vanzari si gestionarea resurselor

Presedintele Asociatiei Produs in Bucovina declara - Nu imi este frica sa investesc chiar si in aceste conditii vitrege si recomand colegilor sa faca la felLaktotrio gestioneaza in timp real toate canalele de vanzari printr-un sistem integrat, furnizat de Senior Software. Producatorul de lactate din Suceava implementeza solutia SeniorERP pentru gestionarea resurselor si a fluxului de date, integrata cu o noua platforma e-commerce pentru vanzari online. Astfel, Laktotrio va obtine vanzari mai mari la costuri mai mici si un traseu mai scurt spre consumatorul final.

Mai multe>>

Sarbatorile Pascale: respectarea conditiilor pentru sacrificare, carnea de miel, oua, lactate si peste

Alimentele specifice Sarbatorilor Pascale - Conditiile sanitare veterinare care trebuie respectatePentru comercializarea produselor alimentare specifice Sarbatorilor Pascale trebuie respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.

Mai multe>>

Afacerile merg bine in sectorul productiei de lactate

Industria de lactate - Cresteri spectaculoase a profiturilorRomanii consuma lactate, iar firmele de profil castiga tot mai mult teren pe an ce trece. Potrivit risco.ro, anul 2018 a fost unul extrem de profitabil pentru producatorii de produse din lapte. Unele dintre cele mai mari firme au inregistrat cresteri spectaculoase a profiturilor. Daca in trecut consumul de lapte, branza, smantana si alte produse lactate se rezuma la produsele obtinute local, astazi vorbim de o intreaga industrie generatoare de profituri foarte mari.

Mai multe>>

Telemea de Sibiu - Produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) in UE

Telemeaua de Sibiu devine al saptelea produs romanesc inregistrat la Uniunea EuropeanaMinisterul Agriculturii anunta ca in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 16 octombrie 2019, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP), o branza semi-tare, produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatica cu cheag. Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Mai multe>>

Prima cooperativa agricola din zona montana care a obtinut certificarea pentru „produs montan”

Grupul de Producatori Singeorz Bai este prima cooperativa agricola din zona montana care a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative - produs montanCooperativa Agricola de Gradul I Grupul de Producatori Singeorz Bai, din judetul Bistrita Nasaud, este prima cooperativa din zona montana care a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” pentru urmatoarele 6 produse: „Cascaval”, „Telemea”, „Smantana”, „Urda”, „Cas din lapte de vaca” si „Branza framantata de Singeorz Bai”. Acestea sunt inscrise in Registrul national al produselor montane la nr. 204-209, in urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberata in baza Ordinului 52/2017, cu modificarile ulterioare.

Mai multe>>

Festivalul Branzei si Tuicii la Rasinari

Festivalul Branzei si Tuicii la Rasinari 2019In perioada 24-25 August 2019, la Valea Stezii intr-unul dintre cele mai frumoase sate ale Romaniei, Rasinariul, s-a desfasurat Festivalul Branzei si Tuicii, ajuns la cea de-a 16-a editie. Festivalul a reunit, pe perioada celor 2 zile, producatori din zona Rasinarului si Marginimii Sibiului. In plus, in cadrul festivalului au avut loc evenimente precum ateliere gastronomice, degustari, ateliere tematice pentru copii si de tesut si pictura pe sticla si multe alte activitati de crestere a potentialului turistic al zonei.

Mai multe>>

14 produse lactate de la Bomilact Madaras au obtinut certificarea de „produs montan”

14 produse lactate au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative - produs montanAgentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a acordat unui operator economic din judetul Harghita, dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan”, pentru un numar de 14 produse. Astfel, in data de 20.08.2019, SC BOMILACT MADARAS SRL a primit decizia de acordare a dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” pentru urmatoarele produse din categoria lactatelor: cascaval, cascaval afumat, cascaval maturat, branzeturi topite, unt, crema de unt, lapte consum, smantana, sana, chefir, iaurt, branza de burduf, branza de vaci, urda.

Mai multe>>

Producatorii Cascavalului de Saveni obtin finantare prin PNDR

Singurul cascaval cu protectie de indicatie geografica din Romania a primit finantare prin PNDRSingurul cascaval cu protectie de indicatie geografica din Romania a primit finantare prin PNDR. Peste 270 de unitati de procesare beneficiaza de finantare nerambursabila prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020. Valoarea totala a celor 278 de proiecte contractate de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale este de peste 190 de milioane de euro. Banii sunt investiti in procesarea laptelui, a fructelor si legumelor, precum si a carnii.

