Campanie impotriva semintelor contrafacute!

seminte contrafacute necertificateIn aceasta primavara, Asociatia profesionala „Alianta Industriei Semintelor din Romania”, in colaborare cu Compartimentul de Consultanta, Extensie si Formare Profesionala al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a intreprins o ampla campanie la nivelul tarii, pentru contracararea fraudelor privind samanta contrafacuta, necertificata.


Fiecare Camera Agricola a primit, in functie de importanta agricola a zonei si dimensiunile fermelor, postere pentru afisaj la primariile din comune, precum si pentru asociatiile agricole din judete.
La toate cele 41 de judete au fost transmise de catre AISR postere si pliante pentru fermieri prin APIA, Directiile Agricole si AFIR. In acest mod, au parvenit la nivelul tarii peste 12.500 afise si 20.600 pliante de informare, care au fost distribuite la nivelul tuturor celor interesati.

Deoarece fermierii cumpara anual o cantitate mare de seminte, iar calitatea semintelor hibride se erodeaza in timp, in luarea deciziei de a cumpara un anumit soi/hibrid de la un anumit furnizor, fermierul asteapta o serie de beneficii care se refera la performanta produsului (rezistenta la stres, la daunatori si la boli, randament, calitate etc.), precum si alte avantaje (informatii utile pentru consumatori, reputatia furnizorului, preturi competitive, gama de produse, servicii post-vanzare, cum ar fi suportul tehnic la ferma, imaginea companiei sau a brandului).

O influenta majora asupra productiei finale o au si conditiile meteo-climatice care afecteaza de multe ori costurile de productie a semintelor. Preturile semintelor variaza in functie de cerere si oferta, dar si de caracteristicile semintelor.

Preturi mici, ambalaje care incanta privirea, targuri in apropierea localitatilor, toate fac ca agricultorul sa cumpere samanta din locuri neamenajate, iar aceasta sa fie de cele mai multe ori contrafacuta.

Pe langa banii aruncati pe o samanta care nu va da randamentul scontat, culturile agricole si mediul vor fi puse intr-un mare pericol in cazul in care fermierii cad in plasa falsificatorilor.

Acesta este motivul pentru care Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) a inceput lupta cu autorii de falsuri, pentru a contracara acest fenomen, dat fiind faptul ca piata este invadata de tot mai multe seminte contrafacute.

Membrii Aliantei Industriei Semintelor din Romania, companii producatoare de seminte, cu genetica de inalta performanta, s-au confruntat cu unele cazuri de contrafacere, falsificatorii pacalind fermierii cu saci aproape identici cu cei originali, motiv pentru care a fost sesizat in numeroase randuri Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

In acest context, falsificatorii pun in circulatie si incearca sa comercializeze in mai multe zone importante din punct de vedere agricol, semintele contrafacute, utilizand centre de copiere si printare, precum si autocolante cu denumire si grafica similara cu cea a marcii falsificate. De cele mai multe ori marfa se vinde fara documente justificative.

Fermierii trebuie sa fie informati ca sacii falsi, de hartie, care sunt contrafacuti, sunt foarte asemanatori cu sacii originali si sunt foarte greu de deosebit, dar se rup mai usor. Eticheta falsa se rupe foarte usor, numarul de lot este gresit, la fel ca si numarul de identificare a hibridului. In sac se observa faptul ca semintele contrafacute sunt neuniforme, contin sparturi si seminte din alte specii, ceea ce la sacii cu seminte certificate nu se poate intampla.

Falsificatorii trebuie reclamati urgent la IGPR pentru cercetari si intocmirea dosarelor penale.

seminte certificate Controlul Calitatii SemintelorIn cazul in care fermierul are dubii asupra semintelor cumparate, poate suna la compania care apare ca furnizoare pe sac si poate intreba si confrunta elementele originale, numarul de ordine, numarul de lot.

Toate semintele certificate sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calitatii Semintelor, iar marfa este intotdeauna insotita de un certificat de conformitate a calitatii. Sacii originali sunt sigilati si etichetati, avand si elemente de siguranta (holograma originala).

Daca fermerii vor sesiza faptul ca persoanele de la care cumpara sunt necunoscute, in afara magazinelor traditionale, ca semintele (desi poarta denumirea unei marci inregistrate) au preturi mult mai mici, ii sfatuim sa fie foarte atenti, deoarece se pot afla in fata unor seminte contrafacute.

In Romania se cultiva aproape un milion de hectare cu samanta din hambar (necertificata) sau contrafacuta. Acest fapt aduce prejudicii majore nu numai industriei de seminte din Romania, dar mai ales bugetului tarii.

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) sfatuieste fermierii sa cumpere seminte certificate doar de la comerciantii autorizati, cerand copia certificatului de calitate si sunand producatorul pentru a verifica corectitudinea datelor.


Alianta Industriei Semintelor din Romania
Antonia Ivascu

Alianta Industriei Semintelor din Romania

 

 

Noutati

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

26-02-2024 Seminte

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator. Mai multe>>

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

09-12-2023 Seminte

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

Pe masura ce anul 2023 se apropie de sfarsit, Uniunea Europeana se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului sau de seminte si ameliorare a plantelor si vor avea un impact semnificativ asupra intregului lant agroalimentar european. Mai multe>>

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

29-11-2023 Seminte

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare. Mai multe>>

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

10-10-2023 Material saditor

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificare... Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

14-09-2023 Seminte

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate. Mai multe>>

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

27-03-2023 Material saditor

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare. Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

23-04-2022 Depozitare

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

30-03-2022 Seminte

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

Infiintata in octombrie 2012, Alianta Industriei Semintelor din Romania este o asociatie profesionala care doreste sa sprijine agricultura romaneasca. Misiunea principala a AISR este promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania. AISR scoate la concurs pozitia de Director Executiv. Responsabilitatile functiei de director executiv al AISR sunt: Mai multe>>

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

17-02-2022 Depozitare

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

Platforma Storage Logistics, singurul marketplace B2B pentru spatii de depozitare clasa A din Romania, anunta cresterea cu 50% a numarului de depozite partenere la nivel national si cu 285.000 mp a spatiului de depozitare pentru proiecte de depozitare, pe termen scurt si mediu. In prezent, Storage Logistics conecteaza o retea de peste 150 de parteneri, prin intermediul careia companiile pot accesa servicii de depozitare la cerere, avand o suprafata totala a spatiului disponibil de aproximat... Mai multe>>

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

04-11-2021 Depozitare

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

Daca dupa ce iti cumperi o casa, ai nevoie de mobila si decoratiuni. E bine sa stii ca si silobag-ul respecta acelasi principiu. Dupa achizitia sacilor, iti trebuie accesoriile. Mai multe>>