Sfaturi privind alegerea hibrizilor de tomate

Hibrizi de tomateDin cauza faptului ca sezonul semanarii in rasadnite a semintelor de tomate este aproape, SemintePlante.ro propune un articol privind alegerea hibrizilor de tomate pretabili pe nevoile fiecarui cultivator in parte.


Astfel, pentru alegerea celui mai bun hibrid de tomate pentru fiecare tip de cultivator in parte, este necesar intai intelegerea tipului de cultura pe care doreste cultivatorul sa il practice, sau, mai direct, ce vrea acesta de la rosie.


Asadar, articolul doreste sa vina cu solutii la o serie de probleme intampinate de cultivatori, in cele din urma, sperand ca acestia sa isi gaseasca solutia potrivita pentru tipul lor de cultura.



1. Problema timpurietatii

Dupa cum bine stim, in cultura protejata, tomatele se pot cultiva pe doua cicluri in Romania, ciclu I si II sau ciclu prelungit, in ciclul I, cultivatorii urmarind obtinerea celui mai bun pret de vanzare. In aceasta perioada, se recomanda folosirea hibrizilor de tomate cu crestere semi-determinata (4-5 etaje de fructe), sau a celor cu crestere nedeterminata (carnite la al 4-6-lea etaj), putand fi folosite si cateva varietati cu crestere determinate.

Magnus F1 (Seminis – De Ruiter) este una din variantele propuse, fiind o tomata ideala pentru productii extratimpurii in sere si solarii, hibridul avand o crestere vegetativa mai puternica decat Platus F1 (fratele lui, un alt hibrid ce il incadram la aceasta categorie). Fructele tomatei Magnus F1 sunt mari, chiar cu mult mai mari decat descrierea din catalog, si au o culoare frumoasa. Fermitatea este foarte buna, rosiile avand o rezistenta pe raft de aproximativ 2 saptamani.

Platus F1 (Seminis – De Ruiter) este o alta varianta propusa, inrudita cu Magnus F1, fiind un hibrid generativ, cu fructe mai mici ca Magnus F1, de 130-140 grame, caracterizat prin perioada foarte scurta de coacere a fructelor. Atat Platus F1, cat si Magnus F1 se pot conduce pe 1 sau 2 brate.

Hibrizi de tomate Platus F1 Hibrizi de tomate Mangus F1
(Foto: Platus F1 – stanga; Magnus F1 – dreapta)


Tare din spate vin si variantele de tomate extratimpurii propuse de Syngenta, care au reusit sa acapareze o cota de piata buna in ultimii ani.

Hibrizi de tomate Gravitet F1Gravitet F1 este un hibrid de tomate cu crestere semideterminata, caracterizata print-un super echilibru generativ-vegetativ, ce leaga si se comporta foarte bine in conditii de temperatura scazuta, oferind o productie ridicata de tomate de aproximativ 200 de grame in medie, cu fructe foarte uniforme si coacere concentrata.

Pe langa toate astea, hibridul Gravitet F1 este caracterizat printr-un gust deosebit al fructului. Un aspect ce poate nemultumii cultivatorii este culoarea, nu foarte intensa a rosiei, insa cu siguranta Gravitet F1 compenseaza prin productiile oferite, rezistenta si capacitatea de legare la temperaturi scazute, pachetul de excelenta la boli (inclusiv rezistenta la nematozi), coacerea concentrata intr-un timp foarte scurt, si gustul deosebit al tomatelor.

Hibrizi de tomate Galina F1
Tot in aceasta gama, Hazera Genetics propune hibridul de tomate Galina F1 caracterizat ca fiind printre cei mai timpurii hibrizi de tomate, ce pot lega la aprox. 50-55 de zile de la plantare. Acesta produce 4-6 fructe pe ciorchine, oprindu-si cresterea la etajele 4-6. Fructele au calitati gustative deosebite si cantaresc 140 – 160 de grame.