Mai multe>>

Preturile alimentelor la nivel mondial au crescut, impinse de cresterea preturilor la branzeturi si porumb

Preturile la alimente cresc pe fondul prognozei unei productii reduse de porumbPreturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut pentru a cincea luna consecutiv in luna mai, impinse de cresterea preturilor la branzeturi, carne de porc si porumb, in timp ce preturile la zahar, uleiul de palmier si grasimea de vaca scad.

Mai multe>>

Oportunitati pentru exporturile agricole: Acordul comercial UE - Japonia intra in vigoare in februarie 2019

Oportunitati pentru exporturile agricole - Acordul comercial UE - Japonia intra in vigoare in februarie 2019Comisia Europeana saluta aprobarea in Parlamentul European a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia si a Acordului de parteneriat strategic UE-Japonia. Acordul comercial va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor si va favoriza cresterea exporturilor de carne de vita si de porc din UE. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice.

Mai multe>>

MADR promoveaza calitatea: Produsul Telemea de Sibiu, protejat national

Telemea de Sibiu devine Produs Protejat NationalIncepand cu data de 7 iunie 2018 produsul ”Telemea de Sibiu” a primit protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii conform legislatiei europene si nationale. Dreptul de utilizare a logo-ului national cat si dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Branzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu revine exclusiv producatorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judetului Sibiu care respecta prevederile din caietul de sarcini si sunt supusi controlului si certificarii unui Organism de Inspectie si Certificare recunoscut de MADR.

Mai multe>>

De acum ne putem mandri cu produsul „Telemea de Sibiu” - Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata IGPIn perioada imediat urmatoare ne putem mandrii cu produsul traditional “Telemea de Sibiu”, deoarece s-a incheiat perioada de opozitie nationala, iar conform art.9 din Regulamentul CE 1151/2012 Romania poate oferi protectie nationala produsului cu denumirea "Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata (IGP)". Telemeaua de Sibiu, va fi produsa si comercializata doar de crescatorii de ovine din Sibiu care fac parte din grupul aplicant.

Mai multe>>

Festivalul Branzei de Gulianca 2018

Festivalul Branzei de Gulianca 2018In satul Gulianca, din comuna Salcia Tudor - judetul Braila, a avut loc in perioada 19-20 mai 2018, cea de a IV-a editie a Festivalului "Branzei de Gulianca". Tot in cadrul evenimentului a avut loc un targ de ovine, precum si o expozitie culinara, in cadrul careia producatorii de branza si carne de oaie si-au expus produsele spre degustare si vanzare.

Mai multe>>

Noul acord comercial UE - Mexic: Produsele agricole si alimentare sunt de acum scutite de taxe vamale

Noul acord comercial UE - Mexic - Produsele agricole si alimentare sunt de acum scutite de taxe vamaleUniunea Europeana si Mexicul au ajuns astazi la un nou acord privind comertul. Practic toate schimburile comerciale de marfuri dintre UE si Mexic vor fi scutite acum de taxe vamale, inclusiv in sectorul agricol. Prin acest acord se preconizeaza ca exporturile de produse agricole din UE vor beneficia cel mai mult, printre acestea numarandu-se carnea de pasare, branzeturile, ciocolata, pastele si carnea de porc.

Mai multe>>

Oportunitatile pentru exporturi agricole ale UE prin Acordul de parteneriat economic UE - Japonia

Acordul de parteneriat economic UE - Japonia - Oportunitatile pentru exporturi agricole ale UEAstazi s-au incheiat cu succes discutiilor finale privind Acordul de parteneriat economic UE-Japonia (APE). Acordul va deschide piata japoneza, cuprinzand 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole esentiale din UE. Acordul va elimina taxele vamale pentru multe branzeturi, va spori in mod substantial exporturile de carne de vita / porc si va asigura protectia in Japonia a peste 200 de produse agricole care beneficiaza de indicatii geografice.

