CCE: Masurile UE in domeniul pesticidelor au adus progrese limitate

CCE - Masurile UE in domeniul pesticidelor au adus progrese limitatePotrivit unui nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, progresele in masurarea si reducerea riscurilor asociate utilizarii de pesticide in UE sunt limitate. Mai multe state membre nu au transpus la timp si in totalitate Directiva privind utilizarea durabila a pesticidelor, iar stimulentele care ar trebui sa incurajeze fermierii sa adopte metode alternative raman slabe. Pe langa aceasta, Comisia Europeana nu este in masura sa monitorizeze cu precizie efectele sau riscurile asociate utilizarii de pesticide, mai arata Curtea.


Produsele de protectie a plantelor („pesticidele”) sunt utilizate pentru a proteja culturile impotriva daunatorilor si a bolilor. Aceste produse includ insecticidele, fungicidele si ierbicidele, care pot crea presiuni asupra mediului si pot prezenta riscuri pentru sanatatea umana. Incepand din 1991, UE dispune de norme comune privind autorizarea si utilizarea acestor produse. In 2009 a fost adoptata Directiva privind utilizarea durabila a pesticidelor. Curtea a evaluat daca actiunile UE in acest domeniu au avut succes.

Conform raportului, mai multe state membre nu au transpus la timp directiva in dreptul national si, in 2012, au fost lansate proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva a doua tari. Pe langa aceasta, Comisia Europeana nu verificase in mod corespunzator caracterul complet sau corectitudinea transpunerii, a constatat Curtea. De exemplu, nu toate statele membre au transpus in dreptul national cerintele care prevedeau aplicarea de catre fermieri a gestionarii integrate a daunatorilor. Curtea recunoaste insa ca, incepand din 2016, Comisia a luat masuri mai sustinute pentru a asigura punerea in aplicare a Directivei privind utilizarea durabila a pesticidelor.

Odata cu directiva, gestionarea integrata a daunatorilor a devenit obligatorie pentru fermieri. Aceasta abordare inseamna ca se poate recurge la pesticide numai daca metodele preventive sau de alt tip esueaza sau nu sunt eficace. Nu exista insa criterii clare sau cerinte specifice care sa faciliteze asigurarea aplicarii si evaluarea conformitatii. In paralel, a fost creata categoria „produselor de protectie a plantelor cu risc redus”. Or, pana in prezent, nu au fost puse la dispozitie pentru utilizare decat 16 din 487 de substante (3 %), ceea ce nu este suficient, afirma Curtea.

S-a observat totodata ca exista putine stimulente care sa incurajeze fermierii sa isi reduca dependenta de pesticide. Curtea subliniaza in special ca aplicarea principiilor gestionarii integrate a daunatorilor nu este o conditie pentru a se beneficia de plati in cadrul PAC.

„Comisia Europeana nu a fost in masura pana acum sa reduca in mod semnificativ riscurile asociate utilizarii pesticidelor de catre fermieri si nici sa controleze aceste riscuri”, a declarat domnul Samo Jereb, membrul Curtii de Conturi Europene responsabil de raport. „Noua politica agricola comuna care va intra in vigoare in 2021 a reprezentat o ocazie de a se gasi solutii adecvate la aceasta problema, dar, din pacate, aceasta sansa a fost ratata.”

Curtea a observat ca statisticile publicate de Comisie (Eurostat) cu privire la substantele active si la utilizarea lor nu erau suficient de detaliate pentru a prezenta utilitate. Datele transmise de statele membre nu erau nici ele suficient de armonizate sau de actualizate.

In fine, unele state membre au definit indicatori nationali pentru masurarea riscurilor si a impactului, dar acestia nu sunt comparabili in ansamblul UE. Incercarile initiale ale Comisiei de a defini astfel de indicatori la nivelul UE au esuat din cauza lipsei datelor relevante. Primii doi indicatori de risc la nivelul UE au fost introdusi abia in noiembrie 2019, la zece ani de la adoptarea directivei, dar niciunul nu lua in considerare modul, locul si momentul utilizarii pesticidelor. Prin urmare, Comisiei ii lipsesc in continuare dovezi solide pe baza carora sa poata evalua daca directiva a indeplinit obiectivul UE de a asigura o utilizare durabila a pesticidelor, conchide Curtea.

Intrucat Comisia Europeana evalueaza in prezent legislatia din acest domeniu de politica, intr-un context de preocupare crescanda a cetatenilor si a parlamentelor, Curtea recomanda:

    • sa se verifice gestionarea integrata a daunatorilor la nivelul exploatatiilor;
    • sa se permita corelarea gestionarii integrate a daunatorilor cu platile din cadrul noii politici agricole comune;
    • sa se imbunatateasca statisticile cu privire la produsele de protectie a plantelor;
    • sa se defineasca indicatori de risc mai buni.

Curtea de Conturi Europeana

  

Noutati

Error: No articles to display