In Romania, pentru obtinerea de productii extratimpurii, se foloseste si hibridul de rosii bulgaresc Prekos F1, hibrid care nu reuseste sa ofere totusi productiile celor mentionate mai sus. Ca adversar la tomatele Prekos F1, compania Bejo a propus hibridul Polfast F1. Polfast F1 este o tomata care a fost destinata initial culturii de camp, avand crestere determinata. De-a lungul perioadei, hibridul a fost testat in solarii, reusind sa obtina o timpurietate cel putin apropiata cu cea a hibridului Prekos F1, astfel ca, in momentul de fata rosia Polfast F1 se cultiva atat in solarii, cat si in camp deschis. Polfast F1 se caracterizeaza doar prin timpurietatea foarte buna, aspectul plantei fiind unul relativ ciudat, cel putin pentru cultivatorii care nu sunt obisnuiti cu acest tip de rosie. In orice caz, Polfastul ofera o timpurietate la fel de buna cu Prekos F1, o productie cel putin dubla fata de bulgarescul Prekos si calitate si aspect similar pe fruct. Daca va hotarati sa cultivati Polfast F1 in solar, trebuie sa tineti cont ca rosia trebuie copilita, si lasata la 4 etaje maxim. Hibridul are tendinta de a lega multe flori, atat pe tulpina principala, cat si pe copili, in toate partile. Recomandarea este a se pastra doar patru inflorescente, pe tulpina principala.

 

Hibrizi de tomate Polfast F1 Hibrizi de tomate Mirsini F1
Foto: Polfast F1 (stanga); Mirsini F1 (dreapta)

 

 O alta rosie ce poate fi o alternativa excelenta la Prekos F1 este Mirsini F1, un hibrid de tomate cu crestere determinata, din gama Seminis, care ofera productii ridicate de fructe mari (de peste 200 de grame), cu gust deosebit si fermitate buna, ce face ca transportul produselor pe distante lungi sa nu mai fie o problema.

In cazul in care se doreste usor sporirea productiei in detrimentul timpurietatii, cultivatorii pot alege din segmentul de tomate cu crestere nedeterminata, extratimpurii.

Klass F1 este un hibrid relativ nou de tomate cu crestere nedeterminata, propus de Seminis, ce se caracterizeaza prin fructe de culoare deosebita, rosu-aprins, de 180-220 grame greutate, productii ridicate si viata de raft excelenta. Klass F1 suporta foarte bine temperaturile din prima parte a anului de productie si are un pachet excelent de rezistenta la boli.

 

Hibrizi de tomate Klass F1
Foto: Klass F1 – solar din com. Puchenii Mari, jud. Prahova

 

Venezia F1 (Seminis) este un hibrid de tomate cu crestere nedeterminata, deja consacrat, cu o maturitate cu aproximativ 10 zile mai buna decat Marissa F1, cu fructe de 190 de grame, ce au o fermitate foarte buna si se pot pastra aproximativ 2 saptamani pe raft.

 

Hibrizi de tomate Venezia F1
Foto: Tomate Venezia F1 – com. Puchenii Mari, jud. Prahova

 

Bostina F1 (Syngenta) este un hibrid de tomate din aceeasi categorie cu cele prezentate mai sus, ce leaga foarte bine si prezinta internodii scurte. Produce fructe de 200-220 de grame, cu coacere uniforma si culoare rosie, intensa. Hibridul se caracterizeaza prin rezistenta la crapare.


2. Problema productiei

Productiile ridicate sunt urmarite de absolut toti cultivatorii. Astfel, ca raspuns la problema productiei, acestia pot alege hibrizi ce pot lega 8-9 etaje de fructe, ce ofera productii ridicate, pe ciclu lung de cultura.

Belle F1 (Enza Zaden) este un hibrid ce nu are nevoie de nici o prezentare, fiind deja arhicunoscut pe piata din Romania. Prezinta o planta viguroasa, cu putere buna de crestere si port semi-deschis. Acesta se caracterizeaza prin uniformitate perfecta, capacitate de legare in conditii dificile, flexibilitate, si rezistenta la boli. Fructele au in medie 180 de grame, dispuse uniform pe ciorchini, usor mai multe pe ciorchinile de la baza.

Marissa F1 (Seminis) este favoritul pietei romanesti, cu performante deosebite privind fructificarea. Produce fructe de 170 de grame (media), cu calitati deosebite. Se preteaza atat cultivarii in ciclu prelungit, cat si pe ciclul I si ciclul II.

