Specialitate Traditionala Garantata cu merele din soiul Bramley Seedling

Traditional-Bramley-Apple-Pie-Filling1UK Apples & Pears Ltd este o organizatie detinuta de producatori, infiintata in 1987 ce reprezinta in prezent 73 % din producatorii comerciali de mere si de pere din Regatul Unit.

 

 

 

 

Aceasta a participat activ in cadrul unor programe finantate de UE pentru a promova cresterea consumului de mere proaspete si prelucrate pe piata produselor proaspete, precum si in industria prelucratoare, in sectorul alimentatiei publice si in cel al serviciilor alimentare.

Denumirea „Traditional Bramley Apple Pie Filling” exprima compozitia tradiționala a produsului: doar mere Bramley cu apa si zahar, posibil cu un pic de suc de lamaie si putin amidon de porumb pentru ingrosare.

Data fiind combinatia sa distinctiva intre o materie uscata redusa, un nivel ridicat de acid malic si un continut scazut de zahar, precum si absenta constatats a oricarui aditiv, soiul de gatit cu destinatie unica Bramley ii confera produsului „Traditional Bramley Apple Pie Filling” aroma sa acidulata caracteristica.

640px-Brimley ApplesTraditional Bramley Apple Pie Filling” este un amestec omogen de bucati de mere Bramley, zahar si apă. Merele utilizate la producerea „Traditional Bramley Apple Pie Filling” trebuie sa aiba o dimensiune intre 65 mm si 115 mm, trebuie sa fie mere intregi, care au atins stadiul de maturitate, si trebuie sa fie lipsite de defecte grave ale pielitei, de taieturi si de urme de lovituri. Merele Bramley trebuie taiate la dimensiunea minima necesara de 15 mm, forma bucatilor de mar putand varia. Acest amestec de ingrediente trebuie sa contina bucati de fruct bine definite, cu textura ferma. Culoarea bucatilor de mar variaza, intalnindu-se diverse nuante de verde, tipic pentru soiul „Bramley’s Seedling”.

Aroma merelor din soiul Bramley Seedling este acidulata si intensa. Culoarea este tipica pentru soiul Bramley Seedling: de la verde foarte inchis la o nuanta mai deschisa de verde, acoperind toata coaja marului. Textura marului ar trebui sa fie ferma si crocanta si să se incadreze in general in categoriile crocanta, zemoasa si ferma.

Bramley’s Seedling (o plantula crescuta in mod natural ca raspuns la o clima temperata insulara unica) a fost descoperit in jurul anului 1809 de Mary Anne Brailsford. Aceasta a fost plantata intr-o gradina din Southwell, Nottinghamshire.

Fructele marului Bramley altoit au fost prezentate pentru prima oara in fata Comitetului pentru fructe al Royal Horticultural Society la 6 decembrie 1876, primind foarte multe laude. In epoca victoriana se urmarea dezvoltarea de soiuri de mere de gatit cu destinatie unica pentru reteta perfecta de placinta cu mere. La Congresul national al merelor (National Apple Congress) din 1883, soiul Bramley a fost apreciat ca fiind cel mai potrivit soi de mere pentru placintele cu mere. Prin urmare, a devenit o traditie populara.

stream imgIn octombrie 1887, soiul Bramley Seedlings a primit un certificat „First Class” din partea comitetului Expozitiei de mere organizata cu ocazia jubileului regal (Royal Jubilee Exhibition of Apples), care a avut loc la Manchester.

Bramley’s Seedling este un soi distinctiv de mere de gatit cu destinatie unica (de obicei nu este consumat crud, deoarece majoritatea oamenilor l-ar considera prea acid). Acest soi de mere produce atat un gust distinctiv, cat si o textura speciala si tocmai aceste calitati sunt cele care au creat si au perpetuat traditia placintelor cu mere.

 

NOTA:

Obtinerea unei STG este reglementata prin Regulamentul (CE) nr. 509/2006 al Consiliului din 20 /03/ 2006 privind specialitatile traditionale garantate din produse agricole si alimentare.

SPECIALITATE TRADITIONALA GARANTATA” defineste un produs agricol sau alimentar traditional a carui specificitate a fost recunoscuta de Comunitate prin inregistrarea lui intr-un registru, in conformitate cu Regulamentul CE nr. 509 / 2006.

Pentru a fi inregistrata, denumirea trebuie sa fie specifica in sine sau sa exprime specificitatea produsului agricol sau alimentar. Specialitatea traditionala garantata nu face referire la o origine, dar pentru a obtine protectie, produsul trebuie sa aibe o compozitie traditionala (reteta), sau un mod de productie traditional.

Materiile prime sau modul de productie trebuie sa confere caracterul traditional al produsului in raport cu alte produse similare.

STG este un demers colectiv, al unui grup care reprezinta si reuneste toti operatorii de pe filiera de obtinere a produsului. Pentru a putea comercializa un produs care este STG, acesta trebuie sa posede pe eticheta un element de control, respectiv utilizarea mentiunii „specialitate traditionala garantata” sau a simbolului comunitar asociat.

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>