Arbusti de vanzare: cat de importanta este calitatea materialului saditor?

Arbusti de vanzare - importanta calitatii  materialului saditor atunci cand cumparam butasi si puieti pentru livadaProductivitatea unei plantatii, indiferent de cultura despre care vorbim, este data, in primul rand, de calitatea materialului saditor. Cu o explozie a comerciantilor de pe site-urile de anunturi care vand plante, de cele mai multe ori, clientul este dezinformat si ii este pana la urma foarte dificil sa faca diferenta intre plantele de calitate si cele de calitate inferioara.


Pentru a intelege mai bine cum putem evita asemenea riscuri si cat de importanta este pana la urma calitatea materialului saditor am discutat cu domnul Adrian Nicolae, proprietarul primei plantatii de goji certificata ecologic, precum si administratorul singurei pepiniere de plante goji certificate ecologic, din Romania.

"Suntem aproape in 2019 si avem nevoie de cultivatori care sa nu mai lase capul jos in problema calitatii materialului saditor. Cu atatea pepiniere autorizate, unele cu rezultate foarte bune, nu mai avem nicio justificare sa achizitionam plante sau arbusti din piete sau surse neconfirmate. 

Internetul abunda de oferte de material saditor, realizat in conditii necunoscute, soiuri diverse, fara un control al calitatii si al provenientei. Din pacate rezultatele, indiferent de acestea, vor aparea cand este prea tarziu si nu se mai poate face nimic. O cultura roditoare si sanatoasa nu poate fi realizata decat utilizand un material saditor de calitate, certificat si o tehnologie de cultivare adaptata.” ne-a declarat Adrian Nicolae.

Producatorul de goji ne-a povestit si cum unii vanzatori de plante profita de naivitatea si slaba informare a unor cultivatori. 

"Din pacate, am vazut multe cazuri de clienti care au fost pacaliti. Fireste, fiecare poarta responsabilitatea actiunilor sale, insa, pentru mine, este o problema daca un posibil cultivator, de goji in acest caz, devine unul dezamagit. Incercam sa-i ajutam dar fara documente care sa certifice cultura detinuta sau tehnologia utilizata nu le putem achizitiona productia. 

Lipsa experientei in agricultura sau poate doar o abordare superficiala, transforma potentialii cultivatori in tintele celor ce vor sa profite de aceste lucruri. Daca nu sunt luate in calcul toate aspectele ce tin de intretinerea unei culturi, de la calitatea plantelor, inregistrarea acesteia, tehnologia folosita si chiar si o buna planificare a investitiei, este greu sa avem rezultate bune. 

Desi, subiect sensibil, bugetul investitiei joaca un rol important in desfasurarea acestui proiect. Chiar daca doreste o suprafata mai mare decat si-o permite, incercam sa-i temperam, motivand ca investitia prevede si cheltuieli cu imprejmuirea, prelucrarea terenului, sistemele de prindere si sistemul de irigatie. Forta de munca si costurile cu aceasta nu sunt de neglijat nici ele.” ne-a explicat cultivatorul.

 

Serviciul post-vanzare - unul dintre indiciile calitatii

Cele mai multe pepiniere si mai ales vanzatorii de plante de pe internet nu sunt interesati in a mentine o relatie cu clientul/producatorul, dupa momentul achizitiei.

„O pepiniera autorizata, are niste standarde si responsabilitati. Raspunderea fata de client prin acordarea unei garantii la prindere, consultanta post vanzare sau, in cazul nostru, desfacerea fructelor produse de acesta.

Pepiniera neautorizata, nu e interesata, odata ce si-a vandut produsul, sa mai tina legatura cu tine", ne-a mai spus Adrian Nicolae.

 

Arbusti de vanzare - Sfaturi pentru a recunoaste materialul saditor de calitate

Pentru a diminua cat mai mult riscurile cu achizitionarea unui material saditor de slaba calitate, este important sa acorde atentie si sa solicite informatii cu privire la conditiile in care au fost produse plantele.

"Atat cat se poate in pepiniera poate observa din start conditiile in care au fost produse. Sa poata identifica orice lucru ce poate scoate in evidenta experienta pe care aceasta o mentioneaza. Daca se pot vedea modele de cultura si chiar materialul Planta-mama din care au fost obtinute plantele. 

Experienta producatorului cu acesta cultura poate fi utila, in cazul de fata, experienta in cultura poate preintampina eventuale probleme ce ar putea sa apara la acest arbusti. Daca vorbim de o selectie a butasilor inradacinati, o omologare de soi, sigur se poate prezenta cultura din care au facut parte.", ne-a mai spus cultivatorul de goji.

Cei interesati de pomi de vanzare sunt incurajati sa cumpere doar de la pepinierele care pot oferi certificare (document) pentru arborii cumparati. 

"O pepiniera adevarata depune un proces masiv in selectia plantelor, in alegerea celor mai buni copacei, care sunt la un nivel maxim de productivitate si de vigurozitate", a mai precizat Adrian Nicolae.

Infiintata in 2012, Goji Bio Brasov, este in acest moment cea mai importanta sursa de material saditor de Goji si consultanta de la noi din tara, sute de cultivatori beneficiind de serviciile oferite de acestia.

Pe site-ul www.gojibiobrasov.ro veti gasi informatii despre cele doua plantatii detinute de Adrian Nicolae, mai exact este vorba de o cultura certificata bio, situata in Comuna Augustin din judetul Brasov. Iar cea de-a doua se afla in zona Balaciu, Ialomita, in aceasta cultura fiind utilizat material saditor realizat in pepinirele Goji Bio Brasov, din butasi selectionati. In curand va fi lansat si un soi de Goji, omologat de Goji Bio Brasov.

  

Noutati

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

26-02-2024 Seminte

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator. Mai multe>>

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

09-12-2023 Seminte

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

Pe masura ce anul 2023 se apropie de sfarsit, Uniunea Europeana se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului sau de seminte si ameliorare a plantelor si vor avea un impact semnificativ asupra intregului lant agroalimentar european. Mai multe>>

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

29-11-2023 Seminte

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare. Mai multe>>

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

10-10-2023 Material saditor

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificare... Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

14-09-2023 Seminte

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate. Mai multe>>

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

27-03-2023 Material saditor

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare. Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

23-04-2022 Depozitare

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

30-03-2022 Seminte

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

Infiintata in octombrie 2012, Alianta Industriei Semintelor din Romania este o asociatie profesionala care doreste sa sprijine agricultura romaneasca. Misiunea principala a AISR este promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania. AISR scoate la concurs pozitia de Director Executiv. Responsabilitatile functiei de director executiv al AISR sunt: Mai multe>>

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

17-02-2022 Depozitare

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

Platforma Storage Logistics, singurul marketplace B2B pentru spatii de depozitare clasa A din Romania, anunta cresterea cu 50% a numarului de depozite partenere la nivel national si cu 285.000 mp a spatiului de depozitare pentru proiecte de depozitare, pe termen scurt si mediu. In prezent, Storage Logistics conecteaza o retea de peste 150 de parteneri, prin intermediul careia companiile pot accesa servicii de depozitare la cerere, avand o suprafata totala a spatiului disponibil de aproximat... Mai multe>>

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

04-11-2021 Depozitare

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

Daca dupa ce iti cumperi o casa, ai nevoie de mobila si decoratiuni. E bine sa stii ca si silobag-ul respecta acelasi principiu. Dupa achizitia sacilor, iti trebuie accesoriile. Mai multe>>