Kiveli F1 (Seminis) un hibrid ce ofera mix-ul perfect intre productivitate si timpurietate, destinat cultivatorilor ce urmaresc obtinerea de fructe mari. Media rosiilor Kiveli F1 este de 230 de grame, insa pot produce o serie de fructe pe planta foarte mari, de 400-500 de grame. Kiveli F1 are o culoare si o fermitate deosebita si distanta dintre internodii foarte scurta.

 

Hibrizi de tomate Kiveli F1
Foto: Tomate Kiveli F1 – com. Puchenii Mari, jud. Prahova

 

Belfast F1 (Enza Zaden) este o alta tomata ce imbina armonios timpurietatea cu potentialul de productie ridicat. Acesta se preteaza cultivarii pe ciclul I, oferind fructe mari, de 230-270 de grame. Hibridul are un pret special pe site-ul seminteplante.ro.

 

Hibrizi de tomate Belfast F1
Foto: Belfast F1 – com. Vidra, jud. Ilfov

 

O varietate excelenta privind cantitatea produsa pe segment extratimpuriu este si Menhir F1 (Nunhems), ce se preteaza cultivarii atat pe ciclul I, cat si pe ciclul II de productie, oferind fructe de 160-190 de grame per fruct (valori medii), cu capacitate de coacere rapida, simultana, pe mai multe noduri. Hibridul prezinta un raport excelent intre productia oferita, timpurietate si gustul rosiei.

Hibrizi de tomate Menhir F1
Foto: Menhir F1 – com. Satnoieni, jud. Calarasi

 

3. Problema gustului

Hibrizi de tomate Optima F1Rosiile cu gust deja sunt cerute pe toate pietele, pietarii cautand de mult solutia salvatoare ce consta in gasirea unui hibrid cu calitati productive deosebite, dar si cu calitati gustative pe masura.

Astfel, hibridul Optima F1 (Seminis) este considerat de majoritatea pietarilor drept cea mai gustoasa rosie. Acesta se caracterizeaza prin fructe de dimensiuni mari, de 220-240 de grame, cu planta cu vigoare medie, usor aerisita. O problema intampinata de o serie de cultivator aici este viata scurta de raft, dupa 5-6 zile de la culegere rosia nemaifiind foarte ferma.  In situatia in care semintele de tomate Optima F1 sunt indisponibile, se recomanda cu incredere folosirea hibridului Big Beef F1 (Seminis), cu acelasi calitati ca Optima, si poate cu o culoare a fructului mult mai intensa.

Primadona F1 (Hazera Genetics) poate completa lipsa fermitatii pe o perioada lunga a hibridului Optima F1, fiind un hibrid de luat in calcul, cu gust relativ apropiat de Optima F1, cu fructe mari si vigoare buna. Forma rosiilor Primadona F1 este sferica si cantaresc 200-250 de grame.

Hibrizi de tomate Colibri F1In cazul in care se doreste completarea raftului cu rosii tip prunisoare, hibridul Colibri F1 (Clause) acopera nevoile si celui mai exigent cultivator, imbinand calitati deosebite de gust, cu productivitate ridicate, fermitate si viata de raft buna si aspect deosebit. Colibri F1 produce fructe ovale, de 160 -180 de grame, se preteaza cultivarii pe ciclu lung si are capacitate buna de productie. Culoarea este rosie intensa si gustul deosebit.

O alta problema ce poate fi semnalata la culturile de tomate este problema rezistentei la boli si daunatori. Toti hibrizii prezentati in acest articol au fost astfel alesi, pentru a acoperi si cerintele celui mai exigent cultivator privind rezistenta la boli. Astfel, in pachetul acestora de rezistente includem rezistente, fie ele ridicate sau intermediare, la Virusul Mozaicul Tomatelor, Verticilioza, Fuzarioza tomatelor si Fuzarioza radacinii tomatelor, Nematozii tomatelor.

Asadar, indiferent ce seminte de tomate vei alege, SemintePlante.ro iti ureaza succes si o recolta cat mai bogata. Sarbatori Fericite!

seminte-plante-logo

 

 

Foto: Polfast F1 (stanga); Mirsini F1 (dreapta)

Noutati

Error: No articles to display