Mai multe>>

La Sibiu, Caravana “Alege oaia!” aduce in centrul atentiei Telemeaua de Sibiu si multe alte bunatati pastoresti

Caravana Alege oaia ajunge la SibiuMinistrul Agriculturii, Petre Daea, se va afla sambata, 18.11.2017, la Sibiu pentru a fi alaturi de caravana Campaniei nationale de informare si promovare “Alege oaia!” unde se va organiza o prezentare a Produsului “Telemea de Sibiu” propus pentru certificare IGP. In cadrul acestui eveniment, pe langa degustari gratuite de mancaruri traditionale din carne de oaie (tocanita de oaie la ceaun, pastrama de oaie), sibienii isi vor putea procura carne si produse din carne de oaie, branza, cascaval.

Mai multe>>

"Telemea de Sibiu" va fi inregistrata ca Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Telemea de Sibiu inregistrata ca Indicatie Geografica Protejata IGPDocumentatia intocmita de Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu va fi depusa luni, 20 noiembrie, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru inregistrarea si protejarea denumirii "Telemea de Sibiu" — Indicatie Geografica Protejata.

Mai multe>>

Acordul UE - Japonia deschide piata japoneza pentru exporturi importante de produse agricole europene

Acordul UE - Japonia - Oportunitati pentru exporturi importante de produse agricoleUniunea Europeana si Japonia au ajuns astazi la un acord de principiu cu privire la elementele principale ale unui Acord de parteneriat economic. Acesta va fi cel mai important acord comercial bilateral incheiat vreodata de UE si va deschide piata japoneza pentru exporturi importante de produse agricole din UE (branzeturi, carne de vita, carne de porc, produse cu indicatii protejate, vinuri, bere, etc.).

Mai multe>>

Conditii pentru fermierii care comercializeaza produse din lapte

Recomandari pentru comercializarea produselor din lapteProducatorii agricoli, crescatorii de bovine, ovine si caprine, isi pot valorifica laptele crud sau produsele din lapte (cas, telemea, urda, branza) numai in spatii autorizate sanitar veterinar. Legislatia in vigoare sprijina crescatorii de animale care doresc sa valorifice productia primara, sau produsele obtinute prin procesarea productiei primare, insa cu obligatia sa solicite D.S.V.S.A. judeteana, document de inregistrare pentru vanzare directa sau document de vanzare cu amanuntul.

Mai multe>>

Cascavalul de Saveni, un nou produs romanesc promovat pentru obtinerea certificarii IGP

Cascavalul de Saveni un nou produs romanesc promovat pentru obtinerea certificarii de Indicatie Geografica ProtejataPe langa cele 4 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european : Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP) si cele 2 produse care se afla in analiza la Comisia Europeana Carnati de Plescoi (IGP) si Scrumbie de Dunare afumata (IGP), un alt produs romanesc, "Cascavalul de Saveni" a trecut etapa opozitiei nationale si a fost transmis la Bruxelles, in vederea inregistrarii si dobandirii protectiei la nivelul UE ca Indicatie Geografica Protejata.

Mai multe>>

Demersuri pentru certificarea produsului Telemea de Sibiu

Certificare DOP IGP STG produsul Telemea de SibiuSpecialisti din cadrul Ministerului Agriculturii, ai Directiei Agricole Sibiu, alaturi de primari, reprezentanti ai unor grupuri de actiune locala, asociatii de profil si producatori de produse alimentare s-au reunit la Consiliul Judetean Sibiu, vineri, 7 aprilie, in cadrul unei intalniri de lucru cu tema 'Actiuni pentru inregistrarea pe unul din standardele de calitate europene DOP, IGP, STG a produsului Telemea de Sibiu'.

Mai multe>>

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din Bavaria

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din BavariaIn Bavaria, Germania, se cresc in mod traditional vaci din rasa bruna, in mod special in zona geografica Allgäu. Aceasta este o rasa clasica cu dubla utilizare, atat pentru productia de lapte cat si pentru cea de carne, caracterizata de asemenea prin longevitate si fecunditate.

Mai multe>>

Telemeaua de Ibanesti, primul produs romanesc cu Denumire de Origine Protejata

Telemea de Ibanesti - produs cu denumire de origine protejata DOP„Telemeaua de Ibanesti” a devenit primul produs romanesc inclus in registrul european al produselor cu „denumire de origine protejata" (DOP). Comisia Europeana a aprobat, in data de 15 martie 2016, cererea de inregistrare depusa de autoritatile romane. 

Mai multe>>

Cum isi pot creste veniturile fermierii din zonele montane?

