Livada superintensiva de peri | Model de livada la standarde europene

Model de livada superintensiva de periLivada de la Stauini, din judetul Alba, este un exemplu de referinta pentru o livada la standarde europene, care evidentiaza avantajele unei culturi superintensive, prin rezultatele spectaculoase obtinute inca din al treilea an de la infiintare.


Petru Morar si-a inceput viata de fermier cand s-a intors in Romania dupa 13 ani de experienta in administrarea firmei de constructii pe care o infiintase in Spania, impreuna cu sotia sa. Intr-o vacanta, cei doi au venit in Romania, nu au gasit nicaieri pere romanesti si atunci s-au gandit sa se intoarca in tara si sa puna bazele unei livezi de peri.

Cu spirit antreprenorial si pasiunea mai veche pentru viata in mijlocul naturii, au inceput sa isi faca un plan pentru a-si indeplini visul. Ionela Morar povesteste ca s-au informat foarte mult inainte de a face acest pas. „In Spania exista livezi renumite pentru rodnicia lor. Am aflat despre Lleida, localitate situata la 200 km de Barcelona, vestita prin plantatiile intensive de par.” Un roman, care lucra tot in constructii, dar era pasionat de pomicultura si admira fermele din regiune, i-a condus intr-un tur al livezilor. Unul dintre fermierii vizitati, incantat de interesul romanilor si de intentia de a multiplica experienta culturilor superintensive in Romania, le-a furnizat toate informatiile de care aveau nevoie. Chiar si acum, fermierul din Spania vine in Romania, uneori de 5-6 ori intr-un an, continuand sa le impartaseasca din experienta sa.

Dupa o analiza a terenului, care a aratat ca microclimatul este favorabil anumitor culturi si in special celei de peri, familia Morar a inceput afacerea cu o suprafata de sase hectare. Investitia initiala este mare, comparativ cu o cultura de cereale, de exemplu, ridicandu-se la aproximativ 35.000 de euro/ha. In 2010 au accesat fonduri nerambursabile in valoare de 300.000 euro, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.

Pentru elaborarea proiectului, Petru Morar a mers impreuna cu consultantul sa se informeze direct de la sursa, de la fermierul din Lleida (Spania). Costurile pentru infiintarea unei livezi, de multe ori prohibitive, sunt generate si de preturile utilajelor necesare. Cu ajutorul fondurilor nerambursabile obtinute, au fost achizitionate: un tractor horticol, o freza, o masina de stropit, o remorca de transport. Intr-o livada superintensiva, soiurile altoite pe portaltoi de vigoare mica au nevoie de irigare, deoarece acestea nu pot rezista la seceta prelungita. Pentru a preveni acest risc, au construit si un sistem de irigare prin picurare, rar intalnit in Romania, si a unui bazin de apa cu o capacitate de 20.000 m3.

Familia cultiva acum, in regim superintensiv, aproximativ 20 de hectare. Alaturi de livada de peri, au plantatii de cires pe o suprafata de 6,5 hectare, de piersic pe 3,5 hectare, de alun pe doua hectare si de nuc pe alte doua hectare. „In zona nu cunoastem alti fermieri care au plantatii superintensive”, spune Ionela Morar. Perii sunt cei care le-au dat cea mai mare satisfactie. Livada de peri se intinde pe 5,5 hectare cu 5.700 pomi/hectar. Sase soiuri de pere sunt cultivate si alte 30 se afla in experimentare. Anul trecut, familia Morar a obtinut o recolta de 20 de tone de pere la hectar! O surpriza pentru al treilea an de la infiintare, chiar si cand este vorba de o plantatie superintensiva.

Model de livada superintensiva - cultivarea perelor


Rezultatele economice sunt direct legate de tehnica si tehnologiile folosite. Modelul spaniol a fost adaptat cu succes la conditiile locale. Portaltoaiele pe care se altoiesc soiurile imprima o vigoare mica, crestere rapida, precocitate in intrarea pe fructificare. Aduse initial din Spania, unde se pastreaza in camere frigorifice, deci disponibile o perioada mai lunga a anului, au fost plantate in mai multe etape, la distanta de 50 de cm intre ele si de 3,5 m intre randuri. Prin reducerea distantelor intre pomi nu mai este nevoie de scari si platforme mecanice de recoltat. Se practica taierile la pom, ca sa se formeze coroana si rarirea fructelor, pentru a asigura o productie relativ constanta in fiecare an. Toate acestea imbunatatesc semnificativ nu doar productivitatea plantatiei, prin scaderea costurilor, ci si calitatea fructelor.

Cele mai mari riscuri tin de daunatori si de fenomenele de racire brusca a vremii. Pentru daunatori, fermierul se consulta des cu un specialist in protectia plantelor, de la o firma din Alba Iulia, de la care a primit multe sfaturi utile. Nu se pot face plantatii roditoare fara folosirea stropirii contra daunatorilor si bolilor. Dar concentratia solutiei, numarul de stropiri, perioada si modul de aplicare trebuie controlate strict pentru a respecta standardele europene. „In Spania, magazinele analizeaza toate fructele din acest punct de vedere. Nu poti intra altfel pe piata”, afirma Ionela Morar.

La ferma pomicola superintensiva de la Stauini, creata si exploatata prin implementarea tehnicii si tehnologiilor moderne, lucreaza trei angajati permanenti (un inginer pomicultor, un muncitor si un administrator), iar in perioada culesului sunt angajate maximum zece persoane.

Deocamdata recolta este vanduta doar pe piata interna, unde exista cerere mare. Inca nu au avut o productie suficienta pentru contracte cu supermarketurile, dar anul acesta, recolta foarte buna care se anunta face oportuna si o astfel de initiativa.

„Ne place foarte mult ceea ce facem, dar ne-am dat seama ca ar trebui sa incepi cu mai putin … Desi este un ajutor si nu am fi putut realiza atatea intr-un timp asa de scurt, o finantare cu bani europeni chiar la inceputul activitatii provoaca o presiune foarte mare. O plantatie de acest fel este o investitie pe termen lung. Pentru a reusi e nevoie de atentie la detalii si pasiune”, le transmite Petru Morar fermierilor care vor sa initieze o astfel de afacere.

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>