Afaceri fermieri in zonele montaneIn cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman a fost demarat in anul 2014 Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania“ prin care agricultorii sunt sprijiniti sa-si dezvolte si sa-si modernizeze fermele de cresterea animalelor din Muntii Carpati, precum si imbunatatirea oportunitatilor de piata pentru produsele traditionale obtinute in aceste zone montane.

Mai multe>>

InterFOOD & DRINK 2015, Sofia, Bulgaria

InterFOOD and DRINK 2015Targul International dedicat Industriei Alimentare InterFOOD & DRINK (alimente, bauturi, materii prime, ambalaje, tehnologii de productie) isi va deschide portile in perioada 11-14 noiembrie 2015 la lEC - Inter Expo Center Sofia, Bulgaria. InterFOOD & Drink este organizat in acelasi timp si in acelasi loc cu alte 4 mari Expozitii Specializate: SALON de VIN - vinuri, bauturi spirtoase, tehnologii de productie, MeatMania - carne si produse din carne, The World of MILK - lapte si produse lactate, BULPEK - panificatie, patiserie, cofetarie.

Mai multe>>

Specialitatea bavareza „Obazda”/„Obatzter”

Obatzter-mit-BrezelObazda”/„Obatzter” IGP se bucura in Bavaria (Germania) de o reputatie excelenta si are o traditie de peste 100 de ani in aceasta arie. Consumatorii considera produsul „Obazda”/„Obatzter” ca fiind o specialitate tipica bavareza. Preparatul este pe baza de branza, compus din urmatoarele ingrediente: Camembert sau Brie si, facultativ, Romadur sau Limburger si branza proaspata; unt; boia; sare, ceapa; chimen; alte condimente sau preparate din ierburi aromatice; smantana sau lapte; bere.

Mai multe>>

Comisia Europeana studiaza impactul noilor etichetari cu indicarea originii asupra anumitor produse alimentare

Noi etichetari cu indicarea originii alimentelorComisia Europeana a publicat recent doua rapoarte despre etichetarea obligatorie a originii alimentelor. Ambele conclud ca beneficiile venite din noile cerinte de etichetare obligatorie pentru aceste produse nu depasesc, in mod evident costurile si ca regulile de etichetare voluntara par a fi cea mai potrivita solutie.

Mai multe>>

Branza ''TRADITIONAL AYRSHIRE DUNLOP'' IGP

dunlop-connage-LST078498Traditional Ayrshire Dunlop” (Marea Britanie) este o branza cu pasta tare fabricata din laptele integral crud sau pasteurizat al vacilor din rasa Ayrshire.

Mai multe>>

Telemaua de Ibanesti va fi inregistrata DOP

ibanestiTelemaua de Ibanesti va primi in cel mult doua saptamani confirmarea Protectiei de Origine in spatiul Uniunii Europene.

Mai multe>>

Comisia aproba noi programe de promovare a produselor agricole

Sprijin UE promovare produse agricoleComisia Europeana a aprobat 41 de noi programe de promovare a produselor agricole in UE si pe pietele tarilor terte, in valoare de 130 de milioane EUR pentru o perioada de trei ani, din care jumatate (65 de milioane EUR) provin de la bugetul UE. Programele selectionate, provenind din 18 state membre diferite, acopera o gama variata de categorii de produse, cum sunt fructele si legumele proaspete, produsele lactate, produsele de calitate (cu DOP, IGP si STG), produsele ecologice, uleiul de masline, carnea, precum si combinatii de diferite categorii de produse.

Mai multe>>

„Weißlacker”, prima branza brevetata din lume

fittosize  600 0 4fbdf6b8e6964f8ead44ef99decea9ca 26-weisslackerProdusul „Weißlacker” sau „Allgäuer Weißlacker” a fost inregistrat de Germania, cu denumire de origine protejata DOP, in luna februarie 2015.

Mai multe>>

Lactate traditionale, miere si suc de mere la Manastirea Aninoasa

lapte-traditiePrepararea casului afumat, se face dupa o reteta traditionala locala la Manastirea Aninoasa, judetul Arges.

Mai multe>>

Branza Klenovecký Syrec

06f9f77ff823198fbe6cc972675668b9Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat, in ianuarie 2015, branza Klenovecký Syrec din Slovacia, in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP)..

Mai multe>>

Branza "Pecorino Crotonese"

Branza tare de oaie Pecorino CrotoneseItalia, stat membru al Uniunii Europene, a inregistrat branza "Pecorino Crotonese" cu Denumire de Origine Protejata DOP. Aceasta este o branza cu pasta tare, semifiarta, produsa doar din lapte integral de oaie.

Mai multe>>

Iaurtul – un prieten de nadejde in lupta cu obezitatea si supraponderea

Iaurtul un aliment sanatosIaurtul este un aliment valoros, bine echilibrat nutritional, sursa naturala de calciu si proteine de calitate superioara. De asemenea, in plus fata de laptele din care este facut, iaurtul furnizeaza bacterii lactice active, care contribuie la mentinerea unei flore intestinale normale.

Mai multe>>

Fabrica Taga isi reia productia de branzeturi

Fabrica de branzeturi Taga Productia la fabrica de branzeturi de la Taga (Cluj) a repornit din 26 noiembrie, ca urmare a acordului semnat de FrieslandCampina Romania si Fabrica de Branzeturi Transilvania, care s-a nascut din asocierea dintre AgroTransilvania Cluster si Cooperativa Agricola Somes Aries.

Mai multe>>

Branza de Nasal revine pe piata. Se redeschide fabrica de branza de la Taga

Fabrica de branza de Nasal TagaFrieslandCampina Romania a incheiat ieri, 29 august 2014, un acord cu Fabrica de Branzeturi Transilvania pentru reluarea productiei de la fabrica din Taga. Acordul ofera dreptul societatii Fabrica de Branzeturi Transilvania de a opera fabrica de branza din comuna Taga, judetul Cluj.

Mai multe>>

Comisia Europeana anunta masuri de sprijinire a pietei in sectorul laptelui

Sprijinirea pietei in sectorul lapteluiComisia Europeana a anuntat ca va oferi sprijin pentru depozitarea in regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) si anumitor branzeturi, in scopul de a atenua impactul restrictiilor rusesti la importurile de produse lactate din UE si pentru a limita efectele negative pe piata interna. Comisia a confirmat, de asemenea, ca perioada de interventie publica in sectorul untului si laptelui praf degresat va fi prelungita pana la sfarsitul anului.

Mai multe>>

Branza de capra „Charolais”

Charolais cheeseBranzeturile „Charolais” DOP, Franta, sunt produse din lapte de capra integral nefiert, usor inchegat.

Mai multe>>

Sibiul a inceput procedura de licitatie pentru programul lapte si corn in anul scolar 2014/2015

Programul lapte si cornConsiliul Judetean Sibiu a dat startul procedurii de licitatie pentru serviciile de furnizare a laptelului si cornului pentru anul scolar 2014/2015.

Mai multe>>

Chobani, o afacere cu iaurt – povestea din spatele succesului “peste noapte”

Chobani-afacere cu iaurtUlukaya a cumparat in 2005 o fabrica dezafectata de iaurturi cu un imprumut subventionat, iar in 2007 a inceput sa produca si sa comercializeze iaurtul Chobani. In 2010, devine cea mai bine vanduta marca de iaurt din Statele Unite si afacerea este extinsa in Canada si Australia.

Mai multe>>

Sibiu - Masuri in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale

Produse de PastiPentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, dispune o serie de masuri suplimentare, concentrate asupra modului cum se produce, depoziteaza, transporta si se comercializeaza, carnea de miel, produse din lapte, oua si alte produse alimentare specifice acestei perioade, respectiv:

Mai multe>>

Produsul „Žemaitiško kastinio gamintojai” din Lituania

kastinys molinis1 4 resizeProdusul „Žemaitiško kastinio gamintojai” din Lituania, a fost inregistrat ca si specialitate traditionala garantata din produse agricole si alimentare.

Mai multe>>

Consiliul Judetean Cluj doreste salvarea branzei "NASAL"

nasal resizeDecizia companiei olandeze FrieslandCampina de a conserva fabrica de branzeturi, din localitatea Taga a determinat conducerea Consiliului Judetean Cluj de a avea o intalnire cu reprezentanti ai actionariatului majoritar al societatii Napolact Cluj-Napoca.

Mai multe>>

Branza, casul si urda de oaie Botosani

branza oaieAsociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine "Moldoovis" Botosani a lansat, duminica, in cadrul Targului Agro-Zoo deschis la Popauti, "branza de oaie Botosani".

Mai multe>>

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>